Connect with us

Tvrtko Dolić

Građanski rat državnih linija uprave

Published

on

 PLAĆENICI TRAŽE VLAST     Koje li države? Jedan je strani namjesnik, drugi je ronin, a treći petokolonaš. Bolje je da se HV podijeli na više interesnih skupina, pa da se građanski rat vodi otvoreno s vojnim sredstvima, a ne kroz nabavu vojne opreme. Bilo bi to jeftinije za sve nas.

Vjerojatno ste pogledali japanski klasik “Shichinin no Samurai” Akira Kurosawe iz 1954. Stanovnici sela unajmljuju sedam ronina, samuraja bez gospodara, da zaštite selo od bande koja ga pljačka svake godine. Šest godina kasnije, John Sturges je preuzeo ideju kao podlogu za svoj vestern, u kojemu plaćenici brane meksičko selo. Toga ima samo na filmu. U realnom životu, oni koji odglume branitelje i domoljube, preuzimaju selo i nastavljaju ga terorizirati. Koliko smo podoficira i oficira JNA dobili na grabaču, pod izgovorom da je bolje da nisu na strani neprijatelja? A ono, “neću protiv druga svog”. Kažu da im je savjest čista. Zar ih nismo plaćali da nama ostalima savjest bude čista?

Domaći plaćenici

Kada se 1991. razmahala agresija Srbije na Hrvatsku, svatko je bio dobrodošao u obrani, pa i plaćenici. Primjerice, Damir Krstičević pristigao je nakon raspada Jugoslavije, kao ronin JNA. Ante Gotovina bio je francuski legionar. Za svoje vojničke vještine obojica su uredno plaćeni, više nego u inozemstvu, jer su uz redovnu mjesečnu plaću dobijali terence i kvalitetne stanove na prestižnim lokacijama, najviše funkcije i društveno uvažavanje. Jedan “naš” general sretno je preživio nepostojeću saobraćajnu nesreću, u kojoj je postao teški invalid, i isti dan odigrao rekreativni teniski meč. Toga ima samo kod nas. Roninu se otvarala mogućnost da svoju bivšu suprugu korektno udomi, i da sa svojom novom suprugom ili ljubavnicom useli u novi i bolji stan, na još boljoj lokaciji. Kao što je to sebi dopuštao komunistički funkcioner, ronin je mogao preseliti u bolji stan kada bi stari postao zreo za veće pospremanje. Nije mi jasno zašto takvog “komunjaru” obrane vodimo kao dragovoljca? Zašto ga registriramo kao branitelja? Ako nije položio svoj život za Hrvatsku. Obavio je svoj posao ili se samo izležavao, plaćen je za to, i što me briga jeli bio vojnik ili zaboravljeni partizan u zasjedi. Prodavao je struku i svoju osobnu nestručnost. Posebno je smiješan pokušaj Nenada Ivankovića da slavi kao heroje one ronine koji nisu bili teže ranjeni. General HV-a nije heroj, nego omraženi direktor u svome vojnom poduzeću. Koji promiče ulizice i osobe bez morala. Pravi heroj ostavio je svoje kosti na ratištu, a onih nekoliko preživjelih heroja nisu postali generali. Naprotiv, heroji Vukovara istraživani su, premlaćeni i poniženi, kako u Srbiji, tako i u “samostalnoj” Hrvatskoj, koja je za istinske heroje formirala komisije, samoubilačke misije, pa i eskadrone smrti. Heroji su i oni Hrvati i ne-Hrvati koji su se dragovoljno uključili u obranu zemlje i za to nisu dobili niti kunu. “Tko ne voli generala?” – pita nas i Andrej Plenković, kao uspaljena usidjelica, koja vreba partiju u odori. Nitko normalan ne voli generala, osim njegove majke, i eventualno njegove supruge ili djece, koji nekako u obitelji podnose režim oficirčine.

Dogodilo se da iz JNA pristigne sva sila ronina, koji su se našli pred teškim izborom: služiti svoje nove velikosrpske gospodare i čekati pobjedu “jugoslavenske” opcije, ili zadržati “društvene” stanove u Hrvatskoj? Čast izuzecima, nije prevagnulo domoljublje, nego ekonomska računica. Ti naši ekonomisti, kao i mnogi drugi, ostali su duboko odani genocidnoj jugoslavenskoj ideji. Svatko od njih položio je zakletvu zločincu Titu, i tu zakletvu nikada nije povukao. Kako su se činovi direktno prenosili, oficiri i podoficiri JNA, stručnjaci za ročnu vojsku, brzo su postali visoki časnici i vojni stratezi HV-a, odnosno jako skupi plaćenici, veliki teret na državnom proračunu, dok su visoko kvalificirani civili uključeni u obranu zemlje kao obični vojnici. Prisjetim se kako je neposredno prije Oluje jedan general podrijetlom iz JNA podijelio postrojbama manevarsko streljivo. Ronini su zadržali “društvene” stanove, jeftino ih otkupili, ušli u određene procese društvene integracije, često i kao profesionalni antifašisti, ali mi nikada nećemo saznati koje su gospodare služili, koliko je njih poslano od strane neprijatelja, da potkopa našu obranu ili da nas na neki način osramote. Naravno, 90-tih su mnogi od njih u lisnici nosili istu sliku djeda ustaše, i svatko od takvih je tvrdio kako je sliku obiteljskog nacionaliste pronašao skrivenu na kućnom tavanu. Svako upoznavanje s bivšim pripadnikom JNA imalo je tu svoju šprancu. Pruža se ruke, izgovara se ime, a već prilikom prve slijedeće komunikacije “prebjeg” vadi lisnicu i pokazuje sliku moga dide, po maminoj strani. Nekako bi me to dirnulo. Gdje si rođo? On je uskog i šiljatog lica, a moj je dida imao široko lice rasnog Dinarca. Ako malo bolje pogledate, kroz vizuru rodoslovno kompetentnog Šime Đodana, svi ti naši generali, od Damira Krstičevića do Ante Gotovine, imaju to usko i šiljato lice Karađorđevića. Ante je uvijek govorio hrvatski, dok je Damir pristigao s onim privlačnim štihom Akademije JNA, jadna nam majka, gdje nam je pamet. Roninima su bila puna usta pomirenja, a privatno su se getoizirali u tim zgradama u kojima su dobili stanove. Oni rijetki podoficiri JNA koji su gledani kao hrvatski nacionalisti, sporo su se integrirali u šire nacionalno tkivo, pa su se takvi u konačnici vratili u JNA stado. Ronini su imali svoj jezik i svoje lozinke raspoznavanja i upozorenja da je naišao ujkan ili netko drugi od onih koji nikada nisu pripadali jugoslavenskim strukturama.

Ti nikakvi hrvatski generali 

Znate, po istim ustavnim ovlaštenjima koja danas pripadaju predsjednici KGK, Stipe Mesić je 2000. glatko umirovio najpoznatije hrvatske generale, kao obične šmrkavce. Ante Gotovina uskoro je hrabro bježao iz svoje drage “samostalne” Domovine, koju je “oslobodio”. U svim filmovima na temu nesalomljivih legionara, lažno optuženi legionar krenuo bi na glavnoga u svojoj uspravnici. Svi smo očekivali da Ante upadne na Pantovčak i smakne titoističkog uzurpatora. Ante je ipak zapalio. Javile su se objede da se skrivao kao časna sestra. Slučajno naiđe Stipe Mesić, a Gotovina popravlja maramu, vadi krunicu i prebire čisla. U Haagu je Gotovina bio tih kao curica, kao da je promijenio spol, što može biti razlog da je Antun Vrdoljak za ulogu Generala angažirao svog zeta. S Krstičevićem smo imali drukčiju, ali jednako poremećenu situaciju. Samo luda nacija postavlja za “ratnog zapovjednika” neiskusnog mladića. Krstičević se nije pobunio protiv umirovljenja, nego je cendrao zašto od vrhovnog zapovjednika nije pozvan na razgovor. Sve je to namještaljka za naivnu hrvatsku sirotinju. Vrana vrani oči ne vadi. Antu Gotovinu skrivao je Stipe Mesić, bio Gotovina toga svjestan ili ne. Na konto bjegunca Gotovine pritiskala se Hrvatska na međunarodnom planu, i još se u zemlji produbljivala reokupacija od strane pete kolone. Da je Stipe Mesić zaista išao na generale, prebacio bi ih u pričuvu, a ne u mirovinu. Nacija je bila konsternirana, a Mesić je mogao komotno od svakog umirovljenog generala zatražiti mito za prijevremeno umirovljenje. Vidite, danas Grabar Kitarović kao predsjednica i vrhovni zapovjednik HV-a ne smije krivo pogledati davno umirovljenog generala. Krstičević je bahato podnio ostavku na poziciju ministra Obrane zbog same sumnje da mu uspravnica nešto prigovara. Krstičević je dodatno vojno školovan u SAD-u, nakon čega je slovio kao američki samuraj, kao i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U čemu je problem? Sve bilo je igra, ali suprotno objavljenim tezama, odgurali su predsjednicu Kolindu, a ne ministra Krstičevića i premijera Plenkovića, što dalje od raspodjele provizije za nabavku vojnih zrakoplova i ostale vojne opreme. Zanimljivo, LNG je došao na dnevni red Vlade pod oznakom tajno. Jeli to ta transparentnost, koja se spominje u Strategiji nacionalne sigurnosti, s kojom se kite Krstičević i Plenković?

Dakle, za razliku od Dečeca kojeg je smijenio Stipe Mesić, javnost je neki dan upoznala odraslog i prkosnog Damira Krstičevića. U dostupnoj biografiji piše da se priključio HV-u 1991. godine, nakon što je završio Akademiju JNA. Dobro, a kada je točno završio Akademiju JNA, gdje je bio raspoređen, i kojeg je mjeseca i koje godine prešao u HV? Ne vjerujem da je sudjelovao u napadima na Vukovar ili Kupres, ali takvu sumnju može otkloniti prezentiranjem svoje JNA karijere, iz mjeseca u mjesec. Za razliku od njegovog ministra Krstičevića, premijer Plenković je dobro nam poznati general poslije bitke. U daljnjem tekstu: Izvršitelj i Ovrhovitelj. Sve članice Unije, svi predsjednici i premijeri tih članica, vode računa o nacionalnom interesu, samo čuveni Ovrhovitelj kao predsjednik Vlade RH spremno izvršava naloge svih vanjskih (međusobno suprotstavljenih) centara moći, pa i nekih unutarnjih, protuhrvatskih. Namjesnička gotovost premijera Andreja Plenkovića donosi nam nepopravljivu štetu. Plenković to brani floskulom o jedinstvenoj politici Unije, a takva ne postoji. Snažnije članice tlače one slabije, a niti na jednoj razini nema pune solidarnosti, što Brexit potvrđuje. Hrvatska je na putu prema Višegradskoj skupini, ali to neće omesti Viktora Orbana da podrži muljažu MOL-a i energetsko uništavanje Hrvatske. Tko danas odlučuje da se “samostalna” Hrvatska podredi maloj susjednoj Sloveniji? I agresorskoj Srbiji? Koja nije članica Unije. Kupovati vojnu eskadrilu danas, kada se blokovi formiraju? Kada se Unija raspada, pa nitko ne može znati kamo će se u skoroj budućnosti prikloniti Švedska ili Južna Koreja. Britanci su otvoreno potkopali Uniju, a Njemačka tajno ide protiv ostalih članica Unije, dajući podršku proizvodnom jačanju Turske i Rusije, na štetu slabijih članica Unije.    

Komedija Ostavka

Zaboravljamo da je takozvana “samostalna RH” bila dvostruko okupirana zemlja. Uz srpske paradržave, imali smo reokupaciju preostalog teritorija, institucija i poduzeća kroz lažnu tranzicijsku dominaciju jugoslavenskih fašističkih (desnih) struktura, koje su se u novoj podjeli uloga presvukle u lijeve i antifašističke, a neki labradorski i u one naoko domoljubne, uz društvenu integraciju kriminala svih vrsta. Granice vojnih oblasti nisu se podudarale s republičkim, pa se činilo kako smo se riješili oficira JNA, kad evo i njih. Malo po malo, “bivši” pripadnici JNA preuzeli su HV, pa kada je usfalilo oficira ili podoficira, ubacivali su se jugoslavenski milicioneri. Mnogi naši generali i najviši časnici za Domovinskog rata bili su teritorijalni regulatori, lokalni šerifi, pa i samoproglašeni carinici. Koje je to životno iskustvo navelo generala vojnika Damira Krstičevića da praktično postane trgovački putnik “M Sun”-a? Danas značajne korporacije, u vlasništvu poduzetnika i branitelja Stipe Matića, bivšeg pilota JNA, koji zapravo nije upitan, jer je ugrabio komad našeg tržišta informatičke i tehničke opreme još za Jugoslavije. A “M Sun” i njegovi poslovni partneri jesu značajni dobavljači MORH-a i drugih državnih resora, pa je postavljanje Damira Krstičevića za ministra Obrane eklatantan primjer sukoba interesa. Svuda u svijetu, ministar Obrane je civil, i najčešće financijaš s iskustvom, koji nikada nije bilo koga zastupao na trgovačkoj matrici. Svuda u svijetu, takvi ne biraju opremu strogo prema kvaliteti i cijeni, niti traže “višenamjenske zrakoplove”, nego otvoreno opremaju svoju vojsku u skladu s nacionalnim izborom vojnih i političkih saveznika.

Krstičević u natječaj za isporuku vojnih zrakoplova uvodi ugovor države s državom, bez posrednika. Ali, to samo znači da će se provizija dijeliti na razini državne administracije, a Plenković i Krstičević su premijer i ministar. Ponovno ću naglasiti – kada bi neki ministar za predsjednikovanja Stipe Mesića pokušo njega zaobići, glede nabavka vojne opreme ili raspodjele provizije, završio bi u pržunu. Suprotno promišljanju Ivankovića, možemo zaključiti da se nabavka borbenih zrakoplova pretvara u sukob poslušnika Unije, poslušnika Washingtona, privatnog kapitala, pa i u sukob oko raspodjele provizije. Južnokorejski trenažni FA50 ima smisla zbog obuke novih pilota, ali za borbeno djelovanje sami Južnokoreanci kupuju Gripene. Jedna činjenica zaista intrigira. Damir Krstičević promijenio je ranije postavljenu specifikaciju u korist “višenamjenskih zrakoplova”, što je otvorilo prostor trenažnim FA50, s mogućnošću dodavanja naoružanja. A Krstičević je praktično bio  trgovački putnik “M Suna”, koji zastupa neke južnokorejske brandove. Javnosti se maše s regionskim ugrozama i borbenim zrakoplovima, a gradnja nove infrastrukture i odgovarajuće struke koštat će još više, pa ako trebamo preveslati Amere, onda je pametno uključiti i rusku ponudu, koja se u novu “tronožnu osovinu” Njemačke posve uklapa. Osobno me smeta ta nekonzistentnost naše politike, vertikalno i horizontalno. Aktualna navala na predsjednicu RH može biti apsolutistički pohod Andreja Plenkovića, kao i politika Angele Merkel protiv našeg dubljeg povezivanja s SAD-om, ali i pokušaj da se predsjednica isključi iz raspodjele provizije u nabavci vojnih zrakoplova. Možemo li nakon slijedećih predsjedničkih izbora očekivati istragu koliko su Kolindu Grabar Kitarović podržali Amerikanci? Hoće li se nova ustavna redukcija ovlasti predsjednika / predsjednice RH provesti prije nove nabavke vojnih zrakoplova i vojne opreme, odnosno prije raspodjele provizije? Glede novih zrakoplova, spominju se cifre od 500 milijuna do milijarde eura, bez cijene nove infrastrukture. Zar za te novce nismo prodali Inu? U vrijeme višestruko manje prezaduženosti zemlje.

PREMIJER vs PREDSJEDNIK

Proglasimo neutralnost

Nije dobro. Britanija napušta Uniju da može slobodnije djelovati protiv nje, a Njemačka je zajedno s Turskom i Rusijom zaseban tronožac, praktično izvan Unije i iznad Unije. Njemačka je već tradicionalno u strateškom paktu s Turskom. Višnja Starešina reče da Njemačka nije samo podijelila Europu, nego ju je i razdijelila. Zahvaljujući rođacima u Njemačkoj, davno sam saznao za njemački plan rasno podijeljene Unije, odnosno Eurozene više brzina, i u svezi toga alarmirao domaću Javnost, da bi se to kvalificiralo kao znanstvena fantastika. Angela Merkel ne podržava samo Ruse, nego i ruske satelite, pa u takozvanom Regionu daje podršku Sloveniji i Srbiji, pa i potiskivanju Hrvata u BiH, koji trebaju postati anacionalni ideolozi nacionalno i vjerski podijeljene Bosne između pravoslavnih Srba i muslimana, za koje Nijemci kao i mi znaju da su podrijetlom Hrvati, ali takav identitet suspendiraju. Sve te stotine tisuća Hrvata koji su potražili zaposlenje u Njemačkoj, bit će asimilirani. I to je jedan od razloga zašto Nijemci sustavno razvodnjavaju hrvatski nacionalni identitet. Njemačka preko svog veleposlanstva u Beogradu financira zbornik “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi”. Informbiro je ponovno tu. Naime, Nijemci obnavljaju Staljinovu ideju o jednoj balkanskoj državi, koja bi uključivala Bugarsku. Nijemci finaciraju i dokumentarce o Georgi Dimitrovu, koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio Bugare od velikih žrtava. Poznat je po optužbi za paljenje Reichstaga, i bio je glavni tajnik Kominterne, tada osoba za svjetlosne godine važnija od Tita. Nijemci nas vraćaju u 1948. i ovaj put Nijemci odstranjuju Tita, koji je na sve strane proizvodio nered. Floskula da su ljudi bogatstvo za nas ne vrijedi. Zaboravljamo da je vrijednost Lijepa naša, a ne desetkovana hrvatska nacija, koja žuri pronaći novog gospodara nakon što se riješila još jednoga kojega više nije mogla podnijeti. Nijemci neće dopustiti da im povijesni dug prema nekoj podaničkoj naciji pokvari današnje strateške odnose. Onako na prvu, možemo reći da se Andrej Plenković priklonio sposobnoj Angeli Merkel, ali to nije nikakva garancija za budućnost, jer bez obzira tko će biti novi pobjednik, nas će naši neprijatelji uspješno prebaciti na gubitničku stranu. Britanci su spriječili da NDH na kraju rata prijeđe na stranu Saveznika. Današnja prezidencijalna linija svrstala se uz SAD, a glavni saveznik i oslonac SAD-a je Britanija. To je neraskidivo. Dakle, Britanija će ponovno odlučiti kojoj strani Hrvati pripadaju, a nekako sam siguran da nam ponovno pakira gubitničku stranu.

Njemačka je tajnim ugovorima preuzela koncesije u luci Kopar. Sve se odvija u okvirima Hitlerove politike pred Drugi svjetski rat, pa je uslijedio i pakt s Beogradom, ne za dugo, jer Britanija napušta Uniju, pa uskoro možemo očekivati novi “27. mart” nekog drugog nadnevka, ponovno u režiji britanskih obavještajaca, diplomacije, i trgovačke mreže. Za razliku od Hitlera, Merkelica iskrenije igra na današnjeg Staljina, pa tako namjerno čini Njemačku ovisnu o ruskoj nafti i ruskom plinu. Gledano manje emotivno, Merkelica je povukla genijalan potez. Naime, “saveznici” ovaj put ne potapaju tankere na putu za Hamburg, nego pokušavaju što više povećati ponudu plina i nafte s drugih tržišta, čime su Nijemci na druge prebacili troškove projekta Tri mora i LNG terminala u Hrvatskoj. Mogu očekivati jeftiniju naftu i jeftiniji plin u ruskoj ponudi, i još su izbjegli mogućnost da ih netko navede na novi pohod na Rusiju, zbog energenata. Kesu će razriješiti i Donald Trump, koji vuče snažne poteze, ali europskim lopovima ipak nije dorastao. Merkelica ne progoni Židove, nego ih uvozi, a nekakvu ravnotežu ostvaruje otvaranjem prema arapskim izbjeglicama s Bliskog istoka. Nije to Hrvatska – u Njemačkoj svi stranci teže što bržoj asimilaciji unutar moćne njemačke nacije.  

LEX AGROKOR – OZKONJIVANJE PROVEDENE PLJAČKE

Agrokor je preko fondova izvlačio novce iz HBOR-a

Vrijednost imovine Agrokora dramatično je manja od one koja je prezentirana Javnosti, da se opravda lex Agrokor. Isisani su i novci i ostala suptanca. Najveći “Konzumovi marketi” zapravo su u najmu. Kako su imovinski i rentijerski presloženi proizvodni brandovi? Čija su zemljišta? Imamo nova saznanja o aferama Agrokor i Mirovine, o izvlačenju novaca iz HBOR-a preko fonda Nexus i Zagreb-Montaže, i “projekata” koji nikada nisu započeti, kao i o sličnim zloporabama mirovinskih fondova. Pokazalo se da je država samoposluga tog konecrna i stranih banaka, uz zaseban modalitet za svaku krađu, koja se prebacivala na izvršitelja, simbolički rečeno na bravara koji je pokupljen da obije kasu. Primjerice, prozvani fond Nexus, u vlasništvu Nexus FGS-a, kupio je Kosmo od Todorića, da bi ga nakon toga prodao Todoriću, a što je to konkretno značilo u pranju novca, to tek treba analizirati, razotkriti. Današnji financijski lanci sreće imaju više slojeva, da se krajnji špekulanti zaštite. Kada se sve to događalo? I, jeli Zdravko Marić sudjelovao u odlučivanju o takvim transakcijama. Zdravko Marić nije se morao izuzeti iz takvih transakcija, jer nisu bile direktno adresirane na Agrokor, ali može biti da je svejedno izgorio, jer će ući u probleme i ako nije sudjelovao u odobravanju spornih makinacija. Kako je baš te izbjegao? Zdravko Marić u utorak se iz Banskih dvora brzo udaljio u automobilu, ostavljajući novinare i DORH bez komentara. Agrokorov gubitak 2016. konvergira prema 20 milijardi kuna. Riječ je o 

Dakle, korupcija u državi jezovito je duboka. Trebamo hitno provesti dekonstrukciju II. mirovinskog stupa i odgovarajućih fondova u vlasništvu banaka. Pokazalo se da HBOR ne nadzire projekte koje kreditira, što je nedopustivo, neovisno o tome kako je to regulirano zakonima i pravilnicima. Moramo konačno uvesti praksu da podrazumijevamo očekivane mehanizme neke funkcije, bez obzira jesu li zakonski specificirani. Ponovno smo zaprepašteni mlakom reakcijom vrha države. Ministrica gospodarstva Martina Dalić hladno je izjavila kako druge (određene) institucije trebaju prepoznati nezakonitosti. Očekuje da DORH-a, Hanfa i druge nadzorne institucije njoj objasne što se dogodilo. A te institucije računaju na to da će im Dalićka objasniti financijske trikove i prepoznati finacijske muljaže. Nerazumijevanje očiglednog kriminala na razini države pomaže njegovom prelijevanju u naš dug. Dalićka se držala kao da govori o rezultatu neke drugoligaške nogometne utakmice u Austriji. Jeli Andrej Plenković izašao pred javnost i iskazao zaprepaštenje? Ne, ponaša se kao da se to njega ne tiče. Kao da je ekonomija sporedna stvar u našem životu. Pitanje je koliko on može razumjeti što se dogodilo prošle godine i kakve se makinacije događaju ove godine, sve za njegovog mandata. Eto, što hoćemo? Sve je transparentno! Do bola. Znate, sve su to psihički bolesnici, koje ne možemo kažnjavati. Jedan je pedofil, drugi je piroman, a svi smo opsjednuti s novcem i novčanim problemima.

Tvrtko Dolić 

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno