Connect with us

Vijesti

IVICA ŠOLA; Riječi godine: suverenizam i populizam

Published

on

Svaki kaos, svaka manipulacija počinje od pojmovnog kaosa i manipulacije. Najčešći pojmovi koji su punili javni prostor prošle godine jesu populizam i suverenizam kao sinonimi za (desni) ekstremizam.

Sprdnja je u tome da su i jedan i drugi pojam, i jedna i druga riječ nastale na ljevici, i to onoj nasilnoj, s krvavom revolucionarnom matricom.

Iznjedrila ih je Francuska revolucija nakon što je nasilno ugušila razvoj kršćanske civilizacije i na vlast dovela barbare te slijedom toga sve krvave totalitarizme prošloga stoljeća.

Generalna proba

Kako je poznato Francusku toga vremena sačinjavaju tri staleža. Prvi je kler, drugi plemstvo, a treći je narod, zapravo buržoazija. Nakon ustroja Nacionalne skupštine rađaju se ljevica i desnica.

Desnicu čine prva dva staleža, ljevicu novi, tzv. treći stalež, revolucionari. Prvi brane spregu trona i oltara, drugi narod na kojeg se i pozivaju – populisti, dakle.

Paradoks je da je, uz Rousseaua, glavni ljevičarski populist i teoretičar revolucije svećenik, opat Sieyes, koji je u programatskom djelu Francuske revolucije “Što je treći stalež”, napisao: “Što je treći stalež? Sve. Što je do sada bio? Ništa. Što želi? Postati Nešto”. I krv je krenula teći, dakako, pozivajući se na narod protiv aristokracije, danas bismo rekli elita.

Prema Rousseau i Seyesu populizam i suverenizam idu zajedno, jer “suverenitet je utemeljen na narodu (općoj volji) i nitko ga ne smije otuđiti”.

Kako je upozorio George Mosse, kult narodne volje (populizam) ustrojen za vrijeme Francuske revolucije bijaše generalna proba za sve totalitarizme koji su slijedili “u ime naroda” (sjetite se presuda bivšeg jugorežima te komunizma općenito), i njihovih krvavih kupki. I Hitler, kao socijalist i ljevičar, oslanjao se na populizam, na narodnu volju i sukladni suverenizam.

No ljevičarska podvala, još od vremena Francuske revolucije, sastoji se u tome da povijest nikada nije stvarao narod, većina, nego uvijek manjine, jedna aristokracija koja je smjenjivala staru koju, ili je vrijeme potrošilo, ili je izgubila kontakt s realnošću, zatvorila se u sebe i svoje privilegije.

Narod je u povijesti bio samo topovsko meso u kontekstu kruženja aristokracije, ili elita, kako danas nazivamo aristokraciju. Povijest ne vodi niti stvara narod, nego organizirane (!) manjine.

Manjina je izvela Francusku revoluciju, manjina je iznijela promjenu paradigme u vrijeme renesanse, manjina je iznijela Oktobarsku revoluciju, manjina je stvorila šezdesetosmašku revoluciju… Narod u toj raboti kruženja elita kroz povijest ima ulogu ili korisnih idiota ili kreativnog potencijala, lakmus papira koji traži vođu, novu elitu.

Važnost i ključna uloga manjina (aristokracije) u politici i društvenim promjenama podcrtana je već kod Platona i Aristotela, a u novije vrijeme široko elaborirana od Pareta, Michelsa, Lascha… Riječ elita, moderni prijevod za aristokraciju, znači vladavinu najboljih.

No kada se elita na vlasti iskvari, kada se zatvori u sebe i svoje sebične interese, onda postaje oligarhija, ili, u birokratskom smislu kao opskurna Europska unija i naši s njima, obična nomenklatura.

Stoga svi ovi procesi koje ta EU oligarhija naziva populizmom zapravo je uvod u smjenu elita u Europi, jer su se aktualne pretvorile u oligarhiju, globalistička potrčkala i naguznjaci kojima nije do (svoga) naroda (suverenizam), nego do interesa malobrojnih (oligarhija).

Nezadovoljni narod stoga samo traži novu elitu, pa se na takvu situaciju prirodno nalijepi Trump, Salvini…, koji retoriku okreću prema dolje i samo artikuliraju ono što narod ubija, oligarhije, pa tu više nema ni ljevice ni desnice, tu su svi jedno, kako je zorno vidljivo kod žutih prsluka i drugdje.

Promjena paradigme

Nekada je smjena aristokracije (elita) tek sjaši Kurta da uzjaši Murta, nekada su to krvave manjine na ljevici i uvod u totalitarizam, od socijalista Hitlera, preko Lenjina ili Tita, no nekada su to, Bogu hvala, procesi istinske promjene paradigme, i političke i gospodarske na matrici općeg dobra koje provodi manjina, a ne narod, narod ih samo prepoznaje, bilo krive, krvave, nove elite, bilo istinske elite koje je papa Pio XII., opisao kao “elite ne samo po krvi i naslijeđu, već elite po djelima i žrtvi, kreativni ostvaritelji u službi svih.” Ključna riječ je – žrtva.

Oligarhije, komunističke, socijalističke, revolucionarne, još od Francuske revolucije, pa i aktualna europska i hrvatska, žrtvuju druge za sebe, dok elite žrtvuju sebe za druge. U tom smislu takva elita ne može biti doli “populistička” i “suverenistička”.

Ivica Šola / Glas Slavonije

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno