Connect with us

Vijesti

Hrvati udarna snaga NATO-a u borbi protiv ‘Ruske opasnosti’: Najbrojnija strana vojska na granici sa Rusijom

Objavljeno

- datum

Kada je prije nekoliko mjeseci Hrvatska poslala na sjever odnosno sjeveroistok Europe čak dvije vojne postrojbe, to je više iznenadilo hrvatsku javnost nego onu u Poljskoj i Litvi

Večernji list je objavio broj vojnika pojedinih kontingenata NATO-a raspoređenih u Litvi i Poljskoj na granici sa Rusijom. Analiza sastava razmještenih oružanih snaga država NATO-a pokazuje da su, u odnosu na veličinu države i broj stanovnika, najbrojniji Hrvati

Hrvata je tako, u dvije vojne baze, jednoj u Litvi, a drugoj u Poljskoj, ukupno 258. Uz osobno naoružanje, standarde HS pištolje i VHS jurišne puške, naši su vojnici na sjever EU dovukli i 12 Patria (svaku smo platili po 3 milijuna dolara) te višecjevni bacač raketa ‘Vulkan’.

Možda broj od 258 vojnika, dočasnika i časnika ne zvuči na prvu senzacionalno, no usporedbom broja vojnika iz drugih država poslanih na rusku granicu, u odnosu na broj stanovnika, veličinu Oružanih snaga, a posebice na količinu novca koji svaka od tih država odvaja za svoju vojsku, Hrvatske oružane snage daleko su najjače i najbrojnije u toj misiji.

Tako, primjerice, Hrvatska, sa svojih nešto malo više od četiri milijuna stanovnika, 15.000 vojnika i s godišnjim vojnim proračunom od 4,4 milijarde dolara, ima u Litvi i Poljskoj tek 18 vojnika manje od Francuske.

Čiji je vojni proračun čak osam puta veći, oružane snage četiri puta brojnije, a broj stanovnika 17 puta veći. K tome, Francuzi su u misiju poslali pripadnike Legije stranaca, među kojima, uz druge strance posve sigurno ima i naših dečki.

Najbrojniji su, naravno, Amerikanci, njih čak tisuću. Dakle, ima ih čak četiri puta više od naših. Na stranu što je njihov vojni proračun gotovo 150 puta veći od našeg, ukupan broj vojnika 70 puta, a stanovnika više od 80 puta.

Brojni su i Njemci – njih 455, ima ih skoro za 200 više od naših. No, njemačka vojska po svoj prilici kod kuće manje osjeća njihovu odsutnost budući da njemačke Oružane snage broje više od 60 tisuća ‘uniformi’.

Iz Hrvatske su naši vojnici otišli ispraćeni i dvojbama o opravdanosti “prednje prisutnosti” Hrvata tik uz granicu s ruskom enklavom na Baltiku Kalinjingradom.

Oprezni bi rekli: što nam treba petljati se s Rusima. No, pobijedila je logika pripadnosti NATO-u pa je Hrvatska uputila, kao jedina država NATO-a, postrojbu i u Poljsku i u Litvu, gdje sada ukupno ima čak 258 naših vojnika.

U Poljskoj, a posebno u Litvi koja je po mnogočemu “u našem razredu”, hrvatski su vojnici dočekani uz srdačnu dobrodošlicu. Poljska jest velika zemlja s profesionalnom vojskom s više od 100.000 pripadnika, no svejedno joj je bilo jako stalo da se među raspoređenim snagama NATO-a u Poljskoj nađu i Hrvati.

Stoga je MORH neplanirano odlučio poslati našu postrojbu sa 71 vojnikom u vojni garnizon u mjestu Bemowo Piskie.

Poljaci su na oprezu kada je posrijedi opasnost od Rusije, no u Litvi se osjeća i strah u javnosti, što nije čudno s obzirom na povijest. U garnizonu u Rukli smješteno je čak 187 naših vojnika, uglavnom Tigrova, s 15-ak borbenih oklopnih Patria. Jedini su ondje s vozilima na kotačima, a Patrije ih imaju po osam, pa je svima bilo zanimljivo vidjeti kako će se naši snaći u litavskom blatu gdje je i gusjeničarima teško.
 
(vecernji.hr)

 

Komentari

Vijesti

JE LI OVO ODLIČNA VIJEST!? Slom HDZ-a u Gospiću, njihovi vijećnici podržavaju prijedloge Karla Starčevića! Gospić ide u dobrom smjeru!?

Objavljeno

- datum

Današnja osma po redu sjednica Vijeća Grada Gospića otkrila je i pokazala niz anomalija lokalne, gospićke politike za koju smo sve do danas, ili možda do neki dan mislili da je nezamisliva i neostvariva – donosi portal Lika-express.

Sjećamo se vremena kada se trebao donijeti proračun grada Gospića za ovu godinu. Ušli smo u privremeno financiranje, HDZ nije htio glasati za proračun, a onda su kao na dobrobit građana stavili u prvi red Ivana Bronzovića i izglasali proračun.  Sjećamo se tih vremena, ucjenjivanja, procjenjivanja, pametovanja.

Sada je situacija opet nekakva HDZ-ova, proizvoljna, želimo dobro gradu i građanima, ne sputavamo ih, podržavamo ih. Sada je, nakon mladog lava Ivana Bronzovića u prvi red iskočila Anela Serdar Pašalić. Nekada najrječitija HDZ-ovka, žena koja bi podržala i vraga ako dolazi iz HDZ-a sada okreće novu stranicu i podržava neku, bilo koju gradsku odluku.

Točnije odluku gradonačelnika Starčevića i njegovih partnera. Jasno da nas novinarska struka tjera da provjerimo zašto je tako. Starčević skromno kao inače kaže da je ovo grad građana i da nije potrebna nikakva stranačka stega već konstruktivna suradnja. Starčević kaže da on to čini za dobrobit građana jer 15 godina grad propada. Možda i više ,ali on je procijenio toliko. No ono što je bitno, u svih tih 15 godina HDZ-ova vlast je vladala Gospićem, znači vodila ga u propast.

Tko će im to oprostiti i kako će završiti borba unutar HDZ-a. Nadamo se ne na zlo građana.

Milan Tomašević/Lika-express

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

MAKS: ‘Što se čeka? Odmah izjuriti srbijanske diplomate iz Hrvatske!’

Objavljeno

- datum

SLAVIČEK BI TO OVAKO…    Incident koji je u srbijanskoj skupštini izazvao Vojislav Šešelj, naljutio je Hrvate koji se još nisu ohladili zbog njegove haške presude.

Jedan od onih koji mu to ne bi oprostio je hrvatski branitelj Mario Maks Slaviček:

“Pitam se samo što bi učinili saborski istamboljupci da je netko kod nas zapalio srbijansku zastavu dok je bio Vučić. Ne čujem drugove i drugarice da su negodovali, ne čujem oštre osude Pupovca, Rade Borić, druga Pusića, “veledomoljuba” Puhovskog i slične. Nema čak niti isprike kako Pupovca kao predstavnika Srba u hrvatskoj vlasti tako niti čujem ispriku službenih srbijanskih vlasti. Pametnom jasno.

Držim kako bi oni kazali kako taj Šešeljev postupak nije vrijedan komentara. Ne bi me čudilo jer tim i takvima niti hrvatska zastava pod kojom se Hrvat rađa, ženi i umire ne vrijedi niti je štuju. Valja odmah izjuriti srbijanske diplomate iz Hrvatske kao što su izjurili ruske radi tuđinskih zahtjeva i razloga. Samo bojim se kako to nema nitko od ovih jalovih, uškopljenih, podložničkih slugana m**a to učiniti. E da, sjetih se Kolindinih riječi kako će činiti sve za Srbiju na njenom putu ka EU. Davno sam napisao kakva će se sve sranja događati kad se oslabe međunacionalne granice između RH i RS-a. Tad će se “zakonito” četnikovati po Hrvatskoj što se već čini po nekdašnjoj im, kako oni vele, Krajini i to uz budni nadzor i zaštitu hrvatskog redarstva. Tužno i ružno, da tužnije i ružnije ne može biti. Pi*duni koji su prevarom hrvatskog birača na vlasti ne bendaju i ne brigaju.

Šetaju se po Hrvatskoj nam grudi kojekakvi Vulini sa svojim vojnim pobočnicima i srbijanskim tajnim službama koji na ramenu nose srbijanska obilježja pod kojma su zatirali sve što je nama sveto i zapišavaju, pljuju te zagađuju kako medijski prostor, tako i sam teritorij k`o da im je to ćaćevina i nikome ništa. Nije li Vama toga dosta i preko glave, dobri moj hrvatski puče? Ako Vam jest puna kapa svega, valja Vam jedne svete nedjelje te i takve pi*dune i njonje stjerati u ropotarnicu povijesti, baš kao što ih kroz škrgut zuba držim mnogi od Vas neki naglas a mnogi u sebi zbog ovakvih politika stjeraju u tri lipe materine, baš kao što to činim i sam. DO KAD možete šutjeti i trpjeti? Nije li čaša prelivena?

Na žalost, valja primijetiti da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu jer “naši” političari sve nas gaze i guze već 26 godina a mnogi od Vas šutite kao ovce i dovodite ih na vlast. Znakovito je i sve objašnjava situacija kako su agresori na Hrvatsku u liku Šešelja u Srbiji, baš kao likovi Pupovac te Stanimirović u hrvatskoj u parlamentima a Merčep i drugi hrvatski heroji sjede u zatvoru. Šešelj je na našu sramotu učinio ono što Frljić i Pupovčeve Novosti nekažnjeno rade već godinama i to uz blagoslov vladajućih kako SDP-a tako i HDZ-a, svjedeno je tko biva u nas na vlasti. I što neka Vam više kažem, dobri moj,pošteni i naivni hrvatski narode, nego neka nam je dragi Bog u pomoći kad si sami ne znademo pomoći.

Pozdrav od jednog nacionalno osvještenog marginalca i modernog križara kako nas etiketiraju….Ovi koji su više njihovi nego naši.”

Mario Maks Slaviček

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

VIDIK fest: Održana tribina ‘Mladi i ovisnosti’

Objavljeno

- datum

U okviru Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, Hrvatska udruga Benedikt i Klub mladih Split organizirali su tribinu „Mladi i ovisnosti“. Tribina je održana 18. travnja u prostorima Kluba mladih Split.

Na tribini su sudjelovali dječji psihijatar doc. dr. sc. Tomislav Franić, gospođaMarijana Petrić Maršić dipl. psih. i stručni suradnik iz Obrtne tehničke škole te voditelj Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske gospodin Paško Ugrina. Tribinu je moderirao Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt. Dobro posjećenoj tribini nazočio je i veliki broj mladih.

Gospodin Franić je na početku istaknuo da se ovisnost manifestira kao kronični i recidivirajući poremećaj koje se temelji na podraživanju središnjeg živčanog sustava, a što se postiže unosom u organizam određenih psihoaktivnih tvari. Ovisnost prati ponašanje usmjereno prema traženju i uzimanju sredstava ovisnosti za kojim se razvija snažna potreba te gubitak kontrole nad vlastitim ponašanjem. Problemi ovisnosti često su vezani uz adolescentsku dob koju karakterizira nerazvijena mogućnost kontrole ponašanja. Zato je i zakonska regulativa tome prilagođena. U novije vrijeme stručnjaci su na popis ponašanja koja izazivaju ovisnost stavili kockanje, a ozbiljno se razmatra mogućnost da se na popis stavi i ovisnost o internetu. Probemu prevencije ovisnosti ne pristupa se sustavno. Uglavnom je sve prepušteno entuzijazmu pojedinaca, a različita društvena područja koja bi trebala pokrivati i tretirati problem ovisnosti nisu dovoljno kvalitetno povezana, zaključio je gospodin Franić.

Gospođa Marijan Petrić Maršić kazala je da srednja škola ima godišnji preventivni program u okviru kojeg se bavi prevencijom ovisničkih oblika ponašanja. Ove školske godine fokus djelovanja je na prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju. Odluka se temelji na istraživanju provedenom 2014./2015. godine u Splitu. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1088 srednjoškolaca, a isto je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo. Rezultati su pokazali kako petina mladih već ima srednju ili visoku razvijenost problema vezanih uz klađenje, a da trećina mladih krije taj problem od svojih roditelja. Škola se bavi i sustavnom edukacijom roditelja o problemima ovisnosti. Mnogi rizični faktori poput nefunkcionalnosti i loše komunikacije unutar obitelji, nekvalitetnih modela identifikacije, rizične dobi, slabe organizacije i nekvalitetnog provođenja slobodnog vremena ili negativnog utjecaja skupine vršnjaka pogoduju razvoju ovisnosti, naglasila je gospođa Petrić Maršić.

Gospodin Ugrina je spomenuo policijski angažman u školama. Stručnjaci razgovaraju već s različitim godištima osnovnoškolske populacije, a ista praksa se nastavlja i u srednjim školama. Tako se djeluje preventivno. Dojmovi su jako dobri, a komunkacija s djecom i njihova zainteresiranost na zavidnoj su razini. Policija, nažalost, najčešće mora djelovati kad ovisnik svojim ponašanjem koje je izazvano potrebom za velikom količinom novca i trenutačnim zadovoljenjem ovisničkih potreba, dođe u sukob sa zakonom. To se, prije ili kasnije, dogodi s većinom ovisnika. Tada je policija, u zakonskim okvirima, dužna reagirati. Na upit o pojavi novih psihoaktivnih supstanci na našem tržištu, a koje su očito opasne droge koje se, međutim, legalno distribuiraju u smart/head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, a najčešće se deklariraju kao ‘osvježivači prostora’, ‘soli za kupanje’ i sl. kazao je da policija pozorno prati što se događa, da upozorava na simptome i moguće posljedice, ali da može djelovati samo po zakonu.

Na kraju su gosti tribine odgovarali na brojna pitanja nazočnih posjetitelja.

Nikola Milanović/hu-benedikt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno