Connect with us

Vijesti

Božićna čestitka i primanje kod nadbiskupa Marina Barišića 2018.

Published

on

Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana u četvrtak, 20. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, upriličeno je božićno primanje kod splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.

U ime svećenstva i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije čestitku je nadbiskupu izrazio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Pozdravivši nazočne mons. Vidović je kazao „Godišnja proslava Božića nam pomaže biti više prijatelji, biti više braća i sestre, a u konačnici biti više ljudi. Biti čovjek i ostati čovjek uslijed svih raznolikosti i suprotnosti, fizičkih, obiteljskih, socijalnih, nacionalnih, političkih, vjerskih, jest imperativ koji nam je zadan upravo Božićem, jer je Bog postao čovjekom.“ Osvrnuo se na dva važna ovogodišnja događaja kojima je poveznica bila tema obitelji. Prvi događaj je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji je održan u Splitu i Solinu u rujnu ove godine. U sklopu spomenutog susreta upriličena je humanitarna akcija „Obitelji za najmanje“, kojom su prikupljena sredstva i uručena Klinici za dječju kirurgiju našeg KBC-a, za kupnju potrebnog uređaja. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u Susretu obitelji i koji su pomogli humanitarnu akciju.

Drugi događaj na koji se osvrnuo je potpisivanje ugovora između Splitsko-makarske nadbiskupije i Vlade Republike Hrvatske. Tim je ugovorom Nadbiskupiji ustupljen dio bivše vojarne Dračevac za osnivanje Katoličkog odgojno-obrazovnog centra s dječjim vrtićem koji će imati i posebnu jedinicu za djecu s posebnim potrebama, s osnovnom i srednjom školom te sportsko-rekreativnim sadržajima kao i kuhinjom i menzom koji će služiti i za potrebe korisnika našega Caritasa. „Nadam se da će ovaj centar i konkretni sadržaj za djecu, mlade i obitelji okupiti i ujediniti sve naše snage kako bismo u ovoj plemenitoj nakani uspjeli i to što prije. I ovdje, osim Vladi RH tj. Ministarstvu državne imovine, zahvaljujem Gradu Splitu koji nas je pratio u dosadašnjem procesu. Nastavljajući u ovom tonu podrške obiteljima i, dao Bog, novom demografskom procvatu, nadamo se u idućoj godini otvoriti i nove dječje vrtiće u Trogiru i Makarskoj, oba u sklopu novih pastoralnih centara“, kazao je generalni vikar poželjevši svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2019. godinu. 

Na domijenku prigodom nadbiskupovog Božićnog blagoslova …

Svoju čestitku izrazio je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasivši najveću moguću poniznost Božjega sina Isusa koji se rodio u štalici na slamici. U tom svjetlu potaknuo je nazočne na ponizno djelovanje i vršenje svojih zadaća i službi. U čestitarskom duhu nastavio je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban podsjetivši na Betlehemsko svjetlo mira, koje unosi svjetlo u naše tmine i mir u naše nemire, potaknuvši nazočne da čuvaju to Betlehemsko svjetlo i pronose ga onamo kamo budu išli i djelovali.

Na kraju je svoju čestitku uputio nadbiskup Marin Barišić. Pozdravivši sve nazočne kazao je da je s Božićem usko povezana tema obitelji. „Obitelj je koljevka života, škola ljubavi i prihvaćanja te je istodobno prozor koji je otvoren prema transcendenciji, otajstvu Boga. Obitelj je otvorena s vratima i prema našem društvu“, naglasio je nadbiskup. Govoreći o poteškoćama suvremenih obitelji, prekidu komunikacije zbog „gubitka signala“ i međusobne udaljenosti, naglasio je da „Božić ima snagu povezivanja. On je snažni nebeski signal koji pokriva čitavo područje obiteljskih odnosa, društva i svijeta. Božić uspostavlja pravu komunikaciju između bračnih drugova, roditelja i djece, braće i sestara, rodbine i susjeda, suprotstavljenih ideologija i podijeljenih strana.“ Kazao je da je Božić ljubav, koja osvjetljava naše tame i daje vizije, umnaža ljubav onih kojih se vole i uspostavlja nove odnose.

Budući da je Božić i vrijeme darivanja, nadbiskup Barišić je potaknuo nazočne da u daru, koji daruju drugima, sebe daruju a ne samo stvari kako bi naša stvarnost bila ljepša, bogatija svetištima a ne skladištima. Zaželio je svima da ovoga Božića priprave svoja srca kako bi postala žive jaslice u kojima će se roditi Bog te da stvaraju uvjete za dostojanstveniji život svakoga čovjeka i zajedno grade bolje društvo, društvo mira i pravednosti, ljubavi i vjernosti.

Po završetku programa čestitanja nadbiskup je sve pozvao na druženje uz domjenak koji su domaćini pripremili u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom u Splitu. Nazočni su u atriju zgrade Ordinarijata razgledali izložbu „Naše božićne jaslice“ splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a dobili su i prigodan dar: šalicu – suvenir Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Božićno čestitanje, kojemu su između ostalih nazočili: provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, ravnatelj KBC-a Split prof. dr. Julije Meštrović i rektor splitskoga Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić, svojim je pjevanjem uzveličao Komorni zbor bogoslova Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu pod ravnanjem mo. don Ivana Urlića.

Slivana Burilović Crnov

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno