Connect with us

Kultura i vjera

Kardinal Eijk oštro osudio dijeljenje Svete pričesti protestantima

Objavljeno

- datum

Crkveni nauk i praksa u vezi dijeljenja sakramenta Svete euharistije protestantima su savršeno jasni. Kodeks kanonskoga zakona o tome piše:

“Ako je smrtna pogibelj ili ako, prema sudu dijecezanskog biskupa ili biskupske konferencije, to zahtijeva druga teška potreba, katolički služitelji dopušteno podjeljuju spomenute sakramente i drugim kršćanima koji nisu u potpunom zajedništvu s Katoličkom Crkvom i koji ne mogu doći do služitelja svoje zajednice, a svojevoljno to traže, samo ako s obzirom na te sakramente očituju katoličku vjeru i ako su pravo raspoloženi.”
CIC / 1983, can. 844 § 4 (Vidi Katekizam Katoličke crkve br. 1400).

Ovo se odnosi samo na hitne slučajeve, pogotovo kada postoji opasnost od smrti. Međupričešćivanje je, u načelu, moguće jedino s pravoslavnim kršćanima, jer Istočne Crkve, iako nisu u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom, imaju ispravne sakramente i prije svega, svojim apostolskim nasljeđem, istinske svećenike i valjanu Euharistiju (CCC 1400, CIC / 1983 može, 844, st. 3).

Njihova vjera u svećenstvo, Euharistiju i sakrament pokore jednaka je Katoličkoj Crkvi. Međutim, protestanti ne dijele vjeru u svećenstvo i euharistiju. Zbog tih bitnih razlika, Sveta pričest se ne bi trebala dijeliti protestantima, čak i ako su vjenčani s katolicima, jer protestanti ne žive u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom i stoga izričito ne dijele vjeru u Euharistiju – prenosi QuoVadisCroatia.

Sada je Sveti Otac obavijestio izaslanstvo Njemačke biskupske konferencije da moraju ponovo raspravljati o prijedlozima u pastoralnom dokumentu koji, između ostalog, govori o dijeljenje Svete pričesti i njihovu nastojanju da pronađu jednoglasnost po ovom pitanju. Jednoglasnost o čemu? Čak i pod pretpostavkom da svi članovi Njemačke biskupske konferencije, nakon ponovne rasprave, jednoglasno odluče da se pričest može dijeliti protestantima koji su vjenčani s katolicima (nešto što se neće dogoditi), hoće li to – iako je suprotno onome što piše Kodeks kanonskog Zakona i Katekizam Katoličke Crkve – postati nova praksa Katoličke Crkve u Njemačkoj?

Praksa Katoličke Crkve, koja se temelji na njezinoj vjeri, nije određena i ne mijenja se statistički kada većina biskupske konferencije o njoj glasa, čak ni jednoglasno.

Točno ono što piše u Kanonskom zakoniku i Katekizmu Katoličke Crkve trebala je biti reakcija Svetog Oca, koji je kao Petrov nasljednik, „trajno i vidljivo počelo i temelj jedinstva kako biskupa tako i mnoštva vjernika” (Lumen Gentium broj 23). Sveti Otac je delegaciji Njemačke biskupske konferencije trebao dati jasne upute, zasnovane na jasnom nauku i praksi Crkve. Trebao je na toj osnovi odgovoriti i luteranskoj ženi, koja ga 15. studenog 2015. upitala može li primiti pričest sa svojim katoličkim supružnikom, rekavši joj da to nije prihvatljivo- umjesto da sugerira kako može primiti pričest na osnovu njezinog krštenja, i u skladu s njezinom savješću.

Ne uspijevajući stvoriti jasnoću, među vjernicima je nastala velika zbrka i ugroženo je jedinstvo Crkve. To je također slučaj s kardinalima koji javno predlažu blagoslivljanje homoseksualnih odnosa, nešto što je dijametralno suprotno učenju Crkve, utemeljenom na Svetom Pismu, da brak, prema redoslijedu stvaranja, postoji samo između muškarca i žene.

>> Kardinal Eijk uklanja stol iz svoje kapele

Imajući u vidu da biskupi i prije svega Petrov nasljednik ne uspijevaju održavati i prenositi vjerno i jedinstveno poklad vjere sadržane u Svetoj tradiciji i Svetom Pismu, ne mogu se ne sjetiti članka 675 Katekizma Katoličke Crkve:

POSLJEDNJA KUŠNJA CRKVE

Prije dolaska Kristova Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika. Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji otkrit će “otajstvo bezakonja” pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine. Vrhovna religijska obmana jest obmana Antikristova, to jest obmana jednoga pseudo-mesijanizma u kojemu čovjek slavi sam sebe mjesto Boga i njegova Mesije koji je došao u tijelu.

+ Kardinal Willelm Jacobus Eijk, nadbiskup Utrechta,
Nizozemska, Utrecht,

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

Svjedočanstvo tajlandskog dječaka – kršćanina koji je bio zatočen u tajlandskoj špilji: ‘U toj tami sam vidio Božju ruku’

Objavljeno

- datum

 SVJEDOČANSTVO ADUN SAMON-a    Svijet je tek nedavno saznao kako u potresnoj priči o malim nogometašima u tajlandskoj špilji postoji još jedna „priča u priči“. Ona o Adunu Samonu, jedinom kršćaninu među dječacima, koji je ovih dana posvjedočio kako je preživio zahvaljujući svojem Gospodinu – Isusu Kristu

Foto: DailyMail

Cijeli svijet je početkom ovog ljeta u svojim molitvama i mislima bio uz male nogometaše koji su danima bili zatočeni u poplavljenoj špilji na sjevernom Tajlandu. Dječaci su, unatoč zabrani ulaska za vrijeme sezone monsuna, u špilju ušli kako bi sa svojim trenerom obavili ritual inicijacije, odnosno potpisali se na zidu špilje i nakon toga se vratili nazad. Međutim, dok su boravili u šumi, počela je padati jaka kiša zbog koje danima nisu mogli napustiti špilju.

Spasitelji u stanci spašavanja…

Više od tisuću ljudi iz svih dijelova svijeta sudjelovali su u iznimno zahtjevnoj i neizvjesnoj akciji spašavanja. Brojni svjetski mediji prenijeli su vijest o britanskim roniocima koji su nakon devetodnevne potrage dječake pronašli kako sa svojim trenerom mirno sjede i meditiraju. Međutim, u toj potresnoj priči o malim nogometašima, postoji još jedna nevjerojatna „priča u priči“, za koju se saznalo tek nedavno. To je priča o jedinom kršćaninu među dječacima, koji je ovih dana posvjedočio kako je u špilji preživio zahvaljujući isključivo svojem Gospodinu, Isusu Kristu. Dječak je izjavio kako u špilju nije ušao zbog budističke inicijacije, nego se u njoj jednostavno našao prateći svoje klupske kolege.

Dječak se zove Adun Samon, ali mediji su ga pogrešno prozvali Adul. Rođen je u pokrajini Wa, koja se nalazi na granici Burme i Kine, a poznata je po brojnim oružanim sukobima, zbog kojih je dječak sa svojom obitelji napustio svoju domovinu i prebjegao na Tajland. Adun je u dobi od sedam godina postao štićenikom kršćanske organizacije Compassion, koju je 1952. godine osnovao američki evangelički pastor Everett Swanson. Ova humanitarna organizacija pomaže dva milijuna djece diljem svijeta, donosi Aleteia.

Zahvaljujući ovoj organizaciji Adun je upoznao biblijska načela i preobratio se na kršćanstvo. Osim što je bio jedini kršćanin u špilji, Adun je bio jedini član grupe koji je govorio engleski, što je britanskim roniocima itekako olakšalo akciju spašavanja. Spasioci su također naglasili kako ih je Adun u špilji dočekao s optimističnim osmijehom. Dječak je pokazao nevjerojatnu mirnoću koja je, kako je Adun kasnije naglasio, bila Božji dar.

Kada su Adunovi roditelji doznali da su dječaci živi, javno su se zahvalili Bogu, ali i svim vjernicima koji su molili za zatočene dječake. „Hvala vam na molitvama i podršci. Hvala Bogu što su dječaci živi i što ću uskoro vidjeti svojega sina“, izjavila je njegova majka.

Dok su se ostali dječaci nakon spašavanja, odnosno izlaska iz bolnice, povukli u budistički hram, Adun je otišao u crkvu, gdje je posvjedočio o Providnosti koja ga je pratila u tami, o Božjoj ruci koju je ugledao u špilji. „Nakon otprilike desete noći, počeli smo gubiti strpljenje, nadu i hrabrost. Bili smo bespomoćni. Jedino sam se mogao moliti“, kaže. Adun je Gospodinu ponavljao: „Bože, ja sam samo dječak. Ti si svemogući Bog, ti si svet i moćan. Molim Te, zaštiti nas. Dođi i pomozi nam.“

U svojim je molitvama pred Gospodina stavio i obitelj Samana Kunana, volontera koji je poginuo u operaciji spašavanja. Adun je istaknuo kako je u špilji neprestano Gospodinu zahvaljivao na daru života, kako njegova tako i njegovih prijatelja. „Želim se zahvaliti svima koji su molili i pomagali nam. Posebna zahvala ide mojem Gospodinu. Hvala ti na svemu, Isuse“, završio je Adun.

Voditelji kršćanske organizacije Compassion tvrde kako je Adun odličan učenik i talentiran nogometaš, koji istovremeno pohađa satove gitare i klavira. Kao i svaki tinejdžer, Adun mašta o boljoj budućnosti, u kojoj će jednom postati liječnik ili igrač lokalnog nogometnog kluba Chiang Rai United.

Budući da se na Tajland doselio kao izbjeglica, Adun još uvijek nema rodni list, osobnu kartu i putovnicu, pa se ne može vjenčati, zaposliti, otvoriti bankovni račun, putovati ili izaći na izbore. „Pozivamo sve vjernike na molitvu za Aduna i ostale dječake iz špilje, kako bi ih Gospodin oslobodio svih posljedica ovog strašnog iskustva. Također molimo da se Adunov status što prije riješi kako bi dječak mogao napredovati“, ističe vodstvo organizacije Compassion.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net | DalyMail | The Mirror 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Blagdan sv. Klare i hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

Objavljeno

- datum

Na blagdan sv. Klare Asiške u subotu, 11. kolovoza splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misno slavlje u 18 sati u samostanskoj crkvi sv. Klare u Splitu.

Hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

Uz blagdan Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje tradicionalno hodočašće mladih Gospi Sinjskoj, u subotu, 11. kolovoza. Okupljanje započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Potom mladi kreću na put za Sinj.

U svetištu Gospe Sinjske u osvit nedjeljnoga dana 12. kolovoza za mlade hodočasnike svečano liturgijsko slavlje u 6 sati predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Silvana Burilović Crnov

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Molitvom za Hrvatsku domovinu i Crkva se uključila u proslavu Dana pobjede

Objavljeno

- datum

Jučer na misi u Crkvi sv. Frane na obali u Splitu – posebno, ugodno iznenađenje: i Crkva se uključila u proslavu Dana pobjede, Molitvom za Domovinu i Hrvatskom himnom na kraju mise.

Molitva za Hrvatsku domovinu

Svemogući Bože, dobri naš nebeski Oče,
stvorio si nas na svoju sliku i uresio svojim dostojanstvom,
da živimo s Tobom na zemlji i u vječnosti.
Povjerio si nam predivnu domovinu Hrvatsku
da u njoj budemo Tvoji suradnici u djelu spasenja
u nesebičnoj brizi za ljude i za obilje prirodnih ljepota.

U svome Sinu Isusu Kristu, našemu Gospodinu,
objavio si nam milosrdnu ljubav i darovao Evanđelje života,
da bismo prepoznali Tvoje lice u sebi i u bližnjima.
Po njemu, svojim Duhom, trajno ostaješ s nama,
i daješ nam svjetlo i snagu da vršimo Tvoju volju,
u svemu tražeći najprije Tvoje kraljevstvo.

Zahvalni za očitovanje dobrote i milosti
kojima si tijekom povijesti pratio hrvatski narod
upućujemo Ti molbe suočeni s potrebama naše Domovine.
Ti vidiš naše strepnje, tjeskobe i čežnje.
Ne napusti nas i ne uskrati nam svoja nadahnuća,
da ne odustanemo od zalaganja za slobodu i istinu.

Nama, vjernicima svojim, budi bliz u građenju saveza u dobru,
u osjetljivosti za siromašne, obespravljene i odbačene.
Udijeli nam mudrost za iskrenost suočenja s prošlošću,
u kojemu smo pozvani pročistiti spomen, otkloniti neistine,
poštovati sve žrtve i, po primjeru svetosti naših mučenika,
sebe ugrađivati u snagu evanđeoske ljubavi koja obnavlja život.

Pogledaj nas, Gospodine! Pred Tobom smo, kao narod
posebno privržen Blaženoj Djevici Mariji,
često okupljeni oko Nje, znajući da majčinski nad nama bdije.
Hrvatsku povjeravamo Tebi i Presvetoj Bogorodici Mariji, Kraljici Hrvata.
Ne dopusti da se udaljimo od svoga doma i Domovine;
pomozi nam da ne gubimo nadu,
da ne prezremo otajstvo života i dar obitelji.

Ti vidiš naša dobra djela, kao i naše slabosti i grijehe.
Ponizno Te molimo za milost kajanja i obraćenje,
za povratak k Tebi i za čuvanje čistoće srca
u kojemu se prepoznaje glas savjesti i glas Tvoga poziva.

Povjeravamo ti: naše obitelji, roditelje i djecu,
djevojke i mladiće, djedove i bake,
svećenike, redovnike i redovnice, navjestitelje i širitelje Evanđelja;
sve ljude dobre volje i svekolike građane naše Domovine;
povjeravamo Ti: odgojitelje i učitelje, znanstvenike i umjetnike,
sve koji se brinu za zdravlje ljudi, koji ublažavaju boli i umanjuju samoću;
povjeravamo Ti: predstavnike građanskih vlasti,
donositelje zakona, promicatelje pravednosti i čuvare mira.

Po zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti,
učvršćuj našu vjernost, obnavljaj nam nadu,
da bismo promicali kršćanske vrijednosti i civilizaciju ljubavi.
Dobri Bože, čuvaj nas, čuvaj našu braću i sestre širom svijeta,
čuvaj dragu nam domovinu Hrvatsku!

Amen.

M.S./Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno