Connect with us

Ivica Ursić

Ivica URSIĆ: POVEZANOST

Published

on

„Sve je povezano …

… ni jedna se stvar ne mijenja sama po sebi.“

Paul Hawken

Dobro je biti povezan.

Rekli bi mi „imati vezu“.

Svi mi to jako dobro znamo. I svi znamo da je to istina.

Rekli bi dežurni cinici: „Razliku ne čini ono što znaš, nego koga znaš.“

Nažalost to je živa istina.

Ako nemaš „veze“ slabe su ti šanse.

Skoro pa nikakve.

Mislim da ne trebam iznositi konkretne primjere, jer nema čovjeka koji se nije, na ovaj ili onaj način, suočio s ovim fenomenom. Danas je čovjeku postalo skoro pa nemoguće prolaziti kroz život ako nema barem kakve takve „veze“.

Treba zati neke poznate osobe na nekim važnim „pozicijama“.

Možemo se mi „postaviti na glavu“ ali tako je to „oduvijek“.

Tako stvari stoje.

Isplati se biti „povezan“. Imati „veze“.

I što je najzanimljivije, manje više svi se mi služimo svojim „vezama“, naravno tajno dok javno njihovo postojanje kritiziramo i osuđujemo.

Ali ne znači da je „imati vezu“ svaki put nešto negativno.

Postoje načini kako iskoristiti svoju „vezu“, učiniti nekome nešto dobro, ali u isto vrijeme nikome ne učiniti ništa nažao.

Isto tako nije pojam veze za svakoga isti.

Mlađi ljudi na pitanje „koliko ste dobro povezani“, odmah pomisle na povezanost unutar društvenih mreža. Facebook, Twitter, Linkedin … to su danas mladima pojam „veze“ i povezivanja.

Danas ne biti povezan čudima moderne tehnologije znači živjeti u 20. stoljeću. Znači biti zaostao. Ne koristiti Internet ili mobilnu telefoniju znači biti nepismen na suvremen način, ali nepismen.

Međutim postoji opasnost kada je riječ o modernom načinu povezivanja. Usprkos svoj toj euforiji oko Interneta & Co. jedan lijepi broj znanstvenih studija tvrdi da nas suvremena tehnologija u biti puno više razdvaja nego što nas spaja.

Jedna studija sveučilišta Stanford pokazuje da 13% redovitih korisnika Interneta, a to su oni koji su „on-line“ 5 ili više sati tjedno, provodi manje vremena s obitelji i prijateljima.

Njih 8% kaže da sada idu manje na društvena događanja, a 26% njih kaže da puno manje pričaju sa svojim roditeljima i prijateljima, čak i telefonom.

Ovo je, morate priznati, blago rečeno – uznemirujuće.

Biti povezan s obitelji i s prijateljima jest ono što životu daje smisao.

Da, imamo puno više prijatelja nego prije, zahvaljujući Facebooku ali je li to ono prijateljstvo koje nam je u stanju priskočiti u pomoć kada nam je najteže ili su to ipak samo „prijatelji“?

Umjesto da stvori „globalno selo“, u kojem ćemo biti jedni drugima bliži, i više jedni drugima na pomoć, Internet nas je udaljio i razdvojio.

Naravno da ne možemo sve svoje probleme oko samoće i osamljenosti svaliti na Internet, ali prosječni zapadnjak danas ima samo 1/3 prijatelja od broja onih koje je imao prije 25 godina, a ¼ uopće nema nikoga kome bi se povjerila.

Postajemo sve više „nepovezano društvo“.

Društvo „pokidanih veza“.

Ovo je naravno zabrinjavajuće, jer važno je biti povezan, važno je za naše zdravlje i za naše općenito dobro. To nam govore brojne medicinske studije. Govore nam da dobre međusobne obiteljske veze pomažu u zaštiti protiv različitih bolesti i prijevremene smrti.

Ostanite „u vezi“ s ljudima i biti ćete zdraviji, glasi zaključak.

Ali učinci društvene izolacije nisu samo medicinske naravi. Jedna britanska studija ukazuje da je društvena izolacija dijelom odgovorna za činjenicu da je stopa samoubojstava kod osoba mlađih od 35 godina dramatično u porastu. Žrtve suicida uglavnom su osobe koje žive same, bez bračnog druga, koje su nezaposlene i sa jako malo prijatelja. Drugim riječima društveno su izolirane, s prekinutim vezama.

Kada nekome umre bračni partner, on ili ona dolazi u rizik oboljevanja ili prijevremene smrti, i to sve poglavito u prvoj godini samoće.

Umirovljenje također dovodi do poremećaja u društvenoj mreži i zna biti izuzetno stresno.

Dakle, od izuzetno je velike važnosti, u bilo kojoj životnoj dobi – ostati povezan.

Naravno da je naša najvažnija povezanost ona s Kristom.

Što nam to Krist danas poručuje?

„Ja sam trs, vi loze.“

Tu je biti „u vezi“ od vitalne važnosti. O toj „vezi“ sve ovisi.

Kršćanstvo ima dvije primarne veze.

Jedna je biti povezan, biti „u vezi“ s Bogom, a druga je biti povezan s bližnjim. Ako nedostaje jedna od ovih dviju „veza“ mi nismo cjeloviti ljudi.

Kada mi „pokidamo veze“ s Bogom onda mi gubimo svoje srce, gubimo svoju dušu.

„Što koristi čovjeku ako zadobije sav svijet, a pri tom izgubi svoj život?“

(Marko 8,36)

Na ovo pitanje mi znamo odgovor.

Ako izgubimo „vezu“ s Bogom, ništa što ostvarimo ne će imati nikakvog smisla. Ako izgubimo „vezu“ s Bogom, mi onda gubimo smisao života.

Naravno, od izuzetne je važnosti naglasiti da ako izgubimo „vezu“ s Bogom da to ne će biti Božje djelo. Božja ljubav prema nama je vječna i bezuvjetna.

Znate li koji je dio loze najčvršći?

Onaj gdje se spajaju trs i loza. Ako povučete granu nekog stabla ona puca uvijek pri deblu, jer je to najslabija točka. Ali kod loze je to najjača točka. Zato nije nikakvo čudo što Isus koristi analogiju trsa i loze kako bi objasnio svoju vezu s nama, nejgovim sljedbenicima. Najčvršće mjeto na lozi je ono gdje se grane loze spajaju na deblo trsa. Veza između Krista i nas jest najjača od sviju veza i o njezinoj čvrstoći ovise sve druge naše veze.

I još nešto, mi ne trebamo brinuti za tu našu vezu – barem što se Krista tiče.

Ta je veza snažna. I od naše volje ovisi koliko će biti trajna.

Sve ovisi o tome kako smo u životu spojeni.

I s Isusom Kristom i sa ljudima oko sebe.

I je li „veza“ živa ili je u prekidu.

Jer o toj „vezi“ sve ovisi.

„Čovječanstvo nije isplelo mrežu života.

Mi smo ispleli samo jednu nit u njoj.

Što god mi činili mreži, mi to činimo sebi.

Sve su stvari međusobno povezane.

Sve je povezano.“

(poglavica Seattle)

Ivica Ursić

 

Komentari

Ivica Ursić

TREĆA REVOLUCIJA U Katoličkoj crkvi

Published

on

Svaki katolik koji je proučavao povijest Crkve od 1960-ih zna da se revolucija dogodila. “Revolucija” je važna riječ, jer opisuje točke u povijesti kada se je dogodila promjena, često nasilno, ali ponekad pod pokrićem “napretka”.

Francuska je trebala tri revolucije kako bi se konačno riješila kralja. Došlo je do revolucije iz 1789. godine, o čemu svi znamo, ali koja je bila samo početak. Kasnije revolucije 1830. i 1848. zapečatile su sudbinu francuske monarhije, a nijedan kralj nije od tada sjedio na prijestolju Francuske.

Katolička crkva poznaje i previše dobro te višestruke revolucije. Zapravo, treća revolucija u Crkvi odvija se dok govorimo, a katolička tradicija gubi iz dana u dan sve više tlo pod nogama.

Prva revolucija bila je II. Vatikanski koncil koji ništa nije promijenio i koje je, u isto vrijeme, sve promijenio. 16 dokumenata Vatikana II dali su nam dvosmislen i neshvatljiv jezik kojeg su modernisti koristili s ciljem provođenja hereze lijevo, desno i u središtu – piše Ivica Ursić na svom fb profilu.

Naša se je liturgija deformirala, naši su biskupi prigrlili svoju novu ulogu kao političari, a Krist je djelotvorno degradiran sa pozicije Gospodara svemira na poziciju vojvode Njegova posjeda. Također, najveće zlo na svijetu u to vrijeme i najstrašniji progonitelj katolika bio je komunizam. To uopće nije osuđeno na koncilu, ostavivši biskupe Istočne Europe da se sami bore u vlastitim bitkama. Ovo je bila prva revolucija.

Druga revolucija sadržavala je svećenike Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Tu su nadmašeni dokumenti Vatikan II. Nisu bili dovoljni, pa je Duh Vatikanskog II morao preuzeti tamo gdje su oni zastali. U ovoj revoluciji vidjeli smo novost djevojčica – ministrantica koje su dobile papinsko odobrenje pod vladavinom poljskog pape.

Pored toga, međuvjerski molitveni susreti s predstavnicima lažnih religija postali su normom, bilo u Asizu ili u sinagogi u Rimu. Nikada ne zaboravimo da je to bilo tijekom ovog pontifikata kada su svećenički seksualni skandali dosegli svoju zenit. Dok su svećenici sramotili svoj bijeli kolar, mnogi u crvenim i ljubičastim haljinama nisu ih samo štitili, nego su se uspinjali na više pozicije dok su to radili. Benedikt XVI je nastavio stazom Ivana Pavla II. Naposljetku, bio je njegova desna ruka tijekom pontifikata. Kad je izabran u konklavama 2005., svi smo znali da će to biti nastavak papinstva Ivana Pavla.

Dolazi Jorge Mario Bergoglio i početak treće revolucije. Papa Franjo posjeduje sve loše kvalitete svojih dvaju prethodnika i gotovo nijednu od onih dobrih. Katoličke vrijednosti za koje se je Ivan Pavao II zalagao sada se bacaju među vukove. Čvrsto učenje „Familiaris Consortio“ zamijenilo je trusno tlo „Amoris Laetitia“ dok se je Crkva približavala pričesti za nepokajane preljubnike.

Homoseksualnost se gotovo nikada ne osuđuje u doba u kojem se seksualna revolucija suočava s malo ili bez ikakvog protivljenja. Sredstva u ovoj revoluciji imaju konačni cilj pretvaranja Kristova tijela u crkvu koja uopće ne izgleda drugačije od bilo koje glavne protestantske denominacije čiji su brojevi u strmom padu i najvjerojatnije će prestati postojati unutar nekoliko generacija.

Sve je to bilo moguće postići u tim crkvama putem – sinoda. Ista vrsta sinoda se koristi u Katoličkoj crkvi da revolucionarima pruži podlogu koju im Vatikan II nije dao. Osim toga, oni traže crkvu koja nema apsolutno nikakvu političku moć i koja daje kulturnim elitama „odriješene ruke“ za širenje svoje agende na štetu ljudskog života i biblijskog morala.

Nakon tri revolucije, Francuska monarhija je prestala postojati. Hoće li Crkva biti žrtva te iste sudbine nakon što završi ova treća revolucija?

Crkva ima nešto što Francuska nikad nije učinila, a to je obećanje našeg Gospodina Isusa Krista. Mi ćemo na kraju pobijediti, a pobjeda će biti potpuna. Međutim, to ne znači da neprijatelj neće učiniti štetu. Neprijatelj će uzrokovati gubitak duša, zatvaranje crkava i zvanja koja će biti uništena. Krist je obećao da vrata pakla ne će nadvladati Crkvu ali nikada nije rekao da Crkva tijekom tog procesa ne će biti povrijeđena.

Nadbiskup Viganò nam je pomogao identificirajući naše neprijatelje. Svaki visoki član homoseksualne kabale u američkoj crkvi bio je izložen. Ono što je Viganò učinio zasigurno će ih usporiti sada kada su svijetla reflektora na njima. Bez obzira na to, oni nisu poraženi. McCarrick i Wuerl su otišli ali Cupich i Tobin i dalje drže svoje urede. Fra James Martin još uvijek nosi svoj svećenički ovratnik dok promovira seksualnu subverziju i sramoti nekada veliki red kojeg je utemeljio Sv. Ignacije Lojolski. Ti svećenici još uvijek djeluju i uporno rade kako bi ukrali vjeru od katolika, baš kao što su je engleski Tudori iz 16. stoljeća ukrali engleskom narodu.

Treća revolucija uklonila je posljednjeg kralja Francuske s njegovog prijestolja. Kao katolicima, ovo je naša prilika da skršimo revoluciju i vratimo našeg vladara. Ne će biti lako baš kao što nije bilo lako hrabrim katoličkim ratnicima poput Sv. Ivane Arške i Don Ivana od Austrije.

Mi možda ne ćemo poživjeti kako bi vidjeli pobjedu ali to ne isključuje bilo koga od nas da obavi svoju dužnost.

Ivica Ursić    foto Slideplayer

Komentari

Continue Reading

Ivica Ursić

Ivica Ursić: Bez iluzija

Published

on

Iz knjige ‘Sva moja sidra’, prenosimo, uz dopuštenje autora Ivice Ursića, tekst Bez iluzija

Ja vam nemam iluzija i ja vam samo mogu reći što ja vjerujem:

Ja vjerujem da me ne može spasiti politika
Ni unutarnja ni vanjska
Ni ovogodišnja ni lanjska
Ni Europska Unija ni NATO
Ni predsjednica a premijer nikako

Ja vjerujem da me ne može spasiti ekonomija
Ni uvozna ni izvozna
Ni domaća ni strana
Ni burze ni dionice
Ni banke ni mjenjačnice

Ja vjerujem da me ne može spasiti tehnologija
Ni digitalna ni analogna
Ni japanska ni švicarska
Ni pametna ni glupa
Ni jeftina ni skupa

Ja vjerujem da me ne može spasiti znanost
Ni naša ni njihova
Ni teorijska ni primijenjena
Ni ona koja klonira
Ni ona koja genetski manipulira

Ja vjerujem da me ne može spasiti ni seksualna revolucija
Ni pravednija nafte i vode distribucija
Ni visoki bruto nacionalni dohodak
Ni Donald Trump koji živi u Bijeloj kući kraj rijeke Potomac
Ni akademici ni nogometaši
Ni strani ni naši

Ja vjerujem da me ne mogu spasiti
Ni pjevači ni pjevačice
Ni starlete ni TV najavljivačice
Ni vodoinstalateri ni urbanistički planeri
Ni svećenici ni liječnici
Ni anđeli ni arkanđeli

Ali ja vjerujem da mene jedino može spasiti Isus Krist.

„Blago onom kome je pomoćnik Bog Jakovljev,
Kome je ufanje u Gospodinu, Bogu njegovu.“
(Psalam 146, 5)

(Ivica Ursić, “Sva moja Sidra”)

Komentari

Continue Reading

Ivica Ursić

UZ SJEĆANJE NA VELIKANA

Published

on

Pucanj koji je odjeknuo u Rovanjskoj, prvog dana rujna, prije 5 godina, ubio je posljednjeg hrvatskog idealistu.

Pragmatici kažu kako u politici nema mjesta za idealiste. Za romantičare. Zato je politika sve učinila da Zvonko više ne bude među nama.

Tog tužnog jutra, u meni najdražem mjesecu, ubijena je i moja nada da će se u Hrvatskoj, barem u dogledno vrijeme, stvari pokrenuti u pravcu kojeg je Zvonko sanjao. Svi znamo što je prelilo čašu Zvonkovog strpljenja, svi mi znamo kako su hrvatska politika i javnost, dočekali čovjeka kojemu ništa nije bilo ispred Hrvatske.

Smetao im je. Nije se uklapao u njihove križaljke i planove. Sanjao je plamen na kojem će, nakon što izgori ona perfidna i protuhrvatska politika, iz pepela se uzdignuti Domovina koju još uvijek neki od nas sanjaju i kojoj se nadaju.

Ja više nemam ni nadanja ni iluzija. Svjedočeći aktualnim zbivanjima, promatrajući političare koji bez imalo srama raskopavaju temelje Hrvatske države, temelje koji se, natopljeni krvlju domoljuba, samo šutke urušavaju, sve više i bolje razumijem Zvonkove motive koji su rezultirali pucnjem čiji eho i danas odzvanja Hrvatskom. Barem za one koji ga žele čuti.

Najbolji među nama ili su izginuli na ratištima ili su iz očaja sebi oduzeli život vidjevši da Hrvatskom u biti vladaju isti oni koji je nikada nisu ni željeli. Narod, uhvaćen u mrežu slatkorječivih političkih obmana i propagandnih laži protudržavnih medija, poput zombija glavinja od trgovačkih centara do nogometnih stadiona, pije svoje pivo, zuri u TV ekran, liječi nagomilane frustracije na društvenim mrežama i truje svoju dušu uredno konzumirajući duhovno smeće kojim ga mediji sustavno zatrpavaju.

Takav „homo ludens“ nikada ne će postati „homo politicus“, nikada ne će biti u stanju stvoriti kritičnu masu potrebnu za temeljite promjene, jer politički kastriran postao je ideološki eunuh, postao je sebična amorfna jedinka, koja i dalje kao svoje geslo ima komunjarsku logiku „snađi se druže“.

Tu i tamo zaiskrit će u njemu domoljubni žar, poglavito kada neprijatelj izgubi osjećaj mjere u svojem bahaćenju, kad mu domovina pred očima gori i nestaje, kad mu braću tjeraju u novi pečalbarski egzodus, kad mu ponižavaju suborce i uspomenu na njihovu žrtvu i onda će „naš čovik“ riknuti kao moćni lav.

Ali jadan nije ni svjestan da su ga strpali u „circus croaticus maximus“, u kojemu od Hrvatske osta samo zastava i himna, i da se ova predstava odigrava u režiji velikih gospodara u kojoj glavne uloge igraju razni patološki likovi koje taj „naš čovik“ obilato financira iz svojih skoro pa praznih džepova, a da on – NAROD – samo statira za bijednu nadnicu.

Ja znam da vam sve ovo djeluje jako mračno. Crno. Depresivno. Ali ovo je stvarnost. Mi živimo sve ovo što je prije napisano. I svi mi, kojima je stalo do Hrvatske, to vidimo. I svatko od nas može po svojoj savjesti reagirati onako kako misli da je to najbolje. Ja sam namjeravao na današnji dan potpuno se povući iz javnog života, jer ne vjerujem da će u skorije vrijeme biti bolje.

Odustao sam od te svoje namjere, jer idući tjedan imam susret sa zaručnicima koji se pripremaju za kršćanski brak. Radi njih čovjek ne smije odustati. Radi njih. Radi njihovih budućih obitelji. Radi neke nove Hrvatske. Sva istraživanja koja su radili razni instituti o mladima u Europi pokazuju da su mladi Hrvati drugačiji od svojih vršnjaka u drugim državama. Da im je visoko na skali prioriteta Obitelj, Bog i Domovina.

Moje su mogućnosti malene ali su iskrene i ako moja riječ dodirne samo jedno mlado srce imao sam razloga zašto se boriti i ne odustati. Mi pojedinačno ne možemo promijeniti stanje u domovini ali možemo pomoći jednom čovjeku da promjeni sebe i da onda zajedno promijenimo Hrvatsku.

To je i Zvonko Bušić želio. Nisu mu dopustili.

Baš zato ni mi ne smijemo baciti koplje u trnje.

Možda baš u vašoj blizini odrasta jedan Zvonko.
Jedna Julienne. Idealisti i romantičari.

Budite uz njih.
Podržite ih.

Onda će i Zvonkova duša naći svoj mir.

Ivica Ursić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno