Connect with us

Lili Bencik

KAKO JE SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO OGOLILO POLITIČKE STRANKE I NJIHOVE ČELNIKE?

Objavljeno

- datum

 IDS I REPREZENTACIJA !?    Pozitivna energija, emocije i uspjesi Hrvatske nogometne reprezentacije koji se šire po cijeloj Hrvatskoj, podigli su ponos, samopouzdanje i osjećaj pripadnosti Hrvatskoj. Diljem hrvatskih gradova gledaju se utakmice po trgovima, kafićima, udrugama sa prepoznatljivim “kockicama” na šalovima, kapama, majicama, trakama i raznim drugim odjevnim dodacima, te zastavicama i presvlakama po dijelovima automobila.

Masovno se slave pobjede hrvatske reprezentacije, naročito među mladima.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prati Vatrene i zdušno za njih navija! Posjećuje ih nakon utakmice u svlačionici i čestita osobno, radosno izražavajući svoje oduševljenje i sreću. Naravno nađu se uvijek dežurni kritičari kojima se njeno ponašanje ne sviđa, ili ga ne odobravaju, uglavnom među ljevičarima i yugofilima, a i izrazito desnima,  kojima nitko od političara nije dovoljno domoljub (osim njih samih).

Mene konkretno ustvari zanima odnos IDS-a prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, jer je opće poznata IDS-ova politika prema Hrvatskoj i hrvatstvu. Pregledavajući Stranice istarskih političara, nema iznenađenja, sasvim predvidljivo.

IVAN JAKOVČIĆ

Stvarni gazda IDS-a nije na svojoj stranici objavio niti jednu riječ o nogometnoj reprezentaciji, niti jednu fotografiju, kojom bi se i mogao pohvaliti da daje potporu Vatrenima. Tako ni jednom riječju, ni slovom,  a  ni stihom nije čestitao na uspjehu, niti je pružio potporu za daljnje uspjehe.

Umjesto čestitke objavio je da ne bi bilo turizma u Hrvatskoj , da izađemo iz EU?  Kao da u Istri I Hrvatskoj nije bilo turizma prije ulaska Hrvatske  u EU?  Za ilustraciju u  2011.godini  ostvareno je od 35 389 002 noćenja, a 2012. godine  61 054 383 noćenja i to stranih turista. Dok je u godini ulaska u EU 2013. godine ostvareno 59 378 896 noćenja stranih turista. Prema ovim brojkama , ulazak u EU nije bitno utjecao na turizam.

https://repozitorij.unipu.hr/islandora/object/unipu:2039/preview

Kako Ivan Jakovčić može navijati za Vatrene i čestitati im kada on još živi u Jugoslaviji? Hrvatska nije njegova domovina , on je ne osjeća kao svoju domovinu! Evo koju je sliku podijelio na svojoj FB stranici i poslao Vladi prigodom osnivanja Povjerenstva za suočavanje s prošlošću; Maslinik kraj Poreča sa posađenim maslinama koje oblikuju ime

TITO ???

Opće poznata je priča IDS-a o autonomij, koja je uljučena i u njihove dokumente Rovinjske Deklaracije iz 1994. godine, kada je Ustavni sud suspendirao 18 članaka o autonomiji ,jer je IDS Istru postavio kao federalnu jedinicu unutar Republike Hrvatske, što je protuustavno.  U Ustavu  RH, stoji;

Članak 1.

Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

I nakon 24 godine IDS i Ivan Jakovčić ne odustaju od autonomije!

“Eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić osvrnuo se na nedjeljne referendume o većoj autonomiji talijanskih regija Veneto i Lombardija i naglasio da tako nešto želi i Istra, upravljati svime osim klasičnim državnim funkcijama poput vanjske i obrambene politike.” Čist federalni odnos, što znači Republika Istra, kao federalna jedinica unutar Republike Hrvatske, za sada!  Sve imaju spremno, sva obilježja državnosti; Statut Istarske Županije, grb, zastavu, himnu, monetu, radio postaju koja emitira na internetu, putovnicu, osobnu iskaznicu, standardizacija made in Istria, istrovnicu, i samo čekaju pogodan trenutak., a ni odcjepljenje nije isključeno. Ako nema HV-a u Istri, zatvori se tunel Učka i evo vam Republike Istre!  E pa sada kako i očekivati da takav čovjek čestita hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji? A trebao bi! Ipak je on izabrani hrvatski eurozastupnik u EU Parlament da zastupa hrvatske interese, nisu ga birali samo glasači iz Istre. On predstavlja Republiku Hrvatsku u EU Parlamentu!

BORIS MILETIĆ

Predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić podijelio je na svom profilu postove od drugih stranica o igri Vatrenih, ali bez ikakvog osobnog komentara. Niti jednom riječju nije čestitao Vatrenima na pobjedi, nije komentirao njihovu igru, ni zalaganje, ni zajedništvo u želji za pobjedom, ništa, ama baš ništa o njima! Podijelio je zato da mu netko ne spočitava nezainteresiranost, jer je kao gradonačelnik dužan to napraviti.

Ali je zato podijelio staru zastavu markgrofovije Istre iz otoka Krka sa žaljenjem da otoci nisu Istarski??? To naravno nije propustio!

Nije propustio optužiti za ustaštvo najbezazleniju navijačku sliku i zatražiti ukidanje koncesije Laudato TV! To da ,tražiti ukidanje,zabrane kao da smo u totalitarnoj, policijskoj održavi i pozivati se pri tom na te iste reprezentativce , to da! Ali čestitati im, to ne , to on ne može, ne može protiv sebe. A taj, Boris Miletić  svako spominjanje hrvatstva i  hrvatskoga imena, smatra ustaštvom, jer je njegov yugokomunistički mentalni sklop zadojen mržnjom i netrpeljivošću prema Hrvatskoj kao u vrijeme komunističke diktature u bivšoj državi!

Jedna opaska o Draženu Turina-Šajeti; On je na IDS-ovoj  autonomaškoj crti , još iz 90-tih. Dobio je poziv Ureda za obranu RH za osluženje vojnog roka u jesen 1992. godine na Muzilu,  treća generacija ročnika Hrvatske vojske. Kako nije htio odslužiti svojih godinu dana u Hrvatskoj vojsci,  nije uopće obavljao osobnu higijenu i prao kosu , pa su ga u strahu od zaraze i infekcije,  silom prilika otpustili! Tek toliko!

U Istri i Puli konačno se sada vidi da smo u Hrvatskoj! Prepuno mladih sa hrvatskim obilježjima. Automobili ukrašeni zastavicama kruže gradom, zastave na pročeljima privatnih kuća ! Pula je uz turiste multikulturalna, ali odiše hrvatskim duhom.

Boris Miletić i IDS bezbroj su puta dokazali i pokazali da su na antihrvatskoj  poziciji, pa svako iskazivanje bilo kakve pripadnosti hrvatstvu, proglašava nacionalizmom.

Podsjećam kako ga je Boris Miletić napao premijera Plenkovića prigodom darovanja Vile Idole Porečko-Pulskoj biskupiji, reagirajući žestoko na njegove riječi, da je Katolička crkva sačuvala hrvatski identititet u Istri! Čim se spomene hrvatski identitet i Katolička crkva, odmah je to nacionalizam i isključivost , jer “odrednice istarskog identiteta, trebaju saživjeti u cijeloj Hrvatskoj” Istarski identitet ??? Jasno se izrazio! Boris Miletić ne priznaje hrvatski identitet Istre, on ne priznaje istarskim Hrvatima (68,33%) njihov hrvatski identitet, on nas je već sve strpao u Istrijane, nepostojeću naciju (12,11%)

.”Ovim putem želim reagirati u ime IDS-a na potpuno neprimjerenu izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je na današnjoj sjednici Vlade poručio da će darovanje pulske Ville Idole Crkvi pridonijeti jačanju hrvatskog identiteta Istre.

Apeliram na premijera da izbjegava retoriku nacionalizma i isključivosti te da se umjesto toga, zajedno sa svojom Vladom, potrudi da ključne odrednice istarskog identiteta, poput otvorenosti, uključivosti i suživota, konačno zažive u cijeloj Hrvatskoj”

https://www.glasistre.hr/528ebfb9-c81b-429d-8320-02303bac2aa0

IDS I Boris Miletić toliko su se uživjeli u ulogu neprikosnovenog gospodara Istre, da čak i nebo nad Istrom svojataju. Najava nabavke vojnih zrakoplova za Hrvatsku vojsku I ponovno aktiviranje vojnog djela Pulske zračne luke, izazvala je tako,  neprimjerenu reakciju Borisa Miletića” vojni avioni neća nadlijetati nad Istrom ” izjavio je autoritativno ” pulski gazda”

https://www.index.hr/vijesti/clanak/miletic-protiv-krsticevica-vojni-avioni-nece-nadlijeta ti-istru/1040215.aspx

Nevjerojatno licemjerno i pokvareno kada se zna da je njegov otac sa tog istog Pulskog aerodroma htio Pulu i velebnu pulsku Arenu sravniti sa zemljom 90-tih godina! Tada mu nisu smetali avioni JNA nad istarskim nebom, nije mu smetao brojčano i vojno opremljen veliki pulski Garnizon JNA??? Ne nisu mu smetali, jer je JNA  bila njegova vojska, hrvatska vojska nije njegova, hrvatska vojska ne smije letjeti iznad Istre! Nečuveno! Podsjećam što kaže Ustav RH

Članak 2.

Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.

Suverenitet Republike Hrvatske prostire se nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja.

Ali sam zato ja dobila odgovor iz Ministarstva obrane točno u tom smislu,  jer se čitaju moji tekstovi;

hrvatskepraviceblog.wordpress. com/2018/04/23/cije-je-nebo-na d-istrom-suverenitet-rh-prosti re-se-i-na-zracni-prostor- iznad-teritorija-rhsto-znaci- da-je-nebo-nad-istrom- hrvatsko-a-ne-ids-ovo/

“Poštovana,

možemo vas izvijestiti da će Hrvatska vojska, kao što je to činila i do sada, štititi integritet cijele Republike Hrvatske, a zaštita zračnog prostora obuhvaća cijeli teritorij Republike Hrvatske.”

Tako je i ovo svjetsko prvenstvo u nogometu samo potvrdilo IDS-ovu politiku nepriznavanja Republike Hrvatske, njenog  suvereniteta  i integriteta, tek jedno  u nizu!

Lili Benčik

Komentari

Komentari

Lili Bencik

LILI BENČIK: UZ DAN DRŽAVNOSTI 25.LIPANJ 1991-2018

Objavljeno

- datum

GDJE JE HRVATSKA  KOJA SE TADA STVARALA ?

GDJE JE HRVATSKA KOJA JE STVARANA U DOMOVINSKOM RATU?

ŠTO JE OD NJE OSTALO ?

RAZMIŠLJAJU LI UOPĆE POLITIČKE ELITE ZA KAKVU HRVATSKU SE BORILO. GINULO. PATILO I DAN DANAS SE PATI?

GDJE JE HRVATSKA KOJU SU ZAMIŠLJALI I O NJOJ MAŠTALI ZAROBLJENI BRANITELJI VUKOVARA U  MUKAMA  PO SRPSKIM LOGORIMA ?

GDJE JE HRVATSKA ZA KOJU JE ŽIVOT DALO 15 TISUĆA POGINULIH U DOMOVINSKOM RATU?

GDJE JE HRVATSKA ZA KOJU SU PODNIJETE TOLIKE ŽRTVE KROZ POVIJEST?

MOŽE LI PREMIJER PLENKOVIĆ SHVATITI ZA KOJU I KAKVU HRVATSKU SE BORILO, GINULO I STRADAVALO?

I NE SAMO ON, NEGO KOMPLETNE VLASTI OD 2000 , GODINE DO DANAS?

POKAZAO JE DA NE MOŽE,NE SHVAĆA I NE MARI ŠTO NAROD MISLI!

PA NEĆE MU VALJDA NAROD KREIRATI POLITIKU, NAROD MU JE POTREBAN SAMO KAO GLASAČKI STROJ!

To su samo neka od pitanja koja muče današnju HRVATSKU, to jest njezin konstitutivni dio hrvatskog naroda. Pojam Hrvat može se raščlaniti na Hrvate po državljanstvu, a to su svi koji imaju hrvatsko državljanstvo ( Hrvati, Srbi, Talijani….) i Hrvate po nacionalnosti, koji su konstitutivni i državotvorni Hrvati.

Naravno da si ta i takva pitanja ne postavljaju yugofili, yugonostalgičari, antife, orjunaši, pripadnici manjina, razni lijevo-liberalni dio hrvatskog nacionalnog bića i mrzitelji svega hrvatskoga, jer oni vladaju u Hrvatskoj danas, mada ne još u potpunosti kako bi htjeli zahvaljujući upravo onom konstitutivnom domoljubnom dijelu hrvatskog nacionalnog bića. Njih više zanima kako upropastiti i ovo što je ostalo od Hrvatske, kao samostalne države.

STVARANJE SAMOSTALNE HRVATSKE DRŽAVE

Na osnovu provedenog referenduma 19.svibnja 1991.godine,na koji je izašlo 83,56% hrvatskih glasača, a čak 94,17% zaokružilo je “ZA”, a za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2% glasača, Hrvatski Sabor 25,lipnja 1991.godine donio je Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske… .

Usprkos protivljenju SDP-a, IDS-a 1991. godine, kada su SDP-ovci napustili Sabornicu 25.lipnja 1991..godine i od njih 20 samo je jedan glasao za samostalnu Hrvatsku (Marko Vlašić Čiče sa Korčule)

I IDS-a koji je preporučio svojim biračima da na prvim višestranačkim izborima glasaju za Pokret za Jugoslaviju!

Usprkos razoružavanju Hrvatske, jer je Ivica Račan predao oružja Teritorijalne obrane JNA., naime Vlada SDP-SKH je 23. svibnja 1990.godine, svega osam dana prije okupljanja prvog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA.

I usprkos embargu na uvoz oružja , 24. rujna 1990.godine. kada je Vijeće sigurnosti izglasalo Rezoluciju br. 713. kojom se uvodi embargo na uvoz oružja Jugoslaviji, zahvaljujući Budimiru Lončaru, na kojega je Zapad računao u očuvanju kakve-takve Jugoslavije.

Usprkos silovitoj agresiji JNA, Srbije i Crne Gore te raznim paravojnim četničkim formacijama koje je podržavala i opskrbljivala JNA,

Stvorena je nadljudskim naporima i u nepovoljnim geopolitičkim uvjetima samostalna Republika Hrvatska sa dr. Franjom Tuđmanom, kao prvim hrvatskim predsjednikom.

Republika Hrvatska međunarodno je priznata 15. siječnja 1992,godine, a 22.svibnja 1992. godine primljena je u ravnopravno članstvo zajednice naroda UJEDINJENI NARODI.

Nažalost, mnogo toga nakon priznanja, nije krenulo smjerom koji je hrvatski narod želio, osobito zbog toga što su se političke snage iz komunizme uspjele infiltrirati u sve stranke i pore društva, umrežiti se i preuzeti  velik dio medijske javnosti, okupacija kojih traje još i danas. Lijek tome bila bi lustracija, koju  su provele  gotovo sve bivše komunističke zemlje, međutim sa ovakvom neokomunističkom vlasti nemoguće ju je provesti., mada ona ima uvijek smisla: političkog, pravnog i moralnog.

HRVATSKA NAKON OSAMOSTALJENJA

Domovinski rat još traje! Nakon pada Vukovara u srpsko-četničke ruke, dogodili su se stravični zločini, koji nisu bili viđeni nakon 2.svjetskog rata. Ti su zločini poprimili razmjere genocida, jer su Srbi potpomognuti sa JNA htjeli izbrisati svaki trag postojanja Hrvata na ovim  prostorima.

Zamišljena granica Velike Srbije koja se trebala protezati od Virovitice na sjeveru do Karlobaga na Jadranskom moru, bila je na udaru velikosrpskim osvajačima i oni nisu prezali od najgnusnijih zločina da bi je osvojili.

U Domovinskom ratu ubijeno je 303 djece, 13 medicinara, 14 hrvatskih novinara (ukupno 28), 3 svećenika, a ranjeno je 1 280 djece, 4 svećenika i 48 medicinara. Osobito je zloslutna sudbina nestalih, kao npr. 294, mahom ranjenika, koji su nasilno odvedeni iz vukovarske bolnice i uglavnom pogubljeni na Ovčari, kako se pokazalo nakon iskapanja tamošnje masovne grobnice u jesen 1996. Na genocidnu narav srpske agresije osobito jasno upućuju sljedeće činjenice: najmanje 1 000 dokazano pogubljenih civila žrtve su masakra ili skupnih smaknuća; najmanje 500 nemoćnih staraca i starica brutalno je ubijeno u zaposjednutim područjima pošto je nadzor nad tim područjima preuzeo UNPROFOR; od razmjenom oslobođenih 6 660 osoba približno 90% kontinuirano je i brutalno mučeno tijekom zatočeništva, pa i nakon oslobađanja trpe od brojnih tjelesnih i duševnih posljedica; 200 000 prognanika nije se moglo vratiti u domove iz kojih su protjerani; tj. nijedan prognanik nije se uspio vratiti na područje koje je zaposjeo srpski agresor.

Uz velika razaranja gradova, sela, vjerskih  i kulturnih objekata, bolnica, škola i ustanova, Hrvatska je stvarala svoju vojsku, brinula sa o preko 700 tisuća izbjeglica i prognanika, ne samo iz hrvatskih područja pogođenih agresijom, nego i iz BIH, sve to uz nesebičnu  materijalnu i financijsku pomoć Hrvata iz dijaspore iz cijelog svijeta.

U akcijama HV i redarstvenih snaga u svibnju (»Bljesak«) i kolovozu (»Oluja«) 1995. oslobođena su sva okupirana područja, osim dijela teritorija bivšeg »Sektora Istok«. Hrvatska je bitno izmijenila i odnose snaga u širem području, tako da je srpski agresor bio prisiljen na povlačenje i u BiH: tu su snage HVO, poslije i u suradnji s Armijom BiH, do jeseni 1995. također oslobodile velik dio okupiranih područja, svodeći osvajanja srpskog agresora sa 75 na oko 50% teritorija BiH. Time je otvoren novi krug međunarodnog posredovanja u kojem su vodeću ulogu preuzele SAD. Mirovni pregovori u Daytonu (SAD) u studenom 1995. označili su konačni poraz agresije na Hrvatsku. Hrvatska je potpuno obranila svoj suverenitet i teritorijalni integritet, pa je izišla kao pobjednik u Domovinskom ratu.

Tada, nakon „Oluje“ bio je idealan trenutak za provesti lustraciju, međutim nije provedena i zato danas imamo neokomuniste na vlasti, koji su lustrirali branitelje i domoljubne Hrvate i preuzeli vlast!

To dolazi do izražaja osobito nakon smrti dr. Franje Tuđmana kada su 2 000. godine došli na vlast komunisti preobučeni  u demokrate, koji usput rečeno nikada neće i ne mogu postati demokrate ,zbog komunističkog,  jednoumnog i totalitarističkog mentalnog sklopa, kada su započeli famoznu DETUĐMANIZACIJU, koja je samo u takvom mentalnom sklopu mogla i nastati!

DETUĐMANIZACIJA, NEGACIJA HRVATSKE  KAO DRŽAVE HRVATA

Ustavom RH  Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta.

Međutim i taj je dio izvorišnih  odredbi Ustava RH izmjenjen je  Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina

https://vlada.gov.hr/vijesti/sabor-izmijenio-ustavni-zakon-o-pravima-nacionalnih-manjina/9 453

Na prijedlog Vlade Jadranke Kosor, 16. lipnja 2010. godine, Hrvatski je Sabor donio izmijene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na temelju kojega će se pripadnicima nacionalnih manjina koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto, uz opće biračko, dati i dopunsko pravo glasa.

Srpskoj nacionalnoj manjini time je zajamčeno najmanje tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, na temelju općeg biračkog prava.

Prihvaćen je i amandman Furia Radina, po kojem će se manjinski zastupnici birati s lista stranaka nacionalnih manjina ili lista skupina građana pripadnika nacionalne manjine.

Izmjenama Ustava RH smanjen je broj zastupnika iz dijaspore sa 12 na 3 zastupnika. Time su  naravno oštećeni  domoljubni, državotvorni i konstitutivni Hrvati, kojima je smanjena potpora dijaspore, a nametnute manjine, kao jezičac na vagi nestabilnim vladama.

To pravo naročito koriste  srpska i talijanska nacionalna manjina, koje ucjenom ne davanja potpore Vladi de facto vladaju u Hrvatskoj!

Treba istaknuti da niti jedna Vlada, čak ni  HDZ-ove nisu dijaspori vratili 12 zastupnika, naprotiv otežali su glasanje dijaspori, jer se može glasati isključivo u diplomatskim predstavništvima, pa Hrvati iz dijaspore koji žele glasati moraju putovati i po tisuću kilometara. A o dopisnom glasanju ???

DETUĐMANIZACIJA OD 2 000. do 2018. GODINE

Detuđmanizaciju  su  zdušno provodili Stjepan Mesić kao predsjednik RH i Ivica Račan, kao predsjednik Vlade RH.

Hrvatska je stavljena na optuženičku klupu Haškog suda, sudilo se i osudilo hrvatske generale, i to na osnovu dokumenata koje je obilato „darivao“ Stjepan Mesić haškom tužiteljstvu ( Carla del Ponte), izjednačavala se krivnja za agresiju Srbije i JNA, Domovinski rat proglašavao se građanskim ratom, otvoren je lov na branitelje, branitelji su stigmatizirani, obespravljeni, otjerani u prijevremene mirovine, jer su im pljačkaškom privatizacijom uništena poduzeća u kojima su prije rata radili , naprasno je Stjepan Mesić umirovio 12 hrvatskih generala i uništavao snagu i ugled pobjedničke Hrvatske vojske, dopušteno je da Srbija , iako agresor na Hrvatsku izigrava mini Hag i uhićuje hrvatske branitelje, po optužnicama nepostojeće JNA i nepostojeće Jugoslavije!

Hrvatske Vlasti ne čine ništa po pitanju ratne odštete od Srbije, ne čine ništa za opetovane optužbe i stigmatizaciju ustaštvom, koju Srbija stalno provodi vezano uz Jasenovac ( izložba u zgradi UN u New Yorku), ne čine ništa da Srbiji pokaže tko  je pobijednik  u ratu, već se Srbija po svojim Memorandumima SANU, ponaša kao da je i dalje „gazda“ iako Jugoslavije više nema.

Hrvatski političari ovisni su o Beogradu, što misle u Beogradu, kakve im signale šalje srpska vlast iz Beograda! Milorad Pupovac , svako malo pa put pod noge u Beograd po instrukcije, jer od njegove  tri ruke ovisi ova vlada Andreja Plenkovića!

Hrvatski saborski zastupnici svih saziva od 2 000. godine do danas nizom loših zakona, uništavaju hrvatske građane. Jedan od tih je i Ovršni Zakon

Dana 15.10. 2012.g. na snagu je stupio novi Ovršni zakon (NN 112/12)

Jedna od značajnijih izmjena odnosi se na mogućnost ovrhovoditelja da zatraži izravno od FINA-e, bez pokretanja ovršnog postupka, naplatu tražbine na temelju ovršne odluke i nagodbe koje glase na ispunjenje određene novčane tražbine i koje imaju potvrdu o ovršnosti, odnosno obračuna poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine.  Ovim se ovršni postupak znatno ubrzava obzirom da postupak naplate preuzima državna agencija nadležna za platni promet u RH  FINA. Ovršne sudske odluke FINA-i dostavlja isključivo sud. Obzirom da se u ovom slučaju ne pokreće ovršni postupak, banka je ta koja obavještava imatelja računa o umanjenju sredstava na računu. Mnoge su banke predale svoja potraživanja raznim agencijama za utjerivanje dugova, pa je i to jedna od opasnosti blokiranih,

Tim zakonom stvorena je masa od 325  tisuća blokiranih, deložiranih i osiromašenih ljudi, koji se nikako ne mogu izvući iz ralja blokade, zbog obračuna naknada i kamata koje se gomilaju, a sam dug se ne smanjuje. Ukupan dug blokiranih iznosi 42 milijarde kuna, a od toga su kamate 21 milijardu kuna.

KAKVU HRVATSKU SMO ŽELJELI  I ŽELIMO I SADA?

PRAVNU DRŽAVU- Prvo i osnovno želimo da profunkcionira pravna država, želimo pravnu sigurnost, koju nam sadašnje hrvatsko Pravosudje nije u stanju osigurati. Pravosudje je još uvijek premreženo neokomunističkim- ljevičarskim kadrovima, koji donose nebulozne presude hrvatskim braniteljima, a političke kriminalce ne progoni, nego ih štite i u sprezi su sa lokalnim „šerifima“ i strankama ( Istra-IDS).

To i takvo Pravosuđe krivo je za smrt Đure Brodarca u osječkom zatvoru, zbog nebrige i nečovječnih uvjeta za bolesna čovjeka. A Đuro Brodarac bio je hrvatski političar, general HV-a u pričuvi, saborski zastupnik, župan Sisačko-moslavačke županije i načelnik PU sisačko-moslavačke.

Apsurd tog i takvog Pravosuđa, bio je što se odjednom po zatvorima i pod istragama našao veliki broj istaknutih ratnih zapovjednika u obrambenom, nametnutom i krvavom Domovinskom ratu poput Đure Brodarca, Mirka Norca, Ante Gotovine, Mladena Markača, Tomislava Merčepa, Branimira Glavaša i drugih. Istovremeno, ljudi koji su izazvali agresiju i strašna ljudska i materijalna razaranja (iz redova JNA i hrvatskih Srba), počinili brojna ubojstva, silovanja i etničko čišćenje Hrvata bili su nedostupni pravosuđu. Ne nedostupni, nego nije bilo političke volje da se optuže i procesuiraju, mada su bila poznata imena počinitelja. I dan danas nitko iz vrha JNA, po zapovjednom lancu nije osuđen, ali je zato Tomislav Merčep osuđen i čami u zatvoru teško bolestan!

Prije toga isti ili slični pokušaji optužba za ratne zločine išli su prema samom političkom i zapovjednom vrhu Hrvatske u Domovinskom  ratu: Franji Tuđmanu, Gojku Šušku, Janku Bobetku, Petru Stipetiću, Davoru Domazetu-Loši, Damiru Krstičeviću i drugima.

https://narod.hr/kultura/13-sr pnja-2011-umro-duro-brodarac- zasto-sprovod-postao-simbol- otpora-uhicenjima-branitelja

Uz pomoć hrvatskih političara i dijela medija, Domovinski rat je trebao biti diskreditiran, a sve da bi se umanjila i izjednačila krivnja za srpsku i JNA agresiju na Hrvatsku i proglasiti ga građanskim ratom.

Svježi primjer je nedavno inzistiranje voditelja emisije NU2 ,na HRT-u Aleksandra Stankovića koji je provocirao gosta u emisiji Pedju Mišića navlačeći ga da se izjasni da je Domovinski rat bio ustvari građanski rat.

Aco Stanković”građanski rat” i nikom ništa…Joe Šimunić “za dom” i svi na nogama od DORH do svih institucija…VIDEO

To i takvo Pravosuđe drži u zatvoru teško bolesnog Tomislava Merčepa, a pokazali su veliku dozu nečovječnosti kada ga nisu pustili ni na majčinu sahranu! Strašno neljudski i neprimjeren odnos, prema ljudima koji su stvarali državu Hrvatsku, dok su se u isto vrijeme ta djeca komunizma , koja su sada na vlasti, sakrivala po EU institucijama, da bi nama  danas krojili pravdu i usmjeravali državu suprotno od naše željene Republike Hrvatske.

JAKO GOSPODARSTVO- naravno da bez jakog gospodarstva nema razvoja i napredka. Zbog upropaštenog gospodarstva i poljoprivrede, stanovništvo iseljava u potrazi za boljim uvjetima života. Nerazumnom  i pljačkaškaškom  pretvorbom  i privatizacijom mnogo je ljudi ostalo bez posla, bez primanja i naravno da bi preživjeli morali su krenuti „trbuhom za kruhom“. Iz Hrvatske se iselilo preko 200 tisuća ljudi u zadnjih šest godina.

KULTURA -Da se kroz kulturu promoviraju vrijednosti Domovinskog rata, hrvatske tradicije i hrvatskog identiteta. A ne da se kroz kulturu financiraju ljudi i projekti koji se sprdaju za hrvatskom žrtvom u Domovinskom ratu, kao na pr. Oliver Frljić, ili film poput ;Dokumentarni film “15 minuta – Masakr u Dvoru” u dansko-hrvatskoj .koprodukciji.. Pri kraju Oluje u Dvoru na Uni pobijeno je sedam psihijatrijskih bolesnika, a autori filma optužili su bez dokaza hrvatsku vojsku.

Nenamjensko i netransparentno trošenje proračunskog novca, svakako treba ukinuti, jer se i nedavno otkrilo da nedostaje 29 milijuna kuna, a za to je osumnjičen Danilo Šerbedžija, sin Rade Šerbedžije.

Tu moram napomenuti kako Rade Šerbedžija bez ikakve naknade koristi prostor na Brijunima za svoje kazalište Ulysis, troši proračunski novac, a pobjegao je iz Hrvatske, jer to nije njegova domovina, ni njegov rat.  Njegova je domovina Yugoslavija, pa neka ga onda yugosloveni financiraju, a ne mi Hrvati.

Protiv Društva hrvatskih filmskih redatalja postoji čak nekoliko kaznenih prijava.  Postoje članovi te udruge koji otvoreno sumnjaju u njezin rad, a vi usprkos svemu tome, upravo tu udrugu gurate u novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima kao privilegiranu. Takvi ljudi ubuduće će odabirati tko će dobivati javni novac! Najgore je što će upravo članovi te udruge kroz Audiovizualno vijeće novac dodjeljivati sami sebi, rekao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. danas u Saboru, donijevši punu torbu lažnog novca, da zorno prikaže o kojoj je količini novca riječ.

”Braniteljska koordinacija već nekoliko godina ukazuje na kriminalne djelatnosti HAVC-a. Podnijete su brojne kaznene prijave. Nije ih podnijela samo Koordinacija, već i bivši predsjednik Upravnog vijeća, zajedno sa šeficom pravne službe HAVC-a… DORH je na to sve ostao nijem, što nam govori da se radi o jednoj veliko kriminalnoj hobotnici, koja pruža svoje pipke vrlo široko i koja troši između 70 i 80 milijuna kuna bez ikakve odgovornosti i javne kontrole.. Jasna je sprega Pravosudnih organa sa kulturnjacima u podijeli plijena, to jest, proračunskog kolača.

ŠKOLSTVO- U školstvu veliki problemi. Kurikul ili slijed, a ustvari nastavni plan i program kreiraju neokomunisti po svojem svjetonazoru, što naravno izaziva mnoge prijepore sa roditeljima i između učitelja i učenika.

U nastavnom programu povijesti ne uči se ništa o Domovinskom ratu, a to je temelj na kojem je nastala Republika Hrvatska. Stoga mnogi pokušavaju Ministarstvo obrazovanja  urazumiti, da se nastavni plan i program uskladi sa željama i svjetonazorom roditelja.

https://www.braniteljski-portal.com/prevara-i-subverzija- branitelji-ogorceni- eksperimentalnim-kurikulumom- traze-sastanak-s-ministricom- u-udzbenicima-prakticki-nema- domovinskog-rata-hrvatskoj-je- ukradena-povijes

MUP I HV- MUP bI po Ustavu RH , trebao biti čuvar reda i mira , međutim čast pojedincima, u službi je korumpiranih političara i korumpiranog, nelustriranog  Pravosuđa. Kada bi se riješilo pitanje učinkovitog i pravednog Pravosuđa i MUP bi morao slijediti taj smjer. Pravosuđe i MUP usko su povezani, a poznato je da mnogi surađuju sa korumpiranim i lošim  hrvatskim  političarima i narko-mafijom.

Hrvatska vojska se polako sređuje po principima  i pravilima NATO saveza, mada ne u onom omjeru kao nakon OLUJE. Nabavka aviona i helikoptera jamči Hrvatskoj kakvu takvu sigurnost pod kišobranom NATO .Međutim i tu dolazi do otpora antihrvatskih lokalnih političara kao na pr. IDS-a kojima bi smetali preleti aviona po istarskom nebu. Kao da je to istarsko nebo njihovo, njima dato u naslijeđe, pa ga svojataju, a nije im smetala JNA u Puli ,kao veliki vojni garnizon u vrijeme Yuge! To je taj zaostali yugo-mentalitet, koji ne shvaća da su pobjedom na izborima dobili vlast da bude u službi građana i hrvatskog naroda, a ne u njihovoj apsolutističkoj strahovladi i bogaćenju. I naravno da se neće njih pitati kada je u pitanju nacionalna sigurnost, hoće li se aktivirati vojna zračna luka u Puli ili ne?

KATOLIČKA CRKVA I ISTANBULSKA KONVENCIJA

Premijer Andrej Plenković, hrvatska Vlada i Hrvatski Sabor direktno su „ silovali „ hrvatski narod po pitanju Istanbulske konvencije, nasilno i brutalno su je izglasali, usprkos masovnim protestima protiv.

IK se kosi sa hrvatskim nacionalnim bićem, sa njegovom vjerom i  tradicijom u poimanju obitelji kao osnovne zajednice žene i muškarca ujedinjeni u brak, obitelj. Premijer Plenković sa ogromnim  i neprimjerenim pritiskom na Katoličku crkvu i hrvatski narod pokazao je da nije dio tog naroda i te tradicije, da ne poštuje hrvatski narod, ni biskupe koji su uz narod, da ne razumije taj narod, jer je posprdno i bahato govorio da narod ne zna čitati, da narod ne razumije o čemu se tu radi, ukratko da je narod nepismen i glup! Tvrdio je da nema rodne ideologije , a dovoljno je bilo pročitati par članaka i rodna ideologija iskakala je sama iz IK . Svi događaji koji su prethodili usvajanju IK, razotkrili su duboki jaz između političara i naroda kojeg su oni trebali zastupati, jer po Ustavu RH, VLAST PROIZLAZI IZ NARODA I ODGOVARA NARODU!

Međutim vlast se totalno odnarodila, pretvorila se u sama  sebi svrhom, udaljila se od naroda i ne briga je što narod želi i misli.

Ali to vrijeme prolazi, narod više neće šutke gledati kako mu vlast prazni domovinu, kako je vodi u smjeru koji narod ne želi i kako uopće ne osluškuje bilo  naroda.

Ovih 1 200 000 potpisa  za referendum, putokaz su i opomena političarima da se neće više moći ponašati bahato i beskrupulozno, da je narod spreman boriti se za svoja prava i da ima pravo kreirati svoj životni stil, svoju domovinu prema svojem svjetonazoru i da mu nitko nema prava nametati nešto što on ne želi.

Lili Benčik

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Lili Bencik

SA KOJIM PRAVOM SE IDS POSTAVLJA KAO JEDINI GOSPODAR ISTRE?

Objavljeno

- datum

SA KOJIM PRAVOM SE JEDNA STRANKA, A TO JE ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR ,OD SVOG OSNIVANJA DO DANAS POSTAVLJA KAO JEDINI GOSPODAR SVEGA U ISTRI?

Sa kojim pravom i na osnovu čega se IDS ,od svog osnivanje 14.veljače 1990 godine i uvođenja višestranačja postavio kao jedini gospodar Istre “poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, šuma, rudnika, iskopa, pitke i termalne vode i pomorskog dobra”citirano iz Programske deklaracije IDSa?

Na osnovu kojeg dokumenta, darovnice  ili vlasničkog lista ili nekog drugog dokumenta je Istra dana IDS-u da se postavio kao vlasnik cjele Istre?

Ova pitanja su se nametnula na osnovu izjave čelnika IDSa Borisa Miletića ,nakon proglašenja rezultata Lokalnih izbora 21.svibnja 2017. godine:

” Ovo je pobjeda istarskog načina života i istarskih vrijednosti–tolerancije, suživota, multikulturalnosti i antifašizma. Pokazali smo kako se bori za Istru i naše vrijednosti”

O ČEMU BORIS MILETIĆ TO PRIČA , O KOJIM VRIJEDNOSTIMA?

I druge su stranke diljem Hrvatske pobjedile u nizu županija, gradova i sela, ali niti jedna nije svojatala ta područja gdje su dobili najviše glasova. Niti jedna stranka nije se postavila kao da je to njihova zemlja. Niti jedna lokalna stranka ne kaže da je pobijedio njihov način života! Svaka regija i županija u Hrvatskoj ima svoje specifičnosti. Zašto bi  istarske bile nešto posebno? Zato što se IDS malo zaigrao ,umislio da je apsolutni gospodar Istre, jer  dobiva na izborima pravo da formira vlast. Vladati ne znači posjedovati, vladati znači upravljati, ,služiti građanima koji su im svojim glasovima dali povjerenje, da će se upravljati tim djelom zemlje, kao dobar gospodar, a ne za svoj račun i račun svojih podobnih poslušnika ili plaćenika.

ANALIZA REZULTATA LOKALNIH IZBORA 2017. GODINE

U Istri je registrirano prema podacima DIP-a 187 474 osobe sa pravom glasa, u daljem tekstu glasača. Na izbore je izašlo 84 618 glasača ,što je izlaznost u postocima 45,14% . Od glasača koji su izašli na izbore za Skupštinu Istarske županije izjasnilo se u korist IDS-a 46 548 glasača što iznosi 56,78%. Međutim u odnosu na ukupan broj upisanih birača taj postotak iznosi 24,83 %.. A to je 1/4 od ukupnog biračkog tijela u Istri.

Po istoj metodologiji za Župana Istarske županije Valtera Flegu glasalo je 55 524 glasača ili 65,61%..Međutim u odnosu na ukupan broj birača taj postotak iznosi 29,61 %. što je 1/3 od ukupnog biračkog tijela Županije.

Za pulskog gradonačelnika od ukupnog dijela od 50 360 birača ,izašlo je na izbore njih 18 791 ili 37,31% . Za Borisa Miletića glasalo je 9 740 birača ,što je u postotku 51,83%, međutim u odnosu na ukupan broj birača taj postotak je daleko manji 19,34%.

To je realna slika! Kako se onda može govoriti o pobjedi” istarskog načina života i istarskih vrijednosti”, kada u stvari samo 1/4 stanovništva podržava IDS. A što je sa one 3/4, koji se nisu izjasnili?

KOJE SU TO ISTARSKE VRIJEDNOSTI O KOJIMA STALNO ČELNICI IDS-a GOVORE?

Da stvarno koje su to specifične “istarske vrijednosti i poseban istarski način života”,koje vrijede samo u Istri,a u drugim krajevima Hrvatske i svijeta ne vrijede? Svaki kraj ,svaka pokrajina u Hrvatskoj i Svijetu ima neke svoje posebnosti, nije Istra nikakva posebna iznimka! Jesu li to zemlja, more, rijeke, brda i planine’? Svaki dio na kugli zemaljskoj ima nešto lijepo od toga! Jesu li to ljudi različitih nacionalnosti? Pa i u drugim krajevima žive ljudi, radišni i raznih nacionalnosti! Zbog čega onda IDS i njegovi čelnici stalno ističu nekakve posebne vrijednosti Istre? Odgovor je jednostavan, a nalazi se u ROVINJSKIM DEKLARACIJAMA IDS-a iz 1994 godine. Istra regija u Europi regija! Autonomija Istre! Republika Istra!  I dakako u objavi Putovnice Republike Istre koju je predsjednik IDS-a ,Boris Miletić objavio na svojoj FB stranici u 7.mjesecu 2016 godine, Nakon puštanja probnog balona i Putovnice, jasno je o čemu se radi. Priprema se teren za realizaciju Programske deklaracije o autonomije Republike Istre. I nakon tog incidenta Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je “Moja poruka je bila jasna, Istra je svijet za sebe. Istra je u mnogim stvarima drugačija od ostatka Hrvatske. i na to smo ponosni”, ali nije nabrojao u čemu je to drugačija? Vjerojatno u postojanju IDS-a !!! Druge regije ga na sreću nemaju!

U Istri sam rođena, u Istri živim i ne vidim da ljudi drugačije žive, nego u drugim djelovima Hrvatske. Jest, Istra nije pretrpjela ratna razaranja u Domovinskom ratu, pa je u malo boljoj situaciji glede gospodarstva. Turizam ja izvor prihoda za mnoge obitelji, pa je stoga malo viši standard stanovništva u Istri. Međutim i iz Istre se mladi iseljavaju usprkos malo boljem stanju gospodarstva, zbog nepotizma i politike uhljebništva IDS-a. Ako nisi član IDS-a,  ili netko iz obitelji, nema nikakve mogućnosti zaposliti se ili dobiti posao koji se financira iz Proračuna Općina i Gradova gdje je IDS na vlasti.

ANALIZA “ISTARSKOG NAČINA ŽIVOTA I ISTARSKIH VRIJEDNOSTI- TOLERANCIJI ,SUŽIVOTU, MULTIKULTURALNOSTI I ANTIFAŠIZMU”

O toleranciji na Istarskom poluotoku doista se može puno pisati, ali u negativnom kontekstu, odnosno o netoleranciji. Tolerancija je samo prema podobnima, IDSovim istomišljenicima ,a prema svima drugačijeg svjetonazora i razmišljanja tolerancije nema! Nikakvo drugo razmišljanje ili druga politička opcija se ne tolerira. IDS-ovo jednoumlje vlada Istrom. Iz komunističkog jednoumlja prešli smo u IDS-ovo jednoumlje. IDS je isključivi krivac za netoleranciju u Istri, oni su posijali sjeme istrijanstva, iz kojega proizlazi ta netrpeljivost prema Hrvatima i državi Hrvatskoj. Jedino mi istarski Hrvati smo  im zapreka za Republiku Istru, zapreka preko koje ne mogu prijeći.

PRIMJER 1. 13- lipnja 2016 godine na sjednici Skupštine istarske županije, nakon izlaganja Furia Radina na talijanskom jeziku, zastupnik Ivica Butorac zatražio je prijevod na hrvatski jezik i nije mu udovoljeno sa obrazloženjem Predsjedavajućeg da ionako u Istri svi razumiju talijanski. Hrvatski jezik je službeni jezik u RH i iz ovog primjera nameće se zaključak da se ne poštuju institucije RH, nema govora o suživotu i multikulturalnosti, a Hrvate se diskriminira !

PRIMJER 2. Pitanje nastupa hrvatskog pjevača i branitelja u pulskoj Areni, kojemu je zabranjeno nastupati Marka Perkovića Thompsona, izraziti je primjer netolerancije nikakvog suživota ,nikakve multikulturalnosti i protuhrvatske djelatnosti ,jer su u Areni nastupali pjevači iz svih zemalja pa čak i iz Srbije, a hrvatskom je pjevaču zabranjeno nastupati. Izgubio je i sudski spor, jer su IDS-ovci i Sudstvo upregnuli u svoju vlast. A ustvari u pitanju je veliki, iracionalni strah da bi MP Thompson napunio velebnu Arenu i time pokazao da u Puli i Istri ima Hrvata!

PRIMJER 3. U emisiji Oporbeni zarez HR Radio 1. program i reprizi na HRT 4 ,6.ožujka 2017 godine gost je bio tadašnji  Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je izjavio da mu se “desničari GADE, a naročito mu se GADI pozdrav ZA DOM SPREMNI” A na pitanje o komunističkim zločinima izjavio je da su bili “sporadični i pojedinačni” Ovim intervjuom pokazao je svoju ” toleranciju ” i totalno nepoznavanje i neprihvaćanje demokratskih standarda, višestranačja i pluralizma.A Predsjednik IDS-a u svojem poimanju demokracije, još bi i zabranio sve desne stranke???

PRIMJER 4. U svom se govoru osvrnuo na HOD ZA ŽIVOT. rekavši da se u Istri neće tolerirati nikakvi hodovi. OPS a TOLERANCIJA ? Hod za život okupio je preko 25 000 ljudi koji su slavili život, a Borisu Miletiću više odgovara pravo na pobačaj i SMRT, nego ŽIVOT. Nije ništa čudno, ako se zna od kuda je potekla njegova ” tolerancija na život”, koju mu je usadio otac visoki oficir JNA , koji je po raspadu Jugoslavije i dalje bio u Pokretu za Jugoslaviju i zastupao ideju “Jugoslavija regija u Europi regija”, a sin u IDSu nastavio “Istra regija u Europi regija” A uz to Miletić senior htio je Pulu sravniti sa zemljom prije povlačenja JNA iz Pule. Na svu sreću nije mu uspjelo! Eto njegov je sin Gradonačelnik Pule od 2006 godine. i to je tolerancija!

PRIMJER 5. Vlada je 23. kolovoza 2017. darovala Porečko-Pulskoj biskupiji Vilu Idolu u Puli. Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku, a kako stoji u odluci uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima (nekretnine.hr).

Danas je Vila Idola ogledni primjer barbarske nebrige državnih vlasti o baštini. Posve je derutna, prepuštena propadanju, jer je pulske vlasti nisu znale ili htjele pretvoriti u neki od sadržaja dostupnih svim građanima Pule, ili je gospodarski kapitalizirati. Vila je bila Dom za psihičke bolesnike, pa Dom za starije i nemoćne osobe, a HZMO je postao formalni vlasnik nekim kompenzacijama 2012.godine, no nije joj našao namjenu, već ju je prepustio devastaciji i vandalizmu.

Prigodom potpisivanja ugovora sa Porečko-Pulskim biskupom, na spomendan krvave žrtve Bl. Miroslava Bulešića,  premijer Plenković je izjavio;

“Naša crkva njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, našu kulturu, našu baštinu. Okuplja naše ljude i stoga na ovaj način mislim da u jednom primjerenom obliku rješavamo pitanje za kojim već desetljećima se nastoji naći rješenje”

Na te se riječi premijera Plenkovića doslovno ljutito obrušio pulski gradonačelnik i tadašnji predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavivši;

” Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji, takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina”.(tportal.hr)

Točno je rekao premijer Plenković! Katolička crkva i istarsko svećenstvo uvijek su bili uz hrvatski narod u Istri. Poznati su istarski velikani poput Jurja Dobrile, Bože Milanovića , Miroslava Bulešića, Josipa Velikanje i mnogi drugi  kroz povijest koji su sačuvali hrvatski identitet istarskih Hrvata; vjeru  jezik i običaje  i kulturnu baštinu.

Međutim IDS-u i njegovim čelnicima sam spomen imena hrvatskoga, naroda hrvatskoga i istarskog svećenstva u Istri je automatski nacionalizam, klerikalizam ( da ne kažem njihovu omiljenu riječcu-klerofašizam) i napad na nacionalne manjine. To  znači da se u Istri ne smiju  spominjati  Hrvati , ni hrvatski identitet, ni istarsko svećenstvo i Katolička crkva, jer je to IDS-u  napad na njihove konstrukcije o toleranciji, multikulturalnosti i  otvorenosti , koje su u stvarnosti jedna velika obmana i laž .Hrvati  su u Istri građani drugog reda, naravno da jesu, jer su  IDS-u važnije nacionalne manjine , koje  ga održavaju na vlasti !

PRIMJER 6. IDS se izričito izjasnio protiv referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Protiv IK. Grad Pula nije dopustio sakupljanje potpisa za IK na javnoj gradskoj površini, a rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga  je žestokom yugofilskom retorikom pozvao građane Proglasom  da ne potpisuju.

” Sa ovakvim prijedlozima nismo se susretali čak ni u 90-tima, kada su se za vrijeme i neposredno nakon rata -prebrojavala krvna zrnca-” izjavio je mlađahni pulski Gradonačelnik, koji je usprkos neprijateljskoj djelatnosti njegova oca protiv Hrvatske postao gradonačelnik Pule! Tko broji krvna zrnca???

“Ovakvi su  prijedlozi čak i za ono vrijeme bili preekstremni. A danas 2018. imamo inicijativu koja otvoreno traži da se pripadnike manjina proglasi građanima drugog reda” nastavio je naš vrli gradonačelnik sipati svoje “bisere” .

https://www.vecernji.hr/vijest i/miletic-inicijativa-narod- odlucuje-udara-na-prava-manjin a-mrak-taritas-rijec-je-o- desnom-radikalizmu-1247039

Po čemu su 90-te bile preekstremne za Borisa Miletića? Po tome što IDS-ovcima Domovinski rat nije bio njihov rat, što nisu htjeli primiti u prazne istarske hotele i vojarne izbjeglice i prognanike, jer bi se kao promjenio nacionalni sastav stanovništva (Ivan  Jakovčić)

PRIMJER  7. Ivan Jakovčić je u EU parlamentu izjavio ,”

Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija ratificirale  su Konvenciju. A Česška, Slovačka i Mađarska, koje nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju, kao i neke druge članice koje svoju ratifikaciju žele povući, na neki su način zemlje- vještice Europske unije

I doista izjava jednog liberalnog političara, koji se hvali”  da oni kao liberali, odnosno članovi Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), nikada nisu imali nikada nikakve dvojbe oko Istanbulske konvencije “ni u jednoj zemlji ni u bilo kojoj od političkih stranaka “ali  da bi na lomaču sa nizom Europskih država koje konvenciju nisu ratificirale, dokazuje njegov totalitaran način razmišljanja iz bivše YUGE, koju nije nikada prežalio, i njegovo poimanje demokracije. Ništa čudno! IDS-ov je ideolog!Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijest i/jakovcic-zemlje-koje-ne- ratificiraju-istanbulsku-konve nciju-su-vjestice-1251770 – http://www.vecernji.hr

PRIMJER 8. Boris Miletić neće da vojni avioni HV-a nadlijeću Istru???

Zar je i nebo nad Istrom IDS- ova svojina???
Koja arogancija, bahatost i grabež!
Stvarno vlast i moć koju ti daje,  pogubno djeluje na moć razumnog prosuđivanja.
Jedan lokalni dripac ,čiji je otac sa tog istog aerodroma htio razoriti Pulu, i bacao letke protiv hrvatske samostalnost, uvjetuje hoće li HV aktivirati vojni aerodrom ili ne, hoće li hrvatski avioni letjeti ili ne ,prelazi sve granice lokalne ovlasti!
A nisu mu smetali JNA avioni i Pula puna vojske JNA?
Ne nisu, jer to je bila njegova vojska !

Ali na sreću neće se Miletića pitati. Državna sigurnost iznad je IDS-a i svoh stranaka!

Nakon svih ovih primjera, a ima toga još, zaključujem da je IDSova priča o Istarskom načinu života čista obmana i licemjerstvo, kojom obmanjuje glasače ili jedan dio njih .A možda ni taj dio, jer je dugogodišnjim vladanjem uhljebio sebi podobne ljude u sve državne ,županijske i općinske službe i tako stvorio svoj glasački stroj ,koji redovno za njih glasa.

IDS kao jedna od preko 150 stranaka registriranih u RH sa realnom potporom od samo 1/4 birača sa pravom glasa u Istri, ne može sebe izjednačavati sa cjelom Istrom i predstavljati sebe kao mjerilo života svih ljudi u Istri!

IDS NIJE ISTRA! JEDNA STRANKA NE PREDSTAVLJA ISTRU! ISTRA JE VIŠE OD IDS-a

ISTRA JE ZAVIČAJ SVIH KOJI SU U NJOJ ROĐENI, DOM SVIH KOJI SU U NJU DOŠLI  IZ RAZNO-RAZNIH RAZLOGA I TU OSTALI, BEZ OBZIRA NA STRANAČKU I NACIONALNU PRIPADNOST, U DOMOVINI HRVATSKOJ! TO JE SUŽIVOT, TOLERANCIJA I DEMOKRACIJA! TAKVU ISTRU ŽELIMO, A NE IDS-ovu LAŽNIH I HIMBENIH TAKOZVANIH VRIJEDNOSTI, GRABEŽI, KORUPCIJE, NEMORALA, NARKO-MAFIJE I KRIMINALA!

hrvatskepraviceblog

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Lili Bencik

DEMOKRACIJA PO IDS-u

Objavljeno

- datum

IDS PROTIV REFERENDUMA KAO NAJDEMOKRATSKIJEG NAČINA IZJAŠNJAVANJA BIRAČA

Pulski i rovinjski gradonačelnici, iz IDS -a izričito su se izjasnili protiv referenduma, kao načina izražavanja volje birača.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić čak je prekršio Ustav RH, jer je uskratio ustavom zagarantirano pravo izjašnjavanja građana grada Pule, ne dopustivši sakupljanje potpisa na gradskoj javnoj površini. Kao da je grad njegova privatna svojina???

IDS koji sebe predstavlja kao lijevo-liberalnu stranku nametao bi svoj svjetonazor i svoja mjerila hrvatskim građanima  i odlučivao o čemu se smije i o čemu se ne smije raspisati referendum. Kako protumačiti, da oni sami sebe predstavljaju kao velike napredne, demokrate, a uskratili bi najdemokratskije pravo izjašnjavanja birača? Očito su u koliziji sami sa sobom! Napredno i demokratsko odlučivanje putem referenduma, ne bi smjelo smetati nikome tko podržava demokraciju.

IDS-ovi mladi perspektivni, liberalni, napredni boje se referenduma i sve što nije po njihovom poimanju demokracije proglašavaju konzervativnim, vraćanjem unatrag, na 90-te, kao da oni znaju kako je bilo unatrag, s obzirom na njihovu dob i zašto baš 90-te ? Po čemu su te 90-te njima sporne?

Za IDS i jesu, jer se stvarala Hrvatska država koju oni nisu htjeli, ni željeli. Za IDS tih 90-tih, Domovinski rat nije bio njihov rat, nisu htjeli primiti ni izbjeglice i prognanike, savjetovali su svojim članovima da glasuju za Pokret za Jugoslaviju. Poznato  je na čijoj je strani bio otac Borisa Miletića i zbog čega njemu smetaju 90-te, iako je bio dječarac s obzorom na godinu rođenja. (Pula, 2. rujna 1975.)

Nasreću u Istri je bilo i ima još Hrvata i usprkos IDS-u, Istrani su branili svoju domovinu Hrvatsku!

BORIS MILETIĆ

„ S ovakvim prijedlozima nismo se susretali čak niti u 90-tima, kada su se za vrijeme i neposredno nakon rata ‘prebrojavala krvna zrnca’. Ovakvi su prijedlozi čak i za ono vrijeme bili preekstremni. A danas, 2018., imamo inicijativu koja otvoreno traži da se pripadnike manjina službeno proglasi građanima drugog reda!“

Eto Miletiću su 90-te bile preekstremne ,prebrojavala su se krvna zrnca, a on je usprkos neprijateljskoj djelatnosti njegova oca protiv Hrvatske  postao gradonačelnik Pule???

Postavlja se pitanje kako to onda Hrvati prebrojavaju  krvna zrnca, po čemu su ekstremni?

„Dodao je da, kao saborski zastupnik koji dolazi iz Istre te kao gradonačelnik otvorenog i multikulturnog grada Pule, jednostavno ne može razumjeti motive ljudi koji tako strastveno šire netoleranciju i netrpeljivost prema svojim sugrađanima. – Svim pripadnicima nacionalnih manjina bez obzira  u kojem dijelu zemlje živjeli, želim jasno poručiti da su manjine sastavni dio hrvatskog društva i da je Hrvatska njihov dom, kazao je Miletić“

http://www.regionalexpress.hr/site/more/ids-glas-pametno-u-i me-zdravog-razuma-protiv-referenduma

O kakvoj to netoleranciji Miletić govori? O svojoj netoleranciji prema Istarskim Hrvatima i Hrvatima uopće?  Hrvatska je „ njihov dom“ ,kako to,  kada on  Hrvatsku ne smatra svojim domom?

Možemo tako  govoriti, jer upravo Miletić  i njegova stranka IDS , svako spominjanje prava Hrvata smatraju netolerancijom.

Upravo su oni ti koji šire netoleranciju i netrpeljivost prema samom spominjanju hrvatskog imena i hrvatskih simbola u Istri!

Ni hrvatski barjak kao simbol hrvatske državnosti ne ističu, nego samo kada su zakonski prisiljeni.

O Puli kao otvorenom i multikulturalnom gradu govori samo Miletić, to je njegova fikcija. Otvoren je za srpske Dane Kulture, ne samo u Puli, nego u više istarskih gradova i to višednevne, ali nije za istarske Hrvate. Županija ukida financiranje istarskog tradicionalnog kalendara Jurina i Franina koji je izlazio od 1922. godine i to je tolerancija i multikulturalnost po IDS-u. Da jest prema svima, osim Hrvatima!

„Ljudi koji stoje iza inicijative Narod odlučuje žele da manjine u Hrvatskoj postanu građani drugog reda. Njihova opasna fikcija na sve drugačije i različite neće stati. Slijedi možda udar na financiranja programa za nacionalne manjine ili na prava na dvojezičnost pripadnika talijanske manjine u Istri”, rekao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule, saborski zastupnik, i vođa IDS-a u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.  “IDS štiti istarske vrijednosti poput  multikulturalnosti i mirnog suživota, a ova referendumska inicijativa udara upravo na njih”,

E pa vrlom  gradonačelniku  Pule, saborskom zastupniku  i vođi  IDS-a, bilo bi dobro da si malo pročita nešto o temi koju komentira.. Odmah ću ga ja ,obična građanka grada Pule demantirati!

  1. Inicijativa nikoga ne želi pretvoriti u građane drugog reda, nego samo želi izjednačavanje prava svih građana u Republici Hrvatskoj!

Dakle referendum nije za ukidanja prava manjina, već za izjednačavanje sa pravima koja imaju u EU I pravima svih građana Hrvatske!

Može li svaki pripadnik manjine vrijediti više od Hrvata, kao što je sada ?

  1. Dalje u svojoj izjavi izmišlja „ opasnosti „ koje prijete manjinama ,sa ciljem obmanjivanja javnosti i birača.

Dvojezičnost i financiranje talijanske nacionalne manjine, on to veoma dobro zna zagarantirani su  Osimskim sporazumima i to pravo  utvrđeno međudržavnim ugovorom  nije ničim  ugroženo. Hrvatska je potvrdila Osimske sporazume Ugovorom o sukcesiji potpisanim u Beču 29.lipnja 2001. i potvrđenom u Saboru 17.ožujka 2004. godine.

Zakon o potvrđivanju Ugovora o pitanjima sukcesije
ožujak  2004. – Potvrđuje se Ugovor o pitanjima sukcesije, potpisan u Beču 29. lipnja 2001. Međunarodnog ugovora iz Osima i Osimskog sporazuma iz 1975.,

Međunarodni ugovori, poznati kao Osimski sporazumi, potpisani su između SFR Jugoslavije i Italije 10. studenog 1975. godine. Potpisani su u talijanskom gradiću Osimu kraj Ancone, a njima su dvije države uredile granična i druga pitanja koja su bila sporna nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Osim pograničnih pitanja uređena su i pitanja državljanstva, imovine i socijalnog osiguranja za stanovnike bivšega STT-a, pitanja zaštite pripadnika hrvatske i slovenske manjine u Italiji, kao i talijanske manjine u SFR Jugoslaviji. Sastavni dio Osimskih sporazuma je i dogovor o obeštećenju talijanskog stanovništva koje je napustilo zonu B, Istru i Dalmaciju, a čija je imovina nacionalizirana. Dogovoreno je i unapređenje gospodarske suradnje. Sporazum je prihvatio i Vatikan, koji je prema njemu prilagodio crkvene granice.

PRAVA NACIONALNIH MANJINA U RH

Članak 17. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, glasi

Pripadnici etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina koje sudjeluju u stanovništvu Republike Hrvatske s više od 8% imaju pravo na zastupljenost razmjerno svom udjelu u ukupnom stanovništvu u Hrvatskom državnom saboru i Vladi Republike Hrvatske te tijelima vrhovne sudbene vlasti.

Pripadnici etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina čiji je udio u stanovništvu Republike Hrvatske manji od 8% imaju pravo izabrati najmanje pet,  a najviše sedam zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora, u skladu sa Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski državni saboru.

E upravo to i jest referendumsko pitanje, jer takvo pravo nema niti jedna država EU

Austrija 8,9% manjina –nema niti jedno mjesto rezervirano u parlamentu za manjine
Belgija 11% manjina –1 mjesto u parlamentu
Bugarska 23,1manjina –nema niti jedno mjesto u parlamentu
Češka 35,5 % manjina-niti jedno mjesto u parlamentu
Danska 10,4%manjina – 4 mjesta u parlamentu
Estonija 32,3% manjina- nema niti jedno mjesto u parlamentu
Finska 6.6%- manjina –1 mjesto u parlamentu
Slovenija 16,9% manjina –2 mjesta u parlamentu
Mađarska 7,7% manjina – nema
Italija 6% manjina –nema
Latvija 38,9% manjina –nema
Litva 15,9% manjina-nema
Luksemburg 36.9- nema
Nizozemska 19,3 %- nema
Rumunjska 16,6%-nema
Slovačka 19,3% – nema

A Hrvatska  9,6% manjina – 8 zastupničkih mjesta

MARKO PALIAGA

Drugi primjer je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, koji je izdao proglas kojega u cjelosti prenosim.

dr.sc. MARKO PALIAGA, dipl.oec. rođen u Puli 11. siječnja 1974. godine. Član je Istarskog demokratskog sabora od 2003. godine.

„Poštovane sugrađanke i sugrađani, pozivamo sve građane Rovinja i stanovnike Istre da uskrate potporu inicijativi “Narod odlučuje” o izmjeni izbornog zakona jer se iza nje krije nečuven i protuustavan pokušaj oduzimanja Ustavom zagarantirane jednakosti svih građana Republike Hrvatske!

Naime, iza poziva za izmjenu izbornog zakona krije se lukavo smišljena i nadasve protuustavna namjera kojom se nacionalnim manjinama i njihovim predstavnicima želi uskratiti pravo na glasovanje o dvije najvažnije teme za funkcioniranje hrvatske države: o povjerenju vladi i o prihvaćanju proračuna Republike Hrvatske. Proračuna koji i oni pune, obzirom da su svi građani sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj neovisno o njihovoj nacionalnosti i njezini porezni obveznici!

Oni zbog toga imaju pravo, jednako kao i svi mi, imati svoje predstavnike u Saboru i imaju pravo na svoj stav o Vladi i proračunu, a taj stav u predstavničkoj demokraciji prenose njihovi zastupnici u Saboru. Uskraćivanjem tog prava, dio naših sugrađana i građana Republike Hrvatske postali bi građani drugog reda, uskraćeni za legitimno demokratsko pravo da punopravno sudjeluju u političkom i svakom drugom društvenom životu naše zemlje.

Nalazimo se u trenutku u kojem je izuzetno važno imati oči širom otvorene i bez zadrške i straha izreći i živjeti svoja uvjerenja, a to je da je većina dužna štititi manjinu. Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da “narod odlučuje”. No, u suštini ove inicijative skriva se obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Promjene izbornog sustava su nužne, ali one sigurno ne smiju biti na štetu nacionalnih manjina. Zato ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina.“

Ovaj proglas je tipičan IDS- ovski, pisan u maniri jugoslovenskog Agitpropa, pun je neistina  i poluistina kojima se svjesno obmanjuje birače i pripadnike manjina. ( u Rovinju konkretno radi se o talijanskoj nacionalnoj manjini) .Gdje li ga je mladac naučio na taj način pisati?

Osnovno je po Ustavu RH jednakopravnost građana u Republici Hrvatskoj! Manjine su po pravima iznad građana RH. Na glasovanju mogu birati između dvije liste, manjinske i stranačke.  U  Saboru kao saborski zastupnici mogu sjediti u saborskim klubovima kao građanin RH i kao pripadnik manjine.

Vrlo licemjerno i kontradiktorno od strane IDS-ovih „mladih lavova“ Hrvatima se zatiru prava i negira im se nacionalna komponenta, a nacionalnim manjinama se priznaju i uzdižu sva nacionalna prava ???

Zar da Hrvati u svojoj državi kao većina,  imaju manja prava od nacionalnih manjina???

Hrvati u Republici Hrvatskoj i u Županiji Istarskoj ne smiju isticati svoj nacionalni identitet, jer ih se odmah proglasi nacionalistima, a manjine smiju i dapače evo to ovom prigodom i ističu?

Vidi ovdje!

Ovo je očiti primjer IDS-ove licemjerne politike prema hrvatskom nacionalnom identitetu i vjeri kao njegovoj sastavnici.

Vlada je poklonila Porečko-Pulskoj Biskupiji Vilu Idolu u Puli i tom je prigodom premijer Andrej Plenković izrekao čistu istinu i to povodom  70. obljetnice stradanja blaženoga Miroslava Bulešića; Vidi OVDJE!

„Naša Crkva ovdje njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, kulturu i baštinu, okuplja naše ljude i stoga mislim da na ovaj način rješavamo pitanje za koje se već desetljećima nastoji naći rješenje. Ovo je dobra poruka na tragu naše politike, a to ćemo učiniti i u drugim situacijama kada državne institucije, s posebnim doprinosom ministra državne imovine Marića, imaju širu zadaću aktiviranja državne imovine i stavljanja u funkciju brojnih nekretnina diljem Hrvatske, koje imaju gospodarsku i ekonomsku vrijednost“ izjavio je premijer Plenković prigodom potpisivanja Ugovora u Poreču.

Međutim na sam spomen hrvatskog identiteta i Katoličke Crkve, Boris Miletić  je tako neprimjereno reagirao da se potpuno razotkrila IDS-ova protuhrvatska i protuvjerska politika!

„ Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji”, poručio je predsjednik IDS-a. Dodao je kako “takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina”.

Pročitajte više na:  – vecernji.hr

Ovim se potvrđuju moje riječi ,da Hrvati ne smiju izražavati svoj nacionalni identitet, a manjine smiju, jer čim Hrvat kaže da je Hrvat u svojoj domovini Hrvatskoj , odmah su nacionalne manjine ugrožene!

Čime su riječi premijera Plenkovića negirale manjine, negirale vrijednosti ujedinjene Europe, kao što mu imputira Miletić?

Apsolutno ničim! „Crkva ovdje njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, kulturu i baštinu, okuplja naše ljude…“ ni spomena manjina ???

Gdje toga ima u svijetu? Izgleda samo u IDS-ovim glavama, koje Hrvatsku  i domicilni hrvatski narod, ni nakon 27 godina ne priznaju i ne žele ga priznati!

Podsjećam na zviždanje predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u Pazinu prigodom svečanog obilježavanja Dana Istarske Županije 25. rujna 2017. godine

Pogledajte dalje ove parole mlađahnog gradonačelnika Rovinja;

„Dokažimo da Istra živi i diše slobodu, jednakost, ravnopravnost i multikulturalnost, da je protiv svakog totalitarizma. Dokažimo da smo spremni kao pripadnici većinskog stanovništva stati u obranu onog manjinskog s kojim skladno živimo u našem gradu dugi niz stoljeća ili desetljeća. Zaustavimo ove neprihvatljive i zle podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu koje žele ukinuti  demokratska načela do kojih smo tako teško došli, a koja živimo i želimo nastaviti živjeti.“

U čemu se u gradu Rovinju i u Istri živi i diše sloboda, jednakost, jednakopravnost i multikulturalnost? U obespravljenosti Hrvata??? Hrvat ne smije reći da je Hrvat, jer odmah ugrožava manjine, odmah je „ustaša“, a ako je vjernik onda je „ klerofašista“???

A o totalitarizmu najviše sami sebe prokazuju!

Zar nije totalitarizam uskraćivanje prava na referendum?

Zar nije totalitarizam odlučivati o kojim se pitanjima smije ili ne smije sakupljati potpise?

Zar nije totalitarizam da ne možete dobiti posao bez partijske knjižice IDS-a?

Je li to demokratsko ponašanje ili totalitarno?

Ako netko  ne misli kao oni  onda prijete, plaše, izmišljaju  i obmanjuju narod, onda; „Moramo se oduprijeti konzervativnoj revoluciji koja polako, ali sigurno, Hrvatsku vraća unatrag. Sada ovim konzervativnim i opasnim strujama smetaju nacionalne manjine, sutra će to možda biti bolesni ili invalidi, a prekosutra možda osobe sa krivom bojom očiju!“

A IDS-u po svemu sudeći smetaju Hrvati! Po njima u Hrvatskoj žive nacionalne manjine kao većina  i Hrvati kao manjina???

ETO TO  JE DEMOKRACIJA PO IDS-U!

Lili Benčik

Thanks for flying with   WordPress.com

 

Područje privitaka

Pregled videozapisa Otkucaj hrvatskog srca – Istra u domovinskom ratu 2/3 na YouTubeu

Otkucaj hrvatskog srca – Istra u domovinskom ratu 2/3

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno