Connect with us

Društvo

Hrvatska ujedinjena desnica!?

Published

on

A kako je to u Europi? Infografika ljevica i desnica u EU Dominantne političke snage (izvor: tportal.hr / Autor: Tatjana Janković)

Što ona predstavlja?  Što je zapravo desnica kod nas? Hoće li mnoge pravaške strančice odustati od pojedinačnih registracija i udružiti se u novu stranku „Hrvatska ujedinjena desnica“? Hoće li na vrijeme izvršiti prije izbora ujedinjenje i službeno predstaviti svoj politički, socijalni i prije svega gospodarski  dugoročni program ?

Kako se ne poštuje želja građana za promjenom izbornog zakona hoćemo li i ovaj put gledati u izborne liste kao do sada?

Na lijevoj strani razne socijalističke stranke koje nas podsjećaju na sve zlo poslije 1945. krađu svih nekretnina, tvornica, obrtničkih radnji, zemljišta i svega ostalog što se je stjecalo  desetljećima a pogotovo na sistematsko ubijanja pripadnika regularne NDH vojske, civila i djece i svećenstva. A poslije 1990. političko negativno djelovanje u zemlji i inozemstvu protiv u ratu stvorene  države Hrvatske. Nadam se da većina građana nije zaboravila njihove javne štetne nastupe i izjave i nedjelotvorne svađe u HS-u, promjenu ili brisanja nekih članaka Ustava RH-e, otpuštanje branitelja iz raznih državnih službi, razočarenje haškom presudom s kojom su oslobođeni krivice za ratni zločin  generali Gotovina  i Markač, objava registra branitelja, blokiranje istraživanja komunističkih zločina  itd.

Pa onda neke liste liberalnih pogleda na život, borce za ljudska prava ali samo nekih, kritičare sveg nacionalnog i svake druge domoljubne političke opcije, govor radi govora ali bez konkretnih programa. Ali su se izborili za Istambulsku konvenciju i ostale školske reforme koje već na početku ne funkcioniraju, a možda će se izboriti i za izbacivanja vjeronauka iz školskog programa. Izborili su se i za dobre pozicije u vladi i drugim državnim institucijama često popraćenim aferama bez sankcija.

Na desnoj strani bezbroj malih strančica i veliki HDZ, koji ima birače vjerne pok. predsjedniku Tuđmanu i mnogih ostalih  profitera. Njihove neprirodne koalicije sa strankama suprotnih stavova od izvornog HDZ  programa. Podložnost raznim ucjenjivanjima samo radi vlasti. Nesagledavanost  gospodarske situacije u cijeloj zemlji. Sistematsko stvaranje nesigurnosti kod građana i poticanje iseljavanja. Uništavanje domoljubnih osjećaja i ponosa jer sve to je u njihovim očima nacionalizam i fašizam. Bez nacionalne politike nema ni napretka. Omalovažavanje branitelja, bar onih koji nisu na državnim jaslama. Ne poštivanje EU rezolucija  1096 (1996) i 1481 (2006), jer su dozvolili nošenje crvene zvijezde jednog od simbola komunizma itd.  Kako su se odnosili prema haškim optužnicama, plesali kako su im naređivali inozemni sponzori, branitelje naših optuženika su čak opstruirali, a tako se odnose i danas. Ne štite nacionalne interese niti volju građana već predsjednik HDZ-a govori da su oni desni centar i da on želi …, on želi… sačuvati imidž stranke, on, on pa on pa tako odobrio i premještati ploče poginulih a za „dom spremni“ preselio na groblja  itd.  Sama predsjednica je članica te stranke i bila je birana kao spasiteljica. A što nam je donijela?  Predlagala: –  Jadran – Baltik, pa utihnula,  – predlagala međunarodnu komisiju o istraživanju broja žrtava u Jasenovcu, pa utihnula a uz to pokazala da ne priznaje istraživanja Romana Leljaka, Igora Vukića i drugih naših istraživača,  – predlaže s izraelskim predsjednikom da se suočimo sa svojom prošlošću i zanemaruje da smo svakodnevno etiketirani ustaštvom i fašizmom a da je suočavanje s komunizmom zabranjeno, –  potpisuje Zakon o potvrđivanju ugovora o Centru za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana WISE i ostale, – naglašava prijateljstvo sa Srbijom uz stalno ponavljanje traženja o nestalima, koje je već postalo sramotno i za njezin predsjednički autoritet, – predlaže u svojim govorima „mi moramo“ to i to, sve stare političke floskule a ne definira tko „mi“ itd.

G. Plenković zagovara desni centar, a politički centar je umjerena politička orijentacija između ljevice i desnice, pa ako dobijemo i lijevi centar može kod idućih izbora doći do njihove koalicije, prema uzoru A. Merkel.

Izgleda  da nitko od predstavnika „političke vladajuće elite“ nije pročitao knjigu Višnje Starešine HAŠKA FORMULA. Kako su u tom razdoblju tako i sada neki zapadni moćnici uz pomoć hrvatskih profiter manipuliraju nacionalnim interesima Hrvatske.)

Desničare se kod nas prikazuje kao nazadnim, neškolovanim, kamenjarima, vjerski zatucanim, opijenim nacionalizmom, netolerantnim itd. Nakon mučkog ubojstva 21.9.1991. na putu iz Križevaca u Zagreb Ante Paradžika  HSP je izgubio pravog vođu pravaša domoljuba. A. Đapić se je dao nasamariti od Ive Sanadera, iz stranke je izišlo nekoliko uglednih pravaša i sve se je raspalo na bezbroj malih strančica.

Pravaški lider i njegovi suradnici bi morali biti bez nekih repova iz prošlog društvenog sistema, sposobni i dokazani djelatnici i radnici u svojim strukama, biti pošteni i raditi za dobrobit svih građana RH-e pa tako i svoju, poštivati članak 14. Ustava RH-e svi su pred zakonom jednaki i ne dozvoliti nametanje svjetonazora raznih manjina većini građana, biti sposobni organizirati razne stručne grupe koje bi izradile smjernice i preporuke za razvoj pojedinih gospodarskih grana, a ne da se sve prepušta riziku pojedinaca itd.

Što bi morali imati u svom predizbornom programu: – proglasiti gospodarski pojas na moru, ozbiljno i stručno pristupiti definiranju granica prema susjednim državama (Badinterovu komisiju više nitko u nas ne spominje), – tražiti plaćanje ratne štete od agresora, – izgradnju stanova za najam uz slobodno ugovorenom najamninom i ugovorom o najmu na neodređeno vrijeme, kontrolu svih preko 40 000 civilnih udruga kao:  broj njihovih članova, primitak sredstava za rad i njihovo trošenje, štetnost ili korisnost njihovog rada na sveukupno društvo, –  racionalizirati državnu upravu sve do JLS i zemlju iz činovničke pretvoriti u proizvodnu, –  donijeti obvezujući zakon za sve gradove i JLS-e o načinu zbrinjavanja otpada i pročišćavanju otpadnih voda, sistemima navodnjavanja, zaštiti od poplava s pregledom mogućih izvora  financijskih sredstava pa i korištenje EU raznih fondova, – pravosuđe napraviti efikasnim prema uzoru zapadnih država, plaće u zdravstvu i školstvu približiti onima u EU, – zabraniti gmo sjemenje, sadnice i uvoz gmo hrane, – zalagati se za socijalnu pravdu, – ne prebacivati krivicu za neuspjeh na druge, – mora upoznati građane o svojim razmišljanjima o događajima u svijetu jer to nisu tabu teme  i imaju utjecaj i na našu malu, prekrasnu zemlju.

Je li sve navedeno utopija? Uvjerena sam da se sve može riješiti korak po korak i racionalnim trošenjem proračunskih sredstava, ažurnim traženjem EU sredstava prema dobro izrađenim programima i dobrim investitorima. Najmanje se je iselilo pravnika i ekonomista i mnogi rade u ministarstvima i agencijama pa se mogu angažirati za izradu programa koji su ipak šablonski. Samo treba početi raditi za narod i državu a ne za svoje male ili velike profite vezane na korupciju ili kupovinu izbornih glasova.

Hrvatska ujedinjena desnica bi mogla u ovim zadnjim trenutcima spasa za Hrvatsku postići uspjeh i spriječiti do kraju svu rasprodaju dobara koji pripadaju narodu a ne profiterima i pokrenuti svu energiju i  pamet radno sposobnih ljudi koji još nisu napustili svoju domovinu, a i onih koji bi se rado vratili.

Mira Ivanišević/Croative.net

 

 

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno