Connect with us

Društvo

Je li svaki flert zlostavljanje!? Za što muškarci gube posao…!?

Objavljeno

- datum

Francuske intelektualke suprotstavile su se Amerikankama. To je lov na vještice, tj. muškarce, smatraju sociolozi

Feminizam s jakom mržnjom prema muškarcima ili prokazivanje seksualnih izgrednika koji su iskoristili moć, novac, poziciju i dominaciju nad ženom namećući joj etiketu seksualnog objekta?

Pitanja su to koja su zbog niza događanja u posljednjih nekoliko mjeseci podijelila Ameriku i Europu. U nizu optužbi muškarca za seksualna zlostavljanja žena otišlo se u krajnost. Izgubila se razlika između stvarnog seksualnog zlostavljanja i običnog flerta. Žene poruke ili razgovore s muškarcima koji ih ne privlače tumače kao seksualno zlostavljanje… Ima li granice između stvarnog seksualnog zlostavljanja i flerta i je li uopće moguće usuglasiti se o tome na svjetskoj razini?

Gdje su granice odnosa

Odgovor naših psihologa i sociologa jednostavan je: sve ovisi o osobnom dojmu osobe, njezinim prethodnim iskustvima, ali krajnosti nikome nisu prihvatljive.

Podjela s početka teksta zakuhala se u Hollywoodu nakon što su u javnost procurile teške i osuđujuće optužbe protiv hollywoodskog producenta Harveyja Weinsteina, nakon čega je u 40-ak dana uslijedila lavina prijava protiv glumaca, producenata, režisera koji su međusobno optuživali kolege i kolegice za silovanja, neprimjerena ponašanja kao i dovođenje u neugodnu situaciju.

Pod zlostavljanje su podvedeni i predugi pogled upućen ženi, poruke u kojoj se muškarci udvaraju kolegicama s posla ili ženama iste profesije, slučajni dodir. Na takvu su krajnost, uz naglasak da razlike postoje, reagirale Francuskinje – stotinu uglednih žena, akademkinja, umjetnica, znanstvenica predvođenih glumicom Catherine Deneuve, poručujući kako “feministički pokret” uništava seksualnu slobodu pa, umjesto da razvoj situacije pomaže ženama, ističu, on pomaže svima koji su protiv “seksualnosti i muškaraca”.

– Muškarce tjeraju s radnih mjesta, čak i kada samo dotaknu nečije koljeno ili pokušaju “ukrasti” poljubac. Silovanje je zločin, ali udvaranje ženama nije niti je napadno kada se muškarac ponaša kao gentleman. Žene su oduvijek trebale biti svjesne da je prirodna seksualnog nagona divlja i agresivna. No dovoljno smo bistre da shvaćamo da se to ne smije miješati sa seksualnim zlostavljanjem – istaknule su Francuskinje u svome otvorenom pismu objavljenom u Le Mondeu.

Da ne treba miješati kruške i jabuke, kao i da je riječ o svojevrsnom “lovu na vještice” u kojem su vještice sada muškarci, mišljenje je i sociologa Dražena Lalića.

– U mnogočemu su žene koje upozoravaju na seksualna zlostavljanja u pravu. Svako je takvo ponašanje za osudu, kao što je za osudu da netko koristi moć, imetak, svoju poziciju da bi realizirao svoj seksualni poriv. No u svemu postoji granica i društvo se treba dogovoriti koja je to granica. Krajnosti nas dovode do gubitka spontanosti između muškarca i žene. A odnosi između muškarca i žene trebaju biti u skladu s prirodom i kulturom, isključujući iz takva odnosa bilo koju vrstu zlostavljanja – kazao je Lalić. Ističe da nije slučajno da su protiv kampanje “Me Too”, koja je zavladala Amerikom, prve reagirale upravo Francuskinje boreći se za granice u optužbama za seksualno zlostavljanje.

– U svemu postoji granica pa i u slobodi. Kada bi se ti američki stavovi i shvaćanja prenijeli na Europu, bio bi to veliki problem, naročito u kontekstu depopulacije – kazao je Lalić. Zagovornik je bez daljnjeg pristojne i prihvatljive mjere u odnosima.

A da bi nas takve dvije krajnosti mogle dovesti do ludila i s odnosa muškarca i žene projektirati se i na odnose s prijateljima i susjedima u kojima svatko mora paziti na to koliko koga promatra ili koliko dugo s kim razgovara, smatra i psihologinja Dubravka Miljković.

– Po običaju se pretjeruje – kaže naglašavajući kako sve ostaje na interpretacijama.

Sjeća se svog puta u Ameriku još prije 12 godina kada je za dolaska dobila upute kako se ponašati u javnom prijevozu. Kaže, definirano im je koliko je sekundi pristojno promatrati istu osobu, a sve iznad tih nekoliko sekundi, kaže, moglo se tumačiti kao svojevrsno izazivanje ili čak zlostavljanje.

Od frustracije do optužbe

– Riječ je o tome kako će netko izgovoreno, ili kako će netko dobivenu poruku, interpretirati. Uostalom netko može biti frustriran što nema udvarače ili u radnoj okolini sebi možda želi dati na značenju pa druge bez važnih dokaza optužiti za zlostavljanje. Posve je drugi slučaj kada netko ne može, primjerice, u tvrtki napredovati niti dobiti povišicu jer je osobu koja o tome odlučuje odbila ili kada doista proživi seksualno zlostavljanje, koje je za svaku osudu. No igra moći i lažne optužbe posve se razlikuju – kaže Miljković.

izvor: Lana Kovačević/VLM

Komentari

Društvo

Boje li se Amerikanci više rata ili mira?

Objavljeno

- datum

Za sve godine postojanja Sjedinjenih Država nije bilo niti jednog desetljeća koje je prošlo bez ratova ili sudjelovanja američke vojske u oružanim sukobima, piše austrijski Contra Magazin. Od osnutka 1776. godine, Sjedinjene Države su od 242 kalendarske godine samo 17 godinu provele bez rata.

Posljedica odluka svih uprava, vlada i predsjednika ove miroljubive nacije jeste da je vojno-industrijski kompleks postala najvažnija industrija zemlje, kao i značajan izvor sredstava i radnih mjesta. Stoga se Amerikanci više boje mira nego rata, iako će mnogi tvrditi suprotno. Između ostalog, svi veliki ratovi, osim Američkog građanskog rata, vođeni su izvan granica Sjedinjenih Država, što je razlog više da američko stanovništvo u najvećoj mjeri nema pojma o tome što rat uopće znači.

Sjedinjene Države su najratobornija država na svijetu. Od osnutka 1776. godine gotovo uvijek ratuju, uglavnom s drugim zemljama.

Za 242 godina postojanja Sjedinjenih Država nije postojalo ni jedno desetljeće kada ova zemlja nije negdje sudjelovala u vojnim sukobima. Do sada je svaki američki predsjednik donosio ratne odluke. Stoga je prilično neobično da se američko ministarstvo koje upravlja aktivnostima vojske zove “Ministarstvo obrane” – pita se logicno.com.

Tijekom cijelog razdoblja postojanja Sjedinjenih Država se samo 17 godina mogu nazvati mirnima, tvrdi austrijski novinar Marco Maier, što je samo 7% od ukupnog broja godina postojanja. Najduže razdoblje mira je trajalo između 1935. i 1940. godine, tijekom globalne ekonomske krize.

Vojni kompleks uvijek je bio važan čimbenik američkog ‘blagostanja’…

Ova “praksa”, koja je temelj američke vanjske politike, dovela je do toga da je nakon završetka Drugog svjetskog rata država podigla veliki vojno-industrijski kompleks, a američka je vojska, ako uzmemo u obzir profesionalne vojnike i državne službenike, postala najveći poslodavac na svijetu. I to je također povezano s visoko razvijenom “obrambenom” industrijom, koja je stvorila mnoga radna mjesta, a nakon recesije i u drugim sektorima ekonomije. Američki vojno-industrijski kompleks je, bez sumnje, postala najvažnija industrija Sjedinjenih Država, ističe austrijski časopis.

Prema autoru članka, vojno-industrijski kompleks, kao i sve popratne industrije vezane za njega, igra vrlo važnu ulogu u američkom gospodarstvu, stoga ne treba čuditi što se Washington njime služi kako bi zadovoljio svoje potrebe i očuvao  “globalno carstvo”.

Da bi to uspio, ima više od tisuću vojnih institucija širom svijeta. Samo u Njemačkoj postoji njih više od 220. Sve to zahtijeva mnogo novca, čak i kada saveznici preuzmu dio troškova. Ali takav sustav Amerikancima daje poslove i zadržava nezaposlenost na relativno niskoj razini. Barem prema službenim statistikama, ali smo tu temu već razradili.

“Rat – to je posao, a stalni rat, koji u pravilu nikada ne bi trebao završiti, krvavi je poslovni model na kojem zarađuje elita zemlje”, piše Contra Magazin.

Veliki američki patriotizam pomaže svemu tome, jer se politički krugovi i mediji koristite patriotizmom kako bi manipulirali ljudima.

Osim toga, većini nacija u svijetu nikako nije jasno kako može postojati američki nacionalizam? Država čije je stanovništvo mješavina svih nacija, rasa, vjerskih i svakih drugih zajednica promovira nacionalizam u njegovom klasičnom obliku, kakvog poznajemo u Europi, te na njemu gradi patriotske osjećaje u stanovništvu.

To je potrebno kako građani ne bi mislili  da u stvarnom ratu ubijaju i ginu za interese milijardera s Wall Streeta.

Upravo zato što se ratovi prema Sjedinjenim Državama danas vode u ekonomskoj sferu, ispostavilo se da se Amerikanci boje mira, kaže Marco Maier.

Što će se dogoditi ako iznenada ne bude ratova na dalekim kontinentima i ako Amerikanci ne uspiju stvoriti neprijatelje? Stotine tisuća dobro plaćenih poslova više nikome neće trebati. Zbog toga, ali i zbog tehnološke i vojne moći, mnogi Amerikanci se ne boje rata. Mir je za njih puno gora opcija.

Možda je to jedan od razloga zašto je sastanak Donalda Trumpa i Vladimira Putina bio izložen bjesomučnim napadima, kako iz tabora republikanaca tako i demokrata, iako bi suradnja vođa Sjedinjenih Država i Rusije svijet sigurno učila sigurnijim mjestom za život.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Josipovićev prijatelj tako o Vatrenuma: “Džabe vam srebrna medalja kad ste govna, smeća …”

Objavljeno

- datum

Nenad Horvat, psihijatar iz Varaždina javnosti,  od prije poznat po vrijeđanju branitelja, objavio je niz postova i memova u kojima s prezirom i mržnjom napada hrvatsku nogometnu reprezentaciju i podcjenjuje njihov uspjeh na Svjetskom prvenstvu.

U njima je napisao ‘Džaba vam drugo mjesto i srebrna medalja kad ste govna, smeće i smradovi…’, – donosi maxportal.hr. Može li ovo normalan čovjek napisat…!?

Čime bi jedan psihijatar bio motiviran za ovako bolesnu objavu nije nam poznato, osim preočitom mržnjom prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, a možda i svemu što je hrvatsko…

Poznate su njegove objave slika invalida u kolicima je 2014. godine nakon prosvjeda ‘Jedan Križ za jedan Život’ kojim su branitelji upozoravali na prevelik broj suicida među braniteljskom populacijom:

‘Domoljublje na četiri kotača… s pogonom na klerofašizam!’, a uz milenijsku fotografiju branitelja pred katedralom dr. Horvat je dodao: “Neka nama naše sramote…  neka!. A najdraže mi je kad se sramota skupi pred katedralom pa napravi veeeeliki crni križ!’

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec smijenio ga je s dužnosti voditelja odjela za psihijatriju Opće bolnice Varaždin, a zbog tih statusa na društvenim mrežama Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo protiv Horvata optužncu, navodeći da je bio svjestan da se time izruguje invalidima i ponižava ih, odnosno da je s ciljem stvaranja ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju invaliditeta povrijedio dostojanstvo drugih osoba no Prekršajni sud u Varaždinu oslobodio ga je optužbe.

Horvat je inače aktivist Glasa razuma – pokreta za sekularnu Hrvatsku, a njegova supruga je ugledna članica i aktivistica Foruma žena SDP-a, a u vrijeme predsjedničkih izbora 2014. godine bila je aktivna u kampanji Ive Josipovića.

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

TWITTER GORI ‘VATRENI PROBALI IZVESTI USTAŠKI DRŽAVNI UDAR’: Macan se baš i ne ograđuje!?

Objavljeno

- datum

Krešimir Macan   Foto: Ahmet Kaladžić/facebook

 NE JENJAVA UDBO KRETENIZAM!? MACAN OPET ZAKUHAO!?  Priča o Vatrenima još traje, rasprave o dočeku/sabotaži Vatrenih još se pojačavaju, koji se odvio u Zagrebu, o dočeku na kojem je na poziv srebrnih hrvatskih nogometaša i njihova izbornika Zlatka Dalića, sudjelovao i hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson.

Je li izvjesni Tonči Percan, koji se na Twitteru, na grub način očešao o taj spektakl, teškim podmetanjem, sam smislio ovu konstrukciju ili mu je netko blizak Vladi, ipak ‘pomogao’?

Tvrdi, ni manje ni više, nego da se radilo o državnom udaru Zlatka Dalića i ekstremne desnice.

”Znači Francuze je dočekao predsjednik”, nastavlja Percan te dodaje kako HNS nije dozvolio ni predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali niti premijeru Andreju Plenkoviću da budu na dočeku, ali se zato ondje ugurao Marko Perković Thompson i ustaštvo – donosi dnevno.hr. ”Meni ovo miriše na meki ustaški državni udar”, napisao je novinar, a njegovu izjavu nadogradio je Krešimir Macan, OPR strateg koji odnedavno brusi imidž premijera Andreja Plenkovića.

Macan je još dolio ulje na vatru, poručivši: ”Koji nije uspio…”, i ne demantirajući, u stvari slažući se s nevjerojatnom podvalom tog lika. Nije poznato, dijeli li i Plenković stav svog savjetnika, ili je ovo medijsko-psihološka igra preplašenih ljudi, koji sve jasnije slute da sve ima svoj rok trajanja…

Ostaje pitanje, je li ‘trbuhozborac’ postao svoj ili tuđi tekst?

M. Skitić

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno