Connect with us

Društvo

HSP predlaže temeljni dohodak na razini 100 eura

Published

on

FINANCIJSKI KARTEL VLADA HRVATSKOM    Glede predstojećih parlamentarnih izbora, ključ treba postati odnos prema II. mirovinskom stupu. SDP i HDZ žele da ostane i da se izdvajanje poveća, Zid najavljuje njegovo zamrzavanje, a HSP traži njegovu potpunu dekonstrukciju. HSP predlaže uvođenje bezuvjetnog temeljnog dohodka za sve uzraste.

Svi oni koji su bili involvirani u odstranjivanje naših 5 posto iz bruto plaće, kao i svi oni koji dobro žive od tako formiranog II. mirovinskog stupa, preklinju da ta pljačka ostane. Pozivaju na vjeru! Autonomni ekonomski stručnjaci na razini profesora Ivana Lovrinovića hladno prepoznaju istinu: II. mirovinski stup je gigantski financijski inženjering. Nakon prvog povratka SDP-a na vlast, značajnih 5 posto iz bruto plaće preusmjereno je iz državnog mirovinskog fonda u nova četiri fonda u vlasništvu glavnih poslovnih banaka. Pljačka je bezobrazno višestruka. (1) Mnogi kraljevski žive u administraciji tih fondova, dok istodobno mnogi umirovljenici umiru od gladi. (2) Kroz tuđinsko upravljanje fondovima kopni i mirovinska kumulacija. (3) Manjak za trećinu državnog mirovinskog fonda namiruje se skupim kreditima banaka vlasnica fondova. Mi njima svoje novce bez kamata, a oni ih onda “vrate” nama kao svoje skupe kredite. (4) Balans se nastoji uspostaviti kroz inicijative za povećavanjem dobne granice za mirovinu, u vrijeme kada mladi odlaze jer su bez posla. (5) Mirovine se praktično namiruju iz smanjenog državnog fonda. 

SDP traži povećavanje uplata u II. mirovinski stup

Sve su zemlje ukinule II. mirovinski stup, jer su našle da je besmislen i kontraproduktivan, i bez onog balasta koji se kod nas nalijepio. Svejedno, da se ne dosjetimo što treba učiniti, SDP i HDZ predlažu još veći postotak za izdvajanje u II. mirovinski stup, što je od SDP-a ponuđeno na Okruglom stolu Jutarnjeg lista, vjerojatno u režiji Gojka Drljače. SDP-ov Mirando Mrsić kaže da veće punjenje II. mirovinskog stupa treba provesti tako da ne poskupi rad. To konkretno znači da bi se smanjio postotak izdvajanja u državni mirovinski fond, a to opet proizvodi još veće zaduživanje države kod istih banaka. Mrsić plače za vremenom (opće pometnje) kada se postotak izdvajanja od 5 posto mogao neprimjetno povisiti. Kao liniju uzmaka navodi konstataciju kako će ekonomski rast povećati kumuliranje za fondove II. mirovinskog stupa. Konflikt je nevjerojatan – neke su zemlje pokrenule ekonomski rast tek nakon što su ukinule II. mirovinski stup.

Zanimljivo je da pristup SDP-a frenetično brani Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika! Isto tako, priča se da “autonomni analitičar Velimir Šonje iz Arhivanalitike” radi nekakve analize za fondove II. mirovinskog stupa i da to njegova kuća uredno naplaćuje. I da je to razlog zašto mimo sav svijet brani neobranjivi II. mirovinski stup. Na okruglom stolu u Hrvatskom saboru, u prisutnosti jačih ekonomskih stručnjaka od njega, Šonje je ostao bez argumenata. Iako je II. mirovinski stup proizveo enormno zaduživanje zemlje, SDP najavljuje da će povećati mirovine na razinu 40-50 posto prosječne plaće, pa i uvesti prihvatljive socijalne mirovine. Kako SDP namjerava namiriti takva obećanja? Pa, kroz novi izračun mirovina! Ti diverzanti iz partizanskih zasjeda jednostavno su ekonomski nepismeni otimači i tu nema pomoći.

SDP-ov politički kapital je konverzija “švicaraca”, ali glede toga trebamo imati na umu činjenicu da su banke (nepravedno) “obeštećene” kroz porezne olakšice. SDP nije ništa poduzeo protiv financijskog lanca RBA zadruga, koji oplođuje privatni kapital političara iz privatizacijske pljačke – financijski kartel vlada Hrvatskom. Ništa nisu poduzeli niti HDZ i Most. S najavom deprecijacije kune (za potrebe konkurentnosti), SDP najavljuje dramu na razini slučaja Franak i za eurske kredite, zapravo za sve kredite s valutnom klauzulom. Ovdje treba naglasiti da je SDP povećao PDV (na četvrtinu!) i tako cijeloj naciji nabacio luđačku košulju. Posebno je zanimljivo da se SDP za dobivanje izbora vraća koncepciji Vesne Pusić: obećala je 200 tisuća novih radnih mjesta, a onda smanjila broj zaposlenih. Ovaj put SDP čeka brojku HDZ-a, valjda da ponudi 10 tisuća radnih mjesta više. Kako se jednostavno rješava nezaposlenost, to me zaista impresionira. SDP obećava godišnje: rast industrijske proizvodnje 4 posto, produktivnosti 10 posto i povećanje izvoza 30 posto. Sukladno tako zamišljenom povećanju oporezive mase, SDP obećava povećanje neoporezivog dijela plaće na 3000 kuna. SDP namjerava razvijati fond rizičnog kapitala za poduzetničke projekte. Pošaljete ga u teretanu i onda fond početno u crvenom s visokim fiksnim troškovima jednostavno bilda dok ne ojača.      

HDZ je kopija SDP-a 

SDP je reformirana Partija, a HDZ je nereformirana Udba. Tko je gori, teško je reći, ali nema boljitka dok ne čujemo ono “Oba su pala!” Kao i SDP, HDZ je okrenut servisiranju gazda, u ovome slučaju stranog i domaćeg kapitala. Ivana Maletić najavila je ozdravljenje Hrvatske kroz smanjivanje državne administracije. Kao, HDZ će do 2020. otvoriti 180.000 novih radnih mjesta, valjda za ostarjele državne činovnike, koje HDZ namjerava otpustiti. Kojih li budalaština. Zar nije tako ostvarena “dobit” u Hrvatskim šumama? Maletićka je nasjela na utrku koju nudi SDP, pa najavljuje kako će HDZ povećati izdvajanja u II. mirovinski stup s 5 posto na 8 posto, postupno, svake godine za 1 posto! Uz pad izdvajanja u državni I. stup za 1 posto, dakle na 12 posto već 2020. Već je rušenje državnog mirovinskog fonda sa 20 na 15 posto iz bruto plaće, uz prebacivanje razlike u fondove u vlasništvu četiri najveće strane banke, dovelo RH na rub bankrota, a Maletićka to namjerava smanjiti na 12 posto – valjda računa i na povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu, ali ni to ne rješava problem, jer trebamo servisirati mirovine u ovim godinama, ovoj 2016. i onim godinama koje slijede. Kao i Mrsić, Maletić računa na gospodarski rast. A da dođe do gospodarskog rasta, nužna je dekonstrukcija II. mirovinskog stupa. Kao i SDP, HDZ ima jednako “bistru” ideju povećanja kvalitete fondova II. mirovinskog stupa – ograničit će ulaganje u domaće obveznice na 50 posto pojedinog fonda.

Ivani Maletić sviđaju se pomaci za 1 posto godišnje, pa za toliko najavljuje i smanjenje PDV-a. “HDZ će provesti cjelovitu poreznu reformu, kako bi porezni sustav bio stabilan, jednostavan, konkurentan. Smanjit ćemo stopu poreza na dobit, parafiskalne namete, ukloniti administrativne prepreke” – poji nam Ivana Maletić kao da je predstavnik Mosta. Tko je smetao HDZ-u da započne reforme? Zašto je dopušteno da se smijenjena vlada ponaša kao tehnička iz redovne smjene? Pusić se u HDZ-u prevodi kao Maletić – obećava 180 tisuća radnih mjesta do 2020. Mirovine diže na razinu 60 posto prosječne plaće. SDP-ov mađioničarski trik socijalne mirovine nazvala je nacionalnom mirovinom. Baš sam se u Zagrebu provezao pored najpoznatije nacionalne bolnice za plućne bolesti, diveći se azbestnim pločama na fasadi, koje izazivaju karcinom pluća, kada me dočekala vesela vijest da HDZ i Maletićka namjeravaju uspostaviti moderan i financijski održiv zdravstveni sustav. A ta zahrđala željezna ograda na bolničkim krevetima? Ikonografija svjetskog rata. Bolesnici ili dignu ruku na sebe ili naglo ozdrave, da ne moraju gledati taj jad. Pa opet ono što slušamo već 50 godina: ukinut će i/ili smanjiti čekanja na listama čekanja, pojačati primarnu zaštitu, uvesti male bolnice i mrežu specijalističkih centara.

HSP – potpuna dekonstrukcija 

Most se pokazao kao potpuna obmana, ali glavni mediji pokušavaju ga ponovno ubaciti u podjelu vlasti, valjda za potrebe nove blokade. Na čelu Mosta je psiholog, a takav vas profesionalno uvjerava da ste siti dok ste gladni, a moj vam je savjet da glasate za one koji će vas zaista nahraniti. Dobra je vijest da se udruga Franak konačno stranački pokrenula. Zajedno sa SDP-om dijeli politički kapital konverzije “švicaraca”, a zasluge pripadaju i profesoru Ivanu Lovrinoviću iz nove stranke Promijenimo Hrvatsku. Tu je i Živi zid, koji se konkretno suprotstavio deložacijama i ovakvim ovrhama, kakve svijet ne poznaje. Nema šanse da vam bilo gdje drugdje u svijetu provedu ovrhu bez sudskog postupka, na koji morate biti pozvani, na kojemu možete reći da je poštar vaš račun pogreškom ubacio u susjedov ormarić. Ne, ovrha vam stiže u konkretnoj dostavi, uz vaš potpis, a sve ostalo je magla, kakvu ne možete doživjeti niti u otvorenim diktaturama. Sve je to dio reokupacije Hrvatske nevojnim sredstvima. Kada sam 90-tih doveo francuskog novinara u izborni stožer Savkine koalicije, primio ga Marijan Hanžeković. Novi i veći Zid, sastavljen od 3 srodne opcije, vjerojatno će aplicirati zamisao profesora Lovrinovića, odnosno takozvano zamrzavanje II. mirovinskog stupa, koje nije njegovo ukidanje, u smislu da se postojeće kumulacije prebace u državni I. stup, nego obustava novih uplata u iste fondove u vlasništvu banaka. Umirovljenici bi zadržali svoja prava glede postojećih kumulacija, ovisno o tome koliko su u iste uplatili. Protivnici ovakvog pristupa prave terminološku zbrku tako što to nazivaju ukidanje II. mirovinskog stupa, čime se “korisnici” zbunjuju, u smislu da će ostati bez onoga što su već izdvojili. Hoće li koalicija Zid infrastrukturno ojačati prije izbora?

Kako to naglašava ekonomski tim HSP-a, okosnica mirovinske reforme nije nekakvo zamrzavanje II. mirovinskog stupa, nego njegova potpuna dekonstrukcija. Ako fondovi stranih banaka zaista donose dobit, iste će banke rado zamijeniti “kapital umirovljenika”, jer će u protivnom u budućnosti dijeliti dobit (malo morgen). Vrijeme je besplatnog kapitala i ne vidim zašto banke pristaju “šlepati mirovince”? Naravno da se iza svega naziru nama dobro poznati financijski lanci financijskog inženjeringa. Naravno da banke šute i zbog toga što se na razini istih kumulacija država skupo zadužuje kod tih istih banaka, čime je sveukupno proizvedena trostruka šteta. Zamislite da se uplate u II. mirovinski stup obustave, i da se stvorene kumulacije vrate u državni fond. Hrvatska bi preko noći izašala iz deficita i još stvorila potencijal za proaktivnu fiskalnu politiku za slijedećih 10 godina! To predlaže HSP i to će ući u njegov politički kapital, njega i koalicije Pomak, za slijedeće parlamentarne izbore. Iako sebi ne mogu priuštiti konzultacije kuće IFO, u HSP-u znaju da je smanjenje PDV-a skoro nemoguće. PDV ima takvu strukturu koja ne dopušta smanjivanje PDV-a za više od 0,5 posto godišnje. A da ne dođe do fiskalne katastrofe.

HSP predlaže obvezan temeljni dohodak na razini 100 eura po glavi državljanina RH

Da vas podsjetim, u ponedjeljak nije osnovana široka koalicija “Pravaši u ime obitelji” nego koalicija Pomak, koju čine HSP, HČSP, Obiteljska stranka i Akcija za bolju Hrvatsku. Daniel Srb jasno je izrekao NE i Anti Đapiću i Ivanu Tepešu, odnosno Peri Ćoriću. Daniel Srb nada se da će se pokret U ime obitelji i pripadna stranka Projekt Domovina prikloniti koaliciji Pomak. Problem je principijelne naravi. Naime, pokret U ime obitelji pokušao je organizirati referendum za izmjenu izbornog zakona, u smislu smanjenja izbornog praga i zabrane prijeizbornog koaliranja, pa sada pripadna stranka Projekt Domovina mora na izbore izaći samostalno, ako pokret U ime obitelji želi ostati vjerodostojan. Jako nezgodna situacija. Pokret U ime obitelji potreban je koaliciji Pomak već zbog značajnih rezultata Željke Markić i njenog tima glede instituta direktne demokracije. Podsjetit ću da se pokret U ime obitelji izborio za definiciju braka kao zajednice između muškarca i žene.

Isto tako, čikašaka škola Tihomira Janjičeka ide na koalicijsku reviziju. Svi sudionici koalicije postavit će svoje obvezujuće zahtjeve. Branitelj Ivan Pandža, bivši predsjednik zagrebačke Hvidre, novi je šef HČSP-a, i traži lustracije i dostojanstven odnos prema našem obrambenom Domovinskom ratu. Mate Knezović prirodno svojoj poziciji predsjednika Obiteljske stranke ispravno prepoznaje demografsku politiku kao okosnicu naše budućnosti. To znači da se smanjenje broja općina ne može provoditi na tragu uništavanja hrvatskog sela. Imajući u vidu demografske ciljeve koalicije Pomak, HSP predlaže obvezan temeljni dohodak na razini 100 eura po glavi državljanina RH, za one s hrvatskim državljanstvom i prebivanjem od rođenja ili duljim od 20 godina, čime će pokriti i prijedloge dvije trenutno najbrojnije “stranke” glede takozvane socijalne mirovine, čime će se pojednostavniti i pojeftiniti socijalni sustav. Cijeli taj sustav tek se modelira. Odmah napominjem da je ekonomski tim HSP-a izračunao kako to nije manjak u proračunu od 400 milijuna eura mjesečno, nego bi to dovelo do prividnog “manjka” od oko milijardu eura godišnje. Osim jačanja potrošnje, takav dohodak suzbio bi psihozu beznađa i bespomoćnosti. Onemogućio bi ponižavanje ljudske osobe u raljama liberalnog fašizma. Spasio bi hrvatsko selo. Korupcija i socijalna nepravda toliko su ušli u sve pore sustava da je demografski i socijalni zaokret nemoguće provesti bez obveznog temeljnog dohotka, koji će obitelji s četvero djece donijeti 600 eura mjesečno i spasiti nesretnike od gladi, ako otac i/ili majka ostanu bez posla. Profesor Janjiček snažno je protiv privatizacijske pljačke, ali postavlja razumno pitanje trebamo li se naivno distancirati od opljačkanog novca, tako da isti napusti zemlju. Tek tada smo do kraja opljačkani. Glede pravaša, samo su HSP i HČSP iskazali brigu za katastrofalno stanje naše ekonomije. Pokazalo se koliko je ulazak HSP frakcije AS u Hrvatski sabor promašena priča. Ivan Tepeš i Pero Ćorić o svemu tome nemaju pojma, niti su se za te teme zanimali, a kada je o mirovinskoj reformi u Hrvatskom saboru progovorio profesor Ivan Lovrinović, bilo je nama dobro poznatog zujanja – o čemu ovaj govori? To opet znači da će izborni ineženjering snažno onemogućiti Pomak da uđe u Hrvatski sabor s većim brojem zastupnika. Na žalost svih nas, financijski kartel i pripadni sustav oglašavanja odredit će izbornog pobjednika. Nisu svi Hrvati pokvareni – svako ropstvo zapravo je formacijsko.

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno