Connect with us

Kultura i vjera

RAT I(LI) MIR: Jeruzalem u biblijskom proroštvu

Objavljeno

- datum

Uz napetosti između kršćana, Židova i Arapa, kakva budućnost čeka Jeruzalem?
Hoće li doći do mira? Što će se dogoditi nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju Jeruzalema glavnim gradom Izraela? Što Biblija kaže o proročanstvima o Jeruzalemu?
 
Grad Jeruzalem, koji je nastao prije otprilike 3.000 godina, već se dugo smatra svetim gradom mira – koncept koji je utjelovljen u svoje ime. Iako među bibličarima ne postoji konsenzus o tome što točno znači Jeruzalem, “najstariji poznati oblik riječi, Uru-sa-lim, mnogi smatraju da znači “grad mira” ili “grad (bog) Salema”. A s obzirom na ime hebrejskog podrijetla, drugi ga tumače kao “temelj mira” ili “posjed mira” (International Standard Bible Encyclopedia, “Jeruzalem”).
 
No, za stanovnike ovog poznatog grada nije bilo previše mira. Ironično, stoljećima je ovaj grad bio mjesto brojnih sukoba. Prema Ericu H. Clineu, grad je “uništen najmanje dva puta, opkoljen 23 puta, napadnut još 52 puta, zarobljen i preotet 44 puta” (citirano iz “Dijelimo li najsvetiji grad?”, Moment, Ožujak/Travanj 2008.).
 
Iako se povijest jeruzalemskih sukoba lako dokumentirala, danas se često postavljaju sljedeća pitanja: Što slijedi za ovaj čuveni grad na kraju vremena? Hoće li biti još više sukoba ili će konačno doći do mira spomenutog u njegovom imenu? Što Biblija kaže o Jeruzalemu u proroštvu?
 
Da bismo odgovorili na ova pitanja, počnimo danas s pregledom napetosti.
 
Sukob između Abrahamskih religija 

Povijest judaizma, kršćanstva i islama objašnjavaju zašto sve tri ove velike religije tvrde da je Jeruzalem jedno od njihovih svetih mjesta štovanja.
Kako su nastale sa istog sveobuhvatnog područja na Bliskom istoku i od zajedničkog pretka – biblijskog patrijarha Abrahama – netko bi pomislio da će ove religije imati poseban odnos jedne s drugima. No, to nije slučaj.
 
Odnos ovih blisko povezanih religija uvijek je bio problematičan. Od svog osnutka kao nacije 1948. godine, Izrael se borio da preživi; a brojni američki predsjednici i drugi međunarodni čelnici pokušali su posredovati za mir na Bliskom istoku. Unatoč najboljim ljudskim namjerama, Bog preko svojih proroka otkriva da će Jeruzalem i dalje biti leglo sukoba do povratka Isusa Krista na zemlju.
 
Preko pisanja proroka Zaharije, Bog je otkrio svoju duboku ljubav prema gradu Jeruzalemu i svoju namjeru da mu je Jeruzalem bio i da će mu biti posebno mjesto u budućnosti (Zaharija 1,14. 17. 2,12). Međutim, Bog je također preko proroka otkrio da će taj poseban grad biti “teškim kamenom svima pucima” (12,3). JJer tisućama godina grad eruzalem često je bio u  središtu regionalnog i svjetskog sukoba.
 
Zahtjevi grada
 
Židovi, koji danas zastupaju oko dvije trećine stanovnika suvremenog grada, zahtijevaju dugovječnost posjeda, iako su stoljećima bili protjerani iz Jeruzalema i davno im je uništen njihov hram. Mnogi Židovi i dalje žele da se hram obnovi, a mnogi konzervativni Židovi žele vidjeti žrtvovanje životinja ponovno na mjestu Salomonova hrama. Njihovo nacionalno osvajanje Jeruzalema tijekom arapsko-izraelskih ratova iz 1967. i 1973. godine pružilo je nadu o mogućoj obnovi mnogim religioznim Židovima koji se mole na Brdu hrama. No postoje velike političke, vjerske i fizičke prepreke.
 
Kršćani žele održati krhki mir u ovom svetom gradu koji sadrži mnoge njihove crkve i svetišta. Uostalom, ovdje je počelo kršćanstvo, a svaki sukob između muslimana i Židova uznemiruje trenutnu ravnotežu moći i može ugroziti
kršćanska svetišta i sigurnost 15.000 kršćana koji sada žive u Jeruzalemu i oko njega. Kršćani čine oko 2 posto stanovnika.
 
Muslimani, otprilike trećina stanovništva, neće se odreći svoje džamije Al-Aksa i Kupole na stijeni na Brdu hrama. Ova su svetišta previše važna za islam da bi razmotrili dijeljenje hrama sa Židovima koji ga isto tako žele.
Još uvijek kontroliraju Brdo hrama, iako Židovi kontroliraju grad i područje oko muslimanskih svetišta.
 
I muslimani i Židovi kažu da ne mogu i neće dijeliti ovaj važan dio posjeda.
Opasna prijetnja se nastavlja. Svjetsko javno mnijenje, uz pritisak kršćanskih crkava i izraelskih saveznika, pomaže u održavanju krhkog mira na Brdu, u gradu i regiji.
 
Suvremena država Izrael također zahtijeva grad Jeruzalem jer je bio glavni grad drevnog naroda Izraela pod kraljem Davidom (2. Samuelova 5,5; 1. Ljetopisa 15,1-3). Danas većina naroda ne prepoznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Međunarodni konzulati su u Tel Avivu. Opet, to je zato da bi se održao vrlo krhki i slabi mir u gradu i regiji.
 
Jeruzalem u proroštvu: Budući sukob
 
Biblija otkriva da će u vrijeme pred Kristov povratak na zemlju ovo područje svijeta i grad Jeruzalem ponovno biti u nemirima i sukobima. Krhka ravnoteža mira koja trenutno postoji bit će uništena.
 
Prorok Daniel nadahnuto je napisao da će u posljednja vremena Židovi obnoviti žrtvovanje životinja i da će izrasti vjerska sila pod nazivom “mali rog” (Daniel 7,8. 11. 21-22; 8,9 -10). Svojim utjecajem i nadzorom nad civilnom vladom – zvanom “zvijer” u Otkrivenju 13,1-4 – ovaj će čovjek koristiti vojsku zvijeri da zaustavi ove svakodnevne žrtve (Daniel 8,12) i  postavi “gnusobu opustošenja” na ono što je očito Brdo hrama (Daniel 12,11; Matej 24,15).
 
U dugom i detaljnom proroštvu, Daniel je također prorokovao sukob koji bi se dogodio između “kralja Juga” i “kralja Sjevera” u “vrijeme svršetka” (Daniel 11,40). Jeruzalem će biti zahvaćen usred ove bitke. Proročanstvo otkriva da će “kralj Sjevera” “ući će i u Prekrasnu zemlju” – što upućuje na Palestinu.
Ovaj kralj i njegov duhovni savjetnik preuzet će kontrolu nad gradom Jeruzalemom.
 
Armagedon
 
Kad se Isus Krist vrati na zemlju, proriče se velika borba. Sotona đavao i njegove dvije lutkarske vođe, poznate kao zvijer i lažni prorok, uzbunit će narode svijeta da se bore protiv Krista u “boju za onaj veliki dan Boga Svemogućega” (Otk 16,14). Područje za ovu bitku bit će mjesto pod nazivom “Armagedon” ili Har Meggido, koji se nalazi oko 55 milja od Jeruzalema.
 
Sama bitka održat će se u Jeruzalemu. Zaharija je prorekao da će se Krist vratiti na zemlju na Maslinskoj gori u Jeruzalemu i da će sukob obuhvatiti grad (Zaharija 14,1-4). Proročanstva pokazuju da će Isus Krist uništiti one
narode koji navale protiv Jeruzalema (12,9; 14,2-3. 12).
 
Jeruzalem nakon Kristovog povratka
 
Nakon Kristova povratka, Jeruzalem će biti obnovljen (Zaharija 1,16) i novi hram će biti izgrađen u gradu (6,13.15). Uz bogatstvo okolnih država okupljenih zajedno (14,14), sredstva će biti dostupna za izgradnju novog,
veličanstvenog hrama koji će biti mjesto štovanja svim ljudima u novoosnovanom Božjem kraljevstvu (14,16-19). Žive vode će poteći iz hrama i Jeruzalema u ostatak zemlje kako bi pružile fizičko i duhovno iscjeljenje svim narodima (Zaharija 14,8; Ezekiel 47,1-12).
 
Tada, i tek tada, Jeruzalem će biti “grad mira”. Kao što je prorok Zaharija zapazio: “I opet će stanovati u njemu, i prokletstva više neće biti; i Jeruzalem će prebivati spokojno” (Zaharija 14,11).
 
 
Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela zasigurno će donijeti nova previranja i uzburkati javnost, ali i pridonijeti ostvarenju proročanstava o dolasku Antikrista koji će
zavladati svijetom.
 
Autor: Jim Haeffele; Izvor: Lifehopeandtruth.com  | bibilijaiznanost.net

 

Komentari

Kultura i vjera

Kardinal Bozanić izdao je jasne upute za borbu protiv Đavla: Ovo svi moraju znati!

Objavljeno

- datum

 10 PRAVILA ZA BITKU    Nemoj zaboraviti da Đavao postoji..

Svaki katolik koji svoju vjeru živi s neprestanom čežnjom za posvećivanjem svjestan je stvarnosti duhovnog svijeta i bitke u kojoj sudjelujemo od trenutka kad smo krenuli za Kristom.

Mons. Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, na jedan blagdan Cvjetnice, istaknuo je da valja svjesno, slobodno i odgovorno nastaviti životnu borbu, pa je iznio deset pravila za borbu protiv napasnika, Đavla:

1. Nemoj zaboraviti da Đavao postoji On ‘je lažac i otac laži’ (Iv 8,44). Prva laž kojom nas želi obmanuti jest da nas uvjeri da ne postoji.

2. Nemoj zaboraviti da je Đavao napasnik. On je napastovao Adama, Izraela i samog Isusa. On napastuje, stavlja na kušnju i potiče na zlo svakog čovjeka. Nemoj si umišljati da ćeš biti pošteđen ili da si neranjiv.

3. Nemoj zaboraviti da je Đavao veoma lukav i domišljat. On stalno vreba i postavlja zamamljive zamke, kao što je to učinio i prvom čovjeku, Adamu, kojemu je pokazao zavodljive strane zabranjenog voća koje je ‘dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno’ (Post 3,6).

4. Bdij: u očima i u srcu. I budi čvrst: u duhu i životu. Prvi papa, sveti Petar, potiče nas: ‘Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, Đavao, kao ričuči lav obilazi tražeći koga da proždre’ (1 Pt 5,8). A apostol Pavao kaže: ‘Jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima Đavolovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništva, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate’ (Ef 6,10- 13).

5. Čvrsto vjeruj u Kristovu pobjedu nad napasnikom. Ta te vjera čini sigurnim i nepokoljebljivim nasuprot svim napastima. Krist je najjači. On je rekao: ‘Ako Ja po Duhu Božjem izgonim đavle, zbilja je došlo k vama Kraljevstvo Božje’ (Mt 12,28)

6. Imaj uvijek na pameti da te Krist čini dionikom svoje pobjede. Kao što je učio sv. Ćiril Jeruzalemski: ‘Krv žrtvovanog jaganjca, Krist Isus je snaga koja tjera demone’ .
To je milost sakramenta, posebno Euharistije. To je milost koju nam pruža Crkva i u blagoslovinama, kao stoje to blagoslovljena ili sveta voda.

7. Slušaj Riječ Božju. Sveti Petar nasuprot Đavlu kao ‘ričučem lavu’ potiče nas: ‘Oprite mu se stameni u vjeri’ (1 Pt 5,9). Vjera se rađa i hrani u slušanju Riječi Božje, koja je ‘nozi mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi’ (Ps 119,105).

8. Budi ponizan i svjestan svoje krhkosti S pouzdanjem se trebamo predavati Gospodinu koji je za nas molio ovako: ‘Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga’ (Iv 17,15)

9. Uvijek moli, bez prestanka moli. Borba i pobjeda u napasti moguća je samo pomoću molitve. Isus u molitvi pobjeđuje napasnika. On nam govori: ‘Bdijete i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo’ (Mt 26,41).

10. Klanjaj se Gospodinu, Bogu svome, njega jedinoga časti i njemu jedinome služi tamo gdje raste dobro, slabi zlo; to je načelo i naravnog zakona. Sredina u kojoj je dobro u cijeni, u kojoj se o dobrim stvarima govori, u kojoj se dobra djela opaža i dobre vijesti prenose, slabi privlačnost zla. na taj stil života potiče nas Isus kada kaže: ‘Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce’ (Mt 6,21).”

“Svi zajedno više gajimo pobožnost Duhu Svetomu. Razvrat je kao prije općeg potopa. Neprijatelji pripravljaju novi Veliki petak. Bog mora biti ubijen. Ne napadaju samo neke članke vjere ili pojedine moralne zasade, već se sve napada. Izvanredna vremena traže izvanredna sredstva, a to je Duh Sveti sa sedam svojih darova.” (Blaženi kardinal Alojzije Stepinac, 16. prosinca 1958.g.)

Objavljeno u enciklopedijskom priručniku pobožnosti Katoličke Crkve  foto: Pinterest

izvor: Vjera

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

(VIDEO) O OVOME BRUJI CIJELI SVIJET: Iz Isusovog groba…

Objavljeno

- datum

 Ljudi bruje, nitko ne zna što se zapravo događa…   Na snimci koja ovih dana obilazi svijet, i koju su prenijeli vodeći svjetski mediji prikazan je kamen pomazanja u Jeruzalemu s crvenim mrljama na sebi. Riječ je o kamenu za koji se vjeruje da je na njemu Isus pomazan i pripremljen za ukop.

Video se proširio nevjerojatnom brzinom, a objavio ga je Galilejac Nicola Kanaan koji je rekao da je on bio prisutan kad je krv, odnosno crvena tekućina bila procurila s ploče. Dodao je i da je izraelska policija nakon događaja osigurala to područje. Događaj se navodno, kako on tvrdi, dogodio prije pravoslavnog Uskrsa, dakle prošli tjedan u crkvi svetog Groba, najsvetijem mjestu kršćanstva.

Na tisuće i tisuće ljudi pregledalo je ovu snimku i mišljenja su razna.

Problem je u tome što je slična snimka objavljena još 2015. godine na izraelskom.

Međutim, ni tada nije otkriveno jesu li crvene mrlje na ploči krv ili nešto drugo. Iako o snimci priča cijeli svijet, već tjedan dana, tek u ovaj petak snimke su objavili i Daily Mail i The Sun  što bi značilo da rasprava, kao i pitanja diljem svijeta ne prestaju, unatoč tome što takav video već postoji.

Jedni tvrde da je sve istina, a drugi da je laž, postoje i oni koji tvrde da se sve namjerno skriva i da ploča uistinu krvari.

Pogledajte snimku koja je izazvala pravu pomutnju ovih dana u kršćanskom svijetu:

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Nadnaravni susret muslimana s Isusom Kristom u bolnici: Evo što se dogodilo!

Objavljeno

- datum

Dr. Nasir Saddiki je bio musliman do mističnog susreta s Gospodinom Isusom Kristom. Nakon što je hitno prevezen u bolnicu jer mu se iznenada pojavila neka smrtonosna bolest nalik gubi, dobio je visoku temperaturu a neki od organa počeli su otkazivati. Liječnici su predvidjeli da će biti mrtav do jutra. No, te noći u njegovu sobu došao je Isus i rekao: “Ja sam Bog kršćana. Ja sam Bog Abrahamov, Bog Jakovljev, Bog Izakov.”
Bolest se počela povlačiti već istoga trena, a on je postao kršćanin.

Izvor: novizivot.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno