Connect with us

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: boj u Splitskom i Korčulanskom kanalu, 14. do 16. studenog 1991. godine

Published

on

Boj u Splitskom i Korčulanskom kanalu se zbio od 14. do 17. studenog 1991. godine.

JNA je izvršila pomorsku blokadu Splita. Diverzanti HRM-a su 14. studenog 1991. godine torpedom pogodili patrolni čamac Mukos, koji je blokirao Splitska vrata, i teško ga oštetili. Tri mornara su poginula a posadu je prihvatilo drugo plovilo JRM. JRM je u znak odmazde tijekom noći 14. na 15. studenog topovima napala Brač i Šoltu, gađala Milnu i Grohote te topničke položaje HRM. Nakon odgovora hrvatskih bitnica brodovi s južne strane Šolte su se rano ujutro povukli prema Visu. Brodovi JNA koji su bili u Splitskom kanalu su ujutro u 6 sati otvorili vatru po Splitu. Pogođen su: Arheološki muzej, zgrada općine, sportski centar na Gripama, Higijenski zavod, Tehnička škola, mnogi civilni objekti, posebno u starom dijelu grada. Pogođena su i dva Jadrolinijina trajekta u gradskoj luci, Bartol Kašić i Vladimir Nazor, na kojima su poginuli vođa stroja Jure Kalpić i upravitelj stroja Dinko Maras, kormilar Ante Vidović je ranjen, a ranjeno je i šest građana. Paljbu po Splitu su otvorile i vojarne u gradu i okolici grada.

Hrvatska ratna mornarica je uzvratila paljbu s položaja pod Marjanom, sa Šolte i Brača. JRM je pozvala zrakoplovstvo da ih podrži pa je doletjelo 6 borbenih zrakoplova iz Mostara . Hrvatske snage su srušile dva zrakoplova. JRM je zbog silnog odgovora i oštećenja brodova prekinula napad i krenula prema jugu kroz Brački kanal. Bojali su se podvodnih mina u Splitskim vratima pa su krenuli navedenim smjerom. HRM je postavila podvodne mine pred ratnom lukom Lora, na minu je naletjela barkasa i pogunulo je 5 vojnika pa je jugomornarica shvatila da više nije sigurna u ratnoj luci Lora.

Za napad na Split pravomoćno su osuđeni pripadnici JNA Mile Kandić, Nikola Ercegović, Dojčilo Isaković, Živomir Ninković i Ilija Brčić.

 

Boj u Korčulanskom kanalu

Nakon boja u Splitskom kanalu brodovi JRM-a su jedno vrijeme bili u Bračkom kanalu pa su krenuli Hvarskim kanalom prema Neretvanskom i Korčulanskom kanalu. Bilo je 9 ratnih brodova JNA koji su se zbog jakog juga usidrili u uvali Bezdija pokraj Lovišta i u uvali Duboka na Hvaru. Topnički vod Lovišta i topnički vod Blaca (na otoku Korčuli) su otvorili vatru po brodovima JNA koji su bili u dometu njihovih topova. Bila su pogođena dva minolovca te raketni i torpedni čamac. Nakon boja brodovi JNA su se povukli prema Visu i Lastovu.

Značaj Boja u Korčulanskom kanalu

Hrvatska ratna mornarica se počela stvarati sredinom rujna 1991. godine. U rujnu su osvojene topničke bitnice a tijekom listopada su uređeni paljbeni položaji na: Žirju, Zvečevu, Smokvici, Šolti, Braču, Splitu, Pelješcu i Korčuli. Minirani su ulazi u ratnu luku Lora i Splitska vrata. Osvajanjem skladišta Male Bare i skladišta podvodnih mina u uvali Tatinje HRM je došla do sredstava kojima može zapriječiti prolaze brodova i izvršiti odvraćanje neprijatelja sa svojih topovskih bitnica. HRM je ustrojila snage za minska djelovanja, odred pomorskih diverzanata, postrojbe obalnog topništva i pomorske snage.

HRM je ograničila djelovanje JRM-a miniranjem ulaza u ratnu luku Lora a djelovanjem topničkih bitnica učinili je nesigurnom pa se JNA povukla u baze na Visu i Lastovu. Pobjedom u splitskom i korčulanskom boju HRM je omogućila deblokadu hrvatskih kopnenih luka, osim Dubrovnika.

Foto: wikipedija

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno