Connect with us

Društvo

Mnogi naši ekonomisti trebali bi polagati zaseban kontrolni ispit iz elementarne matematike

Published

on

KOJE JE STRUKE ŽELJKO KARDUM?     U aktualnoj konverziji švicaraca, dužnici s većim kreditima prošli su bolje – takvu je besmislicu bez da trepne neki dan provalio Željko Kardum na HRT4.  Posebno je veselo frenetično izgovoreno otkriće da valutni rizik ostaje. Zar to nije jasno i malom djetetu?

Da se izrazim račanovski, ne mogu da ne kažem da titule i pozicije Karduma ne navodim samo zato da neku neoprezno ne ispustim, pa tek onda ne mogu da ne kažem da nisam prepoznao pokriće niti za osnovnu školu. Naime, samo namjerno matematički polupismen čovjek ili interesno fiksiran može reći da je u aktualnoj kreditnoj konverziji prošao bolje onaj tko je uzeo veći kredit, primjerice na razini 3×10 tisuća CHF od onoga tko je uzeo kredit na razini 10 tisuća CHF, odnosno 1×10 tisuća. Prije svega, svi su odnosi proporcionalni, a u pojedinim aplikacija su tu negdje, zapravo na štetu onoga tko je podigao veći kredit. Barem bi onaj tko se predstavlja kao ekonomist morao znati da se kamate i otplatne rate ne obračunavaju paušalno i po glavi, kao jednak iznos za sve. Onaj tko je uzeo veći kardumkredit otplaćuje veći kredit! Veća je otplatna rata! Ista kamatna stopa zasjeca veću osnovicu, pa su i iznosi kamata veći. Uostalom, u krizi su uvijek više izloženi oni koji uzmu velik kredit.

Stekao sam dojam da je Kardum za rješenje koje bi svim dužnicima odredilo istu otplatnu ratu u istom otplatnom razdoblju, sve u kunama. Budite sigurni da to nije tako i da Kardum, kao i prije, brani interes banaka, zapravo misli da brani interes banaka, u okvirima svoje manjkave spoznaje o interesu banaka – konverzija paše bankama, jer će ovako veći broj kredita ostati otplatno održiv. Zbog smanjene glavnice mnogi dužnici banaka nalaze računicu da kredit zatvore i da se zbog toga upuste u novi čisti kunski kredit ili prodaju svog privatnog automobila ili neke nekretnine. Onome tko neće izdržati niti novu otplatu kredita s manjom glavnicom, na leđa će ipak sjesti manji dug! Bolje da mu ostane barem garaža, nego da mu banka uzme baš sve, pa i sjedne na njegove buduće prihode – i dalje će se očitovati deformacije našeg političkog, ekonomskog i posebno bankarskog sustava.

Kardum je izrekao paušalne preporuke i paušalne ocjene. Tako smo saznali da su zakonske izmjene u svezi konverzije švicaraca politički motivirane, i da su donesene u hitnoj proceduri u predizborne svrhe. Ali, zar se predizborno ne donose pozitivne najave i pozitivne odluke? Kako je moguće zaskočiti cijeli Sabor – zakonske izmjene podržane su bez glasa protiv. I još glede kredita s valutnom klauzulom CHF imamo situaciju da je ministar Boris Lalovac proveo svoje najave i svoja “predizborna obećanja”. Osobno bi mi bilo drago da je konverziju provela neka druga stranka, ali se to nije dogodilo. Svakome njegov politički kapital i njegova politička konverzija! Zahvaljujući korektno normiranoj konverziji, SDP je ostao u izbornoj utrci. Koliko se Kardum gubi u ovoj našoj ekonomskoj krizi i društvenoj depresiji, pokazuje i njegova izjava kako su isplivale mane zakona. Ne, gospodine Kardum, isplivale su mane naše državne formacije, s posebnim naglaskom na HNB-u, koji je dozvolio pljačku kroz valutnu klauzulu u švicarskom franku. Isplivale su i mane našeg bankarskog sustava, pa i osobne mane mnogih naših ekonomista. Zakonske izmjene u svezi konverzije švicaraca zapravo su zakrpe jednog pogrešnog sustava, u kojemu funkcioniraju samo ovrhe. Poslovne banke gledaju kako da klijenta oderu, umjesto da mu pomognu i da ga vode kroz uspješne projekte. 

Najviše me zaprepastilo da jedan ekonomist istupi protiv onih koji su gradili apartmane i hotele. A naše je gospodarstvo u takvom stanju da bi baš takvima trebalo kredite oprostiti, otpisati, i tako im omogućiti da šire svoje uspješno poslovanje, o kojemu ovisi oporavak ove zemlje. Može li jedan bolje plaćen ekonomist ili neki promotor parcijalnog interesa jeftino otkupiti nekoliko apartmana nakon što predatorski kredit slomi vlasnika apartmana? Teško, možda samo jedan apartman! Isto tako, teško se oteti dojmu da je Kardum za ona rješenja koja će omogućiti stranom kapitalu da sve naše resurse jeftino preuzme. Kardum naglašava da nakon konverzije ostaje valutni rizik. Baš me zanima kakva je bila njegova reakcija na zahtjeve da se provede slična konverzija u čiste kunske kredite. Na kraju Kardum savjetuje klijente banaka da uzimaju kredite u valuti svog prihoda, dakle uglavnom u kunama. Kao da nikada nije čuo za pojam kreditne sposobnosti, s kojom su banke manipulirale i praktično prisilile mnoge klijente da se zaduže uz klauzulu CHF.

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno