Connect with us

Društvo

CAR JE GOL! Uljanik: Končaru milijarde, Jakovčiću briselski imunitet, radnicima – otkazi?! Na potezu je Plenković …

Published

on

Gledamo danas dramu iz pulskoga Uljanika. Jakovčićev Bora (Miletić) više se ne može izgovarati na Thompsona. U Puli više nije tema Arena i lov na glazbene vještice, razbojnici iz IDS-a stjerani su napokon pred zid – piše na svom profilu Velimir Bujanec.

“Strateški partner” nema novaca, ljudi nisu dobili plaću – pa je sada dobar i Zagreb. Žica se Vlada. Hrvatska Vlada! A IDS bi autonomiju… Osim kada treba iz Zagreba povlačiti kune. Ili eure. I to milijarde!

Zaista mi je žao tih 4.260 ljudi. Radnici su to. Ima među njima i Hrvata. Al’ nije ovo pitanje ni vjere ni nacije, ovo je pitanje potencijalno najvećeg lopovluka, o kojem većina medija – šuti. Zato jer su potkupljeni. Uljanik više nije priča o očuvanju radnih mjesta, jer tim ljudima, budimo iskreni – teško da ima spasa. Preostaje nam jedino razotkriti tko je Uljanik doveo u ovako bezizlaznu situaciju, tko ga i zašto želi ugasiti?

Prije desetak dana Jakovčić je, kao što smo već objavili, jeftino napao Thomposona da bi prikrio vijest o ostavci u Nadzornom odboru finskog Afaraka. Na nju je bio prisiljen zbog briselske direktive. I straha od mogućnosti bilo kakvog progona. Mjesečno je u Končarovoj tvrtci ubirao gotovo 10.000 eura, što je puno čak i za finske prilike.

Vijest je prikrila N1 televizija standardnim bljuvanjem po Marku Perkoviću, a tek rijetki mediji u Hrvatskoj objavili su da je Jakovčićev javni ortak Danko Končar stekao većinsko vlasništvo Afaraka na netransparentan način i zaradio u Finskoj kaznu od astronomskih 50 milijuna eura. I više. A to nije sve…

Tek će se rijetki hrvatski novinari odlučiti otvoriti finske portale i pogledati što tamošnji mediji pišu o Danku Končaru. Ljenčine, pa dovoljno je zamoliti nekog da vam prevede par redaka sa finskog – i odmah će te saznati što se točno iza brda valja.

Finski mainstream mediji danima su pisali o kontroverznom hrvatskom tajkunu kojeg je državna agencija za nadzor financijskih aktivnosti optužila i kaznila za prijevaru na Helsinškoj burzi. A hrvatski “mainstream” istoga čovjeka čak i danas prikazuje kao velikog spasitelja nacionalne brodogradnje!

Finsko brodogradilište Arctech u vlasništvu ruskog državnog OSK-a generira također značajne gubitke, što je za Moskvu svakako loša reklama, pa se u zadnje vrijeme i ono spominje kao moguća akvizicija “svemoćnog spasitelja” iz Hrvatske! Arctech ima negativan kapital i rezerve od preko 200 milijuna eura, a sam je Končar svojedobno govorio da bi i Brodotrogir i Acrtech kao veliki gubitaši kojima treba sanacija, zapravo potpali pod kapu pulskoga Uljanika!

Plan je fakat spasonosan, no tko će to sve platiti?! Hrvatski porezni obveznici?

Moguće, ako Ivan Jakovčić u to uspije uvjeriti premijera Plenkovića! Jer, ako država zaista gurne Uljaniku 350 milijuna eura i pridodamo li tome ukupno 700 milijuna eura u državnim jamstvima (200 je predviđeno za strateškog partnera, a više od 500 je nasljeđeno) – dolazimo do velike priče o tobožnjoj sanaciji, tijekom koje će netko posve sigurno omastiti brk. Ali – to neće biti radnici. Jer, njima su već spremljeni otkazi, a vrijedna zemljišta pulskoga škvera rezervirana su za gradnju luksuznih stanova i atraktivnih turističkih sadržaja.

Ovdje se postavlja i logično pitanje: zašto bi naša država Danku Končaru ili bilo kome drugome omogućila prenamjenu zemljišta u Istri?! Zašto država, ako već odustane od brodogradnje, sama ne bi napravila prenamjenu i zaradila na zemlji te od toga obeštetila radnike?! Jedan istarski političar, čija je kritika tamošnjeg kriminalnog modela vladavine zabranjena u većini medija – fino je izračunao: 350 milijuna eura koje se sada traži je 2 i po’ milijarde kuna. Živoga keša.

S tim novcem Vlada može izgraditi 5.000 stanova, sa tim novcem mogla bi se naša Slavonija spasiti od iseljavanja. Sa tim novcem moglo bi se toliko toga dobroga učiniti…

Uljanik je u 2018. godini od Vlade već dobio gotovo 100 milijuna eura. Prodali su i 37 posto dionica riječkoga Lenca. Gdje su ti novci?! Glas Istre, na primjer, ne postavlja to pitanje. Normalno, glorificiraju Končara jer u novinama ima 33 posto udjela. Glorificirali su ga i kada je davao pozajmice Nogometnom klubu Istra…

Veliki spasitelj nije financirao samo nogometaše, nego čak i lokalne balerine… U dogovoru sa PBZ-om i HBOR-om, tobože je posudio i 12 milijuna Uljaniku, no što je sve to u usporedbi s onim što bi mogao dobiti pristanu li HBOR i Vlada na veliki plan navodnoga spasitelja?!

Kako posluje Danko Končar, najbolje se vidi na primjeru Brodotrogira. U poslovanju ima trajnih problema sa likvidnošću, uz redovita kašnjenja plaća i neispunjavanja obveza prema državi. U posljednje se vrijeme spominje i nekih 700 otkaza… Brodotrogir ima isprepleteno poslovanje sa hotelom Medena i istoimenim apartmanskim naseljem, koji su tijekom godina “restrukturiranja” preuzeti od Končara i njegove Kermas Energije. Prije preuzimanja Medene ista je posudila novac Brodotrogiru, iz čega bi se dalo zaključiti da je neprijateljski preuzeta vlastitim sredstvima…

A tek priča o marini!

Izgrađena je tijekom “restrukturiranja” Brodotrogira, novcem banaka. Jedan vez koštao je nevjerojatnih 60.000 eura, iako je tržišna vrijednost gradnje sličnih objekata svugdje na Jadranu upola manja – 30.000 po vezu. A gdje je završila razlika?! To valjda znaju bankari. I naručitelji.

Izvođači znaju jedino kome su morali u kešu davati 100 eura po turi kada se u marinu dovozio materijal… Moram priznati, ovaj me model silno podsjeća na poslovanje u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji, iz čijih zatvora uglavnom dolaze naši gospodarski spasitelji…

Neki od njih odležali su i 12 godina u Lepoglavi, zbog puno sitnijeg kriminala.

Velimir Bujanec/Foto: HTV/društvene mreže

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno