Connect with us

Tvrtko Dolić

DRUGI MIROVINSKI STUP JE OZAKONJENO DRUMSKO RAZBOJSTVO

Published

on

 Mirovinske kumulacije idu bankama, a mirovine su briga države   Već 15 godina četvrtina mirovinskih izdvajanja, oko 5,5 milijardi kuna godišnje, prelijeva se u fondove II. mirovinskog stupa, u vlasništvu banaka. Namirivanje mirovina na razini tog minusa prepušteno je državi, proračunu, svima nama. U tijeku je kampanja bankarske hobotnice da sve tako ostane.

Naravno da će banda hladno provesti svoje, a problem je samo jedan: ta nova pljačka hrvatske države i hrvatske sirotinje protivi se našem Programu konvergencije 2017-2020, koji je Vlada RH u travnju uputila Europskoj komisiji, promovirajući ga tako kao svoju platformu i svoju obvezu. Naime, u travnju je domaća mafija još uvijek lagala naciju da je obvezan II. mirovinski stup nešto dobro za umirovljenike i sve nas, pa su u Programu konvergencije i pripadnim tumačenjima istaknuta naša velika očekivanja glede početka protoka novca u suprotnom smjeru, iz fondova II. stupa natrag prema umirovljenicima.

Rudimenti

Potrebito je usklađivanje kognitivnih mapa, uz racionalno biranje kratica. Primjerice, bp#20% označava sveukupnih 20 posto iz bruto plaća, koliko se slijeva u mirovinske fondove. Do 2002. sve se kumuliralo u T1H – temeljni i jedinstveni solidarni državni Mirovinski fond, koji sve do danas namiruje sve mirovine, iako je kroz mirovinsku “reformu” 2002. preimenovan u Prvi mirovinski stup i tada reduciran na bp#15%. Te je godine izdvojen Drugi mirovinski stup s njegovih bp#5%, odnosno četvrtinom sveukupnih mirovinskih kumulacija mk#1/4, koji označavamo s O2B, jer je obvezan i još je četvrtina mirovinskih doprinosa realno odvojena u fondove u vlasništvu stranih banaka: Zaba, PBZ, Erste i Reiffeisen. Za one manje koncentrirane, napominjem da su bp#5% i mk#1/4 isti iznos, oko 5,5 milijardi kuna godišnje. Suština te perverzije i te privatizacijske pljačke: mirovine su se u cijelosti namirivale iz T1H, država se skupo zaduživala zbog tako proizvedenog manjka u T1H, dok strane banke već 15 godina kumuliraju oko 5,5 milijardi kuna godišnje, bez ikakvih obveza, uz mogućnost da svoje loše portfelje prebace na konto “štednje” mirovinskih osiguranika, koja će tako biti ispražnjena prije nego što se pokrene povrat umirovljenim “štedišama”.

Sve su zemlje zamrznule O2B ili su provele njegovu potpunu dekonstrukciju. Sve osim Hrvatske. Redoslijed obustave O2B bio je redoslijed izlaska iz krize. Domaća spontana inicijativa preneraženih znanstvenika, za zamrzavanjem O2B, ugušena je snažnim medijskim protuudarom bankarske hobotnice, koja traži povećavanje postotka izdvajanja u O2B. Predatori nemaju mrvicu srama, pa ovih dana predlažu da mirovine i dalje namiruje samo T1H, da banke jednostavno zadrže naših 5,5 milijardi iz naših plaća, svake godine, i da se država za tako proizveden manjak u T1H skupo zadužuje kod tih istih banaka. Dajte mi svoje novce, a onda ću vam iste plasirati kao skupi kredit! Možete li to pojmiti: zacrtano je da do 2019. bankarske mirovinske kumulacije ostanu bez obveza! I da tek te godine krenu prva umirovljenja osiguranika kojima bi se mirovine nadopunjavale i iz O2B. Ovih je dana “ogromnu štednju” O2B uzdrmalo svega 17 umirovljenika s beneficiranim radnim stažom.

Dakle, imamo monstruoznu ideju da II. mirovinski stup ostane obvezan, da fondovi tog stupa ostanu u vlasništvu banaka, da banke nemaju nikakve obveze prema mirovinskim osiguranicima, i da se obveze II. stupa (referentno četvrtini mirovinskog izdvajanja – preračunato oko 27 posto u odnosu na dio mirovine iz I. stupa) prebace na državu, odnosno na sve nas, kao nekakav dodatan namet i razlog za dodatno skupo zaduživanje države. Umjesto jednostavne dekonstrukcije promašenog O2B,  bankarska hobotnica traži da svi porezni obveznici preuzmu suprotne obveze O2B, i da se bp#5% nepovratno prelijeva bankama. Tu je ta stalna idiotska mantra o našoj nasušnoj potrebi za stabilnim bankarskim sustavom. Kao, bankarski sustav bit će stabilan ako svake godine u njega nepovratno upumpavamo 5 posto iz naših bruto plaća.

Novinari banaka

Kada novinarski “par” Ljubica Gatarić i Gojko Drljača iz dvije različite dnevne tiskovine sinkrono pokrenu neku kampanju, možete biti sigurni samo u jedno: riječ je o nekom potkopavanju interesa malog čovjeka i cijele hrvatske nacije, sve unutar nekog širokog zločinačkog pothvata, u kojemu su oni samo pješadija, obični izvršitelji volje instaliranih urednika, sve pod kapom stranog kapitala i stranog interesa. Nevjerojatno je to farbanje od strane Drljače, koje je usavršio na roditeljskom sastanku u predškolskom Jutarnjem listu: “Drugi mirovinski stup je budućnost naše djece!” Što kažu ostali roditelji? Jer, njih svega 17 koji danas primaju mirovinu na temelju oba stupa bijesni su na tu “najuspješniju reformu od osamostaljenja RH”. Djeca su iz nekog razloga preselila u Irsku, valjda da tamo pričekaju smrt svojih roditelja i onda se vrate u naslijeđeno mirovinsko blagostanje O2B. “Zbog II. stupa mirovina mi je manja 1600 kuna” – žali nam se strojovođa i roditelj Branko Komar. Priskače i Kristina Turčin, da ga u svome tekstu u Večernjaku uvjeri kako mirovine ne trebaju dopunjavati fondovi O2B, nego svi mi, kroz zaseban dodatak na razini mk#1/4, preračunato 27 posto mirovinskog izračuna za T1H.

Kod nas je razvijena društvena solidarnost za uhodane linije kriminala. Ako netko već 15 godina živi od drskog drumskog razbojstva, on je na to navikao, i treba ga pustiti da i dalje zaskače karavane i osobe. U kampanju za još smrtonosniju dozu sindroma O2B uključeni su brojni političari. Javljaju se i zaposlenici Ekonomskog instituta(?) Zagreb, a napose Danijel Nestić, dok su se znanstvenici uglavnom izjasnili protiv O2B. Donedavno se u korist banaka pridodavao i “nezavisni” analitičar Velimir Šonje. To opet najvjerojatnije znači da je mirovincima naplaćivao određene usluge. Znate, nije Šonje toliko glup da svojom osobnom voljom i svojim “oslobođenim radom” brani jedan evidentno promašen projekt. Zvuči nevjerojatno, ali se za O2B žestoko zauzimao i Silvano Hrelja, predsjednik HSU – Hrvatske stranke umirovljenika.

Nametnici i diletanti

Na obrani sigurnog hrvatskog puta u bankrot angažirani su svi oni koji ugodno žive od tih naših bp#5%, koliko se svaki mjesec nepovratno prebacuje u banke. Osim što su banke dobile mogućnost da na umirovljenike prevale svoje loše portfelje, mnogi stanovnici ove zemlje kraljevski žive kao različiti zaposlenici i lobisti istih fondova. Kada neki političar brije da se takva privatizacijska pljačka održi, budite posve sigurni da je izravno ili posredno nečiji plaćenik, na temelju ispraznih elaborata ili sličnih usluga od strane poduzeća njegove supruge ili njegove djece i obiteljskih prijatelja, i svašta nešto unutar korupcijske mašte hrvatskih neradnika. Ima i onih koji podržavaju nove obmane zato što su sudjelovali u mirovinskoj “reformi” s početka milenija, pa sada ne žele priznati svoju kratku pamet. Istinski znanstvenici davno su se izjasnili protiv O2B, dok prodavači magle tjeraju svoje. Nameće se pitanje: zašto HDZ ne obustavlja tu stalnu privatizacijsku pljačku propisanu od SDP-a? Pa, korupcija duboko prožima i HDZ. Ideja se rodila za HDZ-ova mandata! Sve u svemu, riječ je o najgorem zločinačkom pothvatu različitih nametnika i diletanata, nama za vratom.

Na što nas upozorava Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta Zagreb? Kakva briga njega muči? Nestić nas podsjeća da je Jadranka Kosor prije sedam godina dopustila povratak u I. mirovinski stup osobama koje su 2002. bile u dobi od 40 do 50 godina. Takvim osiguranicima dopušteno je da biraju hoće li ostati u II. stupu. Vidite, Nestić frenetično zastupa O2B, ali vidi kao nepravdu što su neki osiguranici rekli: ne, hvala! Jer se povratak u T1H gleda kao spas za te mirovinske osiguranike. Zašto ga to toliko smeta, ako je O2B nešto pozitivno za bilo koga osim za banke? Nešto mi tu ne štima. Imamo svu silu instituta i učilišta, koji su zapravo jalova poduzeća, daleko od svake proizvodnje, uključujući smislena istraživanja. Imamo i bezobzirnu krađu identiteta – svakodnevno se pojavljuju samozvani znanstvenici i analitičari. Znate, 15 godina Nestić gleda kako se svake godine prelijevaju naše milijarde, direktno iz bruto plaća u fondove banaka, država se za toliko skupo zadužuje, a on u tome ne vidi ništa loše za ovu zemlju i njene stanovnike. Jeli u pitanju neznanje ili nešto drugo? Strani interes novači cijelu vojsku, koja nameće rješenja na štetu nacije i države. Bilo kako bilo, kada je u pitanju EIZ, želim čuti mišljenje dokazanog znanstvenika Dubravka Radoševića, a Nestić može projicirati svoje nebuloze ili svoje osobne interese na nekoga drugog.

Sprječavanje pobune nametom na pobunjenike

Pomicanje dobne granice za umirovljenje nije pomoglo, što može značiti da su mirovinski fondovi pokradeni i/ili ispražnjeni. Kreatori O2B računali su da će prve isplate krenuti 2019. Dogodili su im se radnici s beneficiranim stažom, pa sada fondovi koji se hvale s “kumulacijom na razini 100 milijardi kuna” dahću zbog 17 neočekivanih umirovljenja već u ovoj godini. Problem je isplata milijun kuna! Ljubica Gatarić pokušava to maskirati iza prestanka zakonske obveze namirivanja 27 posto mirovine za one koji će zagrabiti i u O2B. Kako to najedanput tumači Gatarić, ne trebaju se budući umirovljenici namirivati za četvrtinu mirovine iz O2B, nego su po njoj zakonski zakinuti za 27 posto u odnosu na T1H. Kao, nisu umirovljenici krivi što je izdvajanje u O2B bilo obvezno. Dobro, ukinimo obvezno izdvajanje! E, neće ići, jer su se banke navikle da im novci sjedaju, bez ikakve muke, bez ikakvih obveza. To je obmanjivanje Javnosti koje se ne može ničim opravdati. Drži se da ćemo već slijedeće godine imat oko 200 “beneficiranih”. Jasno je da će 2020. doći do pobune, a fenomen je u tome da država namjerava spriječiti pobunu zbog nekog nameta tako da taj namet udvostruči. Rumunji obustavljaju II. mirovinski stup kao obvezan i ograničavaju izdvajanje na 2,5 posto iz bruto plaće, za one koji se izjasne za taj mirovinski stup. Rumunji su prihvatili pozitivna iskustva zemalja koje su napustile obvezan II. mirovinski stup: solidarni državni I. mirovinski stup je učinkovitiji, i ne proizvodi zaduživanje države. Sama najava takvog zamrzavanja obveznog II. mirovinskog stupa povećala je kreditni rejting Rumunjske, podigla investicijsku klimu u toj zemlji, kao i sveukupno raspoloženje Rumunja, kojima su otvorena vrata nade. Može li pogreškom stranog interesa na čelo Hrvatske doći vlast s dobrim namjerama prema iscrpljenim stanovnicima Lijepe naše? Koja će zamrznuti fondove Drugog mirovinskog stupa ili provesti potpunu dekonstrukciju mirovinske “reforme”. 

OSNIVA SE SDP2B

Lobisti II. mirovinskog stupa ruše Davora Bernardića

U kampanje II. mirovinskog stupa već godinama se žustro pridodaje Mirando Mrsić, koji u svemu drugom slijedi komunikacijske sposobnosti kornjače. Iako je II. stup praktično postao obvezan za sve zaposlene, Mrsić koristi rječnik manjinaca i modernih rodijaka, pa spominje diskriminaciju. A zapravo i u slučaju O2B imamo zahtjev obrnute diskriminacije – da nečija “mirovinska štednja” ostaje nedirnuta i da njegovu mirovinu namirujemo svi mi, većina. Kada Gordan Maras u Hrvatskom saboru viče “Ne dam svoj novac!”, u smislu da O2B ostane obvezan, imamo tri mogućnosti: (1) Ubire neku korist iz tog “biznisa”, (2) Spriječava HDZ da poentira na konto poništavanja promašene SDP-ove “reforme”, (3) Nema blage veze o ekonomiji, napose ne o financijama, što je tragično, jer će ponovno zauzeti ministarsku fotelju ako se SDP vrati na vlast. Zašto Marasa i ekipu smeta da II. mirovinski stup prestane biti obvezan? Prisjetimo se kako je Peđa Grbin u Hrvatskom saboru žestoko branio fašistički Ovršni zakon, načinjen za potrebe ovršne mafije. Socijalna i nacionalna neosjetljivost Ranka Ostojića već je opjevana, pa i dokumentirana. Siniša Hajdaš Dončić je 2014. u korist O2B pokušao progurati monetizaciju autocesta. Svi su oni bili protivnici ili rezervirani glede konverzije kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Hajdaš Dončić igrao je svoju igru baš kada su Zoran Milanović i Boris Lalovac planirani prepoloviti mirovinsko izdvajanje u O2B, i tako izaći iz procedure za prekomjerni deficit u godini kada je uvedena. Možemo reći da su svi današnji unutarstranački protivnici Davora Bernardića kasirani. Kako kapital diktira rezultate izbora, Bernardić se ne može riješiti Mrsića, Grbina, Hajdaš Dončića, Marasa i Ostojića, a vraća se i Aleksandra Kolarić. Bernardiću preostaje odstraniti Milanku Opačić. Nakon što je riješio slučaj Franak i tako spasio mnoge nesretnike, Zoran Milanović trebao je glatko dobiti parlamentarne izbore, ali se to nije dogodilo. Na vlast se vratio kasirani HDZ, kao što će u SDP-u ostati kasirane komunjare. Kao što se SDP može vratiti na vlast samo kao posve kasirana stranka. Nakon što je shvatio koja moć stoji iza pobunjenika u SDP-u, Bernardić mijenja ploču.

 

Tvrtko Dolić 

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno