Connect with us

Vijesti

Izvor blizak vrhu SDP-a: Iza najava Milanovićeve kandidature stoje Mesić, Josipović, Vesna Pusić i tzv. Amsterdamska koalicija

Published

on

Bivši predsjednik Ivo Josipović i cijela njegova stranka “Naprijed Hrvatska”, koja se nije previše proslavila na hrvatskoj političkoj sceni, uskoro bi trebali postati novi članovi stranke GLAS, koju vode Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić.

Razgovore o ujedinjenju sa grupacijom bivših HNS-ovaca je za tportal potvrdio i Ivo Josipović.

-Razgovaramo o ujedinjenju, ali još nismo napravili sporazum. Ideja je da se stranke ljevice i centra, liberalno-lijeve stranke, polako počnu skupljati. Dosta smo se raspadali, a sada bi trebalo raditi na ujedinjenju jer inače nemamo nikakve izglede – izjavio je Josipović za tportal.

Nema sumnje, moguće ujedinjenje Josipovićeve stranke sa strankom u kojoj glavnu riječ vode Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Goran Beus-Richembergh, u funkciji je predsjedničke kandidature Zorana Milanovića.

Forsiranje DSP-a koji im nije sklon…

-Mislim da bi bilo prirodno da SDP preuzme tu ulogu, a hoće li, to ćemo vidjeti. Volio bih da osvijeste to da su najsnažnija ekipa oko koje bi se, formalno ili neformalno, trebalo ujedinjavati. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti na ljevici – poručuje Josipović.

Da je cilj okrupnjavanje oporbe, potvrđuju i u GLAS-u, koji kao dio Amsterdamske koalicije već ima partnere u IDS-u, HSS-u, PGS-u i HSU-u.

-Jedina odgovorna politika u ovom trenutku kada je oporba fragmentirana je politika okupljanja oporbenog lijevog centra. Iz tog razloga mi u GLAS-u pokrenuli smo razgovore o ujedinjenju sa strankom Naprijed Hrvatska-Progresivni savez. Kada smo osnivali GLAS, namjerno smo se odlučili za riječ savez jer želimo biti mjesto okupljanja jer jedino ujedinjena oporba može biti brana rastućem desnom radikalizmu. Iz istog razloga već neko vrijeme u okviru tzv Amsterdamske koalicije radimo na oporbenom okupljanju za sve predstojeće izborne cikluse – poručila je u izjavi za tportal predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Visokopozicionirani član SDP-a: Plan ima dvije faze

Kako neslužbeno doznajemo, na istu ovu temu ovog su tjedna u jednom elitnom zagrebačkom restoranu razgovarali Stjepan Mesić, Zoran Milanović i Ante Kotromanović. To nam je potvrdio i jedan visokopozicionirani član SDP-a lojalan vodstvu stranke.

– Aktivnosti Ive Josipovića, Vesne Pusić, Anke Mrak Taritaš, uz koje nedvojbeno i du Stjepan Mesić, Zoran Milanović i Ante Kotromanović treba promatrati u dvije faze. U prvoj, ova će grupacija izaći s prijedlogom o predsjedničkoj kandidaturu Zorana Milanovića te će na tom fonu, uz aktivnu potporu pobunjenog djela SDP-a, pokušati prisiliti Davora Bernardića da prihvati Milanovićevu kandidaturu. Naravno, ukoliko prije toga ne uspiju smjeniti Bernardića – tvrde dobro upućeni izvori iz vrha SDP-a.

Prema istom izvoru, drugi dio plana je opstanak ove ekstremno lijeve grupacije na političkoj sceni.

Jesu li ove grupacije ‘šaka jada’ ili …?

– Niti jedna od tih grupacija sama ne može ući u Sabor. Stoga i imamo tzv. Amsterdamsku koaliciju koja grupiranjem niza lijevih skupina pokušava stvoriti preduvjete da bi Josipović, Pusić, Mrak Taritaš, Beus-Richembergh, Milanović, Beljak, ili Hrelja uopće opstali na političkoj sceni. U isto vrijeme upravo iz ove skupine, preko bliskih im medija ili njihovih pouzdanika u SDP-u i HDZ-u ali i tzv. desnici, idu najsnažniji udari na Davora Bernardića, predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović ali i konzervativno krilo HDZ-a. Očito je i zašto – tvrdi naš sugovornik.

Na naše pitanje tko su grupacije iz HDZ-a koje bi u ovome mogle sudjelovati, naš sugovornik je ponudio izravan odgovor.

– Pokušajte malo proanalizirati aktivnosti bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i njezinih nekad najodanijih suradnika u HDZ-a pa ćete doći i do odgovora na to pitanje. Drugo je pitanje zna li Andrej Plenković za to ili zbog osobnih interesa mudro šuti – zaključio je naš sugovornik.

R.H./hrsvijet.net

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno