Connect with us

Kolumne

Tvrtko Dolić: Krediti su moderne plinske komore

Published

on

EDMUND GLAISE-HORSTENAU    Formiranje prve Jugoslavije predstavlja najsvjetliji trenutak hrvatske povijesti! U Jasenovcu su ubijeni nevini ljudi, a na Bleiburgu krivci! 

Nacisti koji su rušili NDH zapravo su predivni ljudi! Tako promišljaju Tvrtko Jakovina, Dobrica Ćosić i Savo Štrbac.

NDH su nadzirali idioti

Edmund Gleise-Horstenau bio je istaknuti austrijski nacist, ali više od toga austrijski monarhist. Mrzio je NDH i Antu Pavelića. Smetalo ga ono famozno “Nezavisna”. Gleise-Horstenau imao je imperijalnu bečku vizuru: Hrvatska je dio austrijske Mađarske. Mrzio je Čehe, Slovence, Hrvate i Srbe, ali je držao da veća prisutnost Srba u NDH promiče austrijske interese. Predložio je da Njemačka slijedi Italiju i plaća četnike, kao nekakve teritorijalne regulatore. Kada je Vladimiru Velebitu i Milovanu Đilasu ponudio da Njemačka plaća partizane, vjerojatno su obojica pomislila da pregovaraju sa luđakom. Svaka pohvala četnicima, koji su u najteža vremena namakli tri plaće. I vjerojatno trošili i u NDH. Da se rat oduljio, Srbija bi postala financijska velesila.

Židovska vila na Tuškancu bila je njegov “ljubljeni zagrebački dom”. Edmund GH stalno je radio Anti Paveliću o glavi. Sudjelovao je u uroti Lorković-Vokić, pa kada ga upecao Gestapo, nije mu mogao pomoći niti njegov moćni prijatelj Adolf Hitler. Gleise-Horstenau je “kažnjen” prebacivanjem na dužnost njemačkog vojnog povjesničara za Jugoistok. Ozbiljno se bacio na svoju novu zadaću – kreirao je ratne zapise/dnevnike kao svoj osobni obračun sa NDH i Pavelićem. Zapise je u memoare uobličio austrijski državni arhivar Peter Brouck, vjerojatno na planu raspodjeljivanja krivnje za Holokaust na zemlje pod nacističkom okupacijom. Rasprava o autentičnosti i dobrim namjerama skoro da je nepotrebna – koji bi Hitlerov osobni prijatelj sklon vođenju dnevnika propustio spomenuti Hitlera? Zamislite nacističkog generala kako u savezničkom pritvoru piše svoja sjećanja na NDH, a onda te zapise Amerikanci i Englezi velikodušno predaju poraženoj Austriji.

Higijena u močvari

Znate, nije problem ubijanje, toga je na ovome prostoru bilo u obilnim količinama, nego to treba izvoditi kulturno, gospodski. Edmund Gleise-Horstenau žalio se na loše higijenske uvjete u Jasenovcu. A znate li što je bio uzrok Holokausta? Židovi su prisiljavali Nijemce da se peru. Prve toalete u “kulturnoj Europi” podigli su Židovi, na zaprepaštenje europskih kulturnih naroda. Kada su Germani napali Rim, Latini su pobjegli od njihovog smrada. I sada najedanput, napudrani potomak prljavih germanskih gorštaka, zaprepašteno se križao kada je Maks Luburić u Jasenovcu bacio cjepanicu na Vladka Mačeka, s namjerom da mu prekine političku karijeru. Koji balkanski primitivac! “Oprostite, zašto tog Židova jednostavno ne odvedete u plinsku komoru?” – pitao je prpošno Edmund našeg nacionalnog Maksa. “Gdje vi živite, generale? Nemamo mi ovdje plin! I nije to Židov! A opet, možda je zaista Židov! U svakom slučaju, generale, ovo je nutarnji problem NDH” – siktao je ratoborno Maks Pomiritelj. Glaise-Horstenau bio je zgromljen. “Nije Židov! Pa vi ubijate ljude!” – zaključio je da su ustaše pomahnitale. “Nevjerojatno je kako Slaveni mogu nisko pasti” – zapisao je civilizirani Glaise-Horstenau.

Tko je branio Edmundu GH i ostalim kontrolorima u NDH da formiraju logor kod Zagreba, u boljim higijenskim uvjetima. Nijemci su tražili poziciju uz pruga za Beograd, po sredini prve Jugoslavije, i još skrivenu u magli. Močvara Jasenovca isušivana je godinu dana. Brana u Jasenovcu podignuta je tek u proljeće 1942. godine, uz pomoć lokalnog stanovništva, pa je logor počeo funkcionirati u ljeto 1942. Blato, vlaga, komarci, pretrpane kaznionice, logoraške barake, nekoliko pogona, prljavi Nijemci i pripadna topologija logorskih ekonomija po cijeloj Hrvatskoj. Nijemci su danas mudriji. Nove plinske komore jesu dugovi i krediti.

Problem higijene u komunističkim arhivima

Opakom nacističkom generalu Edmundu Glaise-Horstenauu novi komunistički život udahnuli su Ivica Račan, rođen u nacističkom radnom logoru za žene, i Tvrtko Jakovina iz Požege, rođen nedaleko komunističkog zatvora za žene. Tvrtko Jakovina slovi kao posljednji čuvar partizanskih ovaca, koji se radije bavi unosnijom publicistikom nego slabo plaćenim znanstvenim radom. Neću se iznenaditi ako je mladi Jakovina prvi dobio na uvid Tuđmanove transkripte. Dugi niz godina Jakovina uživa zaštitu Stipe Mesića, Budimira Lončara i sličnih negativaca u našoj nacionalnoj tragediji. Ništa nije za badava. Prebijanje može biti svakakvo: klasificirana dokumentacija, uljepšani nekrolozi, memoari i autorska prava na memoare. Mesić i Lončar računaju na to da će njihovu povijesnu ulogu tumačiti Tvrtko Jakovina. Vjerojatno je prikupljanje “povijesne” građe odmaklo daleko.

Bože moj, Jakovina je dobio propusnicu za sve državne tajne, pa je u arhivu Josipa Vrhovca pronašao partijski prijevod “memoara” Edmunda Glaise-Horstenaua, načinjen za potrebe sprječavanja dolaska Franje Pomiritelja na vlast. Ivica Račan i Centar CK SKH za idejno-teorijski rad naručili su taj prijevod od Mirka Gojmerca sa Odjela za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Gojmerac je kontaktirao Bogdana Krizmana, tadašnjeg kontrolora u SRH za pitanja NDH. Skraćena “memorandumska” verzija zapisa Glaise-Horstenaua pojavila se u Srbiji dvije godine ranije. Iako je najčešće riječ o krivotvorinama i smeću, dokumentacijske kumulacije “hrvatskih” komunjara pripadaju hrvatskoj državi. Zanimljivo je da Jakovina slavi Jugoslaviju nasuprot Austrougarskoj, ali svejedno promovira naciste ako pišu kritički o NDH i o Hrvatima.

Ivo Josipović ponovno je pacijent

Partijski dizajn i redizajn vidljivi su na sve strane. HTV je u subotu odgurnula nacionalnu komemoraciju na Bleiburgu u marginalne vijesti, “iz inozemstva”, dajući veći prostor tko zna čijoj obljetnici izmišljene partizanske bitke na Neretvi, da bi nas u nedjelju zasula sa tko zna čijom reinterpretacijom Jasenovca, odmah na početku središnjeg dnevnika. HTV je otvorila prostor konfliktnom Dragi Pilselu, gostu iz Argentine, kojega smeta što spomenik na Bleiburgu spominje hrvatsku vojsku. Kao, mogao bi nas tužiti Slavko Goldstein zbog smrti svog oca! Imali smo njemačku vojsku, imali smo talijansku vojsku, dok su vojnici u NDH valjda bili gosti iz Ustaškog pokreta. Partijsko glasilo Jutarnji list je Komemoraciju na Bleiburgu popratilo na 6. stranici kratkim tekstom od točno 6 rečenica. Koja bitka na Neretvi? Takozvana NOB bila je sramotna bježanija.

U nedjelju je u Jasenovcu Ivo Josipović odlikovao Iliju Ivanovića, koji je navodno stigao u Jasenovac sredinom srpnja 1942. i izašao u Proboju, zadnji, kako kaže. Posljednji bjegunac ne treba svjedoka da je sudjelovao u Proboju! “Nas, djecu, ustaše su od roditelja odvojili već u Jablancu.” Govorimo li ovdje o radnicima sa logorskih ekonomija Jasenovca, koje su bile bliže Zagrebu nego Jasenovcu? Sve je to na granici subverzije RH od strane samog predsjednika RH, jer je knjiga Ilije Ivanovića o Jasenovcu prevedena na engleski i na engleskom govornom području reklamirana pod krilaticom “Today’s Croatia is a carbon copy of the World War II Nazi predecessor”. Dakle, Ivo Josipović je prilično neoprezan, ili je možda poglavnik! Silno mi nedostaju Lorković i Vokić. Pohvalno je da Ivo Josipović napušta tezu Mesić-Jakovina o razumljivoj osveti na Bleiburgu i Križnom putu. Bila je zgodna prilika da Josipović u Jasenovcu posmrtno odlikuje Edmunda Glaise-Horstenaua, austrijskog borca za ljudska prava.

Tvrtko Dolić

Komentari

Kornelija Pejčinović

VELIKA IZDAJA: ZAŠTO JE EURO RAZORIO EKONOMIJE JUŽNIH EUROPSKIH DRŽAVA UZ PRISTANAK I SAMOZADOVOLJSTVO NJIHOVIH VLADJUĆIH KLASA

Published

on

Velika prednost koju daje zajednička moneta južnoeuropskim gospodarstvima a često je ističu oni koji podržavaju euro je stabilnost ove monete. Vrlo se često previđa nepovoljan utjecaj eura i opće utvrđene stope vrijednosti od novca od uvođenja eura. Gospodarstva Italije i Francuske su se pretvorila od čisto izvozničkih u čisto uvoznička a gospodarstva Španjolske, Portugala i Grčke su uvećale svoje trgovački deficit.

Na drugoj strani se lako može vidjeti da je ogromni višak koji danas proizvodi Njemačka i često ga navode mnogi uključujući i Europsku komisiju predstavlja prijetnju europskoj integraciji i direktna je posljedica zajedničke monete  – eura.

TRGOVAČKA BILANSA U MILIJARDAMA US DOLARA

Izravno brojčano između 1999 godine i 2007 kao godine financijske krise:

–        Njemački se višak učestvoročio;

–        Francuska i Italija su od približnog viška od 25 milijardi eura došle do deficita koji je nešto veći nego u ranije i nešto manji od  prethodnog viška.

–        Španjolski trgovački deficit je porastao pet puta (5×).

–        Deficit Portugala i Grčke se udvostručio.

ŠTO SE STVARNO DOGODILO?

Euro je valuta utemeljena na izračunatom prosjeku nacionalnih valuta. Njegovim uvođenjem južna Europa je vidjela da se njezina kupovna moć uvećava zahvaljujući većoj vrijednosti od nacionalne valute. Iluzija kupovne moći omogućila je južnoj Europi da uvozi više ali i da smanji vrijednost svojih roba. Otuda dok su njihova gospodarstva rasla uvoz je rastao znatno brže nego izvoz.

S druge strane cijena njemačkih roba je padala u usporedbi s DM – njemačkom markom – čineći je konkurentnijom i podstičući njemački trgovački višak.

Od 2007 – od vremena financijske krize sustavna politika štednje smanjila je kupovnu moć država južne Europe dovodeći do smanjenog uvoza radi smanjenja deficita a nije došlo do povećanog izvoza.

TKO JE STVARNO IMAO KORISTI OD EURA?

Ekonomski oporavaka se ne može dogoditi u zemljama s izuzetno visokom stopom nezaposlenosti kao što su zemlje južne Europe tako da je zakonska opravdanost i popularnost europske integracije izgubila svoju privlačnost. Malo znači to da je u 2015 Španjolska imala 3.5 GDP – brutto domaćeg proizvoda jer je njen prosjek u proteklom desetljeću bio blizu nule. Jednako tako je u Italiji, Francuskoj i Portugalu.

Vrijeme je da vladajuća klasa koja je najveći pristalica europskih integracija shvati da spašavanjem eura znači njegovo ukidanje. Ili u najmanju ruku učiniti tako da odražava snagu i kupovnu moć različitih država.

Prijedlog bi bio da Njemačka, Austrija i Nizozemska, te moguće Flandrija zadrže euro dok Francuska, Španjolska, Portugal i Valonija trebaju uvesti Latinski Euro koji bi u trenutku uvođenja uživao jednakost s tekućim eurom i onda gubio 15-20% od svoje vrijednosti potpomažući tako oporavak Juga.

Kao napola zajednička valuta koja nije potpuno vraćanje na nacionalnu valutu mogla bi spasiti europski projekt izlazeći na pol puta očekivanja vladajućih klasa koje se protive vraćanju na nacionalne valute.

Ništa ne bi spriječilo Latin-Euro da bude pod vlašću ECB-a – Europske središnje banke – čuvajući tako stupanj političkog ujedinjenja.

A što se tiče Grčke i njenog gospodarstva ono je preslabo čak i za Latin – Euro i trebalo bi se vratiti na još slabiju valutu.

ZAKLJUČAK

Opiranje i raskol u pitanju vraćanju na nacionalne valute dolazi najviše iz ideoloških razloga stranaka za i protiv europske integracije. Opirući se priznanju da je euro gospodarstvima južne Europe učinio veliku štetu dovest će do kraja Europske Unije. Daljnja politička integracija ne riješava problem nego ga jednostavno ignorira gradeći europsku kuću na slabim temeljima što će dovesti do neizbježne propasti.

Dok je razumljivo da generacija političara i intelektualaca koju su radili na euru i daljnjoj ekonomskoj integraciji emocionalno vezana za „svoj životni projekt“ i teško može priznati da nije djelotvoran onako kako se očekivalo oni će morati izabrati između ideološkog, osobnog stava i intelektualnog poštenja. Birajući ideološki pristup mogu razoriti Europsku Uniju, birajući poštenje mogu je spasiti.

Autor: GEFIRA – Global Analysis from European Perspective. Preparing for the world of tomorrow

Izabrala i s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović

References:

1.Why Germany’s trade surplus is bad for the eurozone Source Centre for European reform
2.Germany’s record trade surplus is a bigger threat to euro than Greece Source The Telegraph  2015-05-05
3.German trade surplus could threaten eurozone recovery, says EC Source The Telegraph 2013-11-13__________________________

Komentari

Continue Reading

Kornelija Pejčinović

ZNACI VREMENA!? SJEČANJ 2019!? SKAKAVCI NAPALI SAUDIJSKU MEKU.

Published

on

SKAKAVCI NAPALI  SAUDIJSKU MEKU. SJEVERNI POL SE IZNENADA IZ KANADE PRESELIO U SIBIR. KRVAVI MJESEC GLEDAT ĆE TE 21. SIJEČNJA 2019.

Počele su se doista događati čudne stvari u ovom svijetu. Govorit ćemo o iznenadnom pomaku Sjevernog Pola u drugom dijelu članku.

No najprije bih se osvrnuo na neobični događaj koji se zbio u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Bezbrojni  rojevi skakavaca, tisuće tisuća crnih skakavaca spustili su se na najsvetije mjesto islama i ova pošast je razumljivo izazvala pozornost društvenih medija.

U  Times of Israel čitamo: Proteklog tjedna bezbrojni rojevi skakavaca prekrili su Meku u Saudijskoj Arabiji, najsvetije mjesto islama. U islamskom svetom mjestu su poduzeli veliku akciji čišćenja da ih uklone.

Video koji je postavljen na društvene medije pokazuje insekte kako se roje oko čistača i hodočasnika u gradu Velike Džamije u kojoj se okupljaju milijuni hodočasnika svake godine.

I to nije bila samo trenutna pojava. Jednom kad su skakavci stigli nisu se više micali. Opisali su da su prekrili zidove džamije.

U Meki su hodočasnike prekrili insekti. Za to vrijeme su se čistači borili da uvedu red u najsvetijem islamskom mjestu. Čistili su skakavce insekticidima.

Iz drugog kuta gledano vidjelo se da su insekti prekrili zidove džamije sa svih strana. Kako izjavljuju Saudijci 22 skupine čistača, ukupno 138 ljudi čistilo je skakavcima prekrivena mjesta.

Druga vijest je da je i ponašanje našeg planeta skrenulo pozornost medija.

Prema izjavama znanstvenika magnetno polje Sjevernog Pola iznenada se pomaklo iz Kanade prema Rusiji.

Duboko ispod zemljine površine tekuće željezo se lijepilo oko njegove jezgre omogućujući pomicanje Severnog Pola iz Kanade prema Sibiru.

To je izazvalo eksperte geomagnetizma da hitno promijene Svjetski Magnetni model koji će utvrditi nakon provjere gdje se Sjeverni Pol stvarno nalazi. Iduća promjena je bila planirana za 2020 ali kako se sjeverni pol iznenada pomakao istraživači su Model morali promijeniti.

Točnost mjesta na kojem se nalazi Sjeverni Pol je važna jer GPS – global position system – je u stalnoj uporabi i iznenadno pomicanje magnetnog Sjevernog Pola izaziva ozbiljne greške u navigaciji. Točno mjesto gdje se nalazi Sjeverni Pol je važno za GPS na čitavom globusu i trenutno izaziva sigurnosno prihvatljive greške kako piše u časopisu Nature…..

Doista živimo u apokaliptičnim vremenima iako izgleda da najveći broj ljudi to shvaća.

Naš se planet mijenja. Kako sam prije par tjedana pisao Aljaska je imala 81 značajan potres u prvih devet dana 2019. Veliki potresi tresu predjele duž Vatrenog prstena. Odavno zaspali vulkani se bude i eksplodiraju posvuda na globusu. Cunami je upravo zapljusnuo Indoneziju i podsjetio nas na to koliko smo stvarno ranjivi u velikim prirodnim nesrećama.

Naša vlada /SAD/ je prestala s radom. Ali u usporedbi s većim planom događanja ovaj prestanak rada vlade je samo krompirić s obzirom na ono što se događa………

20 SJEČANJ: SUPER KRVAVI MJESEC – VUČJI MJESEC –  PREĆI ĆE PREKO AMERIKE NA DRUGU GODIŠNJICU INAUGURACIJE DONALDA TRUMPA

U noći 20 na 21. siječnja dogodit će se vrlo čudna pojava. Dogodit će se totalno pomraćenje mjeseca zvano super krvavi vučji mjesec na nebu iznad Amerike. Čitavo pomračenje od početka do kraja biti će vidljivo sa svake točke kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država, ali mnogi u ostatku svijeta neće moći gledati pomrčinu. /Mi u Europi vidjet ćemo ju pred zor 21 sječnja.Op. K.P./ Pomraćenje neće biti viđeno u Kini. Neki će reći da je to samo slučajnost. Ali to izgleda kao da je netko režirao događanje super krvavog vučjeg mjeseca da ga vide ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama.

A upravo se super krvavi vučji mjesec pojavljuje točno na drugu godišnjicu inauguracije Donalda Trumpa.

Naravno da neki od vas nikada nisu čuli za super krvavi vučji mjesec. Što znači ustvari „super mjesec“, „krvavi mjesec“, i „vučji mjesec“koji će se dogoditi svi odjedamput.

„Krvavi mjesec“se događa za vrijeme pomračenja mjeseca kada nešto od sunčevog svijetla još uvijek stiže na mjesec.

Prema USA Today: Iako je mjesec u zemljinoj sjeni nešto od sunčeve svijetlosti još uvijek stiže do mjeseca. Sunčeva svijetlost prolazi kroz zemljinu atmosferu koja filtrira najveći dio plave svjetlosti. Sunčevo svijetlo stiže u zemljinu atmosferu koja obavija mjesec i daje mu jaku, bogatu boju.

„Super- veliki mjesec“se događa kada se steknu okolnosti da orbita punog mjeseca biva za 90% blizu zemlje i to čini mjesec izgledom većim i sjajnijim nego je normalno.

Ovo će biti prvo i zadnje pomračenje mjeseca u 2019 i iduće če se dogoditi 2021.

Prvo pomračenje mjeseca na samom početku godine u narodnoj tradiciji se zove vučji mjesec jer su vukovi dolazili blizu sela i zavijali….

Značajno je da se sve ove tri činjenice događaju točno na isti način na drugu godišnjicu inauguracije Donalda Trumpa. Značajno je i zbog toga što je Donald Trump rođen za pomračenja mjeseca.

Što o tome kaše pastor Mark Blitz:

„Trump je rođen u noći 14 lipnja 1946 u vrijeme totalnog pomračenja mjeseca koje je trajalo 15 minuta, 700 dana prije stvaranja države Izrael. Kada je položio zakletvu kao predsjednik, 20 sječnja 2017 imao je 70 godina, 7 mjeseci i 7 dana. Još je vrlo značajno da je „super krvavi mjesec“ također pao na židovski blagdan B Shevat. Još je značajnija činjenica da je još jedan „super krvavi mjesec“ bio na blagdan B Shevat prošle godine. Prošle godine je „krvavi puni mjesec“ bio viđen na Bliskom Istoku a ove će se godine vidjeti nad Sjedinjenim Državama.“

U stara vremena „krvavi mjesec“se smatrao sudbinskom prijetnjom a neki kršćanski prvaci upućuju na Bibliju koja kaže da će mjesec biti važan znak za vremena koja Biblija opisuje kao „zadnji dani – Sudnji dan“.

Prevedeno na moderni jezik: Luka 25-28:

„Biti će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama; a na zemlji će biti nesreća i smetenost među narodima, more i valovi će hučati; ljudi će padati u nesvjest od užasa od onog što će se dogoditi zemlji koju nastavaju. Nebeske sile će se potresti. A onda će vidjeti Sina Čovječjeg kako dolazi na oblacima u sili i velikoj slavi. Kada se to počne događati podigni glavu jer se približilo tvoje otkupljenje.“

I dalje: Joel 2:31 kaže: „Sunce će se pomračiti a mjesec će biti krvav prije velikog i strašnog dana dolaska Gospodina.“

Na kraju Otkrivenje 6:12: „Vidio sam kako otvara šesti pečat. I iznenada nasta veliki potres. Sunce posta crno kao pokornička tkanina od kozje dlake i mjesec posta kao krv.“

Mnoge su rasprave o tomu što bi moguće ovaj „super krvavi vučji mjesec“ mogao značiti, ali o tomu se pravo malo zna.

Ali je veom čudno da se to događa na drugu godišnjicu inauguracije Donalda Trumpa.

Voljeli ga vi ili mrzili u Americi danas izgleda da se čitav svijet vrti oko Trumpa. Glavni mediji su na njega usmjereni od prvog trenutka kad je objavio da će se kandidirati za predsjednika. Njegove odluke se duboko tiču života svakog čovjeka, žene ili djeteta u čitavoj državi i svatko u ovom narodu govori o njemu.

I kad pišem ovaj članak koji nema ništa s Trumpom najveći broj komentara i pitanja koji čitatelji postavljaju vezano je uz Donalda Trumpa. Čitatelji će gorljivo raspravljati o tome je li to dobro ili nije.

No bez sumnje 2019 godina je problematična godina i pred kraj ovog mjeseca će se direktno na nebu pojaviti neobičan znak iznad Amerike na drugu godišnjicu Trumpove inauguracije.

Michael Snyder je odvjetnik, pisac objavljivan u velikom broju medija, medijska ličnost i politički aktivist. Autor je četiriju knjiga: Spremi se  – Get Prepared Now; Početak kraja – The Beginning of The End; Život koji stvarno vrijedi – A Life That Really Matters. Njegovi članci izvorno su objavljivani u The Economic Collapse Blog, End of The American Dream i The Most Important News. Iz ovih medija njegovi članci su preuzimani od desetina istaknutih web stranica.

Autor: Michael Snyder/TheEconomicColapse blog

Izabrala i s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Komentari

Continue Reading

Artur Bagdasarov

U ruskom gradu Voronežu, 2017. g. podignuta spomen ploča Matiji Zmajeviću, hrvatskom pomorcu i ruskom admiralu

Published

on


Na Admiralitetskom trgu, desno od ulaza u Crkvu Uznesenja BDM, u zapadnoruskom gradu Voronježu, koji je jedna od ruskih atrakcija, otkrivena je spomen ploča 11. svibnja 2017. g. Matiji Zmajeviću, hrvatskom pomorcu i ruskom admiralu.

Matija Zmajević je rođen u Perastu, 6. siječnja 1680., u ‘hrvatskom zaljevu svetaca, Boki Kotorskoj, gdje je i stekao prve pomorske vještine te vrlo rano postao zapovjednik trgovačkih brodova.

Zbog umiješanosti u ubojstvo istaknutoga peraškoga ratnika V. Bujovića (1709), otišao je u Dubrovnik pa u Carigrad, gdje se sklonio kod tamošnjega ruskog veleposlanika Petra A. Tolstoja.

God. 1712. u službi ruskog cara Petra I. Velikoga otišao je u Sankt Peterburg, gdje je već 1714. postao kapetan komodor te se za trajanja Sjevernoga (Nordijskoga) rata (1700–21) kao zapovjednik prvoga sastava ruskih galija istaknuo u bitki kraj grada Hankoa u južnoj Finskoj. God. 1719. bio je promaknut u čin kontraadmirala, te je pod njegovim zapovjedništvom bila izvojevana odlučna pobjeda nad Šveđanima, koji su 1721. bili prisiljeni sklopiti mirovni ugovor u Nystadtu.

God. 1721. postao je viceadmiral, 1722. zapovjednik lake flote, a 1723. povjereno mu je vodstvo nad gradnjom riječne flote na Donu. Od 1725. ponovno u Sankt Peterburgu, 1727. imenovan admiralom, ali je nedugo potom bio optužen zbog utaje i osuđen na smrt.

Nakon pomilovanja postavljen je za guvernera Astrahanskoga područja na Kaspijskom jezeru, a 1728. imenovan zapovjednikom luke u Tavrovu na Donu. Zalagao se za osnivanje crnomorske ratne mornarice te se pretpostavlja da je sastavio nacrt kodeksa ruske ratne i trgovačke mornarice.

Zmajević je jedan od više Hrvata, Dubrovnika ili Boke Kotorske, koji su u povijesti bili pioniri u asistenciji ruskoj mornarici, diplomaciji i prvim ekumenskih zasadama katoličke i pravoslavne vjere.

Pripremio: Prof. A. Bagdasarov

izvori: enciklopedia.hr | moe-online.ru |foto: E. Gvozdenko

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno