Connect with us

Vijesti

Europska vojska pred vratima

Objavljeno

- datum

Čelnici Europske unije često izražavaju želju za europskom vojskom. Nakon što je jedan megalomanski pokušaj da se ta želja ostvari prošao katastrofalno, sada taj projekt polako, korak po korak, dobiva konture.

Nekoliko godina poslije završetka Drugog svjetskog rata ugovorom su bili regulirani svi detalji buduće europske vojske za koju bi vojnike davali Francuska, Njemačka, Italija i zemlje Beneluksa: na primjer uniforme, ali i jasna zapovjedna struktura. Povjerenstvo koje bi činilo devet predstavnika slalo bi vojsku na frontu, a njega bi kontrolirao Europski parlament sastavljen od zastupnika država članica.

Vojne postrojbe na nižoj razini bile bi čisto nacionalno organizirane, a časnici koji bi im zapovijedali bili bi iz različitih zemalja sudionica. Puno toga već je bilo spremno za taj najambiciozniji projekt poslijeratne Europe – koji je u ljeto 1954. godine propao zbog otpora francuskog parlamenta.

Stalna strukturna suradnja

Nakon što ta Europska obrambena zajednica nije prošla, planovi za europsku vojsku desetljećima su bili u ladici. Sada su ponovo na stolu. Nedostatak zanimanja američke vlade pod Donaldom Trumpom za Europu povećana ugroženost kontinenta zbog Rusije i povlačenje Britanije iz EU-a najavljeno za ožujak 2019. godine, izazvali su novu dinamiku u projektu o europskoj vojsci.

Novi početak zbio se u studenom 2017. godine kada su 23 zemlje Europske unije dogovorilo „Stalnu strukturnu suradnju” u vojnim pitanjima. Ta bliža suradnja predviđa zajedničke projekte naoružavanja, ali i prisniju suradnju njihovih vojska. Ministri obrane EU-a smatraju da bi taj oblik suradnje mogao biti priprema za formiranje europske vojske, a paralelno s tim povećava se i suradnja na nacionalnoj razini.

NjemačkaFrancuska

Kao moguća jezgra europske vojske 1989. je osnovana njemačko-francuska brigada sa 6.000 vojnika. Ta pješačka brigada jedina je dvonacionalna velika vojna postrojba na svijetu – stacionirana je na četiri lokacije u Njemačkoj i tri u Francuskoj. Jedan njemački bataljun u sklopu te brigade koji se nalazi u Elzasu, jedina je borbena postrojba Bundeswehra koja je trajno stacionirana izvan Njemačke. Međutim, vojnici i jednog i drugog naroda služe zaista zajedno samo u bataljunu za opskrbu i po stožerima – sve druge postrojbe su razdvojene.

Pripadnici njemačko-francuske brigadePripadnici njemačko-francuske brigade

Još jedna zajednička stvar: od osnivanja brigade, njemački i francuski vojnici koriste isti tip puške. Ostala vojna oprema se i dan-danas, 30 godina kasnije, i dalje znatno razlikuje. Brigada nikada nije bila kao cijela postrojba u nekoj borbenoj akciji.

Njemačka Nizozemska

Samo nekoliko godina poslije formiranja francusko-njemačke brigade, 1995. godine, Njemačka i Nizozemska osnovale su njemačko-nizozemski korpus, kojem su, u slučaju potrebe, podređene jedna nizozemska i jedna njemačka divizija s ukupno oko 40.000 vojnika. Korpusu direktno pripadaju dva dvonacionalna bataljuna – za komunikaciju i za podršku.

U početku su vojnici obiju zemalja bili samo u stožeru, ali već neko vrijeme Njemačka i Nizozemska, korak po korak, povezuju i jedinice. Tako je njemački 414. tenkovski bataljun sada dio 43. mehanizirane brigade Nizozemske. A Njemački bataljun uključuje i nizozemsku kompaniju sa 100 vojnika koja se tamo obučava na njemačkim tenkovima.

Time se po prvi put međusobno integriraju njemačke i nizozemske postrojbe – od razine satnija, do divizije – skoro onako kako je to bilo planirano još pedesetih. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen govori o „odličnom primjeru izgradnje europske obrambene unije”.

Dvoje časnika iz Njemačke i Nizozemske pred zajedničkim zapovjedništvom u MünsteruDvoje časnika iz Njemačke i Nizozemske pred zajedničkim zapovjedništvom u Münsteru

Ne srastaju samo njemačke i nizozemske tenkovske postrojbe. Prvog siječnja 2014. godine nizozemska 11. zrakoplovna mobilna brigada s oko 2.000 pripadnika povezana je s njemačkom Divizijom brzih snaga. To znači da postoji tijesna suradnja i između njemačkih i nizozemskih specijalnih snaga.

Pomorska suradnja

Prekogranična suradnja nije samo politički cilj – Europljani na taj način žele i smanjiti troškove ili jedni drugima pružiti pristup vojnim sposobnostima koje partner nema. Na primjer mornarica: ove godine mogla bi početi dogovorena integracija cijelog njemačkog mornaričkog pješaštva (800 vojnika) u nizozemsku mornaricu. To podrazumijeva pravo korištenja nizozemskog broda za opskrbu i podršku „Karel Doorman”, koji je pogodan za amfibijske operacije.

Na kraju, vojnu suradnju u Europi ne ubrzava samo politička volja, već prije svega vojne potrebe. To važi za manje zemlje kao što je Nizozemska, ali i za teškaše u EU-u kao što su Francuska ili Njemačka.

Na primjer, poslije francuske intervencije u Maliju 2013. godine vojni planeri iz Pariza bili su šokirani kada su otkrili da Francuska više ne može sama duže vrijeme izdržati tako velike vojne operacije. Ubrzo nakon početka operacije „Serval”, saveznici su morali pomagati u transportu, ali i u izviđanju.

I u Bundeswehru se u ovom trenutku suočavaju s tim koliko su mjere štednje u proteklim desetljećima ograničile operativne sposobnosti trupa. Na primjer: sve podmornice Nijemaca trenutno su na suhom vezu pa posade mogu vježbati samo na kopnu. Najranije za pola godine treća po veličini vojska u Europskoj uniji ponovo će imati podmornicu koja funkcionira.

Izvor: DW

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

Informacije o ulaznicama za predstavu “Tko je ubio Zvonka Bušića” u Splitu

Objavljeno

- datum

Pozivamo vas na kazališnu predstavu ”Tko je ubio Zvonka Bušića” u kojoj glume Robert Kurbaša i Ana Vilenica, uz alternaciju Lucije Dujmović čija izvedba je dogovorena u Splitu 25. svibnja 2018. godine, u 18.30 i 20.30 sati, u Domu HV Split – dvorana Lora. Karte se sad već mogu kupiti na www.adriaticket.com te na dan predstave u Domu HV Split. Cijena ulaznice je 80 KN, a na sami dan predstave 90 KN.

Predstava ”Tko je ubio Zvonka Bušića” postigla je veliki uspjeh kako u domovini tako i u inozemstvu. Gostovanje ove domoljubne i ljubavne priče svakom novom izvedbom puni dvorane i oduševljava brojne gledatelje. Publika je nakon svake predstave odlazila prepljavljena emocijama, ali i uplakana.

Predstavu je scenski adaptirao Robert Kurbaša prema tekstu Tihomira Dujmovića iz njegove knjige ”Hrvatska u raljama djece komunizma”.

Svi koji žele ranije nabaviti ulaznicu za jednu od izvedbi predstave u Splitu mogu to učiniti u srijedu i četvrtak, 23. i 24. svibnja, u prostoru Hrvatske udruge Benedikt u Splitu (Dubrovačka ulica 15) u vremenu od 19 do 20 sati.

Umjetnička organizacija „Iza zavjese“

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ZA OTPOR SPREMNI! INGENIOZNA JE TA NAŠA MLADEŽ …

Objavljeno

- datum

 O pozdravu ZA DΩ SPREMNI   Kako vješto i inteligentno su to mladi ‘provukli’. ZA OTPOR SPREMNI! (Ω- O(h)m – jedinica za el. otpor… :-)))

Maturanti, su u petak proslavili svoj zadnji dan škole, a diljem Hrvatske održavaju se norijade. Kako piše Srednja.hr, grupa učenika Elektrostrojarske obrtničke škole odjenula je crne majice s natpisom “Za dΩ”, gdje im grčko slovo omega koje predstavlja ‘om’, mjernu jedinicu za električni otpor. Na fotkama se može vidjeti i par njih kojima na majici piše “Za dΩ spremni”.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

U Splitu predstavljene knjige „Otkopana istina Širokog Brijega“ i „Od Širokog do Bleiburga i nazad“

Objavljeno

- datum

U organizaciji Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega i Hrvatske udruge Benedikt, nakon Širokog Brijega, Zagreba i Mostara, i u Splitu je predstavljeno dvoknjižje: „Otkopana istina Širokog Brijega“ (iz II. svjetskog rata i poraća) i „Od Širokog do Bleiburga i nazad“. Knjige su predstavljene 21. svibnja u dvorani Dominikanskog samostana.

U programu predstavljanja dvoknjižja sudjelovali su: dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, Ivan Beljan, umirovljeni brigadir HV-a, predsjednik Udruge „Hrvatski Križni put“, Velimir Mabić, umirovljeni pukovnik HVO-a, autor knjige „Od Širokog do Bleiburga i nazad“dr. sc. Milijan Sesar, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta, Pero Kožul, glavni urednik dvoknjižja i predsjednik Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega i dr. sc. Drago Martinović, moderator programa predstavljanja dvoknjižja.

Na samom početku programa nazočnima se prigodnim riječima obratio suorganizator predstavljanja dvoknjižja dr. Vide Popović predsjednik Hrvatske udruge Benedikt koji je istaknuo sustavan rad Povjerenstva na otkrivanju istine, te da su članovi udruge kojoj je na čelu po prvi puta boravili u Širokom Brijega na godišnjicu obilježavanja stradanja širokobrijeških fratara i puka.

Ivan Beljan, diplomirani inženjer, umirovljeni brigadir HV-a, predsjednik Udruge „Hrvatski Križni put“ predstavio je knjigu „Od Širokog do Bleiburga i nazad“ istaknuvši da se u Republici Hrvatskoj početkom devedesetih godina počelo raditi na otkrivanju komunističkih zločina iz II. svjetskog rata i poraća ali se nije pomaklo s mrtve točke, te da kao primjer može poslužiti rad širokobriješkog Povjerenstvo za grobišta.

Velimir Mabić, umirovljeni pukovnik HVO-a, autor knjige „Od Širokog do Bleiburga i nazad“ se u svom izlaganju osvrnuo rad Povjerenstva s posebnim osvrtom na svjedočenja o događanjima u Širokom Brijegu u II. svjetskom ratu i poraću. „Analogija događanja u Širokom Brijegu sa Splitom i drugim hrvatskim mjestima vjerojatno je ista ili slična, samo što mi o tome ne možemo govoriti, jer smo istraživali konkretni prostor. Nije nikakva tajna da je i Split popio svoju dozu gorkog pelina nakon ulaska ‘osloboditelja’. Sjetimo se samo Vicka i zapovjedi o preoravanju ustaških i domobranskih groblja. Možda se Vicko na kraju i pokajao, ali tek nakon što je i sam ispio čašu pelina, nakon što mu je Udba u Londonu ubila sina jedinca, pakirajući mu suradnju s “ustaškom emigracijom“, rekao je između ostalog Mabić.

O sadržaju knjige „Otkopana istina Širokog Brijega (iz Drugoga svjetskog rata i poraća)“ govorio je dr. sc. Milijan Sesar, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. „Ova knjiga govori o sustavnom radu Povjerenstva, otkopavanju žrtava, te potpori lokalne politike. Otkopali su istinu, ne samo doslovno“, rekao je između ostalog prof. Sesar

„Krajnji cilj našeg rada je da povijesnim projektom izgradnje svehrvatskog memorijalnog ‘Groblja mira’ na Bilima, svakoj hrvatskoj žrtvi II. svjetskog rata i poraća, iz cijele BiH pa tako i Širokog Brijega, neovisno o mjestu stradanja i pokopa, podignemo bijeli kameni križ sa imenom i prezimenom  svake žrtve. Ovim projektom bio bi vraćen barem dio duga i poštovanja prema onima koji su dali svoj život za domovinu Hrvatsku, a javnosti bi se napokon ponudio stvarni uvid u veličinu zločina nad hrvatskim narodom ovog kraja u II. svjetskom ratu  i poraću“, rekao je između ostalog Pero Kožul, glavni urednik dvoknjižja i predsjednik Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega.

Na predstavljanju dvoknjižja nazočio je i Marko Perković Thompson.

Knjige „Otkopana istina Širokog Brijega“ (iz II. svjetskog rata i poraća) i „Od Širokog do Bleiburga i nazad“ su plod osmogodišnjega istraživačkog rada na prikupljanju vjerodostojnih informacija o događajima u vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća u Širokom Brijegu, utemeljenih na autoriziranim iskazima svjedoka (ukupno njih 225).

dr. sc. Drago Martinović

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno