Connect with us

Sport

IZAŠLA NOVA PJESMA ZA NAŠE KAUBOJE! POSLUŠAJTE…

Published

on

ZBOG ČASTI JEDNE DAME
Naši Kauboji ne nose šešire
Niti u salunu ispijaju žestije!
Ne nose oni ni pončo,
A ne nose ni čizme;
Ne bore se u podne,
Ne bore se zbog slave,
Ali čast jedne dame uvijek brane…

RIJEČ AUTORA

Dragi naši Kauboji!

Mi smo Lovci na zlato*  i

S ponosom vam predstavljamo vestern priču  nadahnutu upravo vama – našim rukometnim reprezentativcima, našim najtrofejnijim sportašima!

Njome vam iskazujemo svoju potporu u vašem pohodu na jedino zlato koje vam nedostaje u vašoj zlatnoj kolekciji.

Nadamo se da će vas ova priča, inspirirana vama, potaknuti na što bolje rukometne predstave tijekom lova na europsko zlato, a kojima ćete razveseliti čitavu hrvatsku javnost te napokon osvojiti jedini neosvojeni trofej!

Vjerujemo, Kauboji, u vašu odlučnost i hrabrost, vaš osjećaj odgovornosti prema svima nama koji vas volimo i podržavamo te smo sigurni da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da nas još jednom, kao i mnogo puta dosad, razveselite te nam omogućite da svi skupa slavimo to jedino nedosanjano zlato!

Stoga vam, kako biste na putu koji vas očekuje bili ustrajni i nepokolebljivi, poklanjamo i pjesmu, također inspiriranu vama, čiji će vas ritam ispuniti energijom i voditi do uspjeha!

Znamo, voljeni naši Kauboji, da će vam svaka pomoć na vašem putu biti značajna i dobrodošla pa ovim putem pozivamo sve koji vas, jednako kao i mi, vole i podržavaju, da vam putem ove priče i pjesme,a kao naši glasnici*  i pomoćnici*, iskažu vlastitu potporu i postanu dijelom naše i vaše velike vestern, ali i sportske sportske priče !

*Lovci na zlato, autor i suradnici projekta Zbog časti jedne dame

*Glasnici – mediji: Internet portali, radio i televizija

*Pomoćnici – social media influencers: pojedinci i grupe

PRIOPĆENJE LOVACA NA ZLATO

(…) “Od ovog trenutka svi ste vi lovci na zlato!  Kao takvi, učinit ćete sve što je potrebno da biste na bilo koji način doprinijeli ostvarenju najuzvišenijeg cilja! Učinit ćete to zbog vaše sugrađanke koja je već i sada, iako bez čitave Zlatne kolekcije, najčasnija, ali i najplemenitija i najljepša dama  čitavog Divljeg zapada! Bit ćete odlučni, hrabri i – ponosni !“ završio je šerif  svoj govor, a čak su i zamjenici  ostali zaprepašteni oštrinom njegove retorike.“ (…)

(…) “Međutim, riječi koje su se sada mogle čuti među okupljenima nisu bile niti nalik onima od prije, možda uistinu zbog svima drage i voljene Šane A. Pijel, a možda samo zbog neočekivano snažne šerifove  retorike. Kako god bilo, sada nije bilo čovjeka koji se na neki svoj način nije želio pridružiti lovu na zlato i doprinijeti pronalasku posljednjeg zlatnog medaljona.

I dok su prisutni pokušavali dokučiti tko će od njih biti najbolji lovac na zlato odnosno tko će najviše pripomoći da se Šanina zlatna kolekcija  kompletira…“ (…)

Dragi naši Kauboji !

S ponosom se pridružujemo Vašoj potrazi za Trećim zlatnim medaljonom, jedinim koji vam nedostaje u vašoj Zlatnoj kolekciji  te smo vam, kao lovci na zlato, odlučili pripomoći vestern pričom  i pjesmom  koje će vas voditi do konačnog trijumfa!

Vaši Lovci na zlato

PRIČA

Prema istinitim događajima

1. poglavlje

Šerifov proglas

Ja, šerif Okruga Split, branitelj zakona, čuvar reda i mira, zajedno sa zamjenicima te svim našim pomoćnicima, svečano objavljujem proglas:

“Danas, 12. 01. 2018.,započinje Zlatna groznica ! Time najavljujem opsežnu javnu potragu za Trećim zlatnim medaljonom, jedinim preostalim iz skupine od triju i jedinim koji se još uvijek ne nalazi u posjedu naše lijepe sugrađanke Šane A. PijelTreći zlatni medaljon, onaj s oznakom EHF, posljednji je put viđen kod Okruga Krakow  u Saveznoj Državi Poljskoj. Međutim, postoji osnovana sumnja da bi se isti uskoro mogao naći upravo na području naše države odnosno Savezne Države Hrvatske. Preciznije rečeno, medaljon bi se trebao nalaziti negdje na području Okruga Zagreb. Svoju sumnju zamjenici  i ja zasnivamo na temelju mnogobrojnih indicija do kojih smo došli dugotrajnom samostalnom istragom, a uz veliku pomoć naših kolega iz Šerifovih ureda Okruga Poreč  i Okruga Varaždin  kojima ovim putem javno zahvaljujemo!

Hvala, kolege iz Šerifovog ureda Okruga Poreč  i Šerifovog ureda Okruga Varaždin, na svesrdnoj pomoći u našoj istrazi odnosno pokušaju lociranja posljednjeg zlatnog medaljona iz Zlatne kolekcije ! Vaša nam je pomoć bila od neizmjerne važnosti te se još jednom javno zahvaljujemo na Vašoj susretljivosti!

Nadalje, zbog svega izrečenog, ja, šerif Okruga Split, branitelj zakona, čuvar reda i mira, zajedno sa zamjenicima  i pomoćnicima, upućujem javni poziv svim svojim kolegama, posebice onima na području predmetnog Okruga, što će reći Okruga Zagreb, i ne samo njima, već i čitavom puku, da sve svoje snage usmjere na pronalazak Trećeg zlatnog medaljona  te isti, po eventualnom pronalasku, dostave u ured mog kolege iz Šerifovog ureda Okruga Zagreb.

U tom smislu i sam svečano prisežem da ću i osobno, uz nesebičnu potporu vjernih zamjenika, ali i svih naših pomoćnika, uložiti sav potrebiti napor ne bi li se izgubljeni medaljon pronašao i predao u ruke onoj kojoj oduvijek i pripada, lijepoj, plemenitoj i časnoj Šani A. Pijel !

Također, ovog časa nalažem našim glasnicima  da vijest o našem proglasu pronesu diljem zemlje kako bi o istom bio obaviješten baš svaki stanovnik Savezne Države Hrvatske, a posebno Šerifov ured predmetnog Okruga  što će reći Okruga Zagreb !“

Izrekavši ovo pred okupljenom svjetinom, šerif  je zakucao nekoliko čavala u papir što su mu ga, prislonjenog uz oglasnu ploču, pridržavali zamjenici, a na kojem je stajalo:

Pribivši i posljednji čavao na oglasnu ploču, još jednom se okrenuo prema okupljenom društvu i punim glasom zavikao: “Dragi sugrađani i sugrađanke, slučajni prolaznici i putnici namjernici, Zlatna groznica  se nastavlja i seli u Okrug Zagreb ! Želim vam sretnu i spretnu potragu!“

Tek što su čuvari reda umakli iza ugla, u središtu grada nastao je – nered! Znatiželjno mnoštvo, i mještani i pridošlice, nahruplo prema oglasnoj ploči ne bi li vidjelo detalje šerifovog  proglasa te se čim prije dalo u potragu za izgubljenim medaljonom. Nitko od okupljenih nije htio niti trenutka gubiti budući da su svi redom vjerovali kako je nagrada za pronalazak medaljona sasvim sigurno jako velika. No, na sveopće iznenađenje…

2. poglavlje

Zbog časti jedne dame

… pretpostavka o golemoj nagradi za pronalazak medaljona, koliko god ona bila razumna i očekivana, pokazala se sasvim netočnom! Štoviše, šerifov  proglas ne samo da nije predviđao ikakvu novčanu nagradu za pronalazak medaljona, već nije predviđao ikakvu materijalnu nagradu uopće! Naime, proglas je, kao nagradu za pronalazak zlatne dragocjenosti, predviđao – ponos ! K tome, proglas je bio identičan tjeralici, istoj onoj na kojoj se inače nalaze najozloglašeniji kriminalci samo što je ovu tjeralicu, umjesto lica nekog bradatog bandita, krasio blještavi medaljon.

Prvotna iznenađenost okupljenih vrlo je brzo prešla u podsmijeh i porugu. Nakon niza ironično-šaljivih dosjetki na račun forme šerifiovog  proglasa, na red je došlo izrugivanje sadržaju istog: “A tek nagrada?! Ponos?! Koliko to vrijedi i što mogu kupiti njime?!“ upitao je jedan ne očekujući odgovor. “Jedan ponos ti vrijedi tri zlatnika“, dobio ga je. “Meni se čini da se više isplati prodati medaljon i počastiti se čašicom viskija“, sarkastičan je bio treći. “A meni se čini da su se i u Šerifovom  uredu počastili kojom čašicom prije nego su izdali ovakav proglas“, nadovezao se četvrti.

Iako se činilo kako će se red uvreda na račun šerifa  i njegovih zamjenika  nastaviti; pucnji su, ispaljeni u nizu nebu pod oblake, trenutačno zaustavili sve verbalne akrobacije zaigrane družine. Kada su se njezini zbunjeni pripadnici uplašeno okrenuli u smjeru zvuka, šerif  i njegovi zamjenici  već su vješali svoje revolvere o desni bok, ali još uvijek držeći prst na okidaču kao da očekuju potrebu za još ponekim pucnjem upozorenja. Mnoštvo, još maloprije glasno i razgaljeno, sada je utihnulo i uprlo pogled prema trojcu koji ih je, ne trepnuvši, promatrao.

I tko zna koliko bi još ta napetost trajala da crkvena zvona sa obližnjeg zvonika nisu označila podne. Dočekavši njihove udarce kao znak, šerif  je krenuo prema zgusnutom mnoštvu prstom pokazavši zamjenicima  da ga slijede. S obzirom da potrebe da gomilu razmiče rukama nije bilo (dovoljan mu je bio samo pogled), vrlo se brzo, skupa sa zamjenicima  našao pred oglasnom pločom na kojoj se nalazio predmet izrugivanja onih koji su sada skamenjeni iščekivali šerifov  sljedeći potez, a potonji se, osjetivši njihovu nervozu, i nije previše žurio da ga napravi.

Ipak, okrenuvši se licem prema mnoštvu, otpočeo je svoj monolog: “Sram vas bilo! Svih do jednoga! Vaša podrugljivost mnogo više govori o vama nego o meni, mojim zamjenicima  ili našem proglasu! Da ne poštujete naš autoritet i da nas nazivate pijancima još bismo i podnijeli, ali da se izrugujete najvažnijem proglasu koji je ikada stajao na ovoj oglasnoj ploči, ne možemo i nećemo dopustiti! Ni forma ni sadržaj proglasa nisu slučajni niti su posljedica našeg uživanja u viskiju. Proglas je namjerno identičan tjeralici i to kako bismo naglasili koliko nam je važno da se taj Treći zlatni medaljon  doista i pronađe!

Naime, prema usmenoj predaji, žena koja se nađe u posjedu čitave zlatne kolekcije, a to znači triju zlatnih medaljona, IHF, EHF i OLIMP; smatrat će se najčasnijom damom  čitavog Divljeg Zapada; a, kao što i sami znate, naša lijepa sugrađanka Šana A. Pijel  već je u posjedu dvaju od triju zlatnih medaljona. Stoga smo ja,šerif Okruga Split, uz nesebičnu potporu zamjenika, ali i bezrezervnu podršku pomoćnika, odlučio napraviti sve što je u našoj moći kako bi se i Treći zlatni medaljon  pronašao i predao onoj koja ga svojom čašću, ali i plemenitošću i ljepotom, već odavno zaslužuje, našoj Šani A. Pijel.“

“Da! Ponos je vaša nagrada!“ nastavio je šerifov  monolog zamjenik  budući da su spomenutog vidljivo svladale emocije. “Veća vam ne treba jer veća i ne postoji! Koja je cijena časti Šane A. Pijel ? Nije li njezina čast  vrednija od svih zlatnika?“

“Naravno da je vrjednija! Njezina čast nema cijenu i njezina je čast vrednija od svega!“ opet je šerif  preuzeo glavnu riječ istovremeno pokazavši svom drugom zamjeniku  da na oglasnu ploču pribije i drugi proglas.

“A ovaj će vam proglas možda bolje odgovarati i možda ćete ga bolje shvatiti!“

“Drugi proglas, kojeg je zamjenik  postavio tik do prvoga, tražio je lovca na zlato, a za nagradu je također predviđao – ponos.

“Od ovog trenutka svi ste vi lovci na zlato ! Kao takvi, učinit ćete sve što je potrebno da biste na bilo koji način doprinijeli ostvarenju najuzvišenijeg cilja! Učinit ćete to zbog vaše sugrađanke koja je već i sada, iako bez čitave zlatne kolekcije, najčasnija, ali i najplemenitija i najljepša dama  čitavog Divljeg Zapada! Bit ćete odlučni, hrabri i – ponosni !“ završio je šerif  svoj govor, a čak su i zamjenici  ostali zaprepašteni oštrinom njegove retorike.

3. poglavlje

Povratak Čarla Ervina

Nakon što su šerif  i njegovi zamjenici, ovog puta valjda zaista, otišli prema svom uredu, među svjetinom je opet nastao žamor. Međutim, riječi koje su se sada mogle čuti među okupljenima nisu bile niti nalik onima od prije, možda uistinu zbog svima drage i voljene Šane A. Pijel, a možda samo zbog neočekivano snažne šerifove  retorike. Kako god bilo, sada nije bilo čovjeka koji se na neki svoj način nije želio pridružiti lovu na zlato  i doprinijeti pronalasku posljednjeg zlatnog medaljona.

I dok su prisutni pokušavali dokučiti tko će od njih biti najbolji lovac na zlato  odnosno tko će najviše pripomoći da se Šanina zlatna kolekcija  kompletira, jedan je čovjek stajao sa strane i šutke promatrao uzavrelu raspravu.

No, žestina te rasprave vrlo je brzo počela jenjavati, a glasne povike zamijenio je šapat.

Znao je on da pričaju o njemu.

Sigurno ga je netko primijetio.

Sigurno ga je netko i prepoznao.

Potaknut tim mislima, krenuo je ususret družini koja je opet poprimala ono isto obličje kakvo je imala kada je pred njom grmio šerif. Svi su utihnuli i netremice promatrali čovjeka koji im se sporim, ali vrlo sigurnim korakom, sve više približavao.

Sada, kada im se već dovoljno približio, više nije bilo dvojbe među okupljenima.

Bio je to on! Jedan i jedini! Jedinstveni! Mago Di Umago Čarl Ervino ! Vođa slavne kaubojske skupine koja je godine 2003. sasvim neočekivano, kada baš nitko od nje to nije očekivao, Šani A. Pijel  donijela zlatni IHF  medaljon, a potom, godinu dana kasnije, i zlatni OLIMP  medaljon.

4. poglavlje

Čarl Ervino

Omalenog rasta, ali oštrog pogleda i britkog jezika, mudar i nepokolebljiv, Čarl Ervino  ostao je zapamćen kao vođa jedne od najopasnijih kaubojskih skupina u povijesti Divljeg zapada, a čija je desna ruka bio neponovljivi Bil Aćivano.

Čarl Ervino  preuzeo je spomenutu kaubojsku skupinu u ožujku 2002. godine, kada baš nitko nije polagao nadu da bi upravo ona mogla pronaći i osvojiti neki od triju zlatnih medaljona te ih donijeti Šani A. Pijel  kao simbole prestiža i časti .

Međutim, nakon uzaludne sedmogodišnje potrage za medaljonima i niza pretrpljenih poraza od strane drugih kaubojskih skupina, upravo je Čarl Ervino, te 2003. godine, uspješno locirao IHF zlatni medaljon u Saveznoj Državi Portugal.

Preporodivši redove svoje skupine, Mago Di Umago  ispisao je jednu od najljepših vestern  priča svih vremena osvojivši IHF  zlatni medaljon u borbi protiv kaubojske skupine porijeklom iz Savezne Države Njemačke.

To je bio sasvim neočekivani podvig ovog vizionara budući da su njegovi Kauboji  u prvim sukobima u prerijama Savezne Države Portugal  umalo stradali, a u borbi s kaubojskom skupinom iz Savezne Države Argentine  čak je i najbolji Čarlov  revolveraš, Džommi Barza, u odlučujućem trenutku promašio svoju metu.

Ipak, srčanost Ervinovih  trupa prevladala je u svim nadolazećim sukobima pa su upravo njegovi Kauboji osvojili IHF  zlatni medaljon te ga donijeli kući, u Saveznu Državu Hrvatsku, i predali ga lijepoj Šani A. Pijel.

Nadahnuta tim uspjehom, ista je kaubojska skupina i godinu dana poslije, godine 2004., pronašla i osvojila i Drugi zlatni medaljon  iz Zlatne kolekcije, zlatni OLIMP  medaljon, izvojevavši pobjedu u svakom sukobu, njih osam, na poljima Savezne Države Grčke, Okruga Atene.

5. poglavlje

Govor Čarla Ervina

Iako malen rastom, svi su redom uzmicali pred njime, kao da mu se ne žele zamjeriti, pa je Čarl, jednako kao i šerif  nešto prije njega, prošao kroz gomilu, a bez ikakve potrebe da ljude razmiče rukama.

Izbivši pred oglasnu ploču, stao je čitati proglase koji su vrištali sa njezinog središnjeg dijela. Nakon samo nekoliko trenutaka, Čarl  se okrenuo prema masi koja je napeto iščekivala njegov idući potez.

Skinuvši šešir i duboko uzdahnuvši, Čarl  je otpočeo svoje obraćanje: “Dragi svi; i mještani i pridošlice, vidim da ste me prepoznali! Moram vam priznati da mi je veoma drago što me niste zaboravili iako sam posljednje godine proveo u Saveznoj Državi Makedoniji, a ne ovdje među vama! Iako sam proveo godine daleko od doma, nikada nisam zaboravio svoju Hrvatsku, a niti njezinu najljepšu, najplemenitiju i najčasniju  građanku; voljenu Šanu A. Pijel ! Potaknut upravo silnom ljubavi prema njoj, ali i Hrvatskoj  i svima vama, odlučio sam se vratiti te okupiti novu kaubojsku skupinu s kojom ću pokušati osvojiti i posljednji zlatni medaljon iz Zlatne kolekcije  kako bi naša lijepa Šana  i službeno postala najčasnija dama  čitavog Divljeg zapada! Javno obećavam Šani i javno obećavam svima vama da ću svu svoju mudrost, čitavo svoje znanje i neizmjernu energiju koju posjedujem staviti u službu ostvarenja cilja koji je, vjerujem, jednako vaš kao i moj! Na koncu, svi mi volimo Šanu A. Pijel  te nam svima njezina ljepota, plemenitost i čast služe na ponos!“

Ovdje se Čarl  zaustavio, vratio šešir na glavu i, uperivši pogled u daljinu, kratko nadodao: “Vrijeme je da ponovno okupim Kauboje !“

nastavit će se…

LIKOVI

Šerif

Zamjenici

Glasnici

Pomoćnici

Šana A. Pijel – Lijepa Naša (Hrvatska)

Čarl Ervino – Lino Červar

Bil Aćivano – Ivano Balić

Džommi Barza – Mirza Džomba

Kauboji – Hrvatska rukometna reprezentacija

KAUBOJI

SERIFOV URED

“Ja, šerif Okruga Split, branitelj zakona, čuvar reda i mira, zajedno sa zamjenicima te svim našim pomoćnicima, svečano objavljujem proglas… “

“Hvala, kolege iz Šerifovog ureda Okruga Poreč i Šerifovog ureda Okruga Varaždin, na svesrdnoj pomoći u našoj istrazi odnosno pokušaju lociranja posljednjeg zlatnog medaljona iz Zlatne kolekcije !“

“…upućujem javni poziv svim svojim kolegama, posebice onima na području predmetnog Okruga, što će reći Okruga Zagreb…“

GLASNICI

mediji: Internet portali, radio i televizija

“Također, ovog časa nalažem našim glasnicima da vijest o našem proglasu pronesu diljem zemlje kako bi o istom bio obaviješten baš svaki stanovnik Savezne Države Hrvatske, a posebno Šerifov ured predmetnog Okruga što će reći Okruga Zagreb !“

Pjesmu možete poslušati OVDJE!

Komentari

Sport

Pokorio je SAD, divi mu se cijeli svijet: ‘Ponosan sam na svoje hrvatsko porijeklo!’

Published

on

“IZNIMNO sam ponosan na tradiciju i povijest moje obitelji vezane za Hrvate i Hrvatsku. Nekoliko puta sam i posjetio prekrasnu zemlju mojih predaka i ponosan sam naslijeđem”, rekao je Billa Belichick najuspješniji trener u povijesti NFL-a

Peti naslov NFL prvaka New England Patriotsa ujedno je i peti naslov legendarnog trenera Billa Belichicka. U 51. Super Bowlu Patriotsi su u Houstonu pred 73.000 gledatelja u produžetku pobijedili Atlanta Falconse sa 34-28 u najvećem preokretu u povijesti najgledanije utakmice u SAD-u – donosi maxportal.hr

Patriotsima je ovo bio rekordni deveti nastup u Super Bowlu, od toga su čak sedam puta u finale stigli u 21. stoljeću, odnosno otkako je u tom klubu Bill Belichick glavni trener. Ovaj puta njegova momčad je do naslova došla nakon najvećeg preokreta u povijesti Super Bowla, jer je Atlanta sredinom treće četvrtine vodila 28-3.

Američki Hrvat Belichick rekorder NFL-a

Stručnjak hrvatskih korijena već je sada najuspješniji trener u povijesti NFL-a po broju pobjeda u doigravanju sa 26 (drugi Tom Landry ima 20). Ovo mu je bio rekordni sedmi put da vodi momčad u finalu (Don Shula je drugi sa šest), a sada je postao i rekorder sa pet naslova prvaka (2002, 2004, 2005, 2015, 2017). Iza njega sa četiri naslova je Chuck Noll, koji je 70-ih vodio Pittsburgh Steelers-e.

Bill Belichick je, možemo slobodno reći, najveći Hrvat u povijesti dijaspore u SAD-u, možda čak i općenito.

U sezoni 2007/2008. vodio je Patriotse do još jednog rekorda, ligaški dio sezone završili su bez poraza, sa omjerom 16-0. Patriotsi su tada postali prva momčad NFL-a, nakon Miamija, koja je sezonu završila bez poraza. Miami Dolphinsi su 1972. imali omjer 14-0 (tada je ligaški dio imao 14 kola).

Bill Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov otac Steve Belichik se rodio kao Biličić, a igrao je za Detroit Lionse. Billov djed Ivan stigao je sa suprugom Marijom Barković u Ameriku iz Draganića pored Karlovca.

Procjenjuje se da su iz mjesta pokraj Karlovca, u kojem danas živi oko dvije tisuće stanovnika, njih barem dvostruko više iseljenici u Americi. Billov otac Steve Belichick zadržao je čvrste veze sa sunarodnjacima iz pradomovine i kada se obitelj preselila u Ohio.

Prije pet godina Super Bowl naslovom okitio se još jedan američki Hrvat. Bivši NFL branič David Diehl je prije pet godina s New York Giantsima osvojio Super Bowl baš protiv Patriotsa. Otac mu je Nijemac, a majka Darlene Hrvatica, podrijetlom iz malog sela Bekavci kod Lovreća u Imotskome. Odgojen je kao Hrvat o čemu svjedoči veliki hrvatski grb tetoviran na ruci.

Naslov je tada slavio sa šalom kluba Croatia iz New Yorka dok je ulazak u veliko NFL finale tada proslavio sa šalom Hajduka. Godinu dana kasnije je na nogu dao tetovirati lik Žana, jedan od simbola Torcide.

Novi Super Bowl osvojio je još jedan Hrvat iz Patriotsa, član obrane Rob Ninkovich. Ovaj ”linebacker” je u Patriotsima od 2009. godine, a uoči Super Bowla podsjetio se hrvatskih korijena zanimljiv način.

/foto: CBS local

Komentari

Continue Reading

Sport

SLAVLJE U ZAGREBU Hrgović obranio WBC naslov: Razorio protivnika kojeg nisu nokautirali ni Kličko ni Fury

Published

on

Suparnika je gazio i slomio tempom i na koncu je potpuno zasluženo slavio.
Filip Hrgović obranio je naslov interkontinentalnog prvaka po verziji WBC svladavši na bodove, jednoglasnom odlukom sudaca, u zagrebačkom Domu Dražena Petrovića Amerikanca Kevina Kingpina Johnsona.

Od samog početka Hrgović je udaraca obasipao 39-godišnjeg Johnsona i to je nastavio činiti svih osam rundi, ali je Amerikanac sve izdržao i pokazao zašto ga svojevremeno nisu mogli nokautirati niti Vitalij Kličko, a ni Tyson Fury. U drugoj rundi je Hrgović snažnim desnim krošeom oborio Amerikanca, sudac mu je počeo brojati, ali ga je nokauta spasio gong i istek runde.
Hrgoviću je ovo sedma pobjeda u isto toliko profesionalnih borbi.

26-godišnji Hrgović nakon pobjede je kazao: “Svo poštovanje Johnsonu, pravi je ratnik i pravi borac. On je sa svim najjačim svjetskim teškašima izdržao dokraja i jednostavno nije htio pasti”.
Johnson je uskočio kao zamjena za ovaj meč nakon što je prije nekoliko dana odustao Ekvadorac Ytalo Perea, a ovo mu je bio 12. poraz u 45. borbi.
U borbi prije Hrgovića, hrvatska boksačica Ivana Habuzin je na bodove, jednoglasnom odlukom sudaca, pobijedila srpsku Mađaricu Evu Bajić i uzvratila joj za poraz prije pet godina. Habazin (29) je ubilježila svoju 20. profesionalnu pobjedu u 24. meču.

Komentari

Continue Reading

Sport

(VIDEO) Svjetski mediji se raspisali o uspjehu Hrvatske: “Velika mala država!”

Published

on

Hrvatska je u Lilleu  pobijedila Francusku 3:1 u finalu Davis Cupa i tako drugi put osvojila najstarije sportsko momčadsko natjecanje u povijesti. Prvi put učinila je to momčad predvođena Ivanom Ljubičićem i Marijom Ančićem iz 2005. u Slovačkoj.

Najveći svjetski mediji puni su reakcija na veliki uspjeh hrvatskih tenisača.

Sedmi igrač svijeta bio je nemilosrdan jer je srušio svaku nadu Francuzu. Pouille nije imao ni jednu priliku za break”, piše agencija Reuters čiji su izvještaj preuzeli brojni svjetski mediji.

>> Hrvatska osvojila Davis Cup drugi put u povijesti!

Španjolska Marca, najčitanjiji sportski list u Europi, napominje da je Čilić prebrodio duhove prošlosti iz finala Davis Cupa 2016.

“Čilić je heroj Hrvatske dvije godine nakon što je ispustio 2:0 prednost u setovima protiv Del Potra u Zagrebu.. Ljubičić, Ančić, Ivanišević i Karlović  2005. ispisali su povijest za Hrvatsku. Sada su isto učinili Čilić, Ćorić, Pavić, Dodig i Škugor. Produljenje je to sportske hegemonije velike male države. Finale SP-a u nogometu otišlo je na francusku stranu, u tenisu je slavila Hrvatska.”

Talijanska Gazzetta i Corriere također ističu da je ovo osveta Hrvatske za poraz u finalu SP-a:

Hrvatska se Francuskoj osvetila na teniskom terenu, umjesto na nogometnom”, piše Corriere Dello Sport.

Borna Ćorić/Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Associated Press je ovako je opisala meč: “Unatoč podršci Francuza na stadionu Pierre Mauroy, Pouille je u trećem setu izgledao bespomoćno.  Francuz je spasio dvije meč lopte, ali je bio prisiljen gledati Čilićev vrhunski lob koji je osigurao još jedan naslov.”

Engleski BBC ističe važnost osvajanja ovog naslova Hrvatske zbog toga što Davis Cup od sljedeće sezone mijenja format, a slično piše i španjolski AS:

“Sada pozdravljamo veličanstveni Davis Cup, onaj koji se igrao na tri dobivena seta. Čilić je bio fantastičan na servisu, imao je 89% osvojenih poena na prvom, a 90% na drugom servisu. Zbog toga je pobijedio Pouillea”, piše AS.

U medijima u susjedstvu uspjeh Hrvatske glavna je sportska vijest. “Čilić donio Hrvatskoj drugu titulu Davis kupa” prenosi Federalna televizija,  navodeći da su  dva važna igrača Hrvatske ( Čilić i Dodig) rođeni u BiH

Slovenci o opsežnom tekstu, dokumentiranim video i foto sadržajem, donose sličan naslov “Čilić potrdil drugo slavje Hrvaške v Davisovem pokalu”, koji ne treba ni prevoditi. Slovenci su inače sva tri dana finala Davis cupa pratili kao važan sportski događaj.

Srbijanski B92 u tekstu pod naslovom “Hrvati osvojili Davis Cup” spominje i njihovu sudionicu u finalu Davis cupa:: “I Srbija je imala predstavnika u ovom finalu, budući da je pravdu na meču dijelila Marijana Veljović.” Srpska sutkinja u finalu je sudila oba meča Marina Čilića.

M. Marković/Maxportal Foto: Reuters

 

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno