Connect with us

Vijesti

DON MARINKO MLAKIĆ: Sveta obitelj

Published

on

Nedjelja po Božiću posvećena je Svetoj obitelji Isusa, Marije i Josipa. Rođenjem od žene, u sasvim konkretnoj obitelji, Isus posvećuje i uzdiže na razinu svetosti sve naravne oblike ljudskog zajedništva. Najprije obitelj, a onda rodbinstvo, prijateljstvo, narod, kulturu, društvene strukture…

Čovjek je po svojoj naravi usmjeren na zajedništvo. Svoju punu afirmaciju može ostvariti tek u kvalitetnim odnosima u unutar zajednice. Posebno važnu, štoviše presudnu ulogu ima obiteljsko zajedništvo. U obitelji čovjek uči naprosto živjeti.

Ono što osoba iz nje ponese, to je bitno obilježava cijeli život. Obitelj je škola života. Ne samo za djecu, nego i za roditelje. Oni se svi zajedno uče i rastu u svetosti života kojeg nam Bog daruje i po kojem nas daruje jedne drugima.

Osnovno ozračje obiteljskom životu daje požrtvovna ljubav roditelja u kojoj se rađa novi čovjek. U redovitom ljudskom iskustvu nema nesebičnije ljubavi od one koju otac ili majka gaje prema svom djetetu. Za osobu koja kao dijete ostane bez roditeljske bezuvjetne ljubavi s pravom kažemo da je siroče. I taj nedostatak ga obilježava kroz cijeli život.

Crkva u Svetoj obitelji vidi uzor obitelj. Sveta obitelj savršena je preslika trojstvene božanske ljubavi u ljudske odnose.

Misno evanđelje nam donosi zgodu kada je dvanaestogodišnji Isus sa svojim roditeljima hodočastio u Hram. Marija i Josip su po običaju svake godine o blagdanu Pashe hodočastili u Jeruzalem. Iz toga se jasno vidi kako su svoje obiteljsko zajedništvo gradili u ozračju vjere. Njihova vjera je izgrađena na temeljima objave i tradicije Izabranog naroda. Oni drže važnim hodočastiti u Hram i tamo voditi svoje dijete. Njihova vjera je isto tako osobna i izvanredno jaka. Svoje ogromno povjerenje u Boga pokazali su svaki na svoj način kada je Bog čudesno ušao u njihove živote. U toj život vjeri odgajali su i učili povjereno im dijete Isusa.

U isto vrijeme i sami od njega uče kako je njegov i naš pravi Otac samo Bog. „Jedan je vaš Otac – onaj na nebesima“, naučavat će Isus kasnije.

Nitko od nas ne pripada svojim roditeljima. Nitko nema pravo na život druge osobe. Pa niti na život svoga djeteta. Svi mi pripadamo samo Bogu. On je taj koji nas je (za sebe) stvorio i darovao jedne drugima da možemo živjeti u ljubavi.

Samo onda kada njega priznajemo svojim pravim Ocem, možemo istinski imati jedni druge kao roditelje, djecu, braću i sestre. Nikakvo zajedništvo niti ljudska sreća ne mogu se graditi na bolesnoj posesivnosti. Još manje na nekakvom pravu na drugu osobu. Samo na slobodnom sebedarju.

Josip i Marija nisu odmah razumjeli Isusove riječi, ali su ih prihvatili. Odgoj se ne može unaprijed isplanirati. Njega nitko do kraja ne razumije. Mudrost odgoja je znati podrediti se onom planu koji Bog ima za dijete, za svakog čovjeka. Taj plan se otkriva postupno, polako, kroz osluškivanje, kroz molitvu, kroz razgovor sa samim djetetom…

Govor o obitelji u suvremenom svijetu silno je opterećen društvenim promjenama koje utječu na sami život jedne obitelji. Obitelj je rastrgana i raslojena. Roditelji su razapeti između brige za materijalno i za dobar odgoj u nemoralnom okruženju.

Idejno i pravno shvaćanje obitelji, kao i odgoj djece, sve više izaziva javne polemike i bolne podjele. Obiteljska idila tako se teško postiže.

Međutim ni Sveta obitelj nije imala idilu. Prolazila je kroz ništa manje mučne tegobe, nego još i gore. Pratila ih je neimaština, odbačenost, progonstvo, borba za golu egzistenciju… Pa ipak, Marija i Josip nisu klonuli. Uspjeli su, jer su imali neograničeno povjerenje u Boga te iskrenu međusobnu ljubav i poštovanje. Po tome su i nama danas uzor kako graditi obiteljsko ozračje na korist i spasenje svih njezinih članova.

Don Marinko Mlakić

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno