Connect with us

Vijesti

LAZANSKI: ‘Pa, ne mogu hrvatski avioni da čuvaju nebo iznad BiH i Crne Gore, kad to nebo kontroliše Srbija’

Published

on

Skraćeni tekst ‘iščuđavanja’ Miroslava Lazanskog u Politici, o prijedlogu Ministarstva obrane Crne Gore da hrvatski borbeni zrakoplovi čuvaju zračni prostor Crne Gore, Makedonije i BiH.

Službena Podgorica, tj. Ministarstvo obrane Crne Gore predložilo je odgovarajućim ministarstvima u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji da hrvatski borbeni zrakoplovi čuvaju zračni prostor Crne Gore, Makedonije i BiH. Navodno je riječ o projektu pod imenom “Pametna obrana”, po kojem će četiri republike bivše SFRJ, jer tu je naravno i Hrvatska, “mirno spavati pod krilima hrvatskih borbenih zrakoplova, uz značajnu financijsku potporu NATO-a”.

Vijest je, prema tvrdnji Lazanskog odmah izazvala pitanja u Crnoj Gori, koliko će sve to koštati crnogorske porezne obveznike, do lobista NATO-a i njihovog stava kako je to “prirodan potez na putu Crne Gore u NATO”.

cromig2

‘Ne znam tko je taj genijalac u Ministarstvu obrane Crne Gore koji je pametno smislio tu ideju o “pametnoj obrani”. Vjerojatno netko od onih časnika koji su 1991. godine s mora gađali Dubrovnik i popalili Konavle, pa sada iz čiste grižnje savjesti hoće da se malo dodvori Hrvatskoj i dodijeli joj titulu regionalne zrakoplovne sile. Ti mene serdarom, ja tebe vojvodom …’ –  ciničan je Lazanski, nastavljajući s ‘jadikovkom’ – kako će Hrvatska sa starim MIG-ovima, kontrolirati zračni prostor Crne Gore iz baze u Zagrebu, jer taktički radijus “miga-21” to ne dozvoljava.

Ako bi hrvatski “migovi-21” bili bazirani na aerodromu Čilipi u Dubrovniku – to bi značilo da je tamo stalno bazirana jedinica od najmanje dva zrakoplova, šest pilota i 12 mehaničara, što sve košta. Isti slučaj jest i da su hrvatski “migovi-21” stalno temelju aerodromu u Podgorici. I s tog aerodroma hrvatski “migovi-21” nemaju radijus da pokriju zračni prostor Makedonije. Opcija da hrvatski “migovi-21” budu stalno locirani na aerodromu u Skoplju opet znači baziranje jedinice sa pilotima, avionima i mehaničarima daleko od kuće. Pitanje je i kako bi na to gledao drugi saveznik u NATO-u, Bugarska? Sigurno ne s odobravanjem.

Locirati u Albaniji? Kako onda “pokriti” BiH. Problem taktičkog dometa aviona “mig-21” po planu “Pametne obrane” može riješiti lociranjem hrvatskih “migova-21” na aerodromu u Prištini, koja bi sigurno rado pomogla “Pametni plan”. Autori tog plana za sada kriju detalje, ali aerodrom u Prištini i njegovi podzemni kapaciteti idealni su za smještaj takve jedinice. Sa te lokacije može se pokrivati ​​zračni prostor Makedonije i Crne Gore, pa čak djelomično i BiH. Naravno, druga je priča ako Hrvatska nabavi druge zrakoplove, recimo američke F-16, no više od 12 takvih aviona teško da će moći održavati. Još teže s njima pomaže drugima. Osim ako ti drugi ne plate dobro. Kao što znamo, ti drugi su prepuni para.

cromig

Projekt “Pametne obrane” ne govori ništa o političkom aspektu priče. Oblasna kontrola letenja Beograd pokriva zračni prostor BiH do 18. meridijana, linija ide od Slavonskog Broda na jug. Sve što leti iznad 6.000 metara u tom prostoru mora se prethodno najavi Beogradu i bez dozvole Beograda nitko ne može ući u taj prostor. Beograd kontrolira 55 posto zračnog prostora BiH. Zapadno od 18. meridijana zračni prostor BiH kontrolira oblasna kontrola letenja Zagreb. To je raspored posla naslijeđen iz vremena SFRJ. U slučaju uzbune, a vojni zrakoplovi koji kontroliraju zračni prostor polijeću uvijek u takvim slučajevima bez ikakvih prethodnih najava, kako bi to izgledalo u praksi? Hrvatski “migovi-21” bi se odmah javljali beogradskoj kontroli letenja? Ili bi Banjaluka dozvolila Sarajevu takav aranžman? Koja bi to vlada u Banjaluci dozvolila?

Kada je u pitanju Crna Gora, zračni prostor te zemlje kontrolira zajednička tvrtka: “Kontrola letenja Srbije i Crne Gore”, društvo s ograničenom odgovornošću, pri čemu je Srbija vlasnik tog društva sa 92 posto, a Crna Gora sa osam posto kapitala. Svi zrakoplovi koji lete u zračnom prostoru Crne Gore  vode se iz kontrole letenja u Beogradu. Bilo kakvo angažiranje hrvatske avijacije na tom prostoru nije moguće bez prethodnog sporazuma s tim društvom. Osim ako Crna Gora ne izađe iz te tvrtke – upozorava Lazanski (Politika | intermagazin | Croative.net)

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno