Connect with us

Istaknuto

Dr. Vuko Brigljević, fizičar u CERN-u: Istraživanjem svijeta otkrivam Boga

Published

on

“Naša spoznaja mikrokozmosa nakon zadnjih rezultata s CERN-a: gdje smo stigli, što nam fali i što nam to govori o svijetu?” – naslov je predavanja koje je u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku održao dr. Vuko Brigljević, poznati fizičar s Instituta “Ruđer Bošković” iz Zagreba i znanstvenik u ženevskom CERN-u.

Marlena Ćukteraš, profesorica fizike u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji, pozdravila je sve prisutne, izrazivši nadu da će ih predavanje „približiti CERN-u i znanosti“.

Dr. Brigljević krenuo je od 4. srpnja 2012. kada su dvije skupine znanstvenika, promatrajući sudare protona na velikom akceleratoru u CERN-u su, nezavisno jedna od druge, objavile otkriće nove čestice, oko 130 puta teže od protona, a riječ je upravo o Higgsovom bozonu te su za svoj doprinos François Englert i Peter Higgs podijelili Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine. Predavač je kazao da želi pokušati odgovoriti „gdje smo danas nakon tog otkrića“, što znamo i još više što ne znamo“, naglasivši da otkriće ovog bozona nije „kraj priče“.

HiggsBoz

Što znamo, a što još više ne znamo?

Govoreći o pitanju koje mu se često postavlja: „Kako možete spojiti znanost i vjeru“, kaže da njega odgovara protupitanjem: „A zašto ne?“

Podsjetio je da je Sunce osam svjetlosnih minuta udaljeno od nas, te da ga sada vidimo kakvo je bilo prije osam minuta, a ne kakvo je sada. Iznio je i podatak da su neki najudaljeniji objekti, poput nekih zvijezda, udaljeni 13 milijardi svjetlosnih godina, što znači da svjetlost koja do nas stiže s njih je krenula samo nekoliko milijuna godina nakon velikog praska

NUŽNA PONIZNOST U ISTRAŽIVANJU …

Samo 5 posto energije dolazi od tvari koje su poznate, a „ostalih 27 posto dolazi od tamne tvari koju ne poznajemo, te 68 posto od tamne energije o kojoj apsolutno ništa ne znamo“, te naglasio nužnost poniznosti prilikom istraživanja zbog spoznaje koliko toga malo se zapravo zna.

Kazao je da u svemiru postoji samo jedno biće koje nije zadovoljno samom činjenicom da je tu, nego se divi i preispituje, a to je čovjek. Naglasio je da dječja pitanja poput „Mama, zašto kiša pada prema dolje, a ne prema gore?“ mogu zvučati glupo, ali da nisu, nego je problem što se odrasli čovjek naviknuo na svijet oko sebe i izgubio moć divljenja.

Proučavanjem elementarnih čestica zapravo se promatra povijest svemira, kazao je predavač, te nastavio da je na početku cijela tvar koju vidimo danas bila zgusnuta na jako zgusnutom prostoru, te se počela širiti, tj. jednu mikrosekundu nakon velikog praska stvorili se protoni i neutroni. Kazao je da se to sa sigurnošću može tvrditi s obzirom da su u laboratoriju stvoreni uvjeti identično onim koji su vladali ukratko nakon velikog praska.

Istovremeno istaknuo je i da samo 5 posto energije dolazi od tvari koje su poznate, a „ostalih 27 posto dolazi od tamne tvari koju ne poznajemo, te 68 posto od tamne energije o kojoj apsolutno ništa ne znamo“, te naglasio nužnost poniznosti prilikom istraživanja zbog spoznaje koliko toga malo se zapravo zna.

Higsbo

Ukazao je na zanimljivost da „svemir u kojem živimo izgleda kao podešen za nas“, te da se svi fizičari slažu da ako bi se samo malo promijenila masa npr. neutrona ili elektrona, dolazi se do svemira koji ne dopušta život, i koji ne bi dopustio stvaranje zvijezda, te sunce ne bi „mirno gorjelo deset milijardi godina, nego bi moglo izgorjeti u samo 10 000 godina, što bi bilo poprilično nepraktično za nas.“

Suprostavlja li se znanost – vjeri?

Kazao je da se često suprotstavljaju znanost i vjera, što je sasvim pogrešno, posvjedočivši da on osobno upravo kroz istraživanja i divljenja stvorenom svijetu otkriva Boga. To je potkrijepio i zanimljivom usporedbom: ukoliko imam prijatelja slikara, te odem na njegovu izložbu, neću mu kazati da neću gledati i neću se diviti njegovim slikama, već upravo razgledanjem te izložbe poštujem i svog prijatelja, a isto je i s proučavanjem i divljenjem stvorenom svijetu u odnosu prema njegovom stvoritelju.

Dr. Vuko Brigljević rođen je 1968. u Dubrovniku. Dok je bio dijete obitelj mu se preselila u Švicarsku, pa je tamo završio sve škole. Maturirao je na francuskom jeziku, a onda diplomirao fiziku na njemačkom jeziku na glasovitom ETH-u, Sveučilištu za prirodno-tehničke znanosti u Zürichu. Tu je i doktorirao fiziku elementarnih čestica, radeći već u CERN-u. Zatim je tri godine proveo na postdoktorskoj specijalizaciji u Americi, na istraživačkom centru vezanom uz Sveučilište Stanford u Kaliforniji, pa se vratio u CERN i od 2003. radi na Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu, kao viši znanstveni suradnik. Istovremeno nastavlja raditi na eksperimentima u CERN-u.

IZVOR: MISIJA / DUBROVAČKA BISKUPIJA

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno