Connect with us

Društvo

Ivica Šola: Borba za institucionalni monopol na laž!

Published

on

Ova epoha, tzv postmoderna, dijete je najgenijalnijeg i meni najomiljenijeg barbara u povijesti, Nietszchea, koju je odredila njegova famozna rečenica: “Ne postoje činjenice, samo interpretacije.” Svekoliki relativizam, od kulturnog preko moralnog do spoznajnog, stanje je naše kulture. Istina? Ma dajte, istina je konstrukt, tako kažu oci našeg doba.

Drugim riječima, s Nietszcheom, umrla je metafizika i njeno klasično, definiranje istine kao “podudaranja svijesti i stvarnosti.” Dogodio se samim tim strašan zločin koji živimo danas: Istina je postala ne podudaranje svijesti i stvarnosti već pitanje – moći! 

Kada u taj kontekst stavimo najavu EU i naše vlade borbe protiv lažnih vijesti, onda treba upaliti ne alarm, već sve sirene ovoga svijeta jer će politička tijela, moć, arbitrirati o istini i laži. Orwell koji je o tom procesu “ministarstva istine” i “Velikog Brata” na umu imao totalitarni SSSR i Staljinov brk, u RH i EU postao je stvarnost.

U vremenu u kojem je istina postala pitanje političke i ekonomske moći, borba protiv lažnih vijesti jest politička agenda institucija moći koje žele monopol na laž. Većina europskih smjernica usmjerena je na lažne vijest koje objavljuje kukavelj na društvenim mrežama, ali ni riječi o glavnim pokretačima laži i manipulacija, a to su institucije, ne samo danas, već kroz cijelu povijest.

I to rade preko “mainstream” medija. Cinizam je da je prošli tjedan na naslovnici najavu borbe naše vlade protiv lažnih vijesti objavio dnevni list koji je za praćenje resora Plenkovićeve vlade dobio 3,7 milijuna kuna. Taj novac je jamac da će u radu vlade pisati istinu i samo istinu, a svaki članak završavati sa – majke mi!

>> Višnja Starešina: Zaustavite taj Euronews – špic na Tolušićevoj cipeli stabilnost čuva!

Lažne vijesti, taj glupi neologizam iako imamo već stoljećima termin dezinformacija, su “demokratske”, tiču se sviju, pa i onih koji se protiv njih kreću boriti. Agresija na Irak proizvod je institucionaliziranih lažnih vijesti od strane država. Arapsko proljeće počelo je na institucionaliziranoj lažnoj vijesti o Gadafiju, a istina je bila da je Gadafi od ključnih država agresora, čije je čelnike korumpirao, počeo cimati da mu plate stotine i stotine milijardi duga za naftu koju nisu plaćali.

Ne, “istina” je bila da se išlo “širiti demokraciju”, a ne pokrasti Libiju. Izbjeglički val i nestabilnost proizvod je tih istih koji su lagali, a sada bi se uoči europskih izbora (!) išli boriti protiv lažnih vijesti koju donosi kukavelj na internetu, a sami lažu ko kerovi. Protiv laži se ne bori cenzurom, već istinom.

Čemu uopće “borba protiv lažnih vijesti” i sukladna (politička) tijela, kada već imamo institut demantija i pravosuđe kojemu je odvijeka to u opisu posla? E pa zato da bi kontrolirali nepoćudna mišljenja u svrhu očuvanja moći i poretka kako u EU tako i RH. Moć, a ne borba za istinu u javnosti pokretač je ove orvelovsko – ničeovske siročadi, jer žele monopol na laž u svrhu osvajanja i očuvanja moći.

Ovo je borba protiv “heretika”, lov na vještice postmodernih inkvizitora bijelih ovratnika koji samo regrediraju na stanje vjerskih ratova koji su vođeni u ime – istine! To ne znači da branim laž, već upozoravam na manipulaciju (političke) moći koja svoje pokoravanje slobode mišljenja i govora, pokoravanje ljudi, skriva iza borbe za istinu, a lažu svi, od Washingtona preko Bruxellesa do Zagreba i Moskve, ali njima su problem društvene mreže i kukavelj koja se tamo olakšava, ali ne pokreće svojim lažima agresije i krvoprolića, kao ovi koji se protiv njih bore. Jedino Nacional ne laže.

>>Hasanbegović: Plenkovićeva zahvala Nacionalu je prvorazredni cinizam

Ova vladajuća koalicija je nastala na lažnoj vijesti koju je rekao šef HNS-a Ivan Vrdoljak: Neću s HDZ-om, nema šanse, govorio je. Par dana, eto ga s HDZ-om. Lažna vijest na kojoj počiva hrvatski politički sustav, a koju generiraju institucije, a ne sitnež po društvenim mrežama, jest broj birača. Lažno je onda i da nema dovoljno potpisa za promjenu izbornog zakona. Laž su i sva izvješća u Saboru o stanju u Hrvatskoj koju Plenković opisuje stalno samo ružičastim bojama, dok podatci Eurostata kažu da je Hrvatska po svim bitnim pokazateljima među najgorima u Europskoj uniji.

Svi mogu lagati ili pogriješiti, nitko nema monopol na istinu, pa slijedom toga niti monopol na laž, ali je očito da se ovdje radi više o borbi za monopol na laž, nego na istinu, odnosno ovo je agenda moćnih da ušutkaju slabe u traženju istine, osim one službene, kao i na kreiranje alternativnih narativa od onih koje nudi establišment u Bruxellesu ili Zagrebu, svejedno. Na kraju, koji su to nadljudi ili institucija koja će reći što je laž a što istina bez vlastite interesne isključenosti, čitaj političkog priključka?

Sama činjenica da borba protiv “lažnih vijesti” počinje uoči europskih izbora dovoljno govori o čemu se radi. O svijetu opisanom u Orwellovoj Životinjskoj farmi u kojoj su “sve životinje jednake, no neke su ipak jednakije.” U laganju. Postmoderna, na Nietzcheovu tragu, je izbrisala granicu istine i laži. Moć Vrhovnog Sovjeta vraća se kao arbitar, od Bruxellesa do Zagreba.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno