Connect with us

Vijesti

KAOS U LONDONU: Aerodrom Gatwick ponovno otvoren nakon sabotaže dronovima

Published

on

Aerodrom Gatwick u Londonu ponovno je otvoren u petak nakon što je saboter dronovima prelijetao aerodrom izbjegavajući policijske snajpere i vojsku, dok su na terminalu na stotine tisuća putnika ostale zakinute za božićno putovanje.

Nakon jednog od najvećih prekida prometovanja na Gatwicku, drugom najprometnijem aerodromu u Velikoj Britaniji – najdužeg prekida od 2010. kad je vulkanski dim blokirao zračni promet – Gatwick je otvorio svoje piste za 700 zrakoplova koji po rasporedu uzlijeću u petak. Očekuju se još manja čekanja i zastoji.

“Pista na Gatwicku je dostupna za određen broj zrakoplova koji su planirani za dolazak ili odlazak”, stoji u priopćenju aerodroma.

Vojska i policijski snajperi bili su pozvani da ulove dronove, za koje se vjeruje da su industrijske proizvodnje, a koji su preletjeli aerodrom svaki put kada su ga pokušali otvoriti u četvrtak.

I dalje je misterij što je motiviralo pilota dronova, ili više njih, dok policija napominje kako ništa nije upućivalo da se radi o terorizmu.

Glavni ravnatelj Gatwicka Chris Woodroofe rekao je kako osumnjičeni nije pronađen, ali da su mu dodatne sigurnosne mjere ulile povjerenje da može ponovno otvoriti aerodrom.

Letovi su obustavljeni u srijedu oko 21 sat po GMT-u kada su dva drona nadlijetala aerodrom. Prekid prometa utjecao je na 120,000 putnika.

Nakon eksplozije prodaje dronova u svijetu, bespilotne letjelice postale su sve veća prijetnja aerodromima širom svijeta.

U Velikoj Britaniji, broj bliskih susreta između dronova i zrakoplova utrostručio se između 2015. i 2017. godine, sa 92 zabilježena incidenta prošle godine.

Upravljanje dronom u krugu jednog kilometra oko aerodroma kažnjivo je s pet godina zatvora.

Dronovi su izazvali nezadovoljstvo na desetke tisuća putnika koji su zapeli na Gatwicku, uz mnoge koji su spavali na podu i one koji su tražili alternativne pravce do svojih odmarališta ili božićnih obiteljskih okupljanja.

Ministar prometa Chris Grayling ukinuo je noćna ograničenja na drugim aerodromima kako bi olakšao zakrčenost izazvanu preusmjerenim zrakoplovima.

Glavni nadzornik policije Jason Tingley rekao je kako je “njihova procjena, na temelju informacija koje su dostupne, da ovo nije incident povezan sa terorizmom”.

Čelnik tehnološke kompanije za zračni promet Richard Parker rekao je kako je ovo prvi put da je jedan veći aerodrom bio pogođen takvim kontinuiranim i namjernim upadom u svoj zračni prostor.

“Napredno je, ne sa tehnološke strane, nego organizacijske. Počinitelji su napunili puno baterija, i dobro se skrivaju, vjerojatno vozeći se s jednog mjesta na drugo”, rekao je Parker za Reuters.

(Hina)

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno