Connect with us

Društvo

Gdje je skriveno 8 milijardi kuna deficita državnog proračuna?

Published

on

KRHKO JE ZNANJE, A NEZNANJU NEMA KRAJA Vlada lažno planira deficit državnog proračuna u 2015. na 12,5 milijardi, što je za 8 milijardi kuna manje od realnog stanja javnih financija u 2014.

Kako je deficit smanjen a da se niti jednom korisniku državnog proračuna nisu smanjila prava?

Dospjeli dugovi zdravstva od 2,1 milijarde kuna nisu planirani u deficitu za 2014. godinu. Vlada planira 7,6 milijardi kuna iz EU fondova u 2015. Projekti nisu pripremljeni. Boris Lalovac pušta HZZO iz Riznice, dok u Riznicu ulaze gubitaške državne bolnice.

Na našu žalost, u prezaduženoj zemlji s većim uvozom od izvoza, proračun nikako ne možemo gledati kao pješčanu uru. Svuda u svijetu, riznica se uzima ozbiljno. Proračun se ne smije raditi na bazi obmanjivanja birača i Javnosti, jer onaj tko krivotvori proračun zapravo pljačka banku. Umjesto da se DORH bavi očiglednim lažiranjem javnih financija

Vlada planira deficit proračuna u 2015. godini u iznosu od 12,5 milijardi kuna. Po najnovijem rebalansu proračuna za 2014. godinu, manjak u državnoj blagajni iznosi 15,6 milijardi kuna – povećan je u odnosu na zadnji rebalans za 2 milijarde kuna. No, realni manjak u državnoj blagajni je znatno veći. Naime, Vlada je prebacila oko 3 milijarde kuna iz II. mirovinskog stupa u I. stup, na osnovu beneficiranog radnog staža, šo je jednokratna operacija…

RH, usmjerio se na proceduralne pogreške u izdavanju putnih naloga. Strašno je za nas i Hrvatsku da se proaktivna politika proračuna svodi na fondove EU.

Milanovićeva vlada planira deficit proračuna u 2015. godini u iznosu od 12,5 milijardi kuna. Po najnovijem rebalansu proračuna za 2014. godinu, manjak u državnoj blagajni iznosi 15,6 milijardi kuna – povećan je u odnosu na zadnji rebalans za 2 milijarde kuna. No, realni manjak u državnoj blagajni je znatno veći. Naime, Vlada je prebacila oko 3 milijarde kuna iz II. mirovinskog stupa u I. stup, na osnovu beneficiranog radnog staža, i time popravila krvnu sliku proračuna za 2014. To nije redovan i konstantan prihod državnog proračuna, već jednokratna uplata koja se ne može konstantno planirati. Pravi problemi dolaze u 2016. godini, kada više neće postojati mogućnost prebacivanja u I. stup, pa Vlada planira uvesti nove poreze. Podaci za 2014. godinu nisu finalni. Tek po izvršenju proračuna za 2014. pokazat će se stvarno stanje.

Lažiranje deficita za 2015. 

Vlada nije u najnoviji rebalans Proračuna 2014. uračunala i dospjele dugove u zdravstvu, one koji nisu podmireni, a iznose oko 2,1 milijardu kuna, što je uistinu lažiranje javnih financija RH, što je teško kazneno (ne)djelo, pljačka Riznice, uz obmanjivanje investitora i poreznih obveznika. Očigledno je da Milanovićeva vlada ne zna što napraviti, pa lažira

Deficit od 21 milijardu kuna

Milanović treba Javnosti objasniti kako planira smanjiti stvaran deficit sa 21 milijarde kuna iz 2014. godine na 12,5 milijardi kuna u 2015. godini, odnosno za 8,5 milijardi kuna, a da niti jednom korisniku državnog proračuna ne smanji prava, sve pod pretpostavkom rasta od 0,5 posto.

javne financije. Kada se deficitu pribroje “lažni” prihodi na temelju beneficiranog radnog staža i nepodmirene dospjele obveze u zdravstvu, stvarni i realan deficit za proračunsku 2014. iznosi oko 21 milijardu kuna, na što je ukazao racionalni Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta Zagreb. Još prilikom donošenja proračuna za 2014. godinu, Lovrinćević je upozorio Javnost da su mjere Vlade svedene strogo na prihodovnu stranu proračuna, a takav idiotizam u ovakvoj krizi možemo prepoznati i u Proračunu 2015.

Pravdajući u Saboru proračun za 2015. godinu, Milanović je rekao kako je isti realan i ostvariv, no niti je realan, niti je ostvariv. Kao što Milanović nije realan premijer. Spominjao je asfaltiranje ulica, jeftino upakirao frazu o krivnji HDZ za potop javnih financija, no argumenti za ovakav Proračun 2015. jednostavno su nestali. Milanović treba Javnosti objasniti kako planira smanjiti stvaran deficit sa 21 milijarde kuna iz 2014. godine na 12,5 milijardi kuna u 2015. godini, odnosno za 8,5 milijardi kuna, a da niti jednom korisniku državnog proračuna ne smanji prava, sve pod pretpostavkom rasta od 0,5 posto. Dajte nam tu reklamiranu transparentnost, da vidimo tu analitiku i tu pamet.

Vlada se sjetila nove obmane kod prihodovne strane proračuna, a to je stavka “pomoći od međunarodnih institucija”, odnosno EU fondova, koju planira na nedostižnih 7,6 milijardi kuna. Rebalansom proračuna za 2014. ista stavka iznosi 3 milijarde kuna, odnosno bila je manja za 4,6 milijarde kuna od planirane za 2015. godinu. No i tih rebalansiranih 3 milijarde kuna novca iz EU za 2014. neće se ostvariti. Rashodi dani u EU iznose oko 3,6 milijardi kuna. To znači da je RH neto uplatiteljica u proračun EU po najnovijem rebalansu za 600 milijuna kuna. Obmana sa EU fondovima na prihodovnoj strani proračuna bit će ubrzo raskrinkana, pa će opušteni Branko Grčić morat odgovoriti kako je planirao skoro milijardu eura iz EU kada operativni programi na temelju kojih se povlači novac nisu odobreni od Europske komisije. Projekti nisu niti približno pripremljeni. Administracija koja radi na takvim projektima je potkapacitirana. Sposobnošću  povlačenja novaca iz EU mjeri se sposobnost državne administracije, odnosno cjelokupne Vlade.

Rupa u zdravstvu duboka je 7 milijardi kuna

Vlada ne reže rashode, a prihodovna strana proračuna za 2015. nije ostvariva. Vlada planira povećanje prihoda od poreza na dohodak za pola milijarde kuna, dok je istovremeno planirano smanjenje poreznih stopa kod istog poreza. Vlada planira prikupiti pola milijarde kuna od poreza na štednju. Isto tako, jedinice lokalne samouprave izgubiti će skoro milijardu kuna na račun izmjena u porezu na dohodak, što će stvoriti rupu u njihovim proračunima, što će opet završiti u deficitu opće države i povećanju javnog duga.

Realno je u zdravstvenom sustavu iscurilo 7 milijardi kuna! HZZO izlazi iz Riznice zbog fiktivnog smanjenja državnog deficita, ali vjerojatno i za potrebe privatizacije HZZO-a. Od svog nastanka do danas, RH je okvir privatizacijske pljačke, i ništa više.

Stavka poreza na dobit povećana je za 200 milijuna kuna, iako i dalje postoji oslobođenje poreza na dobit prilikom reinvestiranja dobiti, a rezultati poslovanja poduzeća sve su lošiji i lošiji. Stavka prihoda od poreza na robe i usluge, odnosno PDV-a, povećana je za milijardu kuna, dok je planirano povećanje gospodarskog rasta 0,5 posto, što iznosi oko 300 milijuna kuna više. Ali, gospodarski rast neće se ostvariti niti iduće godine, pa se neće ostvariti niti PDV u visini ovogodišnjeg.

Zdravstveni sustav je na aparatima, pa je sada izmišljeno izdvajanje HZZO-a iz državne riznice, što je umjetno smanjenje deficita državnog proračuna, kao i lažiranje deficita u zdravstvenom sustavu. Naime, rashodi na temelju zdravstva u Proračunu 2015. smanjeni su za 22 milijarde kuna. Taj rashod adresira se na  HZZO, ali odnosi ostaju. Državne bolnice ušle su u sustav proračuna i njihov trošak iznosi oko 5 milijardi kuna. Koja je logika izdvajanja HZZO-a iz Riznice, uz ulazak državnih bolnica u Riznicu? Riječ je o računovodstvenom manipuliranju troškovima. Sveukupni trošak zdravstvenog sustava u RH iznosi blizu 30 milijardi kuna (Ministarstvo zdravlja + HZZO). Prihodi na temelju zdravstvenog osiguranja u Proračunu 2015. smanjeni su za 17 milijardi kuna i to je prebačeno u HZZO, što je “smanjenje” deficita u državnoj blagajni za 5 milijardi kuna. Ali, taj minus u pješčanoj uri ostaje. Kada sa strane probušite pješčani sat, svejedno je na kojem nivou curi. Realno je u zdravstvenom sustavu iscurilo 7 milijardi kuna! HZZO izlazi iz Riznice zbog fiktivnog smanjenja državnog deficita, ali vjerojatno i za potrebe privatizacije HZZO-a. Od svog nastanka do danas, RH je okvir privatizacijske pljačke, i ništa više.

Izvoz raste zbog banana 

Milanović se hvali izvoznim rezultatima, a zapravo je riječ o banana državi u doslovnom smislu riječi. Naime, poslije ulaska RH u EU došlo je do promjene u metodologiji kod prikazivanja izvoza (uvoza) roba. Svaki tranzit kroz RH bilježi se kao izvoz. Primjerice, banane koje pristignu u riječku luku bilježe se kao izvozni proizvod ako tranzitno prolaze kroz RH. Zbog toga je došlo do dvoznamenkastog porasta izvoza u prvom djelu godine. Dok je već u srpnju ove godine zabilježen rast izvoza od 3 posto, koji se pripisuje boljem stanju gospodarstva Eurozone. Milanović ne govori o istom takvom povećanju uvoza, koji je veći od porasta izvoza. Kako Eurozona polagano klizi prema recesiji, ubrzo će podaci o izvozu pokazati svoju pravu stranu. Na mitingu žena SDP-a, Milanović je pjevao o fenomenalnim rezultatima izvoza. No samo dan prije, DZS je objavio podatak da je BDP pao najviše zbog  pada investicija i povećanja robnog uvoza.

Kako je moguće da izvoz raste kada već godinama nema privatnih investicija, kada domaći proizvođači muku muče sa visokim porezima, skupim kreditima, i vrlo sporom državnom upravom, što cijenu koštanja domaćih proizvoda diže u nebo, i smanjuje konkurentnost hrvatskih proizvoda? Svjetska financijska tržišta plivaju u kapitalu, samo RH nikako da privuče taj kapital i pretvori ga u investicije. To što nema investicija nije kriv HDZ, nego nosioci fiskalne i monetarne vlasti. Iz svega toga može se zaključiti kako će  deficit državnog proračuna značajno prerasti 20 milijardi kuna, a ne ostati na 12,5 milijardi kuna. Vladajući su se sjetili prebaciti određene stavke deficita izvanproračunskim korisnicima, što će idućoj Vladi otežati  kontrolu. Isto tako, neostvarivi su prihodi na temelju EU fondova. Milanović i ekipa suvereno vode RH u bankrot.

Tvrtko Dolić

 

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno