Connect with us

Društvo

KOGA MI SLIJEDIMO?

Published

on

„Tražili smo Dobrog pastira (ovčara),

a umjesto njega dobili smo njemačkog ovčara (pastira).“

Benedikt XVI

Ako ste na Facebooku ili na Twitteru onda vjerojatno znate sve o praćenju. Ove društvene mreže odlična su stvar ako želite pratiti što ima novog kada su u pitanju vaši prijatelji i poznanici. One su odlično sredstvo ako želite biti u tijeku s onim što se zbiva oko vas. Ali bili mi ili ne bili mi na Facebooku ili Twitteru, svi mi, bez razlike, pratimo odnosno slijedimo nekoga ili nešto.

Možda redovito pratimo vijesti.

Možda pratimo omiljeni nogometni klub.

Možda slijedimo svoj instinkt. Možda slijedimo svoj horoskop.

Možda pratimo zbivanja na burzi. Možda slijedimo gomilu.

Možda slijedimo svoje srce.

Koja je naša životna filozofija? Što ili koga mi slijedimo?

Slijedili mi bilo koga ili bilo što, to zasigurno ima utjecaja na način na koji mi živimo svoj život. A to onda može biti samo jedno od dvije stvari. Ili je dobro ili je loše.

Pitanje je, što god ili bilo koga mi slijedili, je li to za naše dobro ili je to za naše zlo? Živimo li zbog tog svog sljedbeništva bolje? Uspješnije? Jesmo li sretniji zbog toga? Je li zbog toga naše zdravlje bolje? Jesmo li zbog toga zadovoljniji i bezbrižniji?

Je li vrijedi živjeti zbog toga?

A umrijeti?

CIJELU EMISIJU POSLUŠAJTE OVDJE!

Anglikanski nadbiskup  Desmond Tutu jednom reče: „Kada je čovjek zaljubljen, izići će vani po bilo kakvom vremenu, samo kako bi došao na sastanak s voljenom osobom. Ljubav zna biti zahtjevna, u biti, zahtjevnija nego što je to zakon. Ljubav ima svoje imperative. Zamislite majku koja sjedi uz postelju u kojoj je njezino bolesno dijete. Nju kroz čitavu besanu noć tu drži samo ljubav. Ljubavi nikada ništa nije teško.“

Isus, približavajući se križu, jasno daje do znanja da je njegova motivacija isključivo – ljubav. On bira žrtvovati se. On bira biti vjeran onome što je Otac stavio pred njega.

Postoji priča iz prvog stoljeća u kojoj se govori kako je neki čovjek došao Tertulijanu, ocu rane crkve, i pokušavajući opravdati neke kompromise koje je namjeravao učiniti, reče: „Ja moram živjeti, zar ne?!“ Na to mu Tertulijan odgovori: „Moraš li?!“

Nama je ovaj svijet, preko svoje dominantne kulture, jednostavno isprao iz srca sav altruizam. Usadio nam je umjesto altruizma kod sebičnosti. Vodimo isključivo računa o sebi i svojim interesima.

A izazov je fokusirati se u životu dalje od sebe sama, fokusirati se na druge. Izazov je upitati se koji su uistinu naši životni postulati? Jesmo li na ovome svijetu samo kako bismo preživjeli ili smo na ovome svijetu kako bismo, otišavši, iza sebe ovaj svijet ostavili barem malo bolji nego što je to prije bio?

Tolstoj reče: „Jedina sigurna sreća u životu jest živjeti za druge.“ To je onaj trenutak kada vidimo svijet u većoj perspektivi, dalje od sebe samog. To je trenutak kada vodimo računa o drugima, jer to čineći otkrivamo svu dubinu Božje ljubavi prema nama.

Isus u današnjem čitanju iz Evanđelja po Ivanu nastavlja govoriti o sebi kao o Dobrom pastiru. Da Isus nije bio Dobar pastir onda on ne bi bio uz ljude, ne bi ih ozdravljao, oslobađao od demona, ne bi im grijehe opraštao i ne bi ih čuvao od zla.

Da Isus nije bio Dobar pastir on bi, kao i mnogi od nas koji sebe s ponosom nazivamo kršćanima, vodio računa o sebi ili najprije o sebi. Vjerojatno bi nakon uskrsnuća požurio na nebo, sretan što je obavio zadaću koju mu je otac povjerio.

Pomislio bi kako je sada vrijeme da ostavi sve te ljude koji su ga izdali, ostavili i zaboravili, da ih ostavi neka sami rješavaju svoje probleme, pa zar se on nije za njih i previše žrtvovao?

Ali Dobar pastir nastavlja pomagati tamo gdje je stao prije smrti i uskrsnuća. On je Dobar pastir, jer je nalik pastiru koji ne želi otići kući i odmoriti se sve dok se ne uvjeri da su sve njegove ovce na sigurnom.

On je Dobar pastir, jer je nalik pastiru koji, i kad je mrtav umoran, ustaje i traži i zove ovce svoje, sve dok ih ne okupi i sve ih doma ne dovede.

Nažalost, Isus ima pune ruke posla, a nas koji bismo trebali pomoći mu, sve je manje, jer smo u užasno velikoj žurbi vodeći računa isključivo o sebi, a ne vodeći brigu ni o Bogu ni o bližnjemu.

Isus sve to čini isključivo iz ljubavi i po svojoj slobodnoj volji.

Polaže svoj život za nas.

A mi?

Mi kada nam je prijetila najveća ugroza, mi smo slušali glas Dobrog pastira, jer smo bili u strahu, bojali smo se za svoje živote. Tražili smo od Krista neka bude uz nas u „tamnoj noći naše duše“. Molili smo, u drhtavim rukama grčevito stežući krunicu. Vapaji naši parali su nebo.

I kada je ugroza minula sve smo zaboravili. I Boga i bližnjega.

Opet smo se okrenuli Zlatnom teletu i plesali smo njemu u slavu do iznemoglosti. Sada kada pijanstvo polako ustupa mjesto triježnjenju, kada tamu noći rastjeruju zrake zore, sada kada osjećamo nove vjetrove životnih oluja, sada zbunjeni različitim glasovima koji nas nagovaraju da krenemo amo ili tamo, sada smo izgubili orijentaciju i pojma nemamo gdje smo i kamo nam je ići.

Opet smo izgubljene ovce. Ovce koje su pobjegle od svog Dobrog pastira.

Takvo stanje zna čovjeka dovesti u očaj, u beznađe. A kada se nađeš u takvom stanju onda slijediš bilo koga, slijediš svakog onog koji ti obeća mrvu sreće, kratki osjećaj mira ili zaborava, osjećaj bilo kakve pripadnosti.

Ali Dobar pastir jasno kaže: „Ja sam Put, Istina i Život.“ Nema boljeg puta, nema veće istine i nema sretnijeg života. Naš Bog, naš Dobar pastir, zove nas da ga slijedimo. Nije nas napustio ni u ovoj nevolji.

Čujemo li njegov glas?

Ivica Ursić

 

 

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno