Connect with us

Društvo

BEZOBRAZLUK INSTALIRANIH NAMJESNIKA: Siromašna država ponovno sanira bogate banke

Published

on

Poslovne banke nisu prihvatile nove jeftine posudbe HNB-a jer su na konverziji švicaraca zaradile. “Pravednija” raspodjela tereta konverzije švicaraca već je ugrađena u one naše programe koje je Europska komisija već potvrdila.

Činjenica je da HNB nudi poslovnim bankama jeftine kune uz fiksnu kamatu od 1,8 posto, da su banke ponudu glatko odbile, pa se pokazalo da su prijetnje poslovnih banaka i povjerenika Unije tek sramotna predstava za domaću Javnost, kao i nova runda “razgovora” ministra Zdravka Marića sa predstavnicima banaka. “Nisam do sada shvatio da smo se mimoišli u razumijevanju.” – izjavio je Zdravan, koji se ponaša kao tajni šef udruge HUB. I još nam veli da su od EK stigli upiti koliko je konverzija švicaraca poštivala hrvatski ugovor o pristupanju Uniji. Jonathan Hill, povjerenik Unije za financijsku stabilnost, zatražio je da se banke namire glede njihovih većih očekivanja. Zaprijetio je s tužbom EK protiv RH na Sudu EU. Zamislite tu pamet: EK će tužiti RH zato što smo i za starije kredite poštivali duh direktive 2014/17/EU. Čemu sve to? Jer, odšteta bankama ugrađena je u vladin “Program konvergencije 2016-19.” koji je EK prihvatila! Po svemu sudeći, Vlada RH naručila je prijetnje banaka i Hilla, da posluže kao pokriće za veleizdaju koja je već počinjena.

Bezočna pljačka

Budite sigurni da će nas zakinuti 3-6 puta više nego što priznaju. Naime, država će kroz porezne olakšice bankama namiriti sve ono što iste specificiraju kao smanjenje očekivane(!) dobiti. Taj iznos pumpaju na milijardu eura, a zapravo su na konverziji švicaraca zaradile, da ne govorimo koliko se bivšim švicarcima smanjio udio loših kredita. Tako kreirani manjak u našem proračunu iste će banke financirati uz nove skupe kredite, pa će nam na svoje izmišljotine oteti još dvostruko. Na kraju će nas banke ipak tužiti (glupa Vlada javno priznaje njihova proizvoljna potraživanja) – sa zateznim kamatama i kreditiranjem takve naknade uzet će nam novih 3 milijarde eura. Tako će konverzija švicaraca ipak koštati sve nas 4-6 milijardi eura. Koliko bi prosječno stradao dužnik po klauzuli švicarski franak, toliko ćemo na kraju stradati svi. Bilo je pametnije da država jednostavno financira zatvaranje svih kredita za privatne osobe. Ako ništa, stekli bi se uvjeti za monetarni suverenitet. Otplaćenost unutar bivših švicaraca porasla je nakon konverzije za nevjerojatnih 20-30 posto – u pozitivnoj klimi konverzije dužnici su kroz prijevremene uplate smanjili dugove.  

“Komunjare” Boris Lalovac i Zoran Milanović spasili su dužnike banaka po valutnoj klauzuli švicarski franak, pa i same banke, a “domoljubi” Zdravko Mamić i Tihomir Orešković gledaju kako da banke na svemu tome dodatno zarade. Represivni komunizam imao je tu svoju minimalnu brigu za radnog čovjeka, a liberalni fašizam brine samo za banke i korporacije. Ivan Vilibor Sinčić podsjetio je hrvatsku Javnost na Oreškovićevu izjavu kako su korporacije važnije od ljudi. Dobro, “crveni” su nas u četiri godine dodatno gurnuli u crveno za oko 90 milijardi kuna, i još su nekako zamračili imovinu vrijednu dvostruko više. Problem je što “crni” nisu zasjeli da to isprave, nego žele zamračiti ostatak. I da bankama jednostavno poklone 4-6 milijardi eura. Zanimljivo je da fašistička Eurozona provodi monetarno opuštanje, i da će i pored toga jednostavno podijeliti oko 2.000 eura punoljetnim stanovnicima, za povećanje potrošnje, a nas Europska komisija i ECB guraju dublje u crveno, potičući naš demografski kolaps, kritizirajući naših tisuću eura za novorođeno dijete.   

“Uz 290 milijardi javnog duga plaćamo 12 milijardi kamata, što je jednako proračunu školstva, znanosti i športa. Ako kamate porastu 2 postotna boda, plaćat ćemo dodatnih 6 milijardi.” – veli nam Marić. I odmah zaključuje: privatizacija je nužna! Rasprodat će tvrtke koje ostvaruju dobit! I povećati nezaposlenost! A da se Marić malo potrudi u našem interesu i reprogramira dugove tako da kamate padnu 2 postotna boda? Tada bi za kamate plaćali samo 2 milijarde. Problem je u tome što Vlada poduzima sve da kamate porastu, da banke zarade što više, pa stoga provocira negativne ocjene Europske komisije i loš kreditni rejting zemlje.

EK nas pritišće iako kod nas prepoznaje ekstremne makroekonomske neravnoteže i našu pogubnu kombinaciju prezaduženosti i nezaposlenosti. Broj umirovljenika uskoro će dostići broj zaposlenih. EK zapravo ne traži da uvedemo porez na nekretnine za potrebe našeg proračuna, nego točan registar imovine, koji će omogućiti oporezivanje Hrvata koji trenutno borave u inozemstvu. EK nije specificirala koje parafiskalne namete trebamo ukinuti ili smanjiti. EK traži da o svome osobnom trošku podižemo svoje obrazovanje! Adekvatnost radnih sposobnosti naših mladih za potrebe drugih. Dobili smo savjet da gubitašima zavrnemo pipe! Zar nije razumno trpjeti gubitak od milijun kuna u poduzeću koje ima stotinu zaposlenih? EK je zaprepaštena našom potrošnjom u mobilnoj telefoniji, iako smo urođenici na drveću. Kada će konačno stići dopuštenje UE da uvedemo televiziju u boji?

Nevjerojatni razmjeri veleizdaje

Zdravko Marić trudi se pronaći izgovor za kreditne agencije da nam dodatno smanje kreditni rejting, pa da tako namakne “2 postotna boda” za poslovne banke, usput i novi razlog za privatizaciju. A kreditne agencije stižu već u lipnju, da nam poskupe novac koji je u ostatku Unije besplatan. Zanimljivo, kreditne agencije ne vide kako je “EK prepoznala naše ciljeve, smjer i održivost reformi”. Zapravo, agencije znaju iščitati ocjenu EK za Hrvatsku – bit će prihvatljive i održive one reforme koje odgovaraju stranom interesu.

U “Programu konvergencije 2016-17.” str 54 imamo naslov “Ubrzanje razduživanja kroz poticanje otpisa potraživanja”. Bankama se otpis njihovih potraživanja priznaje kao porezno priznati rashod. Rezervacije za rizike gubitka priznaju se “kao rashod u obračunanoj svoti, najviše do visine koju određuju propisi HNB-a”. Ovo se krilo: “Radi ublažavanja tereta krize socijalno ugroženim građanima, korisnicima stambenih kredita i poduzetnicima u teškoćama, za banke je tijekom 2013. godine propisana mogućnost da kreditne institucije mogu takvim građanima i poduzetnicima kao porezno priznati rashod izvršiti otpis potraživanja.”

Odvjetničke kuće banaka puštaju glasine da za banke pripremaju arbitražni postupak na Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Dakle, postoji mogućnost da nas banke vlasnice fondova II. mirovinskog stupa: Intesa, Unicredit, Erste i Raiffeisein, koje bi trebale maziti i paziti ovako izdašnu državu i naivnog korisnika mirovinskih fondova, ipak tuže zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti, iako država prihvaća kompenzirati njihove izmišljene gubitke. A naivni Hrvati pitaju se zašto država ne uvodi porez na aktivu banaka?

Tvrtko Dolić/croative.net  foto-ilustracija 7Dnevno

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno