Connect with us

Hrvatska udruga Benedikt

(FOTO) Genius loci čunjastog brda na Okitu kraj Vodica i znak pouzdanja u knjizi don Josipa Mužića

Objavljeno

- datum

 „BOŽIĆNO ČUDO NA OKITU“ PREDSTAVLJENO JE U SPLITU U ORGANIZACIJI HRVATSKE UDRUGE BENEDIKT       Onaj tko nije zavirio u Pinakoteku Gospe od Zdravlja u utorak navečer, 18. rujna, učinio je propust, jer to je bila, po mnogočemu, posebna večer za pamćenje. Bila je to i večer ponosnih Vodičana, njihove stoljetne ukorijenjenosti u vjeru i baštinsku tradiciju, koja je u vremenima zabrana svojom šutnjom rječito govorila o Božjoj prisutnosti nevidljive milosti, a tako vidljiva i djelotvorna.

Prepuna dvorana ugodnog prostora Pinakoteke dočekala je, u ovoj prigodi, svoju publiku u neodoljivom ugođaju priče koja ih očekuje. Izložba fotografija autora Tonča Juričeva Grgina, vrijednog fotografa iz Vodica koji je prikupio i postavio  izložbu na temu poslijeratne izgradnje crkve na Okitu. Na pripremljenom postolju ponosno je stajala okitska stoljetna uokvirena slika Gospe od Karmela koja je svojim majčinskim  pogledom,  blagog osmijeha sa svojim sinom u naručju,  dijelila  svoj blagoslov svakome od nas. Pored slike, također na  visokom postolju, svoj trenutak malog čuda strpljivo je čekala velika školjka bisernica da nam učini vidljivim ljepotu svoje nutrine. U pomalo mističnoj atmosferi tišine i prigušenog svjetla u dvorani, uz zvuk stare pučke božićne pjesme iz grla crvenih pjevača župe Vodice, školjka bisernica je otvarala svoju nutrinu sjaja božićne noći u kojoj dominira maketa novo sagrađene crkve na brdu Okit.

Nezaboravan prizor koji nas je uveo u zanimljivu temu knjige “Božičnog čuda na Okitu“ autora dr. sc. don Josipa Mužića. Predstavljači knjige uz autora bili su dr. sc. fra Ivan Macut predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, koji je nedavno izabran članom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i neovisan katolički novinar i publicist g. Ivica Ursić, čiji je nezaboravan glas, oslonjen uvijek na Božjoj riječi, svjedočio vjeru u radijskoj emisiji „Nikad nedjeljom – uvijek nedjeljom“. Crkveni zbor iz Vodica izmjenjivao se u nastupima s mješovitim zborom Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita voditeljice, profesorice č.s. Lidije Matijević. Milina za naše uši bile su izvedbe pjesama „Rajska kruno“ don Šime Marovića i „Ave Marija“ u izvedbi  mladih klasičara Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu, a „Zdravo zvizdo mora“, „Veliča“ te pučki napjevi crkvenog zbora iz Vodica. Svojim dojmljivim nastupom predstavio se publici, riječju, djelom i pjesmom, g. Josip Jole Mateša, samouki umjetnik, pjesnik i dramaturg, čije su vrijedne ruke i srčanost izgradili veliku repliku  stare crkve iz 17. stoljeća na Okitu i školjku bisernicu s maketom nove, posljednje crkve na Okitu izgrađene 2007. godine, prema projektu domaćeg nadarenog arhitekta, akademika Nikole Bašića.

>> Čudesan znak, fenomen: Stablo koje inače cvijeta u svibnju, cvjetalo točno na Polnoćku (prosinac)

Što je dovelo autora, don Josipa Mužića do crkvice na brdu Okit, sagrađene sredinom 17.stoljeća, dva puta srušene i tri puta ponovno građene? Na ovo pitanje  odgovor  nam je ponudio  fra Ivan Macut u svojoj vrlo lijepoj analizi teme iz knjige  kroz devet njezinih poglavlja. Don Josipova želja je bila istraživati hrvatsku Marijansku pobožnost

„Na Badnjak bi se svake treće godine dogodila neobjašnjiva pojava. Od tri velike grane, procvjetala bi samo jedna grana koja je rasla prema crkvici. Pojava se događala redovito bez obzira na vremenske prilike, a u blizini grane koja je procvjetala osjećala bi se ugodna toplina. Ovaj fenomen je trajao od 1880. do 1950. godine kada je mržnja prema kršćanskoj vjeri i Bogu sjekirom uništila stablo klena isčupavši mu čak i korijenje“.

poslije Drugog svjetskog rata, ali Okit, brdo čunjasta oblika na 135 metara nadmorske visine, samo tri kilometra zapadno od Vodica, ponudio mu je svoju sjajnu, čudesnu, emotivnu  priču, gotovo zaboravljenu o znakovitoj kapeli posvećenoj Gospi od Karmela, koja je  tijekom vremena nadograđivana, ali srušena do temelja u vihoru Drugog svjetskog  rata i Domovinskog rata. Vjernički puk  nije mogao bez svojeg Karmela, a samo gorljiva vjera u narodu i upornost do tvrdoglavosti njezinih Pastira pobjedila je bezbožnu komunističku urotu i nova crkva je ponovno sagrađena. Podiže se i treća crkva Gospe Karmelske na Okitu. Povijest crkve  na Okitu je nerazdvojna  s pričom o neobičnoj pojavi stabla klena koji je rastao uz crkvu. „Na Badnjak bi se svake treće godine dogodila neobjašnjiva pojava. Od tri velike grane, procvjetala bi samo jedna grana koja je rasla prema crkvici. Pojava se događala redovito bez obzira na vremenske prilike, a u blizini grane koja je procvjetala osjećala bi se ugodna toplina. Ovaj fenomen je trajao od 1880. do 1950. godine kada je mržnja prema kršćanskoj vjeri i Bogu sjekirom uništila stablo klena isčupavši mu čak i korijenje“. Zanimljivo nam je ispričao fra Ivan Macut. Na mjestu starog klena sada raste novo stablo klena, ali čudo se nije pojavilo. Vjernički puk ne gubi nadu moleći se svojoj Gospi Okitskoj  da opet dragi klen procvita. Ovaj znak jednog vremena, don Josip  objašnjava u svjetlu Isusovih riječi iz Lukina evanđelja,  gdje Isus prekorava svoje suvremenike da znaju čitati prirodne znakove  vremena , a ne znaju čitati one znakove koje im on sam šalje, tako don Ivan zaključuje autorovim riječima: “Božićno cvjetanje klena upravo je takav znak darovan našem vremenu u kojem nevidljiva milost postaje vidljiva“.

Ivica Ursić  vidi u stablu klena znak Božje prisutnosti i naziva ga „Simbolom hrvatskog naroda koji u najtežim okolnostima surađuje s Bogom i donosi plodove njemu mile. Sedamdeset godina događanja čuda mogu biti i usporednica sa sedamdeset godina babilonskoga sužanjstva. Klen posjećen iz mržnje prema vjeri pokazuje da Hrvate od Boga može odijeliti jedino mučeništvo, odnosno da će prestati biti svjedočki narod, tek onda kada ga se fizički iskorijeni.“ Ivica Ursić svoju istinu ukorijenjenu u čvrstoj vjeri svojih predaka  potvrdjuje citirajući stihove pučke pjesme zapisane u knjizi “U srcu nam taj klen raste, cvate/i znaj dobro, draga sestro, brate/dok je vire, bit će našeg roda i mladog poroda.“

Autor knjige, dr. sc. don Josip Mužić zahvaljujući  brojnim sudonicima večeri kao i svima koji su njegov vrijedan istraživački rad upotpunili zapisima i svjedočanstvima očevidaca, te prepričanim pričama mlađeg naraštaja koji čuvaju spomen na ovu nesvakidašnju baštinu, priznao je ne skrivajući zadovoljstvo učinjenog: „Ovo je zadnji čas da se sačuva spomen na sve ljude i događaje dok su među nama živi posljednji svjedoci. Ovo je ujedno i prilika da se tomu događaju dade i značenje koje mu pripada jer po svemu zaslužuje da bude odgovarajuće vrednovan kako u okvirima Crkve u Hrvata tako i u cijeloj Katoličkoj crkvi. Vjernici u Vodicama ponosni su na Božje milosti primljene na Okitu, a da su i zahvalni – svjedoči činjenica da je Okit i dalje mjesto žarke pobožnosti Gospi Karmelskoj“. Zaključio je don Josip, a kao potvrdu svojih riječi i cjelokupnog doživljaja večeri publika je uzvratila velikim pljeskom. Uslijedio je veličanstven Marijin hvalospjev “Veliča“ kao ushit i zahvala dragoj Gospi koja nas je večeras okupila oko svoje povijesne slike. Crkveni zbor iz Vodica snažno je otpjevao Marijin Magnifikat podržan glasovima  oduševljene publike.

Na završetku teksta želim izraziti nadu kao što je to učinio fra Ivan Macut zaključujući svoje izlaganje ovim riječima: „Izražavam i nadu da će don Josip i dalje otkrivati i iz zaborava izvlačiti vrijedne trenutke, događaje i osobe iz naše hrvatske kulture i vjerske baštine te nas tako obogatiti i omogućiti nam da rastemo u znanju, a preko toga u ljubavi prema Bogu, katoličkoj vjeri i Crkvi i prema našem hrvatskom narodu“. Razgovori, duženje i neizostavna pjesma Vodičana se nastavila uz zakusku pripremljenu u dvorištu samostana.Voditeljica programa večeri bila je profesorica Margita Vučetić, članica Hrvatske udruge Benedikt.

Hrvatska udruga Benedikt/Margita Vučetić

Komentari

Komentari

Hrvatska udruga Benedikt

Hrvatska udruga Benedikt: Prijave za odlazak u Vukovar u sklopu Tjedna sjećanja

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt i ove godine u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, kojim se obilježava 27. godišnjica stradanja u tim mjestima u Domovinskom ratu, organizira odlazak u Vukovar. Za Vukovar se polazi 9. studenog 2018., petak, u 23.30 sati s kolodvora u Sukoišanskoj ulici u Splitu, a povratak se planira 11. studenog, nedjelja, u kasnijim večernjim satima. Noćenje je organizirano u Vinkovcima.

U Vukovaru se planira posjetiti Opću bolnicu Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Franjevački samostan i crkvu sv. Filip i Jakov te druge znamenitosti grada. Osim Vukovara posjetit ćemo i druga mjesta u tom dijelu naše domovine (Osijek, Vinkovci, Đakovo, Ilok, Aljmaš).

Svi zainteresirani mogu saznati više informacija o ovom odlasku u Vukovar i prijaviti se na broj 095 197 5043 ili putem e-maila hrvatska.udruga.benedikt@gmail.com. Prijave za odlazak u Vukovar traju do 5. studenoga 2018.

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

PROGRAM: Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2018.

Objavljeno

- datum

Od 9. do 19. studenog održava se i ove godine domoljubna manifestacija Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, mnoštvom svjedočanstava, hodočašća, predavanja, predstavljanja knjiga proze i poezije, projekcija filmova…

Program kulturno-društvene manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju (9.-19. studenog 2018.)

9. studenog 2018., petak

Kaštel Kambelovac / Bratska kuća / 17 sati / – tribina „Transgeneracijski prijenos psihotraume (utjecaj PTSP-a na obitelj)“ (sudjeluju: prof. dr. sc. Dolores Britvić i Neda Pleić, prof. psihologije)

10. i 11. studenog 2018., subota i nedjelja

Posjet Vukovara i drugih mjesta u istočnoj Hrvatskoj (Osijek, Vinkovci, Đakovo, Ilok, Aljmaš); 10. studenog (subota) / Dvorana Pastoralnog centra sv. Bono Vukovar / 19 sati / – Večer domoljubne poezije

12. studenog 2018., ponedjeljak

Split / Nadbiskupsko sjemenište / 18.30 sati / – svečano otvorenje manifestacije i predstavljanje knjige „Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995.“ (sudjeluju: dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Ante Nazor i dr. sc. Josip Dukić)

13. studenog 2018., utorak

Split / Dominikanski samostan / 19 sati / – večer sjećanja na posjet Vukovaru 1998. godine i predstavljanje romana „Šimun“ autorice dr. Zdenke Čorkalo (sudjeluju: Mladen Vuković, prof. Tomislav Najev, fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, dr. Vide Popović, zbor Chorus cantores Vranjic)

Makarska / Dvorana Glazbene škole / 18 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Srce Vukovara“ (redatelj i scenarist: Stipo Majić)

Strožanac / Dvorana župne crkve Gospa u Siti / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Ovčara – neispričana priča“ (redatelj: Vladimir Andrić, scenarist: Vladimir Andrić i Nikola Kajkić)

14. studenog 2018., srijeda

Split / Gradska knjižnica Marko Marulić / 17 sati / – predavanje „Društvene i odgojne vrijednosti“ (sudjeluje: prof. dr. sc. Dijana Vican) i igrokaz „Brod“ (tekst i režija: Doris Grgurin, igraju: članovi KUD-a „Karol Wojtyla“ Kaštela)

Solin / Dom kulture Zvonimir / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Srce Vukovara“ (redatelj i scenarist: Stipo Majić)

15. studenog 2018., četvrtak

Split / Nadbiskupsko sjemenište / 18 sati / – „Mladi o Vukovaru i Škabrnji kroz stihove“ i prikazivanje dokumentarnog filma „Magistrala ratnog zločina“

Trilj / Kino dvorana / 18 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Ovčara – neispričana priča“ (redatelj: Vladimir Andrić, scenarist: Vladimir Andrić i Nikola Kajkić)

Sveti Filip i Jakov / Kino dvorana / 18 sati / – tribina „Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti“ i prikazivanje emisije „Slika Hrvatske – Vukovar 2012.“ (sudjeluju: dr. sc. Josip Jurčević, Karolina Vidović Krišto, Igor Vukić, Lidia Kukulj)

Kaštel Lukšić / Dvorac Vitturi / 18.30 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Srce Vukovara“ (redatelj i scenarist: Stipo Majić)

16. studenog 2018., petak

Split / Nadbiskupsko sjemenište / 18 sati / – tribina „Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti“ i prikazivanje emisije „Slika Hrvatske – Vukovar 2012.“ (sudjeluju: dr. sc. Josip Jurčević, Karolina Vidović Krišto, Igor Vukić, Lidia Kukulj)

17. studenog 2018., subota

Cista Velika / Osnovna škola / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Ovčara – neispričana priča“ (redatelj: Vladimir Andrić, scenarist: Vladimir Andrić i Nikola Kajkić)

18. studenog 2018., nedjelja

Škabrnja – sudjelovanje u Koloni sjećanja i na svetoj misi povodom obljetnice stradanja u Škabrnji 1991. godine

Split / Kapela samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu / 17.30 sati / – sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu

Split / Vukovarska ulica / 18 sati / – spomen čin „I u mom gradu Vukovar svijetli“

19. studenog 2018., ponedjeljak

Podstrana / Knjižnica / 18 sati – Večer domoljubne poezije

Split / Dominikanski samostan / 19 sati / – predstavljanje knjige „Lovci na tenkove“ autora Igora Petrića (sudjeluju: Silvana Dragun, Mladen Vuković)

 

Glavni organizator:

Hrvatska udruga Benedikt

 

Suorganizatori:

Glas hrvatske dijaspore

Grad Biograd

Grad Trilj

Gradska knjižnica Kaštela

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ

HVIDR-a Solin

Javna ustanova u kulturi Zvonimir

KUD „Karol Wojtyla“ Kaštela

KUŠU Cista Velika

Mjesni odbor Kaštel Kambelovac

Nacionalni sindikat policije

Ogranak Matice hrvatske Makarska

Ogranak Matice hrvatske Podstrana

Općina Sveti Filip i Jakov

Udruga veterana 4. gardijske brigade

Sponzori:

Splitsko-dalmatinska županija

Općina Podstrana

Čistoća d.o.o.

Lovrinac d.o.o.

Split parking d.o.o.

 

Pokroviteljica manifestacije:

Predsjednica Republike Hrvatske

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

Poziv pjesnicima: Natječaj “Vukovaru – Škabrnji – Memento poetica”

Objavljeno

- datum

Povodom manifestacije TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU, koja će se održati od 10. do 19. studenog 2018. Hrvatska udruga Benedikt poziva sve zainteresirane hrvatske pjesnike da pošalju svoje pjesme na natječaj “Vukovaru – Škabrnji – Memento poetika”.

Za natječaj pjesnici mogu poslati do dvije domoljubne pjesme posvećene prvenstveno Vukovaru i Škabrnji, ali i nekoj drugoj temi iz Domovinskog rata.

Pristigle pjesme autori će imati priliku predstaviti na pjesničkim večerima koje će biti upriličene u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Pjesme se zaprimaju do 22. listopada 2018., a šalju se g. Mati Buljubašiću na mail adresu mate.buljuba@gmail.com (mobitel: 098 1638126).

Hrvatska udruga Benedikt

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno