Connect with us

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: Domovinski rat. kronologija – studeni 1991. – 1995. godine

Published

on

2. studenog 1991. godine, pokolj u Lušcu -vukovarsko prigradsko naselje, JNA i Arkanovci ubili 59 osoba.  Srpske postrojbe su okupirale Lužac.

4. studenog 1991. g. Hrvatski branitelji preuzeli su i uspjeli prije neprijateljskoga napada evakuirati skladište oružja Jamadol u Karlovcu (oko 2500 tona eksploziva i streljiva te naoružanje TO općina Karlovac, Ozalj, Duga Resa, Vojnić i Vrginmost).

5. studenog 1991. g. Hrvatski branitelji preuzeli su veliko skladište oružja i streljiva u Delnicama (jedno od najvećih na tlu bivše Jugoslavije).

7. studenog 1991.g., Agresor je u Poljanku ubio 10 civila; u općini Korenica je ubio 8 civila; a u Vukovićima 2 civila

7. studenoga 1991. g. Zrakoplovstvo JNA je raketiralo Bizovce i ubilo 9 osoba

9. studenog 1991.g., U Erdutu je agresor ubio 15 osoba (žrtve su bili Hrvati i Mađari).

10. studenoga 1991. g., srpske postrojbe okupirale su i razrušile Bogdanovce, čime jeobruč oko Vukovara još čvršće stegnut.

11. studenog 1991. g., U Erdutu je agresor ubio 5 civila, žrtve su bili Hrvati i Mađari.

12. studenog 1991. g., JNA i pobunjeni Srbi iz Plaškog ubili u Saborskom 29 osoba.

12. studenog 1995. g., potpisan Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji

12.-13. studenog 1991. g., neuspješan pokušaj ZNG-a (HV-a) da deblokira Vukovar

13. studenog 1991. g., Zbor narodne garde i službeno je promijenio ime u Hrvatska vojska

? sredina studenog 1991. g., U selu Klancu kod Slunja četnici i JNA su ubili 20 hrvatskih civila

14./15. i 16. studenog 1991. g., Hrvatska ratna mornarica razbila pomorsku blokadu JNA.

15. studenoga 1991. g.., U Kostrićima je agresor ubio 16 hrv. civila (2-e djece, od 2 i 4 godine.)

15-19. studenog 1991. g., srpske postrojbe okupirale su Lipovac, Podgrađe i Apševce, Donje Novo Selo i Nijemce u zapadnom Srijemu, grad Slunj i okolicu Slunja, Vukovar, Škabrnju, Zemunik Gornji, Nadin, Divoš i Ernestinovo, Laslovo u istočnoj Slavoniji te Cetingrad (23. studenog 1991.).

18. studenog 1991. g., JNA i četnici ubili 48 osoba (civila) u Škabrnji.

19. studenoga 1991. g., JNA ubila 14 osoba (civila) u Nadinu.

20. studenog 1991. g., Četnici uz pomoć JNA odveli iz vukovarske bolnice 255 do 264 osobe na Ovčaru gdje su ih mučili, te ih u noći 20/21 studenoga 1991. godine ubili.

21. studenoga 1991. g., srušen je Maslenički most.

21. studenoga 1991. g., pokolj u Dabru kod Vrhovina, ubijeno 7 osoba.

21. studenoga 1995. g., potpisan, nametnuti, Daytonski sporazum kojim je nagrađen agresor na Hrvatsku i BiH.

22. i 23. studenog 1991. g., pokolj u Vrhovinama, ubijeno 8 hrv. civila..

24. studenog 1991. g., srpsko-crnogorske postrojbe okupirale su dubrovačko predgrađe Mokošicu.

27. studenog 1991. g., Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je odluku (Rezolucija 721) o upućivanju mirovnih snaga (UNPROFOR) u Hrvatsku.

29. studenog 1991. g., Badinterova komisija izrekla svoje mišljenje o SFRJ-u.

29. studenog 1994. g., Ministri obrane Hrvatske (Gojko Šušak) i SAD (William Perry) potpisali su u Pentagonu Memorandum o obrambenoj i vojnoj suradnji.

29. studenog do 24. prosinca 1994. g., Hrvatske postrojbe (HV i HVO) ovladale su većim  dijelom Livanjskoga polja (napadajna akcija Zima ’94.).

Foto: Vukovarsko groblje

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno