Connect with us

Vijesti

Ivica Šola: Politika kao paranoja: Izmišljanje neprijatelja i – stručna pomoć

Published

on

Skup u Vukovaru udar je na premijera Plenkovića. Iza skupa u Vukovaru stoji desnica na čelu s Hasanbegovićem i Željkom Markić. Na skupu u Vukovaru će pjevati Thompson da privuku što više ljudi. Iza inicijative Narod odlučuje stoje snage koje žele destabilizirati Hrvatsku, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Sve ove izjave su u veoma kratkom vremenu izgovorili razni visoki HDZ-ovci. U psihoanalizi i psihijatriji takva “objašnjenja” stvarnosti zovu se paranoja. Zadnju paranoičnu izjavu, u hrpi koju slušamo gotovo na dnevnoj razini, dao je prošli tjedan ministar mjerač aplauza i krivolovac Lovro Kuščević izrekavši kako “mnoge političke silnice žele srušiti Vladu i premijera, ali neće uspjeti.”

Izmišljanje neprijatelja

Jungov učenik L. Zoja napisao je ogromnu studiju koja se bavi paranojom kao principom kretanja povijesti prema principu izmišljanja neprijatelja ili nestvarne ugroze koja se proglasi stvarnom, bio to Židov, kulak, stranac ili bilo koji neprijatelj naroda, demokracije, europskih vrijednosti, ili neke misteriozne Kuščevićeve silnice koje “ruše vladu”. Zoja egzaktno donosi kako su paranoja i paranoične osobe, političari, u povijesti odnijeli više žrtava od kuge, kolere i svih prirodnih katastrofa zajedno. Freud, za razliku od Junga ili njegova učenika Zoje, bio je ipak optimističan, napisavši kako racionalnost uvijek pobjeđuje na duge staze.

No Zoja tvrdi da je to točno, no iracionalnost, za razliku od racionalnosti na duge staze djeluje odmah, pa razum nastupa uglavnom kada se krenu brojati mrtvi koje je iracionalnost ubila. Svi totalitarni režimi nastaju kao paranoja i uzdržavaju se uz pomoć paranoje. A na drugačiji način i demokratski, jer gdjegod je (politička) moć, tu je i paranoja.

Zašto je tomu tako? Paranoja je instinkt koji smo razvili već u razdoblju prvobitnih zajednica, u plemenima. Taj mehanizam poznat je kao princip žrtvenog jarca. Kada je ekvilibrij u plemenu narušen, kao sada u HDZ-u, u nedostatku stvarnih i racionalnih objašnjenja pribjegava se “alternativnim”, iracionalnim, paranoičnim, pa se uz pomoć (simboličnog) ubijanja čovjeka ili jarca vraća ravnoteža u plemenske odnose. Prema Zoji, kako su umrle velike ideologije, politikom i političkim odnosima vlada samo paranoja. Što neka osoba ili grupa, pa i politička stranka ima veću moć, to je paranoičnija. Paranoje i moć idu ruku pod ruku jer u temelju anksioznosti moćnika samo je jedna, strah od gubitka moći. Inicijativa “Narod odlučuje” za novi izborni zakon koji bi disperzirao moć, a Kuščević prebrojavao potpise, logično da “ima” 40 tisuća nevažećih potpisa, jer su tu valjda silnice koje se ukazuju Kuščeviću koje žele “srušiti vladu i premijera”. “Logično” je da se ministrici-vidjelici Vicki Žalac u Vukovaru ukazuje Thomson na pozornici, “logično” je da se HDZ-ovom plemenu ukazuje dr. Željka Markić kao organizatorica prosvjeda… Ugroza odasvud. Paranoja je gadna stvar, pogotovo u politici jer je tu moć, najjači afrodizijak.

Stručna pomoć

Stoga, pokušajmo odgovoriti tko želi srušiti Plenkovića i Vladu na tragu analize profesora Zoje. Paranoidi nikada ne vide ugrozu i problem u samima sebi. U svojoj psihoanalizi moći i sukladne paranoje Zoja poseže za Shakespeareovim Otelom i jednim od glavnih likova Jagom. Jago, čovjek prilagodljiv svakoj situaciji, nezadovoljan svojim statusom u “stranci” počne Otelu buditi paranoju tvrdeći kako mu žena Desmonda ljubuje s prvim suradnikom Kasijom, što nije bilo točno, ali je dovelo do tragičnog ishoda. Otelo ubija ženu, potom i sebe. Politika je prepuna Jaga. Ima ih i u HDZ-ovu plemenu, koji uz pomoć paranoje ruše i osvajaju vlast, a oni njonjavo sve šefove preživljavaju. I Plenkovića će ubiti njegov Jago. HDZ je tu fantastičan za analizu političke patologije kojom se bavi Zoja. Sanadera je stvorio Tuđman. Sanader ga je ubio i detuđmanizirao HDZ posmicavši sve Tuđmanu bliske ljude. Onda je on stvorio Kosoricu koja je ubila Sanadera. Onda Kosorica stvara Karamarka koji je ubio Kosoricu. Onda Plenković ubija Karamarka. Koje su to onda “silnice” koje će ubiti Andreja i Vladu? Nitko izvana, budite sigurni, pitanje je samo kada će je HDZ-ovo političko pleme kako bi vratilo narušenu tribalnu ravnotežu riješiti kao što su je i do sada rješavali. Paranoja i moć uvijek na kraju pojedu sami sebe.

Budući da je paranoja veoma opasna, budimo konstruktivni i HDZ-ovcima ponudimo stručnu pomoć, savjet. Naime, prije Zoje, o zlokobnim posljedicama paranoje u povijesti i svakodnevnim životima, pisao je B. Russell. On nudi i četiri “pravila” za borbu protiv nje, zapravo prevenciju. Prvo, posvijestite si da motivi koji vode vaše djelovanje nisu uvijek altruistični kako mislite. Drugo, ne podcjenjujte vaše zasluge za zlo. Treće, ne umišljajte si da se drugi bave toliko vama koliko si umišljate. Četvrto, koje proizlazi iz prethodnog, ako se i bave vama, to ne znači da to čine sa željom da vam naškode ili vas “progone”.

Ovo je jedini način kako se Kuščeviću konačno prestanu ukazivati “silnice”. No možda je on i HDZ beznadni slučaj.

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Croative.net

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno