Connect with us

Tvrtko Dolić

HDZ povećava izdvajanja u nenosivi II. mirovinski stup

Published

on

 UMIROVLJENI 2019. I KASNIJE GUBIT ĆE 27 POSTO  Promašeni II. mirovinski stup zavio je u crveno našu ekonomiju i naše financije. Izum je Pinochetova Čilea. Našu najgoru aplikaciju proveli su SDP i njegovih prirepci. Danas HDZ nastavlja istim putem veleizdaje i planira povećati izdvajanja u II. mirovinski stup.

Ova samo formalno samostalna RH nasađena je na krive temelje i na krive stupove, koji nisu nosivi. Maske padaju. Mirovinska reforma i fondovi II. mirovinskog stupa potvrdili su se kao gigantska privatizacijska pljačka. U travnju ove godine Vlada RH donijela je Program konvergencije 2017-2020. Europskoj komisiji već smo dosadili s najavama da 2019. dolazi mirovinsko rasterećenje – oni umirovljeni te godine i slijedećih primat će mirovinu na temelju sveukupne kumulacije 15 + 5 = 20 posto iz bruto plaća, pa je za takve besmislen mirovinski dodatak od 27 posto. Mirando Mrsić, Silvano Hrelja, Velimir Šonje i Danijel Nestić, javno iskazani pobornici II. mirovinskog stupa, naglo su zašutjeli. U čemu je problem? Na sve strane već 15 godina slušamo njihove tirade o nevjerojatno visokim kumulacijama i zaradama fondova II. mirovinskog stupa. Javnost je slavodobitno upoznata da se nakupilo skoro 100 milijardi kuna. Nije vrag da su ti fondovi već pokradeni?

Demo(n)kracija komunističkih lopina

Sve je to demokracija komunističkih lopina. Kobnih 90-tih proklamirano je Tuđmanovo nakazno pomirenje partizana i ustaša po krvnim zrncima. Sve se prašilo od lažnih identiteta. Udbaši su glumili ustaše, a komunjare su nastupali kao partizani, antifašisti i socijaldemokrati. Udbaški HDZ i partijski SDP smjenjivali su se na vlasti i nadopunjavali u svojem djelovanju protiv hrvatskog nacionalnog interesa. Ovakav II. mirovinski stup djelo je Ivice Račana i njegove ekipe. HDZ je poklonio naše banke, a onda je SDP tim stranim bankama poklonio naše mirovinske kumulacije, da bi isti Račan gradio autoceste uz suludo zaduživanje, da bi naše more poklanjao našim neprijateljima, da bi na kraju prodao Inu za sitne novce. Tragediju s Inom zapečatio je HDZ, koji je više puta pokušao prodati HEP, koji ovih dana pljačka zemlju pod izgovorom spašavanja Agrokora, a evo je najavio i povećanje izdvajanja u II. mirovinski stup. Na konto privatiziranih mirovinskih fondova kraljevski živi cijela vojska uhljeba, u bankama i izvan banaka, kao i takozvani analitičari, koji predatorski naplaćuju svoje usluge elaboriranja i lobiranja u korist bankarskih fondova. Sve predivno, lopovski, hrvatski. Labrador je suvišan, jer će nam glave doći naši lopovi.

Lijek je eutanazija umirovljenika

Ne vidim drugi put za rješavanje mirovinske krize. Možda je za te potrebe na čelo Hrvatske doveden Tihomir Orešković, iz strane farmaceutske industrije? Otrovi se na sve strane propisuju kao lijekovi, ali se umirovljenici grčevito odupiru prebacivanju na fondove Svetog Petra. Sve sami pobožni starci, ali nešto ne žure u Isusovo kraljevstvo mira. Zanimljivo, u ovo predizborno vrijeme, prije lokalnih izbora, Silvano Hrelja kao šef lijeve Hrvatske stranke umirovljenika više ne stoji čvrsto uz II. mirovinski stup. Reče da se za sada neće očitovati o povećanju izdvajanja u II. mirovinski stup. Milivoj Špika i alternativni Blok umirovljenici zajedno, javno su se očitovali protiv II. mirovinskog stupa, ali nisu dobili veći medijski prostor, jer se HDZ u svim svojim stavovima priklanja strankama SDP, HNS, HSU i HSLS. Imamo nevjerojatnu situaciju da u Njemačkoj vlada velika koalicija kršćana i kršćanskih socijalista, a kod nas se priprema velika koalicija komunjara i udbaša. Nakrali su se i jedni i drugi, pa se prirodno nameće velika lopovska koalicija. Lopovi svih hrvatskih zemalja ujedinite se! Naravno, u Njemačkoj se ne bave Drugim svjetskim ratom i zaista velikim grijehom svog kolektiviteta, nego vode ovaj ekonomski Treći svjetski rat. Ustavni sud Njemačke hladno je dopustio nacističke stranke, njemačke vojarne ponosno nose imena Hitlerovih časnika, a problem su samo Hrvati. Nijemci uredno uhićuju Hrvate koji se pojave sa slovom U na odjeći. Na facebook-profilu “Mijana Mihaela” pojavio se komentar komemoracije na Bleiburgu: “Danas slavimo dan kada smo pobili nedovoljan broj zločinaca.” Možete li shvatiti koliko se komotno ponašaju neprijatelji Hrvata u formalno samostalnoj hrvatskoj državi? Jedna zločinačka izjava, i ekonomija je potisnuta u drugi plan. Svastika na Poljudu, HOS-ova spomen ploča, pokradene arhive o zločinima i zločincima komunizma, otvaranje krivotvorene dokumentacije o žrtvama jugoslavenskog režima, nove sahrane u Jasenovcu, kao i paralelno otkrivanje i ismijavanje našeg Križnog puta. U kampanjama lokalnih izbora posve je zaobiđen problem II. mirovinskog stupa, što paše strankama HDZ i SDP, kao i njihovim prirepcima.

Sramotan odgovor HDZ-a na konačan raspad mirovinske “reforme” možemo gledati kao onaj stvarni udruženi zločinački pothvat, koji iz ove zemlje protjeruje sve poštene ljude. HDZ zaista planira povećavanje izdvajanja iz bruto plaća u II. mirovinski stup. Kao, nije pljačka ovo što vam se već događa, jer vas možemo opljačkati dvostruko više! Što to konkretno znači? Smanjivanje uplata u I. mirovinski stup, koji namiruje aktivne mirovine? Ili možda povećanje sveukupnog izdvajanja za mirovine s petine na četvrtinu bruto plaća? Ne, u HDZ-u ne znaju što slijedi. Vele da nisu razradili detalje! Njima su to nevažni detalji! Nikakvo čudo da su se ekonomski pokazatelji popravili u vrijeme kada vlada praktično nije funkcionirala. Svi će umirovljenici biti zakinuti, a mnogi zapravo primaju milostinju. Umirovljenici koji nemaju 15 godina staža od 2021. primat će samo 1040 kuna nacionalne mirovine. Žene rođene 1962. moći će u prijevremenu mirovinu 2019. a muškarci 2022. Žene rođene 1962. idu u punu mirovinu 2026. a muškarci 2027. Sve te granice pomiču se u našu robovlasničku budućnost jednostavnim pomicanjem dobne granice za umirovljenje na 67 godina.

A da eutanaziramo političare?

Smiješni su pokušaji HDZ-a da odgovornost za krizu Agrokora predizborno prevali na Božu Petrova i Most. Čudi me da nije prozvan Živi zid. Most je puno toga odigrao krivo, ali sa uspostavljanjem II. mirovinskog stupa ne možemo ga povezati, jer se to dogodilo prije dvadeset godina. SDP i HDZ krasno su zamislili da punimo mirovinske fondove u vlasništvu banaka, i da takvo izdvajanje iz bruto plaća povećavamo koliko to nametnicima paše. Promašene prijedloge HDZ-a u dnevnom novinstvu često prati fotka Tomislava Ćorića, koji je trenutno na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ima tri dana stvarnog rada i stvarnog radnog staža, pa je idealna osoba za probleme rada, radnika i umirovljenika. Kada se Ćorić pehaka maila kroz urede, do svojih suradnika i suneradnika, pojavi se taj nevjerojatan paradoks Ahila i kornjače, koji svakog našeg dužnosnika drži dalje od njegovih obveza i njegovih dužnosti. Srećom za sve nas, pojavile su se te telefonske sjednice vlade. Da ga povećamo? – pita premijer. Naravno, na 5,5! – suglasan je ministar. Niti premijer niti njegovi ministri ne znaju što to povećavaju, ali je odluka jednoglasna. I još brojevi nose svoju magiju, tako da je struka suvišna. Eto, svake godine u II. mirovinski stup (fondovi u vlasništvu banaka) slijeva se oko 5,5 milijardi naših kuna, pa je Ćorić došao na genijalnu ideju da izdvajanje u II. mirovinski stup poveća na 5,5 posto. Tako će se izdvojeni iznos u 2018. povećati na 6,6 milijardi kuna, uz planirani rast plaća, pa se onda isto izdvajanje u 2019. poveća na 6,6 posto, što opet daje bankama 7,7 milijardi kuna u toj godini, da bi se postotak izdvajanja u 2020. povećao na 7, 7 posto, i tako redom do 99,99 posto, kada se po Ćoriću i Plenkoviću aktivira paradoks Ahila i kornjače. Samo naša genijalna vlada može zagrabiti 101 posto u bruto plaće. Ćorić se dosjetio nesretnika na našoj burzi rada pretvoriti u Ahila, kojemu zaposlenje jednostavno izmiče.

Koliko svi oni koji ugodno žive na konto II. mirovinskog stupa utječu na izborne rezultate? Kada je preuzimao HDZ, Andrej Plenković bio je heroj različitih protuhrvatskih skupina na ideološkoj razini, a nakon što je došao na vlast, strogo je u funkciji onih koji zavlače ruku u naš džep, što može značiti da se radi o jednoj istoj interesnoj skupini. Ne morate više pogađati kome će se prikloniti Plenković. Dovoljno je znati tko vam prazni vašu lisnicu. Nevjerojatan je taj nedostatak principa, nedostatak vjere u bilo što pozitivno, totalna podređenost stranom interesu. Gledano iz Bruxellesa, Plenković je “korisna budala”. A slijedeća korisna budala u HDZ-u je Davor Stier, koji treba preuzeti izbornu bazu Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, sve na špranci slanja poruke šefu HDZ-a kroz preferencijalno glasovanje. Stier je već sada Plenkoviću najveća konkurencija za čelnu poziciju u HDZ-u, pa je tako cementiran njegov pad nakon slijedećih parlamentarnih izbora, kada će biti odstranjen kao najveći desničar HDZ-a. Vjerovali ili ne, Davor Stier je slijedeća osoba na kojoj će se Andrej Plenković potvrđivati kao antifašist. Ako Stier omane u vlastitom preslagivanju udesno, nije isključeno da će HDZ konačno otvoriti veći prostor Stjepanu Štercu. U rezervi je glasovanje za HDZ samo zato da ne pobijedi SDP. U svakom slučaju, HDZ će prije slijedećih parlamentarnih izbora generirati strah od povratka SDP-a, koji je zapravo osnovan. Tko može glasovati za stranku u kojoj dominira Nenad Stazić?

 

PRIJEDLOG PROFESORA LOVRINOVIĆAII. mirovinski stup trebamo zamrznuti

U vrijeme prvog koaliranja Mosta i HDZ-a, profesor Ivan Lovrinović je kao saborski zastupnik i član Mosta organizirao Okrugli stol Hrvatskog sabora o II. mirovinskom stupu. Zagovornici tog stupa Mirando Mrsić, Silvano Hrelja, Velimir Šonje i Danijel Nestić pozvali su na vjeru, dok su profesor Lovrinović i ostali protivnici II. mirovinskog stupa i pripadne “reforme” iznijeli konkretne argumente za zamrzavanje II. mirovinskog stupa, odnosno za obustavu daljnjih uplata u II. mirovinski stup. Prema prijedlogu profesora Lovrinovića, nije riječ o ukidanju II. mirovinskog stupa, nego o njegovom zamrzavanju – već formirane kumulacije u fondovima u vlasništvu banaka koristili bi oni osiguranici koji su u te fondove uplaćivali, na temelju procedura koje bi postavile pravedan balans. Spasonosno je obustaviti nove uplate u II. mirovinski stup, koji svake godine povećavaju naš dug za oko 10 milijardi eura, koliko košta finaciranje generiranog manjka u I. mirovinskom stupu, onome koji namiruje mirovine.

Kompromisni prijedlog profesora Ivana Lovrinovića izazvao je podzemni rat protiv njega. Lopovi su produbili sukobe unutar Mosta. Maheri puste neki trač, opanjkaju obje strane, i onda samo čekaju da se mete međusobno počupaju. Kod nas preživljavaju samo stranke s partijskom disciplinom. Naravno, javno pozivaju na toleranciju drukčijeg mišljenja. Navodno se Lovrinovićevo ime spominjalo i na konzultacijama tada novog mandatara Vlade RH Tihomira Oreškovića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića s činovnicima stranih matica “naših” glavnih banaka, u poznatom austrijskom skijalištu Kitzbühelu. Gdje i kako Plenković preuzima instrukcije, za sada je nepoznato. Vjerojatno stižu mailovi, kao zasebne direktive EU. Sveopći rat protiv profesora Lovrinovića završio je njegovim potiskivanjem iz Mosta, pa je nova nacionalna alternativa pala na populističke grane. Ovih dana smo vidjeli kako HDZ koristi aferu Agrokor za miniranje koalicije s Mostom, u grčevitom pokušaju da tako opstruira novi Zakon o arhivama i arhivskoj građi. Nakon što su izmjene zakona o HNB-u u Saboru prošle prvo čitanje, pale su na završnom glasovanju, kada se HDZ izjasnio protiv izmjena. “Čestitam!” – podrugljivo je to komentirao Božo Petrov, kao tadašnji predsjednik Sabora.

 

KOREKCIJA PROFESORA DRAGE JAKOVČEVIĆA

Metoda dekonstrukcije

Profesor Drago Jakovčević podržava hibridno rješenje profesora Ivana Lovrinovića, ali bi on osobno radije pokrenuo potpuni reset. Na rečenom okruglom stolu u Hrvatskom saboru prvi put je spomenut pojam dekonstrukcije neke neuspjele reforme. Namjerno se izbjegavaju pojmovi ukidanja ili zamrzavanja II. mirovinskog stupa, koji zvuče negativno, koji generiraju negativnu klimu u bilo kojem postupku odstranjivanja tog lopovluka, koji se zaista pretvario u elementarnu nepogodu. A opet, osobno namjerno u tekstu naglašavam proklamirano vlasništvo banaka, jer se kroz takve lingvističke obmane sve cementira. Kao, vlasništvo je nepovredivo. Potrebito je ispitati koliko se radi o stvarnom vlasništvu banaka. Naime, umirovljenici su uplaćivali u te fondove i umirovljenici su tako stvarni vlasnici tih fondova. Može li banka biti vlasnik nečije štednje? Dekonstrukcija potpuno odbacuje izmišljotinu vlasništva banaka nad štednjom umirovljenika. Ako su fondovi II. mirovinskog stupa toliko uspješni, banke imaju računicu novčanim kompenzacijama preuzeti prava i obveze tih fondova. Kroz potpunu dekonstrukciju II. mirovinskog stupa, u državnu blagajnu slilo bi se stotinjak milijardi kuna, koje bi riješile financiranje prispjelih mirovina, bez novog zaduživanja, pa i usklađivanje mirovina s plaćama, otvarajući mogućnost zatvaranja nekih skupih kredita, koji su prethodno podignuti za potrebe financiranja aktivnih mirovina. Druga i vjerojatno bolja mogućnost je potpuna dekonstrukcija lopovske “antifašističke RH” i ove lažne tranzicije, odnosno uspostava istinske demokratske Hrvatske, koja bi onemogućila pljačke poput ove kroz II. mirovinski stup.  

 

II. MIROVINSKI STUP

Suma sumarum

(1) U mirovinske stupove i/ili fondove izdvajali smo i izdvajamo petinu bruto plaće – 20 posto. Do početka milenija sve se kumuliralo u jedan (državni) mirovinski stup, koji namiruje aktivne mirovine. Do tada je mirovinski sustav funkcionirao, usprkos brojnim prijevremenim umirovljenima, usprkos brojnim pljačkama mirovinskih kumulacija.

(2) Početkom milenija kod nas je aplicirana mirovinska reforma Čilea. Živio Augusto Pinochet! Odvojen je privatni II. mirovinski stup. Četvrtina mirovinskih izdvajanja, odnosno 5 posto iz bruto plaće, oko 5,5 milijardi kuna godišnje, odlazi u fondove u vlasništvu bankarskih korporacija: UniCredit, Intesa, Erste i Raiffeisen.

(3) Za tih 5,5 milijardi kuna godišnje zakinut je osnovni I. (državni) mirovinski stup, koji podmiruje aktivne mirovine, pa se država morala toliko zaduživati, pa onda sve te dugove skupo refinancirati.

(4) II. mirovinski stup zadržala je samo Hrvatska.

(5) Neke zemlje koje su ukinule II. mirovinski stup tako su izašle iz recesije.

(6) Već 2019. slijede umirovljenja onih koji primaju mirovinu na konto oba mirovinska stupa, pa neće imati pravo na mirovinski dodatak od 27 posto, rezerviran za korisnike samo I. mirovinskog stupa, koji je kroz otvaranje II. mirovinskog stupa zakinut za četvrtinu, odnosno za 5 posto iz bruto plaća. Tako se mirovinska “reforma” prokazala kao privatizacijska pljačka, koja je za korisnike I. mirovinskog stupa obustavila usklađivanje mirovina s rastom plaća, a korisnicima II. mirovinskog stupa “donijet” će oko 21 posto manje mirovine u odnosu na referentne korisnike samo I. mirovinskog stupa.

(7) Povratak osiguranika i fondova u I. mirovinski stup spasio bi umirovljenike i zemlju, ali Vlada RH to ne dopušta, jer to ne paše bankama, koje jednostavno preuzimaju dio naših mirovinskih izdvajanja i tako plivaju u izobilju našeg novca, i praktično iste novce plasiraju kao unosne kredite za namirivanje proizvedenog manjka u I. mirovinskom stupu. To ne dopuštaju niti oni koji kraljevski žive na konto II. mirovinskog stupa. 

(8) Gore od svega toga, HDZ planira slijedeće godine povećati izdvajanja u II. mirovinski stup, iako to neće pomoći onima koji idu u mirovinu 2019. i kasnije. Riječ je o providnom pokušaju da se pod izgovorom brige za korisnike II. mirovinskog stupa provede nova privatizacijska pljačka.

Tvrtko Dolić

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno