Connect with us

Arhiepiskop Aleksandar

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA O SPC-u: O Bože moj, o Bože moj, pomozi nam da nadvladamo sljedbenike ‘Oca laži’!

Objavljeno

- datum

Prenosimo priopćenje Hrvatske pravoslavne crkve koje potpisuje Hrvatski arhiepiskop Aleksandar o manipulacijama SPC-e, u čije kolo laži je sad uvučen i carigradski patrijarh. 

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Zagreb, 8. rujan 2016.

Priopćenje za javnost i medije / Press Release

O Bože moj, o Bože moj, pomozi nam da nadvladamo sljedbenike ‘Oca laži’!

Božji proroci su u povijesti znali skidati i postavljati kraljeve. Nakon proroka je svećenstvo najodgovornije za stanje u društvu pred Bogom, kako nas uči Riječ Božja u Svetom pismu, i kako nalaže Božji zakon! Istina se razlikuje od poluistine, (propagande), po tomu što obuhvaća cjelokupnu stvarnost. Stoga je dužnost hrvatskog arhiepiskopa, da ukaže na to, i zato obavještavamo hrvatsku i svjetsku javnost, da patrijarh Srpske pravoslavne crkve nastavlja s agitacijskom propagandom protiv hrvatskog naroda time što laže Carigradskog patrijarha s kojim u Jasenovcu održava liturgiju za žrtve fašizma, koja služi isključivo ocrnjivanju hrvatskog naroda pred pravoslavnim svijetom na osnovi stare jugoslavenske komunističke i velikosrpske propagande o „genocidnosti Hrvata“, jer se laže da su Hrvati u Drugom svjetskom ratu (WW2) navodno počinili ‘genocid nad Srbima’, a istovremeno se skreće pažnja javnosti od zločina koje su partizani i četnici počinili nad Hrvatima u tom istom ratu, i velikosrpski genocid nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu za hrvatsku nezavisnost i slobodu, koji je počinila Miloševićeva Srbija u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te Srbiji. Tijekom WW2 prethodnik današnjeg Carigradskoga patrijarha priznao je Hrvatsku pravoslavnu crkvu, tako da je gotovo nevjerojatno, da danas daje legitimitet srpskom patrijarhu čija SPC djeluje protuzakonito u Republici Hrvatskoj, i koji ne priznaje hrvatsku državu. SPC također želi prikriti povijesnu činjenicu da je onodobni srbski patrijarh također dao suglasnost za osnivanje i autokefalnost HPC te su ju na temelju toga priznale Carigradska patrijaršija, Rumunjska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva.

Hrvatski autogol predstavlja primanje srpskoga patrijarha kod Predsjednice Republike Hrvatske, ako se ne radi o privatnom posjetu. Blaženi Alojzije Stepinac, Zagrebački nadbiskup i kardinal u Katoličkoj Crkvi u WW2 i komunističkom poraću, je ustaški logor u Jasenovcu za vrijeme rata s pravom označio ljagom nanijeta Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, jer je kao vjerni sluga Isusa Krista bio uz svaku žrtvu, bez obzira na nacionalnost i vjeru, ali karakter tog logora je nakon rata krivotvoren od strane komunista koji su svoje zločine pripisali ustašama, i u svijet je lansirana monstruozna brojka žrtava jasenovačkog logora, koja nema veze s povijesnom istinom i zdravom pameću. U isto vrijeme SPC lukavo šuti o srpskim logorima u Beogradu iz WW2, u kojima je srbijanski kolaboracionistički režim ubijao srbijanske i beogradske Židove, njih 10.000 koliko su ih srpske oružane jedinice strijeljale do 1943. kada se Srbija službeni proglasila prvom (i jedinom) „Judenfrei“ („slobodna od Židova“) zemljom u Europi. Mi u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi suosjećamo s našim židovskim bližnjima koji su bili žrtve progona, ali u ime Isusa Krista ne prihvaćamo laž o Hrvatima, pogotovo u svjetlu činjenice, da je ‘Tito’ poslao 1941. Staljinu depešu u Moskvu, i to s velikom laži da su Hrvati 1941. navodno pobili „pola milijuna Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, i to tri mjeseca nakon što su ustaše došli na vlast 10. travnja 1941. kada je NDH i proglašena u jedinstvenom državno-pravnom aktu hrvatske povijesti, nakon stoljeća ropstva u stranim carstvima, i pod čizmom ‘nevjernika’ Turaka i Osmanlija čije su napredovanje na kršćanski Zapad Hrvati zaustavili u bitkama za Kiszeg, Sziget, Sisak i Sinj, od 16. st. do 18. stoljeća.

Titoisti su dana 30. lipnja 1945.godine u Zagrebu ubili patrijarha Hrvatske pravoslavne crkve, Svetoga Germogena, i njegove svećenike, i uz krivotvorene dokaze i izmišljotine strpali u zatvor nevinog Zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, dok su čelnici SPC u isto vrijeme svečano dočekali bezbožne oficire okupacijske Crvene armije u Beogradu, 1944. godine, a tri godine ranije njemačke okupacijske snage, također u Beogradu. U jedinstvenom povijesnom dokumentu pod naslovom ‘Apel’, objavljen 13, kolovoza 1941. u srbijanskom časopisu ‘Vreme’, zabilježena je sva sramota koju je Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve nanio srpskom narodu, jer je to bila javna, masovna i pismena potpora Nijemcima u vihoru rata. Licemjerstvo i mržnju koju SPC sije u odnose između hrvatskih i srpskih pravoslavaca, i Hrvata i Srba općenito, je nezapamćeno u cjelokupnoj povijesti oba naroda.

Hrvatska pravoslavna crkva poziva nadležne institucije hrvatske države, da donese odluku o registraciji HPC koja zastupa više od 17.000 hrvatskih pravoslavaca koji predstavljaju najveću vjersku manjinu u Republici Hrvatskoj (što je, bez Islamske VZ, više nego što imaju sve vjerske zajednice upisane u Registar vjerskih zajednica,) te da patrijarha SPC proglasi personom non grata jer ne priznaje postojanje države Hrvatske, kao i da se zaustavi sustavna mržnja koju SPC širi prema Hrvatima, a mi, hrvatski pravoslavci na čelu s hrvatskim arhiepiskopom Aleksandrom molimo Gospodina našeg Isusa Krista, da oprosti srpskom patrijarhu nadajući se da ne za što čini, i da mu udijeli nezasluženu ljubav, milosrđe za spas njegove duše. Neka blagoslov Božji padne na Hrvate i Srbe, na katolike i pravoslavce, na kršćanski svijet Balkana te neka prestanu svađe, i neka se širi ljubav Božja među svima nama, i molimo se za mir u našim srcima i na svijetu u slavu Gospodina na zemlji, kojeg volimo najviše na svijetu.

O Bože moj, o Bože moj, molim te pomozi nam da budemo jači od sljedbenike ‘Oca laži’, i da nadvladamo đavolje snage zla! Neka bude istina koja je Riječ Božja. Bogu hvala!

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

Komentari

Komentari

Arhiepiskop Aleksandar

KRUNSKI DOKAZ DA RASTKOVA TVOREVINA NIJE BILA PRIZNATA CRKVA

Objavljeno

- datum

Široj javnosti poznata je najava da je u pripremi obilježavanje „1000 godina od osnivanja Srpske pravoslavne crkve“, koju je navodno stvorio Rastko-Sava. Sama tvrdnja da je 1219. stvorena SPC je smjehotvorna kao i ona da je Džingis kan napao Rusku federaciju (jer je dio teritorija njegovih osvajanja danas pod suverenitetom Ruske federacije!)

Razlog je vrlo jednostavan – prvi crkveni dokument koji precizno objavljuje naziv „Srpska pravoslavna crkva“ je Ustav SPC iz 1947. napisan i usvojen za vrijeme komunističke Jugoslavije. Rastko-Sava je umro više od 700 godina prije toga.

Godine 1926. ruski povjesničar Pavlov objavljuje arhivski dokument „Pismo Carigradskog patrijarha Jeremije I. Ohridskom arhiepiskopu Prohoru” (Снегаров, Иван. История на българската Охридска архиепископия, София, 1932.). Ne dugo nakon toga taj dokument objavljuje Ilarion Ruvarac u Glasniku, dakle poznat je i jugoslavenskim povjesničarima. Svi svjetski poznati crkveni povjesničari daju osvrt na taj dokument i nitko ne sumnja u njegovu izvornost.

Činjenicu da tzv. srpska Ipekska (Pećka) arhiepiskopija nije bila nikad priznata dokazuje odluka (“сѹжденїе“), iz rujna 1531. četvorice istočnih patrijarha – Aleksandrijski Joakim, Antiohijski Mihail, Jeruzalemski Josip i Carigradski Jeremija. Ovu odluku (ἀπόφασις) potpisao je Carigradski patrijarh Jeremija i poslao ju Ohridskom arhiepiskopu Prohoru. Ova petorica su zapravo svi poglavari pravoslavih crkava tog vremena. Ne postoje drugi poglavari ni druge (pravoslavne) Crkve.

Citat:

“…A budući da od stara vremena postoje i carski dekreti (hrisovuli) koji potvrđuju da cijela Ipekska (pećka) dijaceza (τὴν ἐνορίαν) kao i  Srbija pripadaju Ohridskoj arhiepiskupiji, prema sadržaju navedenih potvrda, Sinod odlučuje i proglašava (ἀποφαίνεται),  da Ipek (Peć) i cjela pokrajina (ἐνορία) Srbija da budu pod rukom (pod vlašću) svete Ohridske arhiepiskopije, kao što je od početka i do sada tako bilo. I tko od sada pokuša napraviti neku pomutnju zbog njih tko god on bio, da bude izopćen od Svemogućeg Boga i ne će mu biti oprošteno niti u sadašnjem niti u budućem vijeku i njegova će sudbina biti skupa s izdajnikom Judom. Rujan 7039. godine.“

 U to vrijeme istočne crkve godine broje od postanka svijeta – to je po grgurevskom kalendaru 1531. godina.

U citatu navedena Ohridska arhiepiskopija, koje su pećka dijaceza i pokrajina Srbija dio, u 16. st. ima naziv: Arhiepiskopija Prve Justinijane i cijele Bugarske i postoji neprekidno do godine 1767.

Pozivamo autore članka u Hrvatskoj enciklopediji o SPC kao i sve hrvatske povjesničare koji se usuđuju davati izjave vezane za povijest pravoslavnih crkava, da odgovore ne sljedeće pitanje, koje je  vrlo jednostavno:  Kako to da godine 1531. niti jedan od tadašnjih poglavara pravoslavnih crkava nije nikad čuo za postojanje neke srpske crkve, a sada svi u Hrvatskoj tvrde kako je SPC u Hrvatskoj već 600 godina, iz čega ispada da je SPC postojala u Hrvatskoj kad ju nije bilo nigdje drugdje, a čak nije bilo niti Srbije?

AMIN!

 Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Arhiepiskop Aleksandar

622 godina od bitke kod Nikopolja

Objavljeno

- datum

Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost.

Onaj tko kontrolira sadašnost, kontrolira prošlost.

George Orwell

 Europa – kršćanske snage    Azija – nevjerničke snage
 Hrvatsko kraljevstvo

Mađarska

Bugarsko carstvo
Sveto Rimsko carstvo
Francuzka
Vlaška
Poljska
Engleska
Škotska
Burgundija
Švicarska
Teutonski vitežki red
Mletci/Venecija
Genova
Viteški red sv. Ivana
Bizantsko carstvo
Bohemija (Pemska/Češka)
Kraljevina Kastilija

 Osmansko carstvo

Srbija

 

1389. u poznatoj bitci na Kosovom polju hrvatska vojska nanosi težak poraz turskoj vojsci, ali to ipak ne zaustavlja njihov prodor na Balkan usprkos snažnom otporu, koji pružaju i drugi kršćanski narodi.

10. listopada 1394. u bitci kod Karanovasa Sultan Bajazid doživljava poraz od Vlaškog vojvode Mircea Starog (njega je imenovao Vlaškim vojvodom Bugarski Turnovski car Ivan Šišman 1386).

U proljeće 1395. godine Bajazid prikuplja veliku vojsku i poduzima novi napad na Vlašku. Mircea (Mirča) Stari obraća se za pomoć svim kršćanskim vladarima u regiji. Bugarski car Ivan Šišman daje nalog svojim zapovjednicima Baulu i Aldimiru, koje dolaze u Nikopolj sa svojim odredima. Bugari idu preko Dunava i sudjeljuju u odlučujućoj bitci s Mircea i Vlasima protiv Turaka kod Rovine 17. svibnja 1395. Osmanlije i njihovi srpski vazali su teško poraženi. Bajazid I, Stefan Lazarević i Konstantin Balšić bježe preko Dunava. Zbog sudjelovanja u ovoj bitci Bugarski Turnovski car je bio optužen za izdaju od strane Bajazida I., a Ivan Šišman je uhvaćen i pogubljen 3. lipnja 1395. pod zidinama Nikopolja. Njegov brat Ivan Sracimir tad još uvjek vlada Vidinom ali kao osmanski vazal.

Prije kraja 14. stoljeća Osmanlije, kako su Turci nazivani po osnivaču njihove države Osmanu I. (1259-1326), osvojili su veći dio Balkanskog poluotoka uključujući Bugarsko Trnovsko carstvo, a Bizant je sveden na područje neposredno oko Carigrada, kojeg Turci opsjedaju 1390., 1395., 1397., 1400. i 1422. prije konačnog pada 1453.(1)

Širenje Osmanlija na Balkanu počelo je ozbiljnije prijetiti Europi, koju dotad nije bilo briga za sudbinu osvojenih balkanskih naroda. Sigismund, HRVATSKO-ugarski kralj iz 1387. (kasnije car Svetog Rimskog Carstva iz 1433.) bio je prvi koji je shvatio ozbiljnost situacije. No, budući da mađarsko-hrvatska vojska samostalno ne može odoljeti zamahu otomanskih snaga, on preuzima inicijativu da se formira koalicija kojom bi odbio Turke. Tim povodom on pregovara s Francuzima još 1393. prije što 1394. papa Bonifacije IX. poziva na križarski rat protiv Osmanlija. Stogodišnji rat između Engleske i Francuske je u zastoju i kraljevi ove zemlje su spremni surađivati u ratu protiv Turaka. Najaktivnije za organiziranje i financiranje zalaže se vojvoda Burgundije Filip II.

Organizirana je velika križarska vojska u koju su se uključili na svojim konjima vitezovi iz svih krajeva kršćanske Europe. Bilo je tu francuskih vitezova, poput grofa Philippea de Artoisa, francuskog maršala Jeana Le Maingrea, admirala Jeana de Viennea te ponosnog vlasnika najimpresivnijeg francuskog dvorca, Enguerranda de Coucyja. Vojsku je osobno poveo hrvatsko-ugarski kralj  Žigmund Luksemburški. Jedan od najbogatijih križara svakako je bio burgundski prijestolonasljednik Jean Neustrašivi.(2)

Moto vitezova bio je „Ako nebo padne, mi ćemo ga zadržati svojim kopljima.”

U očima kršćana na Balkanu dolazak zapadnih vitezova izgleda kao šansa da se zaustavi osmanska invazija i obnovi kršćanska vlast na poluotoku.

Kad križarska vojska dolazi kod Vidina, car Ivan Sracimir otvara vrata tvrđave i predaje turski garnizon križarima. Sam se on pridružuje križarskoj vojsci kao i vlaški vojvoda Mircea Stari.

Mjesno stanovništvo pomaže opskrbljivanjem križarsku vojsku.

Križari očekuju iznenaditi Bajazida svojim dolaskom u sjevernu Bugarsku dok on opsjeda Carigrad. U međuvremenu, Bajazid je bio obaviješten o kretanju križara od Milanskog vojvode Jian Galeano Visconti i odmah krenuo na križare.

Križari nisu donijeli sa sobom opsadne strojeve, a Nikopolj je bio dobro opremljen i zaštićen. Međutim, križari su uvjereni da će grad brzo pasti, a onda će se usmjeriti na pomoć Carigradu. Oni ne očekuju da će se sultan Bajazid I. uskoro pojaviti sa svojim vojnicima, jer  je zauzet opsadom Carigrada. Nikopolj je izdržao 16 dana opsade.

Osmanlijska vojska brojila je oko 100.000 ljudi dok je križarska vojska imala oko 60.000 ljudi, gotovo samih konjanika. U bitci koja je trajala cijeli dan pobijedila je Osmanlijska vojska krivnjom francuskih vitezova, koji su se prenaglili i kao prvi, usprkos opomeni kralja Sigismunda, napali Turke.

Sigismund je htio koristiti svoje pomoćne kontingente iz Transilvanije i Vlaške za prvi napad, jer je procijenio da imaju slab borbeni moral i kako bi ih imao bolje pod nadzorom. Francuski su vitezovi pak inzistirali na časti da prvi krenu u boj. Na desnom krilu kraljevske vojske stajali su Hrvati pod Stjepanom Lackovićem, na lijevom krilu vojvoda Mirča s Vlasima a u sredini kralj Sigismund s Nikolom Gorjanskim (također s hrvatskom vojskom) i čete celjskog grofa Herrmanna.

Poraz Francuza djelovao je i na ostale dijelove vojske. Nu u pravi čas kralj Žigmundušao je s jezgrom križarske vojske u borbu. Već je pobjeda naginjala kršćanima, ali tijekom te odlučne borbe, Turcima je u pomoć pritekao srpski knez Stefan Lazarević s 5.000 konjanika.(3)

Loše opremljena turska vojska isto je pretrpjela teške gubitke i usprkos tomu što je put prema Mađarskoj bio otvoren, Bajazid nije mogao krenuti u napad niti ponovo opsjedati Carigrad jer i on više nije imao vojsku. Kad je shvatio da je to Pirova pobjeda, Bajazid je u napadu bjesa dao pobiti zarobljenike.

Engleska i Francuska uskoro su nastavili svoj rat.

Vlaška se i dalje suprotstavlja Turcima i zaustavlja dvije turske ekspedicije u nadolazećim godinama.

Anonimna austrijski ljetopis, što se tiče uloge Stefana Lazarevića u bitci kod Nikopolja, uglavnom ponavlja ono što navodi Hans Schiltberger – označava Stefana Lazarevića kao „nečastivi despot, knez Srbije”. Bajazid je kao nagradu Stefanu ustupio veći dio oblasti, kojom je do tad vladao Vuk Branković.(4)

Odmah nakon bitke Bajazid je zbacio Vidinskog cara Ivana Sracimira i dao ga zatvoriti u Bursi. Uhvatio ga na prijevaru, preko spomenutog turskog junaka nikopoljske bitke – Stefana Lazarevića. Unatoč njegovoj velikoj zasluzi u ovom djelu, Stefan ipak nije dobio nagradu, koju je zatražio od sultana – Vidin i Nikopolj.

Stefan Lazarević bio je turski vazal, ali on nije bilo obvezan sudjelovati u tom ratu niti ga je Bajazid pozvao, nego je on došao zbog svoje mržnje prema hrvatsko-ugarskom kralju Sigizmundu. Na ovaj način mržnja Srba protiv Hrvata imala je utecaj na svjetsku povjest.

Tijekom 1403. godine, Sulejman je u Galipolju zaključio s nizom kršćanskih država (Bizant, Genoa, Mlečani, Jovanovci i Naksos) na Balkanu, sporazum kojim je nastojao osigurati svoje posjede u Europi i započeti ofenzivu protiv svoje braće u Maloj Aziji. Jedna od odredbi ovog ugovora odnosila se i na Stefana, iako on najvjerojatnije nije sudjelovao u njegovom sklapanju. Prema njoj Stefan je zadržavao svoje dotadašnje posjede, uz obvezu da i dalje plaća harač i šalje sultanu pomoćne vojne odrede.

Krajem 1403. ili početkom 1404. godine došlo je do sklapanja sporazuma između Žigmunda i Stefana Lazarevića. Prema njegovim odredbama, Stefan je prihvatio vazalni odnose prema Žigmundu, za što je od njega dobio Mačvu i Beograd.(5)

Na ovaj način je Stefan postao dvostruki vazal – i Hrvatsko-ugarski i Turski.

U svjetskoj povijesti postoji samo još jedan vladar kome je uspjelo biti dvostruki vazal – slavni Srpski veliki župan Stefan Nemanja, koji je bio vazal istodobno Bizantskom caru i Hrvatsko-mađarskom kralju Beli III (IV).(6)

Izgleda zato što je uvjek bio vazal (ponekad dvostruki) taj narod dobio je naziv srbi (sorab – sluga)(servus – lat.)(7)

Srpska pravoslavna crkva je kanonizirala Stefana Lazarevića 1927. godine i slavi ga 1. kolovoza (19. srpnja po julijanskom kalendaru) kao svetog Stefana despota Srpskog. U njegovom žitiju ne piše ništa o njegovu sudjelovanju u više bitaka protiv kršćana pa i u bitci kod Nikopolja gdje je ratujući za račun islamske velesile protiv cjele kršćanske Europe ubijao kršćane.(8)

Čuveni povjesničar i intelektualac Ivan Lovrenović u eseju Lament nad Beogradom piše o bitci kod Nikopolja, na bugarskoj obali Dunava, godine 1396. Ta bitka, iako za europsku povijest znatno bitnija od one Kosovske, kod Srba je sistematski prešućivana. Lovrenović piše kako je boj na Kosovu, kojim su Hrvati (i svi drugi u komunističkoj Jugoslaviji) bombardirani iz svih izvora saznanja, od školskih udžbenika, preko televizije do usmene predaje, “realno, tek jedna od etapnih bitaka u silnom nadiranju osmanslijske vojske i ekspanziji osmanlijske države u jugoistočnoj Evropi”.(9)

Pozivajući se na američku povjesničarku Barbaru Tuchman i njenu knjigu Daleko ogledalo, Lovrenović ovako opisuje posljedice trijumfa srpskog oružja kod Nikopolja: “Cijela tri vijeka od tada, sve do Jana Sobieskoga i bitke pod Bečom 1683., ne će Zapad uspjeti sakupiti snage ni sloge da se odupre Osmanlijama”.

Bitka kod Nikopolja zabranjena je tema, jer kao trulo stablo u samom korijenu ruši Kosovski mit. Jer njegova bit je „srpsko stradanje zbog obrane Europe“. Bitka kod Nikopolja to demantira – srpski angažman nije bio presudan za odbranu, nego za trovjekovni poraz Europe.(10)

Već 25 godina od nestanka zadnje, komunističke Jugoslavije, ali još uvjek u samostalnoj i nezavisnoj Hrvatskoj postoji jugoslavenska „povijest”.

Moraju Hrvati najzad započeti čitati hrvatsku povjest kroz vlastite oči!

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

IZVORI:

1.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB_%281396%29

2. http://www.dnevno.hr/ekalendar/na-danasnji-dan/nas-vladar-jedva-izvukao-zivu-glavu-iz-bitke-s-turcima-1396-67179

3. https://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Nikopolja

4. http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/4_1.html

5.https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B

6.https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B0

7. Episkop Nikodim Milaš, Pravoslavna Dalmacija, Novi Sad 1901, str.394)

8. http://opusteno.rs/biografije-poznatih-f151/biografija-stefan-lazarevic-t23452.html

9. http://www.islambosna.ba/forum/historija-islama/bitka-kod-nikopolja-%28na-danasnji-dan-prije-ta269no-613-godina%29-22septembra-1396/?wap2

10. https://www.banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=51&t=18401

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Arhiepiskop Aleksandar

HPC je paradigma hrvatskih nacionalnih interesa

Objavljeno

- datum

Recenzija knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra „HPC – bila je, jest i bit će“

Pred nama je skromna po obimu ali po sadržaju vrlo vrijedna i važna knjiga o hrvatskim nacionalnim interesima na području religije, koja nedvojbeno zaslužuje pozitivnu recenziju i preporuku nakladniku i sponzorima da se tiska u potrebnoj nakladi, jer uvjerljivo dokazuje jednu od pet paradigmi hrvatske državnosti.

Te paradigme ili temeljni obrasci, izvorni uzorci ili nezaobilazni primjeri koji karakteriziraju svaku pa i hrvatsku državnost, zapravo su simboli i nositelji hrvatskih nacionalnih interesa. Takvi standardi su u povijesti kao i danas omogućavali pojmovne spoznaje i razlikovanja na kojima počiva određena nacionalna država, pa tako i naša suvremena i suverena Republika Hrvatska.

Poznato je da su ti temeljni simboli suverenosti svake moderne nezavisne države njen demokratski parlamentarni sustav, njezin teritorij s međunarodno priznatim granicama, njene obrambene vojne snage, njena vlastita moneta i njezin nacionalni moralno-religijski sustav.

Već nakon obnove Hrvatske Države 1990. godine sve njene političke stranke i institucije su lako postigle konsenzus oko prva četiri navedena simbola državnog suvereniteta, ali „zaslugom“ nekih političkih dvoličnjaka i smutljivaca do danas nije usklađeno pitanje petog simbola državnog suvereniteta o obliku i sadržaju njenog etičko religijskog sustava. Peta paradigma državnosti je zapravo postojanje crkve u rangu arhiepiskopije (ili viši), što je Katolička crkva ispravno riješila stvarajući čak 4 arhiepiskopije. Nije to stvar u pravoslavlju – u RH postoje pet eparhije(biskupije) srbijanske „crkve”, koje su iste kao i oni u Kruševcu ili Kragujevcu. Nije kriv poglavar srbijanske „crkve” kad ne priznaje hrvatsku državu, njemu je to Predsjednik hrvatske vlade Ivica Račan potvrdio potpisujući Ugovor od zajedničkog(?) interesa s nepostojećom pravnom osobom (SPC u Hrvatskoj).

Nema dvojbe da glavnu etičku pa i krivičnu odgovornost za tu sabotažu našeg državnog suvereniteta snose ostaci u cijeloj Europi nepovratno propalog ateističkog komunističkog režima i agresorska velikosrpska peta kolona, koje su uz pradjedovsku domicilnu katoličku HBK (Hrvatsku biskupsku konferenciju) nametnuli kao našu i tuđinsku srbijansku protuhrvatsku agresorsku SPC (Srpsku pravoslavnu crkvu), te uz pomoć ostale ekstremne ljevice i ateističkih anarhista trajno onemogućili obnovu naše domicilne HPC ili Hrvatske pravoslavne crkve.

Ta nova kineska totalitarna kontrareligijska „revolucija“ u našoj Domovini traje i danas, a o njoj sve govori njihov sotonski znak krvave petokrake, iako se oni lažno pozivaju na tobožnje ranije nepostojanje HPC i njezinu tobožnju fašističku politiku u Drugom svjetskom ratu.

Autor ove knjige je veliki poznavatelj naše i svjetske starije crkvene povijesti g. arhiepiskop HPC Aleksandar.

Zato je ova knjiga uvjerljivo dokazala da sramna „politika“ onemogućavanja obnove i normalnog rada HPC nije u interesu demokršćanske Hrvatske Države već u interesu bezbožničkih istočnih pa i „neoliberalnih“ zapadnih europskih zemalja, koje u našoj zemlji nalaze lihvarske žrtve svojih banaka i bezobzirno je koriste kao novi oblik kolonijalnog izvora dobro obrazovane a vrlo jeftine radne snage, koja je školovana o trošku našeg državnog proračuna a ne strane „elitne“ vladajuće klase.

Što se tiče domaće petokolonaške ljevice, SDP (kom)partije, koja je pravni, ideološki i imovinski nasljednik one propale Brozove zločinačke kompartijske terorističke organizacije, samo u prvim mjesecima poraća nakon završetka Drugog svjetskog rata zvjerski je pobila pola milijuna domoljubnih Hrvata, uključujući cjelokupni kler i gotovo sve vjernike Hrvatske pravoslavne crkve, na čelu s patrijarhom, svetim Germogenom. Ne zna se što se je zapravo dogodilo s njihovim ostatcima – je su li spaljeni ili trunu u još uvijek nepoznatih 700 masovnih grobnica?? To je bio i ostao njihov boljševički humanizam, etika i domoljublje…

Zbog toga njihovi i ostali ministri uprave u svim hrvatskim vladama, pod ucjenama tuđinske petokolonaške SPC, nisu htjeli ni čuti za registraciju HPC kao autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve, iako joj je taj certifikat (Tomos) još 2013. godine izdao Sveti Sinod Europske pravoslavne crkve u Parizu.

Sve te činjenice su više nego dovoljne da ovaj recenzent s punom odgovornošću podrži molbu gospodina Marka Franovića, velikog dobrotvora i nebrojeno puta dokazanog domoljuba iz hrvatske dijaspore u Australiji, da Hrvatska biskupska konferencija svojim autoritetom kod Vlade RH odlučno pomogne registraciju HPC.

Tako bi se konačno i odbacila teorija srpske pete kolone da RH nije suverena Hrvatska Država, već da je i dalje srbijanska jugo-regija, u kojoj čak i sa 17.000 hrvatskih pravoslavaca iz zadnjeg popisa stanovništva nasilno upravlja agresorska beogradska SPC, a ne kako slijedi po crkvenom kanonu autokefalna HPC.

U Zagrebu 26. ožujka 2017.

Mr.sc. Ante Milinović

Recenzent: mr.sc. Ante Milinović, povjesničar, muzeolog i publicist

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno