Connect with us

Istaknuto

Država je po svojoj strukturi udruženi zločinački pothvat

Published

on

USTAVNI SUCI SU VOJNICI PARTIJE      Platon bi teško shvatio našu državu. Kuda svrstati članove našeg Ustavnog suda? Iako su u nečijoj službi, robovi zasigurno nisu. Nema među njima niti filozofa, niti su pismoznanci. Dakle, oni su vojnici Partije! Prema Platonu, trebali su marširati u vojnom mimohodu.

Da ponovimo gradivo: Ustavni sud pronašao je propuste u presudama Ivi Sanaderu, za slučajeve Hypo i Ina-MOL. Kad ono, sudac Miroslav Šeparović bio je zajedno sa Sanaderom ministar u istoj vladi RH. Isto tako, sutkinja Snježana Bagić 2004. je postala državna tajnica Ministarstva pravosuđa odlukom tadašnjeg premijera Ive Sanadera. A samo očitovanje Ustavnog suda ide za tim da je bitna forma a ne sadržaj. Kako to tvrdi US, niže sudske razine nisu utvrdile jeli Ivi Sanaderu nastupila zastara kada je optužen zbog ratnog profiterstva. Isto tako, US nalazi da je povrijeđeno pravilo primjene blažeg zakona. U slučaju primanja mita od MOL-a, nije obrazloženo jeli Ivo Sanader službena osoba. Isto tako, US tvrdi da niže sudske razine nisu donijele ocjenu štetnosti ugovora koje je Vlada sklopila s MOL-om. Niže sudske razine nisu ispitale jeli u slučaju Hypo ostvarena “nerazmjerna imovinska korist” kao rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja. Arbitraža Ustavnog suda opako kontaminirana.

Sudstvo kao pranje pljačke

Uvijek inteligentni Ratko Bošković svoj komentar od ponedjeljka naslovio je sa “Onaj tko je jamio ne ide sucu nego povjesničaru ekonomije”. Bošković je razotkrio mnoge pretvorbene malverzacije, od iskorištavanja direktorskih položaja u poduzećima i

 

Za ratno profiterstvo pokrenuto je samo 12 istraga! Valjda zato da se prikrije koliko je privatizacijska pljačka bila široka i temeljita. Bošković drži da su najveći dobitnici hrvatske tranzicije bivši socijalistički direktori.

veza s bankarima do fiktivnih dokapitalizacija i menadžerskih kredita. Spominje kako je ponekad teško odrediti granicu između kaznenog djela i snalažljivosti pojedinca. Prema Boškoviću, spomenuta odluka Ustavnog suda pokazuje da se “ni Ustavom ne može ukinuti zakonska zastara za pretvorbeni kriminal”. Tko je jamio, jamio je – davno je presudio naš ustavotvorac Ljubo Ćesić Rojs. Za ratno  profiterstvo pokrenuto je samo 12 istraga! Valjda zato da se prikrije koliko je privatizacijska pljačka bila široka i temeljita. Bošković drži da su najveći dobitnici hrvatske tranzicije bivši socijalistički direktori.

 

Zašto kršćani kukaju zbog Isusove Muke na križu,

 

Zločinci žive dugo…

Zločince ne muči savjest, oni ne znaju što je to, pa nema šanse da zbog zločina dožive stres. S godinama su prividno dobrostivi. Kriminalac veselo izlazi pred svetog Petra i hladno traži da zaobiđe Čistilište. Nema potrebe za oprostom – svi njegovi grijesi zastarjeli su na ovome svijetu!

koja se dogodila prije dva milenija? Isusovu muku možemo gledati kao veliku priliku za njega, da dokaže kako je Sin Božji. Mnoge žrtve Srebrenice ionako bi danas bile pokojne. Neki nesretnici sa Ovčare vjerojatno bi digli ruku na sebe, da su preživjeli stratište. Institut zastarijevanja zločina i drugog kriminala zapravo je poništavanje Isusovog nauka, samog Dekaloga, pa i vladavine prava. Država je po svojoj strukturi udruženi zločinački pothvat. Ako na čelo države dođe još gora ekipa, kriminal stare ekipe postaje dječji vrtić. Zločinci žive dugo,  ako im slučajno ne dođe glave neki slučajno pozitivan zakon. Zločince ne muči savjest, oni ne znaju što je to, pa nema šanse da zbog zločina dožive stres. S godinama su prividno dobrostivi. Kriminalac veselo izlazi pred svetog Petra i hladno traži da zaobiđe Čistilište. Nema potrebe za oprostom – svi njegovi grijesi zastarjeli su na ovome svijetu!

Države uglavnom stvaraju zločinci i kriminalci

Prema očitovanju Ustavnog suda, ako je netko premijer RH, to ne mora značiti da je službena osoba. Vjerojatno je privatizirao državu. Svejedno je i ako je netko zaista službena osoba, ako to neka niža sudska razina nije u svom postupku specificirala! Slučajevi većeg  kriminala svode se na pranje kroz medije, na afirmaciju sumnjivih sudaca, i na dobar posao za skuplje odvjetnike. Na inicijativu onih koji RH grade kako konflikt, ratno profiterstvo ne zastarijeva, s nizom nekakvih ali – ne zastarijeva ako nije

 

Konfliktne izmjene Ustava i zakona dovele su do toga da Vlada ne može poništiti privatizaciju Ine, a MOL je bez da trepne tužio RH za dvije milijarde kuna zbog plinskog biznisa, zato što ga vlada Jadranke Kosor 2010. nije preuzela, kao nerentabilan, kako je bilo uglavljeno. I još MOL zatvara naše rafinerije, za koje je preuzeo obvezu modernizacije. I nikome ništa! Nitko više ne istražuje kako su zamračene naše koncesije u Siriji, vrijedne milijarde dolara! Niti nekoga zanima zašto je išla na bubanj naša koncesija za naftno polje Bijele noći u Rusiji…

 

nastupila apsolutna zastara (10 godina), koja je kao pravna kvalifikacija ukinuta u Kaznenom zakonu koji vrijedi od 1. siječnja 2013. godine, ali ipak apsolutna zastara vrijedi za ono ratno profiterstvo koje je u nekom prethodnom razdoblju bilo obuhvaćeno apsolutnom zastarom! Zanimljivo je da baš Ustavni sud RH zanemaruje princip pozitivnog duha Ustava RH i izvedenih zakona!

Prema Platonu, hrabrost, plemenitost i pobožnost trebaju biti temeljne vrline sudaca, kao da su oni sve sami Dobronići i Kolakušići. Ništa od toga – naše sudstvo ima svoju visoku kazališnu razinu. Sve je predstava za Javnost. Vladimir Šeks slovio je kao osvetnik i protivnik Ive Sanadera, kad ono, brojnim izmjenama Ustava i zakona u korist Sanadera pogodovao je i Šeks! I snažno djelovao na ovakav sastav Ustavnog suda. Zašto je “osvetnica Jadranka Kosor” 2011. progurala ovakav Zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva, koji je sročen tako da bude prazno ništa. Konfliktne izmjene Ustava i zakona dovele su do toga da Vlada ne može poništiti privatizaciju Ine, a MOL je bez da trepne tužio RH za dvije milijarde kuna zbog plinskog biznisa, zato što ga vlada Jadranke Kosor 2010. nije preuzela, kao nerentabilan, kako je bilo uglavljeno. I još MOL zatvara naše rafinerije, za koje je preuzeo obvezu modernizacije. I nikome ništa! Nitko više ne istražuje kako su zamračene naše koncesije u Siriji, vrijedne milijarde dolara! Niti nekoga zanima zašto je išla na bubanj naša koncesija za naftno polje Bijele noći u Rusiji. Ovih dana Jadranka Kosor trebala bi se pokajnički lupati po glavi i zbog neprihvatljivih okvira u arbitraži glede Savudrijske vale, donesenih u sjeni srcedrapajuće premijerske sapunice.

Istražne radnje kao pranje kriminala

Dakle, zastarijeva nam i pamćenje. Nitko više ne spominje ortačke ugovore. Kada je 90-tih dubrovačka mafija istražena od strane jednog neupućenog operativca jedne naše tajne službe, šef te službe pozvao je mafijaše i predao im prikupljene materijale. Kulturno, nema što! Bravo, majstore! Mogu li to dokazati? Ne mogu – u tome je bio smisao istrage, kao i same geste stranačkog šefa službe, koji je vjerojatno vadio cijelu bandu da spasi svoje stranačke članove bande. Lopovi su se preporodili i konačno prodisali punim plućima, dijeleći lekcije drugima – uništili su sve materijale koji su ih mogli kompromitirati, pa su kasnije nastupali kao plemeniti pismoznanci. Ispada da Državno odvjetništvo svaki predmet drži u ladici sve dok se ne pronađe mogućnost za relativiziranje odgovarajućeg zločina ili kriminala.

sanders

Pravnu i pravosudnu strukturu SRH/RH očigledno su peglali opaki zločinci i kriminalci. Dugih 70 godina. To je naša Septuaginta! Ubojice i kriminalci postali su kanonizirani propovjednici i proroci našeg starijeg nacionalnog zavjeta. Zakletva bande! Ako nekoga imenujete u svezi privatizacijske pljačke, na neki ste način bogohulnik, koji ruši temelje ove države. Sveukupno djelovanje našeg represivnog sustava sve više iskazuje svoje labradorske značajke. Jedni operativci noću crtaju svastiku, a drugi upozoravaju svijet da je nacrtana. Naše pravosuđe oslanja se na pretpostavku da su svi naši političari korumpirani. Prije podizanja optužnice protiv Ive Sanadera nije prikupljeno dovoljno dokaza! Ništa zato, netko je upozorio Sanadera da mu slijedi uhićenje, pa je njegov brzopleti bijeg poslužio za uhićenje. “Nova politička volja” piknula je neke osobe u Sanaderovom okruženju i ponudila im imunitet ili blaži postupak. Kako je velik broj dužnosnika korumpiran, državno tužilaštvo dobilo je dovoljno svjedoka pokajnika za pokretanje postupka.  

Tvrtko Dolić

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno