Connect with us

Kultura i vjera

RAT I(LI) MIR: Jeruzalem u biblijskom proroštvu

Objavljeno

- datum

Uz napetosti između kršćana, Židova i Arapa, kakva budućnost čeka Jeruzalem?
Hoće li doći do mira? Što će se dogoditi nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju Jeruzalema glavnim gradom Izraela? Što Biblija kaže o proročanstvima o Jeruzalemu?
 
Grad Jeruzalem, koji je nastao prije otprilike 3.000 godina, već se dugo smatra svetim gradom mira – koncept koji je utjelovljen u svoje ime. Iako među bibličarima ne postoji konsenzus o tome što točno znači Jeruzalem, “najstariji poznati oblik riječi, Uru-sa-lim, mnogi smatraju da znači “grad mira” ili “grad (bog) Salema”. A s obzirom na ime hebrejskog podrijetla, drugi ga tumače kao “temelj mira” ili “posjed mira” (International Standard Bible Encyclopedia, “Jeruzalem”).
 
No, za stanovnike ovog poznatog grada nije bilo previše mira. Ironično, stoljećima je ovaj grad bio mjesto brojnih sukoba. Prema Ericu H. Clineu, grad je “uništen najmanje dva puta, opkoljen 23 puta, napadnut još 52 puta, zarobljen i preotet 44 puta” (citirano iz “Dijelimo li najsvetiji grad?”, Moment, Ožujak/Travanj 2008.).
 
Iako se povijest jeruzalemskih sukoba lako dokumentirala, danas se često postavljaju sljedeća pitanja: Što slijedi za ovaj čuveni grad na kraju vremena? Hoće li biti još više sukoba ili će konačno doći do mira spomenutog u njegovom imenu? Što Biblija kaže o Jeruzalemu u proroštvu?
 
Da bismo odgovorili na ova pitanja, počnimo danas s pregledom napetosti.
 
Sukob između Abrahamskih religija 

Povijest judaizma, kršćanstva i islama objašnjavaju zašto sve tri ove velike religije tvrde da je Jeruzalem jedno od njihovih svetih mjesta štovanja.
Kako su nastale sa istog sveobuhvatnog područja na Bliskom istoku i od zajedničkog pretka – biblijskog patrijarha Abrahama – netko bi pomislio da će ove religije imati poseban odnos jedne s drugima. No, to nije slučaj.
 
Odnos ovih blisko povezanih religija uvijek je bio problematičan. Od svog osnutka kao nacije 1948. godine, Izrael se borio da preživi; a brojni američki predsjednici i drugi međunarodni čelnici pokušali su posredovati za mir na Bliskom istoku. Unatoč najboljim ljudskim namjerama, Bog preko svojih proroka otkriva da će Jeruzalem i dalje biti leglo sukoba do povratka Isusa Krista na zemlju.
 
Preko pisanja proroka Zaharije, Bog je otkrio svoju duboku ljubav prema gradu Jeruzalemu i svoju namjeru da mu je Jeruzalem bio i da će mu biti posebno mjesto u budućnosti (Zaharija 1,14. 17. 2,12). Međutim, Bog je također preko proroka otkrio da će taj poseban grad biti “teškim kamenom svima pucima” (12,3). JJer tisućama godina grad eruzalem često je bio u  središtu regionalnog i svjetskog sukoba.
 
Zahtjevi grada
 
Židovi, koji danas zastupaju oko dvije trećine stanovnika suvremenog grada, zahtijevaju dugovječnost posjeda, iako su stoljećima bili protjerani iz Jeruzalema i davno im je uništen njihov hram. Mnogi Židovi i dalje žele da se hram obnovi, a mnogi konzervativni Židovi žele vidjeti žrtvovanje životinja ponovno na mjestu Salomonova hrama. Njihovo nacionalno osvajanje Jeruzalema tijekom arapsko-izraelskih ratova iz 1967. i 1973. godine pružilo je nadu o mogućoj obnovi mnogim religioznim Židovima koji se mole na Brdu hrama. No postoje velike političke, vjerske i fizičke prepreke.
 
Kršćani žele održati krhki mir u ovom svetom gradu koji sadrži mnoge njihove crkve i svetišta. Uostalom, ovdje je počelo kršćanstvo, a svaki sukob između muslimana i Židova uznemiruje trenutnu ravnotežu moći i može ugroziti
kršćanska svetišta i sigurnost 15.000 kršćana koji sada žive u Jeruzalemu i oko njega. Kršćani čine oko 2 posto stanovnika.
 
Muslimani, otprilike trećina stanovništva, neće se odreći svoje džamije Al-Aksa i Kupole na stijeni na Brdu hrama. Ova su svetišta previše važna za islam da bi razmotrili dijeljenje hrama sa Židovima koji ga isto tako žele.
Još uvijek kontroliraju Brdo hrama, iako Židovi kontroliraju grad i područje oko muslimanskih svetišta.
 
I muslimani i Židovi kažu da ne mogu i neće dijeliti ovaj važan dio posjeda.
Opasna prijetnja se nastavlja. Svjetsko javno mnijenje, uz pritisak kršćanskih crkava i izraelskih saveznika, pomaže u održavanju krhkog mira na Brdu, u gradu i regiji.
 
Suvremena država Izrael također zahtijeva grad Jeruzalem jer je bio glavni grad drevnog naroda Izraela pod kraljem Davidom (2. Samuelova 5,5; 1. Ljetopisa 15,1-3). Danas većina naroda ne prepoznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Međunarodni konzulati su u Tel Avivu. Opet, to je zato da bi se održao vrlo krhki i slabi mir u gradu i regiji.
 
Jeruzalem u proroštvu: Budući sukob
 
Biblija otkriva da će u vrijeme pred Kristov povratak na zemlju ovo područje svijeta i grad Jeruzalem ponovno biti u nemirima i sukobima. Krhka ravnoteža mira koja trenutno postoji bit će uništena.
 
Prorok Daniel nadahnuto je napisao da će u posljednja vremena Židovi obnoviti žrtvovanje životinja i da će izrasti vjerska sila pod nazivom “mali rog” (Daniel 7,8. 11. 21-22; 8,9 -10). Svojim utjecajem i nadzorom nad civilnom vladom – zvanom “zvijer” u Otkrivenju 13,1-4 – ovaj će čovjek koristiti vojsku zvijeri da zaustavi ove svakodnevne žrtve (Daniel 8,12) i  postavi “gnusobu opustošenja” na ono što je očito Brdo hrama (Daniel 12,11; Matej 24,15).
 
U dugom i detaljnom proroštvu, Daniel je također prorokovao sukob koji bi se dogodio između “kralja Juga” i “kralja Sjevera” u “vrijeme svršetka” (Daniel 11,40). Jeruzalem će biti zahvaćen usred ove bitke. Proročanstvo otkriva da će “kralj Sjevera” “ući će i u Prekrasnu zemlju” – što upućuje na Palestinu.
Ovaj kralj i njegov duhovni savjetnik preuzet će kontrolu nad gradom Jeruzalemom.
 
Armagedon
 
Kad se Isus Krist vrati na zemlju, proriče se velika borba. Sotona đavao i njegove dvije lutkarske vođe, poznate kao zvijer i lažni prorok, uzbunit će narode svijeta da se bore protiv Krista u “boju za onaj veliki dan Boga Svemogućega” (Otk 16,14). Područje za ovu bitku bit će mjesto pod nazivom “Armagedon” ili Har Meggido, koji se nalazi oko 55 milja od Jeruzalema.
 
Sama bitka održat će se u Jeruzalemu. Zaharija je prorekao da će se Krist vratiti na zemlju na Maslinskoj gori u Jeruzalemu i da će sukob obuhvatiti grad (Zaharija 14,1-4). Proročanstva pokazuju da će Isus Krist uništiti one
narode koji navale protiv Jeruzalema (12,9; 14,2-3. 12).
 
Jeruzalem nakon Kristovog povratka
 
Nakon Kristova povratka, Jeruzalem će biti obnovljen (Zaharija 1,16) i novi hram će biti izgrađen u gradu (6,13.15). Uz bogatstvo okolnih država okupljenih zajedno (14,14), sredstva će biti dostupna za izgradnju novog,
veličanstvenog hrama koji će biti mjesto štovanja svim ljudima u novoosnovanom Božjem kraljevstvu (14,16-19). Žive vode će poteći iz hrama i Jeruzalema u ostatak zemlje kako bi pružile fizičko i duhovno iscjeljenje svim narodima (Zaharija 14,8; Ezekiel 47,1-12).
 
Tada, i tek tada, Jeruzalem će biti “grad mira”. Kao što je prorok Zaharija zapazio: “I opet će stanovati u njemu, i prokletstva više neće biti; i Jeruzalem će prebivati spokojno” (Zaharija 14,11).
 
 
Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela zasigurno će donijeti nova previranja i uzburkati javnost, ali i pridonijeti ostvarenju proročanstava o dolasku Antikrista koji će
zavladati svijetom.
 
Autor: Jim Haeffele; Izvor: Lifehopeandtruth.com  | bibilijaiznanost.net

 

Komentari

Kultura i vjera

(VIDEO) Velečasni Zlatko Sudac: Molitva i blagoslov za Vatrene – kad bi se političari ugledali na njih

Objavljeno

- datum

Velečasni Zlatko Sudac ekskluzivno je u emisiji Bujica izgovorio je molitvu za Vatrene, zahvalio im na svemu što su napravili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji  i pozvao političare da se ugledaju na njih.

“Ljubljeni Isuse, blagoslovi ovaj narod i sve sportaše, posebno sada našu reprezentaciju. Ma što god bilo oni su već sada vratili naš hrvatski ponos. Neka idu dalje i nek’ ih tvoja ruka vodi. Blagoslovi svaki korak njihov korak, njihove obitelji, njihovo junačko srce.

Bože dragi, hvala ti za sve uspjehe dosad i za ono što će dogoditi.  Tebi predajem njih, Dalića, sve njih, junačka srca njihova.

Isuse,  hvala ti na radosti  koja si ovome narodu dao. Moja dragi Bože, gospo moja Međugorska, Fatimska, Lurdska, Guadalupska, tebi zagovaram

O kad bi se političari malo ugledali na njihov trud, o kad bilo malo poštenja više među saborskim zastupnicima.

Isuse moj, tebi sada predajem sve. Ti nas sada vodi i  ti nam povrati dostojanstvo i nacionalni ponos koji nam toliko treba. O tako nam treba.

I tako su lijepi u tom crnom dresu. Za dom, Za dom, dečki moji., a mi vas tako radosno očekujemo, spremni dođite nam s medaljom. Volimo vas dečki moji, nek’ mi vas Bog, nebo i anđeli čuvaju

Sretni s blagoslovom, blagoslovio vas nebo – U ime Oca i sina i duha svetoga. Amen!

 

TV Z1 Gordan Matković/foto. Screenshot

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Svećenici: ratnici za hrvatsku grudu i katoličku vjeru

Objavljeno

- datum

Osim svećeničkog poziva ovi su hrabri ljudi poveli hrvatski katolički puk u borbu protiv višestruko  brojnije i jače turske vojske, ali danas se o njima relativno malo zna, uči i govori.

Zanimljivo je koji su svećenici i biskupi u hrvatskoj povijesti bili narodne vođe i „ratnici“. Istaknuto mjesto među takvima pripada Petru Berislaviću rođenom 1475. godine u Trogiru. Bio je hrvatski ban i biskup iz roda Berislavića Trogirskih. Istakao se po tome što je nakon poraza na Krbavskom polju uspio okupiti ostatke vojski hrvatskih velikaša i ponovno napasti Turke unatoč brojčanoj slabosti. U zapisima stoji da je zemlja tada bila opustošena a narod u zbjegu pred turskim osvajačima. On je 1514. godine postao hrvatski ban, preuzimajući tada ulogu čuvara naših granica od Jajačke banovine pa sve do južnih granica zaleđa Dalmacije. Budući je to bio veliki zadatak, trebao je podosta novčanih sredstava koje nije uspio dobiti od Venecije, niti od Karla Petog, te je rasprodao svoju imovinu kako bi namaknuo sredstva za obranu od turske najezde. Ipak je bio poštovan i cijenjen od pape Lava X koji mu šalje pomoć u opremi i zlatu te isti Lav X Hrvatsko kraljevstvo proglašava kao „Antemurale Christianitatis“. Ban Berislavić je porazio Turke u više borbi, kod Dubice i tri puta prilikom opsade Jajca kada je uspio razbiti tursku opsadu natjeravši osvajače u bijeg. Poznat je govor bana i biskupa Petra berislavića koji je održao ratnicima uoči bitke protiv Turaka.

„Plemeniti ljudi, neka vas nimalo ne plaši brojnost ili ime Turaka, jer oni su lopovi i razbojnici, dolaze u velikom broju i izjeda ih pohlepa, ne da se bore za čast, već da dopune svoj jad, otmu ponešto i pobjegnu. Mi se borimo kao plemeniti i slobodni ljudi za domovinu, za čast i za spasenje vas. Naš je, dakle, cilj viši od njihovog“.

U ovom nizu hrabrih i časnih svećenika neizostavno je ime franjevca sv. Ivana Kapistrana koji je u svojem vojnom pohodu 22. srpnja 1456. godine oslobodio Beograd od turskog jarma. Za njega je zapisano da je bio jedan od najvećih propovjednika u katoličkoj crkvi. Rođeni je Talijan, ali je dugo boravio na našim prostorima, te je i umro i pokopan u Iloku iste godine nakon bitke za Beograd. Kao glasoviti propovjednik putovao je diljem srednje Europe propovijedajući, te su zabilježena i neka čudesna ozdravljenja kod polaganja križa na bolesnike. Danas se u Iloku nalazi crkva sv. Ivana Kapistrana.

Za svećenika Marka Mesića nema dovoljno podataka, ali se zna da je poveo ustanak protiv Turaka, te je u borbama s svojom vojskom oslobodio Liku i Krbavu. Rođen je u Karlobagu 1640. godine a umro 1713, ali porijeklom je bio iz brinjskog kraja i po nekim zapisima plemićkoga roda. Zašto o ovome časnome svećeniku nema dovoljno podataka nije jasno.

Svećenik koji je vodio borbu sa Turcima je bio i korčulanski arhiđakon Antun Rozanović. On je godine 1571. pred blagdan Velike Gospe, bio upozoren od južno dalmatinskih uskoka da je Ulcinj pod turskom opsadom sa kopna i mora, te su ugroženi i ostali gradovi do Boke Kotorske. Tada je Korčula bila pod Venecijom, a u gradu je vladao tek dva mjeseca mladi i neiskusni knez namjesnik. Po približavanju turske flote od dvadesetak brodova, korčulanski knez je pobjegao noću prema Zadru i ostavio grad i puk na milost i nemilost alžirskom potkralju „Uluz Aliju“. Točno na dan „Vele Gospe“ tursko se brodovlje obrušilo na grad u kojem su Antun Rozanović i brat mu Vicko organizirali obranu uz pomoć Korčulana i brojnih mještana iz okolnih sela. U gradu je zavladala panika i plač, a hrabri branitelji su boreći se iz sve snage odolijevali brojnijem i jačem neprijatelju. Ubrzo se tog jutra iz pravca Pelješca digla olujna bura koja je turskim gusarima zadala velike probleme, te su morali odustati od opsade. Bura je tog dana bila toliko snažna da je potopila i nekoliko turskih galija, nakon čega se Uluz Ali sa preostalim brodovljem sklonio prema zapadnome dijelu grada u uvalu Svetoga Nikole. Tamo se nalazio dominikanski samostan koji su Turci opljačkali i spalili, ali obranu Korčule nisu uspjeli probiti ni sa te strane. Nakon toga neuspjeha gusari su odustali od opsade i nastavili pljačkaške pohode prema Hvaru i srednjo dalmatinskim otocima. I danas se u Korčuli ovaj dan na Veliku Gospu osobito slavi, te je u spomen na govor Antuna Rozanovića kojim je ohrabrio Korčulane sagrađena zavjetna kapelica na samom ulazu u grad.

Danas smo svjedoci da se ovi hrabri svećenici i ratnici za hrvatsku grudu ne bilježe niti opisuju dovoljno u udžbenicima niti bivše, a ni ove države Hrvatske što je doista nedopustivo i tendenciozno. Naime nekoliko je razloga zašto se od vremena prije nametanja prve Jugoslavije prikriveno provodi pretjerana politička korektnost prema islamskoj manjini na ovim prostorima. To svojevrsno pretjerivanje proizlazi iz temeljne slobodno zidarske doktrine koja naglašava jedinstvo svih nacija i okupljanje u zajedničkim ložama ma koje vjere bili. Stoga nije teško zaključiti da se taj duh pretakao i na društveno političke i etničke odnose na prostorima tadašnje Srbije. Budući znamo da su ta tajna društva stoljećima inscenirali i nametali ratove, revolucije i osvajanja, njima je bilo i prihvatljivo da se narodi zatečeni u mirnodopskom stanju unutar neke države tako u masonskom duhu i ponašaju. Ti „nametljivci“ to rade uvijek i svugdje, pa smo mi u Hrvatskoj to doživjeli devedesetih u vidu „Mirne reintegracije“. Početak takvog ponašanja unutar srpskog naroda dogodio se 1790.  godine još za vladavine turskog sultana Selima III kada je u Beogradu djelovala tursko-srpska loža u kojoj su bili i Židovi. Malo je podataka iz toga vremena, ali srpski arhivi bilježe da je tada član te lože bio i mitropolit beogradski Petar Ičko. Razumljivo je da se  takav duh „tolerancije“ prema osvajačima poticao i crpio svoju snagu iz velike masonske lože u Istanbulu koja je stoljećima na neki način preko židovskih trgovaca i masona financirala turske pohode na ovome dijelu Balkana. Glavni čin te „politike“ tzv. meke islamizacije dogodio se osnivanjem SHS i kasnije Kraljevinom SHS kada je 1919. godine osnovana loža „Jugoslavija“. Tada je navedena doktrina bila cementirana kao neprekinuta nit kod višestoljetnih srpskih i drugih loža diljem ovih prostora. Naravno da se u novije doba ni Tito koji je bio masoniziran nastavio tako ponašati pa je Jugoslavija potencirala i gajila posebnu politiku prema nacionalnim manjinama, a Tuđmanu je kao čelniku najratobornijeg naroda protiv Turaka i inih osvajača nametnuta bila kao uvjet priznanju još jača politika tzv. poštivanja i politiziranja manjina. To je Hrvatskoj po ulasku u EU uvjetovano u još većem obimu pa danas imamo ono što je svima poznato kao „pozitivna diskriminacija“, mada niti jedna veća država nema tako ispolitizirane manjine unutar svog političkog sustava. Danas se ta svojevrsna „meka Islamizacija“ događa potaknuta putem istih masonskih struktura, a na vrijeme i godinama prije su snimljene i turske sapunice koje se moraju kupovati i prikazivati kako bi se omekšala snošljivost prema izbjeglicama koje ozbiljno prijete europskom tlu već dugi niz godina. Znano je da ta slobodno zidarska bratija ne odustaje nikada i plan se provodi pojačano čemu smo najbolje svjedoci i danas kada Hrvatska opet nema svoju politiku zaštite svojih teritorija. Zato smo prisiljeni oslanjati se na suradnju s europskim državama koje niti u povijesti nisu željele pomoći gore navedenim hrvatskim svećenicima i biskupima u obrani protiv Turaka.

Tekst: Smiljan Strihić

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

TRIDESETODNEVNICA ZA HRVATSKI NAROD i za našu domovinu Hrvatsku

Objavljeno

- datum

Pozivamo vas da se pridružite u molitvi i sudjelovanju na 30 sv. misa za hrvatski narod i za našu domovinu Hrvatsku uoči Dana domovinske zahvalnosti. Tridesetodnevnica počine u petak, 6. 7. i završava 4. 8. 2018. – javljaju iz Inicijative/MZ Obnova u Duhu Svetom ZG nadbiskupije.

Dragi prijatelji,

Obnova u Duhu Svetom pokrenula je 2015. godine tridesetodnevnicu za hrvatski narod i za našu domovinu Hrvatsku uoči Dana domovinske zahvalnosti. Pozivamo vas da nam se ponovno pridružite u sudjelovanju na trideset sv. misa na tu nakanu. Tridesetodnevnica počinje u petak, 6. srpnja 2018. i završava u subotu, 4. kolovoza 2018.

U ovoj godini molit ćemo za novu Pedesetnicu, za novo izlijevanje Duha Svetoga u našem narodu i našoj domovini Hrvatskoj, da se obnovi lice naše zemlje.

Potičemo vas da sudjelujete najviše što možete i na način na koji možete. Oni koji nisu u mogućnosti sudjelovati na misi, mogu tih 30 dana moliti krunicu ili neku drugu pobožnost, ili izmoliti Slava Ocu ili Očenaš, ili prikazati post ili neko drugo odricanje na tu nakanu. Svaka, i najmanja molitva iznimno je važna i predragocjen prinos Bogu za sve nas.
Želja nam je da se zajedno, kao narod, u sili i snazi Duha Svetoga združimo u molitvi i zajedno prinesemo sve sv. mise, molitve, post, žrtve, hodočašća i zavjete na zajedničku nakanu za hrvatski narod u Hrvatskoj i u cijelom svijetu i za našu domovinu Hrvatsku.

S pouzdanjem da će Bog „učiniti puno izobilnije negoli mi možemo moliti ili zamisliti” (Ef 3, 20), neka se po ovoj tridesetodnevnici otvore nebeske brane i izliju slapovi milosti Duha Svetoga na naš narod i našu domovinu Hrvatsku! Obnova u Duhu Svetom, Molitvene zajednice

Nakana za misu (izmoliti prije početka mise):

Oče, prikazujemo Ti ovu misnu žrtvu (ili ovu molitvu) za naš hrvatski narod u domovini i u svijetu i za našu domovinu Hrvatsku.

Oče, molimo Te za novu Pedesetnicu u našem narodu, za novo izlijevanje Tvojega Svetoga Duha na sve nas, da se obnovi naša zemlja i naš narod u sili i snazi Tvojega Duha.

Oče, neka nas ljubav Tvojega Svetoga Duha ujedini, da nestanu sve podijeljenosti među nama i da budemo narod jedne misli, jednoga srca, u zajedništvu s Tobom; da svima bude znano da smo mi Tvoj narod, a Ti naš Bog, i da ni jedno oružje skovano protiv Tvojega naroda ne će uspjeti, jer Ti si s nama i Ti nas vodiš.

Duše Sveti, od Oca poslan, dođi s vatrom i sažeži sva utemeljenja zla koja se dižu protiv našega naroda i naše domovine Hrvatske, da procvjeta ova naša zemlja i naš hrvatski narod.

Oče, podigni vođe po svojem srcu u našem narodu, da nas vode i zastupaju u sili i snazi Tvojega Duha, na dobro našega naroda i naše domovine Hrvatske.

Oče, u sili i snazi svojega Duha, daj nam sa svom smjelošću navješćivati Tvoju riječ! Pruži ruku svoju da bude ozdravljenja, znamenja i čudesa po imenu Tvojega Sina Isusa Krista.

Oče, molimo Te, izlij svojega Svetoga Duha i na sve Hrvate koji ne žive na svojoj djedovini, koji su rasuti po svijetu, kojima je Hrvatska duboko u srcu; preobrazi njihove živote i obitelji, a sve one koji se trebaju vratiti, Duše Sveti, potakni da se vrate.

Oče, molimo Te i za sve one koji su otišli ispred nas – za sve pokojne branitelje i duše u čistilištu hrvatskoga roda, uvedi ih u Svoje kraljevstvo.

Oče, molimo Te i za sve one kojima je Hrvatska druga domovina, da žive u miru i blagoslovu s hrvatskim narodom.
Marijo, Majko naša i Kraljice Hrvata, Zaručnice Duha Svetoga, moli zajedno s nama za sve ove nakane i trajno budi naša zagovornica pred Prijestoljem Nebeskim. Tako neka bude.
Amen.

(Ovu molitvu nakane također možete moliti i prije bilo koje druge pobožnosti ili posta.)

Sve informacije i obavijesti o tridesetodnevnici možete dobiti na: www.obnovauduhu.hr
e-mail: [email protected]
Damir Zukan – mob. 098/773329, e-mail:[email protected]
Kata Čulo – mob. 098/9213497; e-mail: [email protected]

Pozdrav i Božji blagoslov svima

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno