Connect with us

Lili Bencik

HOĆE LI IKADA ITKO KAZNENO ODGOVARATI ZA PROPAST ULJANIKA?

Published

on

HOĆE LI SE IKADA SAZNATI GDJE JE ZAVRŠIO I KAKO SE TROŠIO PRORAČUNSKI NOVAC I DRŽAVNA JAMSTVA DANA ULJANIKU?

Čisto sumnjam nakon izjave premijera Plenkovića 13. rujna 2018. godine, kada je u Puli održana sjednica Vlade RH, o problemima Uljanika.

Plenković: Tražimo rješenje za budućnost, a ne gledajmo tko je kriv?

„Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo brodogradnji, pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, a ne gledati tko je za što kriv od prije“  (HRT- video

Ova izjava premijera Plenkovića unaprijed je abolirala krivce! Umjesto da već u naznakama kriznog poslovanje u Uljanik uđe Državna revizija, DORH, Porezna inspekcija, Premijer javno kaže da „ne gledati tko je za što kriv od prije

>> Izvoz 418,5 milijuna kuna iz Istre na Kajmanske Otoke: Veza s isplatama konzultantima koje je uprava Uljanika potpisivala?

DRŽAVNA REVIZIJA

Rad Ureda je usmjeren na reviziju financijskih izvještaja i poslovanja, te na poboljšanje zakonitosti, učinkovitosti i djelotvornosti subjekata koji upravljaju javnom imovinom i drugih pravnih osoba određenih zakonom. Također, pridonosi poboljšanju upravljanja javnom imovinom i drugim raspoloživim resursima, informiranosti Hrvatskog sabora, Vlade i građana Republike Hrvatske o načinu i rezultatima upravljanja proračunskim i izvanproračunskim sredstvima, te drugim sredstvima koja su subjektima revidiranja dana na upravljanje i raspolaganje. http://www.revizija.hr/hr/o-nama

Jeli državna revizija bila u Uljaniku? Jeli utvrdila na koji način su se trošila proračunska sredstva dana Uljaniku? A radi se o milijardama kuna proračunskog novca!

DORH

Još 29. kolovoza 2018. godine napisala sam analizu „ Tko je kriv za agoniju Uljanika, na potezu je DORH“ zazivajući DORH da uđe u Uljanik i dobro pročešlja poslovanje cijele Uljanik Grupe, uključujući i Uljanik Plovidbu, jer ima podataka o dijeljenje ogromnih dividendi, dok pomorcima na brodovima nisu isplaćivane plaće mjesecima.

>> TKO JE KRIV ZA AGONIJU ULJANIKA? NA POTEZU JE DORH!

A evo što je DORH poduzeo, odnosno što nije ništa poduzeo,  kako piše portal pomorac net;

„Na mail redakcije našeg portala pristigla je vijest da je brod MT „Pomer“ pulske kompanije Uljanik plovidba prisilno zaustavljen u australskoj luci Gladstone.

Prema informacijama dobivenim od zaposlenika kompanije nakon dugogodišnjih iskorištavanja hrvatskih pomoraca na brodovima pulske Uljanik plovidbe reagirale su australske vlasti, jer očito hrvatske nije bilo baš previše briga.

Naime, kako se navodi, australska državna inspekcija AMSA je našla niz nepravilnosti u kršenju osnovnih radničkih prava, poput neisplata plaća (utvrđeno je vremensko razdoblje od preko 4 mjeseca), neisplata prekovremenih sati, nezadovoljavanje minimalnog broja članova posade, nepoštivanje kolektivnih ugovora, itd.

„Da li će se nakon dugogodišnjih vapaja za hrvatske pomorce pobrinuti i njihova država, ili će se i dalje ponašati maćehinski? Pitamo se, da li će se za hrvatske pomorce opet morati potruditi “tamo neka” daleka Australija, ili su naši pomorci dobri samo kada treba platiti porez, i doprinose poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja?“

>> Brod MT „Pomer“ prisilno zaustavljen u australskoj luci

Znači reagirala je australijska državna inspekcija AMSA, u zaštitu hrvatskih pomoraca, a hrvatske inspekcije, hrvatski DORH, nitko nije  reagirao! Pogledajte datum 13. listopad 2018. godine!

„Uljanik plovidba“ bila je od samog početka namijenjena akcijskoj grupi o nekolicini odabranih po komitetsko-srpskom ključu, tj. po partijskom standardu podobnosti. Nakon izvršene „pretvorbe“ njihovi vlasnički udjeli izgledaju ovako: Dragutin Pavletić ima lavovski dio od 55,75% dionica, a onda u približnim postocima slijede Darko Šorc, 5,87%, Karlo Radolović, 4,98%, Igor Budisavljević, 4,86%…. „Uljanik Grupa“ je isparila. Nigdje nema u medijima sveprisutnog Danka Končara, ali mu je, na primjer, 19/3/2010. isplaćena dividenda u iznosu od 471 000 kn?! a Igoru Budisavljeviću, članu Uprave „Uljanik plovidbe“ i ovlaštene osobe za zastupanje, isplaćena je dividenda u iznosu od 592 000 kn.Inače Igor Budisavljević je nećak Jovanke Budisavljević.

I dok „Uljanik plovidba“ daje bogate dividente svojim vlasnicima, plaće pomorcima na njihovim brodovima kasne do godinu dana!”

Što reći na to? Kriza u Uljaniku u punoj snazi, a hrvatske institucije ne reagiraju, mjesec listopad 2018. godine???

JELI DORH UŠAO U ULJANIK?

DORH je ušao u Uljanik zamislite na poziv pulskog gradonačelnika Borisa Miletića!. E to je zanimljiva vijest iz više razloga;

  • Pulski gradonačelnik, Boris Miletić, ujedno i predsjednik IDS-a stalno priča priču, da IDS nije krivac za krizu i propast Uljanika, da on kao pulski gradonačelnik nije imao nikakav utjecaj na poslovanje Uljanika, pa što onda on ima zvati DORH?

Da treba zvati DORH, ali da ispita imovinu svih čelnika IDS-a, svih članova Uprava Uljanika, bivših i sadašnjih i svih vlasnika Uljanik Plovidbe!

Veoma lako je utvrditi jeli imovina stečena na zakonit način.

  • Početno stanje je datum stupanja na funkciju, koju je imovinu tko posjedovao
  • Tražiti uvid u sve bankovne račune preko kojih se isplaćuju zakonska primanja,
  • Tražiti popis imovine uvedene u imovinske kartice na određeni dan
  • Svaki višak osim nasljedstva je stečen nezakonito

I nema tu puno mudrovanje, samo je potrebno da DORH radi svoj posao. A to je  nažalost iluzorno očekivati bez političke volje vladajućih!

Da DORH  radi svoj posao, prvo bi trebalo ispitati od kuda Borisu Miletiću u imovinskoj  kartici stoji da je “teži” od 38 mil. kn ili 5.mil. €.

Ako je plaća gradonačelnika 16 tisuća kuna, a na toj je funkciji od 2006. godine, za to vrijeme zaradio bi 192 000 kuna. Uz plaću gradonačelnika bio je i saborski zastupnik, u Upravno vijeću pulske bolnice i nadzornom odboru Brijuni-rivijera. Sva te primanja daleko su manja od 38 milijuna kuna!

  • Opće je poznato da IDS kontrolira DORH u Istri, smjenjuje i postavlja rukovodeći kadar, pa ispada smiješno to zazivanje DORH-a od strane pulskog gradonačelnika!

>> Index: Evo koliko zarađuju gradonačelnici 20 najvećih hrvatskih gradova

Gdje je moguće da gradonačelnik (Pule) plovi jahtom po Jadranu sa šefovima istarskog DORH-a i istarske policije?

https://kamenjar.com/kajin-moguceistri/?fb_comment_id=1176227295747780_1176245905745919tarskog DORH-a i istarske policije?

Evo što Borisu Miletiću poručuje Damir Kajin, bivši istaknuti član IDS-a i saborski zastupnik

“Od 2017. Istra više novaca povlači iz državnog proračuna no što istome doprinosi. Mi da nemamo mora bili bi gladni. Miletić je jedini gradonačelnik Pule koji za Uljanik nije spreman izdvojiti ni kune, a dnevno je na linku sa šefom Uljanika. Ako Miletić nije znao što se događa sa najvećom tvrtkom u “njegovom” gradu ne zaslužuje trunku poštovanja već samo sažaljenje. Pa nije problem Uljanika nastao 2017. već on traje desetljećima. Miletiću, da li si riječju spomenuo Adris i mirovinske fondove kao suvlasnike Uljanika? Nisi, iako i oni su navučeni na lijepak. Hoće li Grad Pula i Županija osigurati novac za socijalnu bombu koja nam prijeti? Ako Ti ne vjeruješ u Uljanik zašto bi drugi? Ti si na čelu grada koji u tvom mandatu, npr. nije dobio niti jedan novi hotel. Na čelu si grada koji od 2014. više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Uljanik treba krenut ispočetka, biti puno manji da bi sutra bio veći. Vjerujem u Uljanik, ali ne i ovim Planovima restrukturiranja gdje bi Vlada škveru trebala dati 347 mil.€, a strateški partner 24 mil. €, i gdje bi drugih 50 % bio doprinos samog Uljanika iz nekretninskog biznisa. Jasno, onih 24 mil. € trebalo bi osigurati 75 % vlasničkih prava.”

I što je  na kraju godine IDS napravio za Uljanikove radnike?

 Zamislite kako su suosjećajni sa svojim sugrađanima, radnicima Uljanika, nakon što su im upropastili poduzeće i egzistenciju, oni se odriču božičnog domjenka u vrijednosti od 3000 kn u korist radnika !!!

A na troškove reprezentacije Istarske županije utroše  se stotine tisuća kuna

„Financijska sredstva koja IDS tradicionalno namjenjuje za božićni domjenak za članove IDS-a Puljštine, preciznije 3.000 kuna, ove će godine zbog teške situacije u kojoj se Uljanik nalazi biti uplaćena na račun ove humanitarne akcije”.izjavio je velikodušno Boris Miletić!

ŠTO RADI DORH ILI UOPĆE NE RADI?

Nikakve daljnje informacije u javnosti nema što je DORH u Uljaniku našao, do kojih je saznanja došao, ali sudeći prema zaplijenjenom brodu u Australiji nakon dva mjeseca što su počeli izvidi DORH-a u Uljaniku, nije stigao pregledati ni najobičnije poslovanje Uljanik Plovidbe, a tu su najveće malverzacije, što potvrđuje nalaz australijske državne inspekcije ANSA.

Opravdano se postavlja pitanje za što, za koga i čega postoje institucije u Republici Hrvatskoj ? Kome one odgovaraju za svoj rad, odnosno nerad? Zar australska državna inspekcija treba tisućama kilometara od Hrvatske raditi posao hrvatskih institucija??? Doista nevjerojatno! Sramotno!

Kako onda očekivati da će netko uopće odgovarati za silne milijarde, za koje se ne zna gdje su i kako utrošene???

Ali se zato po starcima i sirotinji trenira strogoća, a za milijarde kuna nikoga ne privodi policija!

“Jedna bakica iz okolice Knina svom starom i siromašnom susjedu dozvolila je da iz njenog dvorišta ukloni stablo zasađeno prije 150 godina, ispili ga i uzme za ogrijev. I tu ne bi bilo ništa čudno,da sve to nije gledao susjed kojemu je tko zna na kakav način stala na žulj, koji je pozvao policiju a policija upravu hrvatskih šuma radi krađe dobara.

Uglavnom i bakica i nesretni osamdesetogodišnjak kao najveći kriminalci strpani su u maricu i odvedeni na saslušanje, oduzeto im je nesretno drvo, pila i protiv njih podnešena prijava za krađu drva u vlasništvu hrvatskih šuma.

Da nije tragično bilo bi itekako komično jer pokraj toliko lopova, prevaranata i hoštaplera u ovoj državi policija odvodi ljude iz njihova dvorišta jer su posjekli svoje stablo da se ne smrznu u 21 stoljeću .”

Da vidimo koliko je državnog novca ušlo u Uljanik, prema raspoloživim podacima;

2012.godine Uljanik je kao privatiziran  radničkim dioničarstvom kada su radnici po povlaštenim uvjetima mogli kupiti dionice. Tada su postali najveći dioničar sa oko 47 % vlasništva.

Država Hrvatska kao vlasnik pomorskog dobra na kojem je Uljanik, koje je na temelju hrvatskih zakona proglašeno neotuđivim javnim dobrom, natjerala  je brodogradilišta da se isknjiže iz vlasništva nad njime. To je kao da vam država oduzme zemljište na kojem vam je sagrađena kuća.

Time su brodogradilišta ostala bez vrijedne imovine, pa je onda stvorena i obveza države da ih obešteti za taj gubitak. Država je kroz obeštećenje za pomorsko dobro otpisala više od milijardu kuna duga na temelju aktiviranih jamstava za njegove kredite.  Uljanik je tada preuzeo  3. maj iz Rijeke, kojem je, za pomorsko dobro isplaćena odšteta od 3,2 milijarde kuna.

Uljanik je zatim u skladu s uvjetima Europske komisije privatiziran kako i danas izgleda njegova vlasnička struktura.

Znači da je država dala Uljaniku 1 milijardu, a 2. maju 3,2 milijarde kuna.

DORH U ULJANIKU PO ODLUCI VLADE

Ukupan iznos državnih jamstava prema Uljanik grupi iznosi 4.292.105.949 kn. po srednjem tečaju HNB-a. U taj iznos nisu uključene naknade za raskid ugovora, neplaćene naknade i kamate po jamstvima i kreditima  i kamate, za koje RH jamči kao i za glavnicu.

Vlada je na svojoj sjednici 24.listopada 2018. godine donijela odluku da će;

„sve ugovore koji postoje o gradnji brodova, a koji se odnose na ova jamstva provjeriti zajedno s Državnim odvjetništvom RH i detaljno ispitati njihove pravne posljedice te tako pokušati, koliko je to moguće, najbolje zaštititi interese Republike Hrvatske.

Također, Vlada je zadužila Ministarstvo financija da poduzme sve potrebne radnje radi plaćanja obveza po protestiranim državnim jamstvima koja su odobrena društvima Uljanik Grupe kako bi se smanjio, odnosno izbjegao daljnji trošak kamata.“

Ministarstvo financija je radi naplate tražbine po izdanim jamstvima, kao instrument ishodilo je javnobilježničke ovjerene zadužnice, kojima se omogućava zapljena svih kunskih i deviznih računa, kod svih pravnih osoba koje obavljaju promet po tim računima.

Budući da se na tim računima ne nalaze dostatna sredstva, Ministarstvo financija  provest će ovrhu nad brodovima za koje su data jamstva. Nakon ovrhe nad nedovršenim brodovima, koji su u različitim fazama izgradnje, potrebno je sa Ministarstvom gospodarstva pronaći način da se brodovi dovrše ili prodaju.

Hoće li ipak DORH nakon intervencije Vlade Republike Hrvatske konačno utvrditi prave krivce za propast Uljanika???

Da mi je to doživjeti u državi Hrvatskoj!

Lili Benčik

Komentari

Lili Bencik

Vapaj malih penzića iz Istre Hrvatima

Published

on

Dragi naši Hrvati!

Pitamo se,  kao mali ljudi, penzići, na kraju svog životnog puta , koji se nisu bavili  politikom,  a trebalo je, koji su radeći u danas potonulom, nekadašnjem gigantu Uljaniku, brinući se za prehraniti obitelj i za odgoj svoje djece, dočekali  skromnu mirovinu, unuke i konačno našu slobodnu domovinu Hrvatsku,  gdje smo to došli,  kako i kamo dalje idemo?

Pitamo se, kamo to,  po ne znamo koji puta ” kao guske u magli” luta bespućima, ova naša domovina Hrvatska. Pobjednici, a pobijeđeni Hrvati i ostale narodnosti, sve više postajemo yugofili, srbofili, crni, žuti i zeleni  vragovi , protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti.

Državu, a ovo nije više naša država, očekivali smo da će njome upravljati domoljubi, zavladati pravda, mir, rad, poštenje i stvaralaštvo na svim razinama, povratak iseljenih Hrvata, kada ono ništa od svega toga, razočarenje, novi  egzodus  Hrvata, nestanak Hrvata u BiH i u cijelim krajevima  Hrvatske. Smišljeno, ciljano! Nevjerojatno bolno i s nesagledivim posljedicama.  Područna škola u jednom selu u Slavoniji spala na 3 (tri) učenika i na jesen se zatvara.

Cijela prostranstva su pusta, neobrađena, kuće zatvorene propadaju, nema nikakve proizvodnje koja bi bila kadra zadržati makar onaj „ostatak, ostataka” naroda koji bi garantirao neku perspektivu. A i ako se negdje nešto proizvodi,  dirigirano je odlukama ovakvih vladajućih garnitura, struktura, zakonodavstva.. gdje i opet konce vuku neke politike kojima nije u interesu razvoj države i naroda… da ne nabrajamo,  znate sve zasigurno bolje od nas  penzića.

Bilo je pojedinica ili manjih grupa povratnika, znadete i to,  dobar dio njih se razočaran vlastima, uvjetima poslovanja…. napustivši sve vratio odakle je došao.

Obitelj kao nositelj temeljnih ljudskih, narodnih i vjerskih vrijednosti razorena je i ono što je preostalo, razara se do temelja novim zakonskim pristupima vladajućih protunarodnih garnitura, obrazovanjem, Istanbulskom konvencijom, Marakeškim sporazumom, nebrigom  za očuvanje identiteta hrvatskog naroda …..

Nacionalna dobra rasprodana strancima, Hrvati nemaju „svojih“ banaka… nemaju ideja, nemaju perspektive, mladi  pa i stariji, koji to moraju i koji baš ne moraju odlaze…

Ostaju prazne kuće i ognjišta, neobrađena prostrantva  plodnih ravnica i brežuljaka, spremnih na daljnju rasprodaju nekim „novim narodima“ ili masovnom povratku  Srba kako bi mogli ostvariti sve memorandumske ciljeve i dokrajčiti ovu državu…

Oprostite što  Vas bombardiramo  svojim osobnim frustracijama i obeshrabrujemo , vas i tolike druge koji su u još težim povjesnim i presudnim trenucima naroda i države Hrvata stali i ostali na vjetrometini i linijama  (Gvozdansko, Siget, II svjetski i Domovinski rat…)s kojih su znali da ne smiju odstupiti jer ih više neće biti.

Ali danas  te vjere, više nema, nema  nade, odlučnosti za borbu do kraja, za davanje sebe, čeka se da nam netko drugi stvori uvjete za život, stvori državu u kojoj će nam biti dobro,  a da mi ne  moramo pritom dati ništa od sebe.

Ovaj naš kratki poziv i vapaj , poštovani Hrvati,  je kritičan,  i ne pokrene se, preokrene li se nešto u ovome narodu i državi, zadnji je momenat,  neće nas doista biti , niti kao naroda,  niti kao države kroz koje desetljeće. Daj Bože da se varamo! Da, Bog znade i po krivim crtama pisati.

I kad smo imali Državu i izgubili je, narod  uništavan,  gotovo uništen , opet je iznjedrio pobjednički duh i 90-tih stvorio državu. Bog mu je spasio generale u Haagu, nažalost ne i „šestorku“.  Koji je Božji promisao Oluja… Srbi ne prihvaćaju Z4… a danas,  tu smo gdje jesmo!

Bojimo se da smo se odrekli Boga, vjere, obitelji, djece, čovjeka, ponosne povijesti Hrvata i ušli u novi kavez, onaj europski, bezbožnički, koji se odrekao križa, to se bojimo , Bog nas neće na silu spasiti! Obezglavljeni smo, nemamo više  ni vođe ni proroka, čak i Crkva naša, koja nas je sačuvala, ne snalazi se, gubi se i luta …

No dragi naš hrvatski narode, iz svoje neizvjesnosti i neizvjesnosti naroda i države Hrvata , želimo povjerovati da nas ni danas, ovakve kakvi jesmo Bog neće sasvim odbaciti i zaboraviti i da će u svom Božanskom promislu i u svoje vrijeme i  na svoj način opet spasiti narod svoj Hrvatski.

Eto u tom smislu od srca te pozdravljamo, naš hrvatski narode, zazivamo Božji blagoslov i zagovor Gospin , naše Kraljice Hrvata, na zemlju, državu i narod Hrvata, na sve Hrvate u Domovini, u domovini BiH i diljem svijeta.

S poštovanjem vaši penzići iz hrvatske Istre!

Lili Benčik

Komentari

Continue Reading

Lili Bencik

Zašto se Zrinjanima ne vraća imovina, po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine?

Published

on

Slika Zrina prije četničko-partizanskog spaljivanja 1943.

Zakonom o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine – pročišćeni tekst zakona uređuju se uvjeti i postupak naknade za imovinu koja je prijašnjim vlasnicima oduzeta od strane jugoslavenske komunističke vlasti, a koja je prenesena u općenarodnu imovinu, državno, društveno ili zadružno vlasništvo (u daljnjem tekstu: društveno vlasništvo) konfiskacijom, nacionalizacijom, agrarnom reformom i drugim propisima i načinima navedenim u ovom Zakonu.

Naknada za imovinu oduzetu prijašnjim vlasnicima u smislu ovoga Zakona u načelu je isplata u novcu ili vrijednosnim papirima (dionice ili udjeli i obveznice), a iznimno u naravi… itd…

Zakon – se može pročitati ovdje…

>> Predstavljanje knjige ‘Zrin 1943. – Svjedoci komunističkog zločina’

Povrat imovine optantima i esulima

Tko su optanti i esuli?

Nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma u Parizu 10. veljače 1947.godine, počelo je masovno iseljavanje Talijana iz Istre i Primorja.

Taj datum 10.veljače naziva se u Italiji Dan sjećanja na žrtve fojbi i esule, a obilježava se  u spomen na egzodus i stradanja stanovništva Istre, Rijeke i Dalmacije nakon Drugog svjetskog rata. Donji dom talijanskog parlamenta izglasao ga je 2004., da bude na dan potpisivanja Ugovora o miru između Italije i Jugoslavije 10.veljače!

Iseljavanja su se odvijala na tri načina : putem opcija, zatim otpustom iz državljanstva i ilegalnim iseljavanjem, pa otuda i razlika između pojmova „optant“ i „esul“.

Optantima je dana mogućnost da mogu birati između dva državljanstva a oni su se opredjelili da zadrže talijansko državljanstvo, zadržavši time i sva građanska prava uključujući i pravo na odštetu za njihovu imovinu, dok esuli (izbjeglice) naprijed navedena prava nisu imali.

Optantska imovina, je imovina koja je do sklapanja Ugovora o miru sa Republikom Italijom, odnosno na dan 15. rujna 1947. godine  bila u vlasništvu talijanskih državljana, tkz. optanata (koji su dali opcionu izjavu  da zadržavaju talijansko državljanstvo).

Međutim, umjesto pravno jedino ispravnog pojma (kad su u pitanju povijesna istina i hrvatski nacionalni interesi) optanti,  koristi se pojam esuli.

Esuli su odmah nakon donošenja Zakona, podnijeli zahtjeve za povrat imovine. Zahtjevi koji su podneseni na osnovu navedenog zakona o denacionalizaciji, su pristigli iz Italije, Njemačke, Slovenije, Australije i Austrije. Traži se povrat kuća, terena, šuma i brodova. Najviše zahtjeva, više od 500, odnosi se na prostor Bujštine, zatim Pule (339), Poreča (233) i Rovinja (97). Podneseno je 1365 zahtjeva, a udruga talijanskih esula spominje da bi moglo biti još 2-3 tisuće zahtjeva.ž

Osimski sporazumi 1975. godine

Talijansko-Jugoslavenska granična pitanje nisu bila riješena potpisivanjem mirovnog sporazuma u Parizu 1947.godine. Pojavljivale su se višekratne krize i pogranični incidenti. Nakon tršćanske krize 1974. godine slijedile su intenzivne  diplomatske aktivnosti i 10. studenog 1975.godine u Osimu, kraj Ancone, potpisani su Osimski sporazumi, koji su stupili na snagu 3.travnja 1977.godine.

Njima su regulirana granična pitanja, pitanja državljanstva, imovine, socijalnog osiguranja za bivše stanovnike Slobodnog teritorija Trsta, pitanja zaštite pripadnika hrvatske i slovenske manjine u Italiji, kao i pitanje talijanske manjine u Jugoslaviji. Tim je sporazumima potvrđena granica na kopnu i u Tršćanskom zaljevu. Sporazum je prihvatio i Vatikan, koji je prema njemu prilagodio i crkvene granice pograničnih župa.

Raspadom Jugoslavije, Hrvatska i Slovenija prihvatile su Osimske sporazume, sa poznatom neriješenom međusobnom granicom u Savudrijskoj vali.

Osimski sporazumi,  uredili su pitanje naknade za napuštenu imovinu i granicu između dvije države. Prema njima, Jugoslavija je morala isplatiti Italiji 110 milijuna dolara za imovinu optanata koja je ostala na području nekadašnje Zone B, Slobodne teritorije Trsta, odnosno Bujštine i Koparštine. Dug je trebao biti isplaćen u 13 godišnjih rata od po 8.461.538 dolara, no 1990. i 1991. isplaćene su samo dvije rate u iznosu od 17 milijuna dolara, poslije čega se Jugoslavija raspala, a Hrvatska i Slovenija, kao sljednice osimskih sporazuma s Italijom, podijelile su ostatak duga u omjeru 62:38 posto.

Italija ne želi Hrvatskoj, kao što nije htjela ni Sloveniji, dostaviti broj računa za uplatu 35 milijuna dolara. Italija je zbog tog pitanja sredinom devedesetih na godinu dana blokirala ulazak Slovenije u EU, odnosno početak pregovora između EU i Slovenije. Italiji nije plan uspio, jer je Slovenija pristala na tzv. Solanin kompromis, kojim je liberalizirala svoje tržište nekretnina, a optantima dopustila pravo prvokupa na imovinu koju su napustili. No, nepodizanje novca što ga je Slovenija uplatila Italiji na poseban račun, je znak kako Italija to pitanje i dalje drži otvorenim, kao što ne želi ni Hrvatskoj dostaviti račun za uplatu hrvatskog dijela duga.

Prema Ugovoru o miru s Italijom i Osimskim sporazumima, dogovoreno je da će se optanskom imovinom – dakle uzima se u obzir samo ova kategorija ljudi – namiriti ratna odšteta Jugoslaviji, ali je Jugoslavija premašila taj iznos, a talijanska strana da će svojim građanima isplatiti štetu, što nije učinila. Tako da je tih 35 milijuna dolara ostalo otvoreno.
Posebno su zainteresirane one bogatije obitelji koje su imale što izgubiti. Međutim sada povrat imovine i novca traže i oni koji nisu optanti ili ezuli, pa je Hrvatska, i njima obećala nadoknadu. Neki ne žele novac nego povrat nekretnina (Cerlenizza) koje nisu male.

Interesantno je da su status ezula preuzeli i oni koji su se rodili u Italiji, čak i druga generacija Talijana i koji s Istrom nemaju ništa. Osnivaju se poglavarstva gradova u egzilu u kojima sjede ljudi čiji su roditelji ili djedovi bili ezuli  itd, itd… Sva se ta pitanja otvaraju kada se obilježava Dan Sjećanja 10. veljače svake godine. Hrvatska strana šuti, pa pretpostavljam da će povratom imovine kompenzirati dug od 35 milijuna dolara.

Sud u Dvoru prognao sve Hrvate iz Zrina 1946. godine – presuda još uvijek vrijedi i dan danas

>> Uništenje Zrina 1943. nije revizija povijesti već istina o partizanskim zločinima

Kotarski sud u Dvoru na Uni po predsjedniku Nikoli Vujačiću, donio je 1946. godine presudu “u ime naroda” o konfiskaciji imovine stanovnika Zrina jer su “svi stanovnici mjesta Zrin za borbu sposobni vodili borbu protiv NOV-a, a zatim ukoliko nisu strijeljani, ubijeni ili poginuli, pobjegli su u toku rata”.

Zbog toga sud donosi rješenje da se “konfiskuje cjelokupna pokretna i nepokretna imovina svih stanovnika mjesta Zrin i to bez obzira gdje se takova imovina nalazi.”

Sud obrazlaže da zbog uništenja mjesta nisu mogli odrediti što je čija imovina, odnosno koje je imovina ratnih zločinaca i narodnih neprijatelja, te se zbog toga imovina oduzima svim stanovnicima mjesta Zrin, te im se zabranjuje povratak, jer bi povratak Hrvata uznemirio lokalno srpsko pučanstvo.

Kojeg li apsurda? Hrvatsko pučanstvo protjerano da se ne uznemirava srpsko pučanstvo???

Tragedija Zrinjana počela je u rujnu 1943. godine, kada su partizani  NOV, 9. i 10. rujna 1943.godine, gradić Zrin na Banovini uništili,  većinu muškaraca odmah pobili,  a preostale  stanovnike, žene i djecu su raselili,  uglavnom u Slavoniju. Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti odmah su uništeni u cijelosti, a da bi progon Hrvata iz Zrina bio konačan, imovina im je svima oduzeta presudom Kotarskog suda u Dvoru.

Sramotna presuda Kotarskog suda i strah od istine, nametnula je šutnju o tragediji Zrina sve vrijeme bivše države. Šutnja o ovom zločinu, o brisanju cijelog jednog mjesta za zemljopisne karte, traje i danas. Kolika je bila mržnja prema imenu Zrin, govori i podatak da su komunističke vlasti promijenile imena mjesta i geografskih pojmova koji su u sebi imali pridjev Zrinski.

>> Obilježena 75. obljetnica stradanja Zrina

Zrinski Brđani postali su Šamarički Brđani, Zrinska Draga postala je Šamarička Draga, a izbrisano je iz karata bilo i ime Zrinska gora.

Rezultat te šutnje je, da se u školi nije učilo o Zrinu, da u Hrvatskoj tek neznatna manjina o tome nešto malo zna, a Zrin je bio sjedište hrvatske plemenitaške obitelji Šubić, koja je po Zrinu dobila i drugo prezime Zrinski.
U Zrinu nema spomen obilježja  Nikoli Šubiću Zrinskom, jednom od najvećih sinova hrvatskog naroda rođenog upravo u Zrinu, kojeg kao borca za slobodu slavi cijela Europa, samo ne Hrvatska, samo ne Zrin.

Bilo je neuspjelih pokušaja za povratom imovine. Biskup Krčke biskupije Ivica Petanjak, čiji roditelji su porijeklom  iz Zrina pokušao je tražiti povrat imovine, ali nije uspio.

Sisački biskup Vlado Košić, sa željom da Zrin ne bude župa u kojoj nema niti jednog vjernika katolika, jer se potomci stanovnika Zrina ne mogu vratiti na svoju djedovinu, pokrenuo je inicijativu za izgradju crkve S. Križa u Zrinu, kako bi se stvorili uvjeti da se u Zrin vrati bar nekoliko obitelji Hrvata. Međutim, izgradnja crkve u Zrinu neće biti moguća dok se ne poništi presuda suda iz 1946. o konfiskaciji imovine, jer je i zemljište na kojem je nekada bila crkve Sv. Križa, konfiscirano.

Da se istina o tragediji  Zrinjana i zločinu komunističke jugoslavenske vlasti otme zaboravu, pobrinuo se publicist i promicatelj istine o stradanjima Hrvata, Damir Borovčak, sa svojom knjigom ZRIN – svjedoci komunističkog zločina!

Zagrebačka nadbiskupija nikada nije ukinula župu Zrin, makar je to jedina župa u Hrvatskoj bez ijednog živućeg katolika. Zrinu, koji je i dan danas „zabranjeni toponim“, kao da ne postoji, kao da nikada nije niti postojalo to mjesto, nije spomenuto niti prošle, jubilarne godine Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog, koji se u tom mjestu rodio.

Hrvatska Vlada obavještena je o problematici  Zrina,  a hoće li nešto poduzeti kroz Ministarstvo Pravosuđa ili Ministarstvo imovine, da ukine tu sramotnu presudu, preostaje nam samo čekati.

Lili Benčik

Komentari

Continue Reading

Lili Bencik

Licemjerje je zamijenilo moralno, etičko, iskreno i pošteno ponašanje političke „elite“ u hrvatskom društvu

Published

on

I ne samo političke elite, već je zahvatilo sva područja ljudskog djelovanja, ali je najpogubnije u sferi političkog odlučivanja.

Što je licemjerstvo, dvoličnost ili hipofrizija?

Etimološki riječ “hipokrizija” dolazi iz grčke riječi hypokrisis koja znači glumaljubomorakukavica i sl.

Označava nemoralno ponašanje kojem se osoba predstavlja drugačije nego što je u stvarnosti.

Licemjer je osoba koja se prikazuje kao dobra i ispravna ( a nije takva).To je osoba koja prikriva “svoje pravo lice” iza moralnih i ispravnih stavova. Sinonimi su hipokrit, himbenik, podlac.

U današnje vrijeme nedostatka etičkih i moralnih principa, prevladalo je licemjerno, dvolično ponašanje, koje je zahvatilo gotovo sve društvene pore u Hrvatskoj. Licemjerje je zamijenilo moralno, etično i pošteno ponašanje.

Licemjerje se, i po vertikali i po horizontali, ugnijezdilo u svim ćelijama društava: u obitelji, braku, školi, crkvi, vojsci, političkim strankama, tvrtkama i najviše u politici.

Što se dogodilo u hrvatskom društvu da smo dopustili masovno širenje licemjerstva, kao dopuštenog ponašanja, umjesto da ga osudimo?

Pokušajmo ;

Smijmo im se, dakle, barem tako pokušajmo iskorijeniti taj politički korov u društvu. Zamislite samo njihova lica kako drže zaglupljujuće, prigodne, sveznajuće govore, a mi im se smijemo i zviždimo!

Od dva lica obraz ne može biti. (Naša poslovica)

BOG I LICEMJERSTVO

Papa Franjo je izjavio da je licemjerje -duhovna šizofrenija!

Papa Franjo je rekao  da licemjeri odvlače ljude od vjere!

Nedavna proslava Božića, diljem Hrvatske, jasno je pokazala svu tu licemjernu politiku čelnih ljudi hrvatske države.

Političari  su, na sam dan Božića otišli na mise, iako, tijekom godine ne posjećuju Božju kuću, što nije sporno. Bog svakoga prima u svoju kuću, u svoj hram, a naročito voli zalutale „ovčice“. Sporno je to što ti isti političari donose zakone koji su u suprotnosti sa Božjim zakonima i imaju obraza pojaviti se u Božjem hramu. To je dokaz njihovog licemjerstva i dvoličnosti!

Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet (1. Petrova 1:16).

Bog nas nije pozvao da živimo dvostruke živote. Jedan za Boga, jedan za sebe ili druge ljude..

Mnogi ljudi misle da biti kršćanin znači imati kršćansku tradiciju, nekoliko kršćanskih stavova, obaviti potrebne sakramente i to je dovoljno. To nije tako.

Božje zapovjedi. Ako ih vrše, oni ne lažu, ne kradu, ne psuju, ne govore dvosmislene stvari, nisu uključeni u ništa što je bludno ili ima sjenu grijeha. To je jedna strana svetosti.

Druga strana svetosti je služenje Bogu i njegovim namjerama.

I jedna i druga strana svetosti je utemeljena u Božjoj riječi. Nema svetosti bez Božje riječi. Možemo raditi najhumanije ili ”najpobožnije” projekte ali ako oni nisu ono što je Bog odredio, onda to nije sveto. Sveto je samo ono što je Bogu ugodno i od njega poželjno. Ono što Bog traži od nas.

Smatrati sebe kršćaninom a živjeti u grijehu i bez stalnog posvećenja je licemjerje. Mi nismo pozvani u licemjerje već u svetost.

RODNA IDEOLOGIJA

Rodna ideologija koja je ušla u sve hrvatske zakone putem Istanbulske konvencije, koja je izglasana u Saboru 13.travnja 2018.godine, uz ogromne pritiske i prijetnje premijera Andreja Plenkovića na članove HDZ-a, na saborske zastupnike, na hrvatske građane i na Katoličku crkvu, bez protivljenja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Metode i način pritisaka kojima se koristio premijer Plenković nedostojne su jednog predsjednika Vlade, koji  se koristio lažima i ponižavao hrvatske građane koji su izašli na dva masovna prosvjeda u Zagrebu 24, ožujka 2018. godine i u Splitu 12.travnja 2018.godine. Manipulacija sa umanjivanjem broja prosvjednika i sa tvrdnjom da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije je direktan napad Premijera na vlastiti narod! Umjesto da kao Premijer štiti interese svog naroda, on radi protiv njega i protiv temeljnih postavki Kršćanstva!

Zar ima većeg licemjerstva?

„Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, uvjeravao je i uvjerava hrvatsku javnost kako u Istanbulskoj konvenciji rodne ideologije nema.  U emisiji HRT-a “Dobar dan, Hrvatska” prikazani su citati iz teksta Istanbulske konvencije koji  jasno dokazuju kako Plenković laže. Vrlo znakovit je i trenutak  u kojem gost emisije naprosto ne zna odgovoriti na logično pitanje voditelja “Zašto je rodna ideologija uopće potrebna u konvenciji kada se govori o zaštiti žena od nasilja?”“

Knjiga Postanka, Biblija

27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.

28 I blagoslovi ih Bog i reče im“ Plodite se i množite i napunite zemlju, i sebi je podložite

A hrvatski Premijer je tvrdio da rodna ideologija neće ući u hrvatsko zakonodavstvo, jer su oni priložili famoznu „Interpretativnu izjavu“ koja glasi;

„Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.”

Evo kako „ odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne  ideologije u pravni i obrazovni sustav“ po Vladajućima;

Primjer 1.

Obiteljski zakon

PRVI DIO   UVODNE ODREDBE

Sadržaj Zakona

Članak 1.

(1) Ovim se Zakonom uređuju brak, izvanbračna zajednica žene i muškarca, odnosi roditelja i djece, mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, posvojenje, skrbništvo, uzdržavanje, obvezno savjetovanje i obiteljska medijacija te postupci u vezi s obiteljskim odnosima i skrbništvom.

(2) Izrazi koji se koriste u ovom Zakonu, a imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski spol, osim ako iz smisla pojedine odredbe ne proizlazi drukčije.

Primjer 2.

Zakon o provedbi Konvencije o građanskopravnim vidovima međunarodne otmice djece

OSNOVNE ODREDBE

Sadržaj Zakona

Članak 1.

(1) Ovim Zakonom uređuje se nadležnost i ovlasti tijela te postupak u vezi sa zahtjevima koji se podnose u Republici Hrvatskoj na temelju odredaba Konvencije o građanskopravnim vidovima međunarodne otmice djece, Haag, 1980. (u daljnjem tekstu: Konvencija).

(2) Pojmovi koji se koriste u ovom Zakonu, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

Iz navedenih isječaka Zakona vidljivo je u članku 1. stav 2 uvedena rodna ideologija. A interpretativna izjava ???  Čista  prijevara !  

Licemjerno, su tvrdili da rodna ideologija neće ulaziti u hrvatsko zakonodavstvo,

Primjer 3

Učeničke svjedodžbe bez imena roditelja i bez spola djeteta (prema Vecernjem.hr)

svjedodžba

Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama objavljen je 17. svibnja 2017. godine u Narodnim novinama, broj 47/2017, a počeo se primjenjivati od 1. rujna 2017. godine te su se sukladno tome promijenili i obrasci javnih isprava i ostale pedagoške dokumentacije koju škola vodi.

I promijenjeni su obrasci, učeničke svjedodžbe ne sadrže više pojmove otac i majka, kao niti njihova imena. Također je maknuta i kategorija spola.

A interpretativna izjava da se neće rodna ideologija uvesti u obrazovni sustav???

Opet prijevara!

Licemjerno, su tvrdili da rodna ideologija neće ulaziti u hrvatsko zakonodavstvo,

GOSPODARSTVO

U Gospodarstvu najbliže mi je spomenuti slučaj Uljanik, jer sam s njim najbolje upoznata, s obzorom da sam ukupan radni staž do mirovine provela u Uljaniku. Poznato je da je Uljanik upropastio IDS, sa svojom vizijom razvoja Istre okrenutog samo prema turizmu. Ivan Jakovčić još je davnih 90-tih godina maštao o preseljenju Uljanika. Te njegove maštarije u djelo su provodili, pored njega i pulski gradonačelnik Boris Miletić i cijela vrhuška IDS-a. Kada je realizacija propasti Uljanika dovedena do sadašnje faze skorog stečaja, IDS se licemjerno izvlači da je država Hrvatska 25 %-postotni vlasnik Uljanika i da ga Vlada RH treba spašavati.

>> Maurizio Zennaro: Jakovčić je ubojica Uljanika

Veliko licemjerstvo IDS-a s obzirom na njegovu konstantnu regionalističku i iredentističku politiku prema Republici Hrvatskoj, stalnom atakiranju na njen suverenitet i integritet! Dovoljno je spomenuti Putovnicu Republike Istre, o čemu sam u više navrata pisala i, Jakovčićevo učešće u dovođenju Končara u Istru i Uljanik, te  protivljenje povratku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u pulsku Zračnu luku. „Militarizacija Pule i Istre nije opcija i mi ćemo se boriti protiv toga na sve moguće načine. Ratni zrakoplovi neće nadlijetati Istru“ izjavljivao je Boris Miletić

>> Zašto Cerovac ne proziva pravog krivca za propast Uljanika?

Vlada RH, pokušava razriješiti slučaj Uljanik, a time i 3.Maj, pa je organizirana i sjednica Vlade u Puli. Koja je održana 13-rujna 2018. godine. Tom je prigodom premijer Plenković izjavio;

Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo Uljaniku. Pokušajmo naći rješenja za budućnost, a manje gledati tko je kriv za ono što je bilo prije”, rekao je Plenković.

Umjesto da je poslao pod hitno USKOK  u Uljanik da istraži gdje je nestao silni novac, pa čak i od nenemjenski potrošenih sredstava državnih potpora, premijer Plenković kaže“ manje gledati tko je kriv za ono što je bilo prije“ Što znači da je licemjerno abolirao IDS od svake odgovornosti za propast Uljanika!

HRVATSKO DRUŠTVO

Hrvatskim društvom od osamostaljenja dominira HDZ, u početku kao pokret, a poslije kao državotvorna stranka, koja je za sljednike KPJ, bila stranka „opasnih namjera“ Opasnih zato, jer nikakva samostalne hrvatska država za njih nije bila opcija.  SDP-SKH, u početku, a kasnije samo SDP.

>> Uljanik: Bruno Langer na TV Z1! KAD ARENU TOURIST kupiš za 2 milijuna a prodaš za 136 mil €

HDZ je u svojim počecima bio demokršćanska stranka, koja se kao stranka identificirala sa hrvatskim nacionalnim identitetom i baš je zato uspjela okupiti  većinu domoljubnih snaga u Republici Hrvatskoj.

SDP je jedva preživio 90-te godine i to može zahvaliti predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji  nije proveo Lustraciju, prije ni nakon Oluje, pa je nakon njegove smrti preuzeo vlast i počeo provoditi detuđmanizaciju.

HDZ se teško oporavljao  nakon smrti dr. Tuđmana , kada je na čelo HDZ-a došao Ivo Sanader, koji je na Splitskoj rivi dao potporu  Mirku Norcu, hrvatskom generalu optuženom za ratne zločine, Sanader se istaknuo kao vođa domoljubne hrvatske opcije. Kasniji su njegovi potezi po pitanju ratnih zločina i suradnje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije demantirali  njegove  riječi izrečene na splitskoj rivi.

Licemjerstvo, pokvarenost , nepotizam i korupcija , pa i kriminal zavladali su u HDZ-u. kada je krajem 2003. godine Ivo Sanader došao na vlast.

Naročito im zamjeram, licemjeran  odnos prema hrvatskim braniteljima. Sa jedne strane ih podupiru, a sa druge su ih razbili u 1 300 udruga, kako bi ih eliminirali iz političkog života i otupili oštricu njihova političkog djelovanja.

Ivo Sanader učinio je nepopravljivu štetu hrvatskoj državi i hrvatskom društvu, kada je na pravoslavni Božić, 6 siječnja 2004.godine, otišao na primanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) i izjavio „sretan Božić, Hristos se rodi“ Time je dao snažan zamah Srpskom narodnom vijeću, na čelu sa Miloradom Pupovcem, srpskoj petoj koloni, koja neprestano ruje i potkopava same temelje hrvatske države, preko svog glasila Portal Novosti, koji gle apsurda mi svi financiramo iz Proračuna RH. I da tu ne bude kraj licemjerstvu i pokvarenosti, Milorad Pupovac je izdanak velikosrpske politike Srbije i provoditelj Memoranduma SANU 2 u Hrvatskoj u korist Srbije.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/ekskluzivno-iz-knjige-ive-sanadera-cestitka-hristos-se-rodi-bila-je-kao-atomska-bomba-1180878 – http://www.vecernji.hr

Ivo Sanader je i u Istri dao odriješene ruke tadašnjem županu Ivanu Jakovčiću ( 2001-2013), i učvrstio IDS na vlasti. A IDS isto tako razbija integritet i suverenitet Republike Hrvatske, tražeći autonomiju tzv. Republiku Istru, koja po njima ima sva državna obilježja, od grba, zastave, monete,  Internet radio postaje do istrovnice.

Sam Sanader počeo je rastakati HDZ, kao državotvornu stranku i dovoditi je u slijepu podređenost Carle del Ponte i svjetskih moćnika. Koruptivni model po kojem je Ivo Sanader vladao Hrvatskom, nažalost postoji i danas.

Daljnje rastakanje hrvatske države događalo se u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, koja je bila primjer licemjerstva, jer od obećanog famoznog Plana 21, nije realizirano ništa!

Da bi danas došli u situaciju da srpska manjina drži  većinu u Saboru i ucjenjuje vladajuće, da IDS upropasti Uljanik, a da za to nitko ne odgovara, da se ljudi masovno iseljavaju i da to nikoga ne zabrinjava, da oni bez imalo ljudskog dostojanstva i nacionalnog ponosa, usvajaju zakone kojima nanose još veću štetu Republici Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Sadašnja hrvatska stvarnost je potonuće SDP, HDZ koji je na putu da se od utemelitelja Hrvatske države, pretvori u njenog grobara i Katoličke crkve koja još ne zna da bi trebala biti samo uz narod.

HDZ se  od demokršćanske ljudske čestitosti, političke vjerodostojnosti, socijalne osjetljivosti  otuđio i zamijenio sa ljevičarenjem i koalicijom sa onima, koji su ga proglasili za  stranku opasnih namjera i agresorom na BIH.

Političke garniture na vlasti su se otuđile od naroda, ustvari od svog biračkog tijela. Licemjerno i lažljivo prevare birače i ulaze u postizborne koalicije za koje njihovi birači ne bi nikada glasovali. To je čista prijevara glasača!

Sve stranke i pojedinci, bi  se trebale  zapitati zastupaju li nacionalne interese ili neke svoje uske i parcijalne ili pak interese  europskih moćnika?  Imaju li savjest ili nemaju? Hoće li biti pošteni, moralno i etički vjerodostojni, ili licemjerni,, pokvareni i nedosljedni?

Papa Franjo kaže;

Licemjerje je virus u sjeni. Sposobnost da vidimo probleme drugih znak je da smo na putu obraćenja!

Lili Benčik

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno