Connect with us

Istaknuto

Ante Gotovina je izmišljen filmski lik

Published

on

SNIMA SE NOVA SEZONA TV SERIJE GENERAL     Dok je bio glavni monstrum Katedrale zloduha, Antun Vrdoljak je u scenski autentično razaranje Vukovara dodao kartaše i tenisače s Tuškanca, kao naše osloboditelje i spasitelje.

Herojski lik Ante Gotovine montiran je naknadno, u razdoblje nakon pada Vukovara. U novoj sezoni, čuvenog Generala vidjet ćemo kao Gorana Višnjića, zeta Antuna Vrdoljaka. Sutra je Komemoracija na Bleiburgu – valjda će se Ante pojaviti i tako dokazati da postoji? Ne znam jeste li to uočili – broj naših generala veći je od broja naših stvarnih dragovoljaca.

Zlokobno zvuči upozorenje takozvanih antifašista da oporba priziva Kevine jame. Partizanski zločinci ponovno nam prijete s jamama. Pobili su stotine tisuća naše djece i nije im dosta. No pasaran! Istovremeno se osobno premijer Zoran Milanović prezentira kao medicinski slučaj. Jedini je Hrvat kojemu nitko nije ubijen na Križnom putu! Hvali se da su svi njegovi bili partizani. Dobro, a tko je sasjekao našu mladost kod Hude jame, kod Kevine jame i ostalih tisuću jama. Svake godine prigodno imamo govor mržnje Ivana Fumića, koji je bio jedan od istražitelja na suđenju zarobljenim pripadnicima Bugojanske grupe – svi su strijeljani, izuzimajući maloljetnog Ludviga Pavlovića, kojeg je ista banda smaknula u formalno samostalnoj hrvatskoj državi.

Nešto se pitam, zašto na Komemoraciju na Bleiburgu ne dolazi general Ante Gotovina, o kojemu Antun Vrdoljak na jesen snima novu sezonu. Neka se Gotovina nacrta kod Hude jame, da svi vidimo da General nije izmišljotina iz ratnih žurnala Antuna Vrdoljaka. Filmski Gotovina rastura na sve strane, a stvarni Gotovina šuti kao zaliven. Žestoki ratnik poziva na mir! Naša pitoma Kolindica bila je u našoj Pradomovini u Afganistanu čak 11 puta, a ratnik Gotovina niti jedanput! Ta naša imperatorica Furiosa praši u odori od našeg Kabula do našeg Knina, a naš Mad Max Ante peca kao civil iz građanskog rata! Jedini dokaz da je Ante Gotovina živ je činjenica da ga umirovio Stipe Mesić, “zapovjednik” HV-a i maršal Jugoslavije. Ovih dana bivši lažni zapovjednik i stvarni maršal pokajnički tvrdi da imperatorica Kolinda nema ovlasti zapovijedati hrvatskoj vojsci. Sudeći po tome, maršal Mesić umirovio je Gotovinu protuzakonito, i treba svim tako umirovljenim pripadnicima HV-a nadoknaditi štetu. Ako Gotovina zaista postoji, očigledno je da su ga haaški Tribunal i takozvani partizani toliko zastrašili da se ne usudi prepoznati tko nam to ponovno prijeti s jamama za Hrvate. Vjerojatno se boji da bi prije izbora mogao završiti u Kevinoj jami ili kao hrana za ribe u njegovom vlastitom ribljem uzgajalištu. Fantomski Gotovina je u Haagu oslobođen, ali je u glavi ostao bjegunac, pa se instinktivno krije.

Agotov

Možda je ribar Ante Gotovina onaj General kojega tražimo?

Kako sam junački bježao sa svih ratišta, pamtim mnoge dragovoljce koji su se kretali u suprotnom smjeru. Antu Gotovinu nigdje nisam sreo, pa sam postavio tezu da je “prekaljeni legionar” zapravo televizijska fantazija Antuna Vrdoljaka. Svjedoci pojave Gotovine pokušali su me razuvjeriti. Poduzetni Smiljko Begić odveo me u Knin, nakon Oluje, da me upozna sa živućim herojem. Uđemo u zapovjedništvo, a Ante Gotovine nema! Wo ist Ante? Rekoše nam da se ženi. Znaš, krilniče, više sam se družio s Rosom, pravdao se Begić. Bio je dobar i s Miljenkom Filipovićem. Naš čovjek Smiljko poznavao je cijelu francusku Legiju. U Splitu smo dočekali Vlak slobode, a Antu i Dunju glumio je filmski par. Navodno se Gotovina pojavio na Plesu nakon povratka iz Haaga? A, eto, ne mogu se sjetiti tog događaja – vrijeme sve redizajnira. Znate, malo je čudno da “oslobođenog” Gotovinu u Hrvatskoj dočekaju oni koji su ga lovili u našim crkvama i po svijetu, i da “slobodan Gotovina” na to pristane.

Priča glasi otprilike ovako. Nemirno dijete, loš učenik i dobar Hrvat pobjegao je preko granice i završio u modernom ustaškom centru obuke poznatom kao francuska Legija stranaca. Krajem 1991. vraća se u Hrvatsku, prekasno, nakon što je Domovinski rat završio – vojarne JNA već smo zauzeli, Hrvatska je bila relativno naoružana, a Vukovar je pao u ruke druge filmske ekipe, koja nasilje i ubojstva snima bez montaže. Kao što je Ante Pavelić što zbog svog osobnog duga prema Talijanima što zbog talijanskog fašizma i talijanskog bezobrazluka, žrtvovao našu Dalmaciju, tako su Ante Gotovina i Hrvoje Šarinić zbog svojih vlastitih dugova prema Francuzima i zbog francuskog bezobrazluka, prepustili Banja Luku i cijelu Bosnu tradicionalnim francuskim saveznicima. Osobno pamtim užasnu situaciju kada su naši dečki za vrijeme Bljeska iskrvarili na jednom minskom polju na Gospićkom ratištu, nakon što su potisnuli četnike. Mate Granić tražio je povlačenje na zahtjev Francuza.

Imamo nevjerojatnu anomaliju da je broj hrvatskih generala veći od broja stvarnih dragovoljaca Domovinskog rata. Zašto se u hrvatske dragovoljce računaju i oni koji su (prisilno) mobilizirani, makar i u Vukovaru, poput današnjeg ministra hrvatskih branitelja? Kao i pripadnici profesionalnih postrojbi, koji su regularno primali pristojnu plaću i mnogi dobili stan. U hrvatske branitelje računamo i oficire JNA koji su prešli u HV tek 1993. godine, uglavnom da dobiju natrag svoj oficirski stan, ili neki još veći na boljoj lokaciji. Takvima ne pada na pamet prošetati do Jelačić placa u Zagrebu ili do Savske 66, da podrže prosvjed teških invalida Domovinskog rata, koje su proglasili desničarima bez obzira koja im noga nedostaje. Jeli Ante Gotovina dragovoljac? Kako se priča, njegov opjevani bijeg sveo se na odlazak iz jednog mondenog ljetovališta u drugo. Uspješno se skrivao jer zapravo ne postoji. Stvarni Gotovina sve više je jedva uočljiva silueta. Nitko ne treba žive heroje.

Nikako nisam mogao razumjeti zašto je haaški Tribunal optužio baš Gotovinu. Hrvatski vojnici ležali su uz Unu krvavih stopala, nakon nepotrebno žestokog marša. Kada je stigla zapovijed da idu dalje prema Banja Luci, izbila je pobuna. Skoro osakaćenim vojnicima nije palo na pamet okolo spaljivati bilo čije kuće. Mate Laušić, zapovjednik Vojne policije, pretpostavio je da tako iscrpljeni vojnici neće praviti probleme i tu počinje njegov krimen. Svejedno je morao zaključati oslobođena područja. U Krajinu su nesmetano ušli pripadnici Labradora i diverzanti iz takozvane Republike Srpske, kao i domaći lopovi svih vrsta, iz svih krajina, pa su kuće gorile, najčešće da se zametne trag krađe. Hrvatske kuće izgorjele su u srpskim paradržavama, a srpske kuće gorjele su nakon Oluje, u hrvatskoj paradržavi. Udbaši i oficiri JNA ponudili su kao glavnog krivca filmskog Mladoženju iz Legije, iako je odgovornost stvarnih jugoslavenskih legionara bila daleko veća.

Uslijedila je filmska priča o bjeguncu Anti Gotovini. Leži Ante u hladovini, a leđa mu čuvaju britanski operativci. Francuzi i Britanci pomagali su Gotovini u “bijegu”, jer je to otežavalo pristupne pregovore Hrvatske za priključivanje EU i još nam je nametalo brojne izolacije na svjetskoj razini. Istovremeno je Britanija na sva zvona prozivala Hrvatsku, a Ivica Račan je pod izgovorom lova na Antu Gotovinu posve otvorio Hrvatsku britanskoj obavještajnoj službi MI6. Za skrivanje Gotovine optuživana je hrvatska desnica, Crkva u Hrvata, Ivo Sanader, a hrvatskog “desničara” Vladimira Šeksa uvijek će pratiti ono njegovo civilizacijsko “locirati, identificirati, uhititi i transferirati”. Pamtim kada su specijalci izveli napad na obiteljsku kuću autonomnog hrvatskog domoljuba Zlatka Stublića, pod sumnjom da krije Gotovinu.

Oluja je bila propuštena prilika

Da je Gotovina bio krivi čovjek na krivom mjestu dokazalo je vrijeme. Za Oluje je trebao slijediti šansu koja mu se otvorila i umjesto prema Kninu krenuti prema Banja Luci, što bi odstranilo perverzije Avnoja i omelo četničke planove o novom egzodusu srpskog naroda. Iz Slavonije bi se prema Banja Luci probila jedna brigada i sve bi srpske paradržave ostale odsječene od Srbije, čime bi se omeo i organizirani “egzodus” Srba iz hrvatske Krajine. Nešto se uporno krije. U našem priobalju iskrcali su se Francuzi i formirali mostobran prema Banja Luci. Francuski elitni bataljun “Bravo” pojavio se pod zapovjedništvom generala Andreu Soubiroua. “Genijalni stratezi Franjo Tuđman i Gojko Šušak” bili su upozoreni da Srbi u paradržavi vježbaju “egzodus”, ali su kalendar poštivali jer su Francuzi već bili tu, a svoj kalendar imala je i britanska diverzantska armada u Bosni. “Izbjegličku” kolonu štitio je osobno i američki veleposlanik Peter Galbraith. Kada su naše postrojbe krenule prema Banja Luci, sjeverno od francuskog mostobrana, došla je zapovijed da se zaustavimo. Srbi su u pravu – Hrvati ne trebaju slaviti Oluju, jer je pokrenuta za potrebe konstituiranja Republike Srpske u BiH. Neka predsjednica Kolinda zabrani mimohod u Zagrebu, a Vlada ionako doživljava proslavu u Kninu kao prosvjed.

U svakom slučaju, bitka za našu Krajinu pokazala se besmislenom. Hrvatsko selo nestaje, a mladi Zagrepčani napuštaju Hrvatsku. Možda je Franjo Tuđman bio u pravu što je potpisao plan Z4 – srpske paradržave došle bi pod udar haaškog Tribunala i svjetske Javnosti za cijelo razdoblje od 1989. pa do kraja milenija ili do godine reintegracije. Potrebito je razbiti neke floskule lažnih antifašista. Uključivanje nekog hrvatskog ozemlja u granice hrvatske države ne mora nužno biti nešto dobro. Primjerice, zbog priključivanja Istre u NDH nakon pada Italije, i zbog kasnijeg uključivanja Istre u sovjetsku ili komunističku Hrvatsku, odnosno Jugoslaviju, Istrijani su nepotrebno 45 godina trpjeli komunistički mrak, umjesto da su 45 godina uživali najbolji zapadni kapitalizam, unutar Italije. Partijski idiot dođe nogometašu Pule i prijeti mu da bi igrao u talijanskoj Seriji A da nije bilo Tita! Meni je osobno dosta tih partizanskih i antifašističkih sranja o Istri. Zar je Italija ostala fašistička? Tko normalan može povjerovati da je Nijemcima drago što je Hitler izgubio rat? Autonomni Toni Leko pita kojim to njemačkim partizanima i antifašistima Njemačka duguje svoju opstojnost kao države?

Problem s nekim herojima je što neće na vrijeme umrijeti, ili ostati u tuđem pržunu, pa ih država mora pospremiti. Tihomir Blaškić podizao je na noge naciju, a onda mu je kazna smanjena tako da je iz Tribunala izašao na slobodu. Blijed od tamnovanja. Da bi baš na slobodi posve nestao. Valjda negdje peca. Pokazalo se da je bio žrtvovan od strane države za spas državnog vrha, a kada je Labrador skontao da oslobađanje Blaškića tovari Tuđmana, došlo je do velikog zaokreta. Niz čudnih likova naše ružne stvarnosti, od Ante Nobila do Joze Radoša, angažirao se na spašavanju Blaškića, sve za potrebe podizanja optužnice protiv Tuđmana. Prije izručenja haaškom tribunalu, Blaškić je upozoren što mu spremaju. Dva dana trajali su njegovi pokušaji da napusti Zagreb, ali su policajci i djelatnici tajnih službi zatvorili sve izlaze, otvarajući prtljažnike automobila na izlazu iz grada. Blaškić je doveden u Zagreb i preko noći promoviran u generala, odnosno u krupnu lovinu, koja je Haagu bila prihvatljiva.

Nešto slično dogodilo se Anti Gotovini. Kao u slučajevima Sanader i Blaškić, netko iz države upozorio je Gotovinu da bježi, čime je Gotovina praktično potpisao svoju krivnju. I dok je ljetovao, slijedeći Sunce, dokumentacija se prilagođavala njegovoj “krivnji”. Bila je to obavještajna akcija Ljeto 2001-2005. Uz Tuđmanove transkripte dežurni je bio Stipe Mesić, koji nije bio u Legiji stranaca, ali se služio francuskim jezikom, francuskim ciljevima i s diktatorima koje su instalirali Francuzi. Strana produkcija odustala je od novih sezone serijala Gotovina, licenca je slobodna, pa je ponovno uskočio prvi redatelj Antun Vrdoljak. Nekako se bojim da je na takvo oslobađanje Gotovine više djelovala njegova pripadnost agresivnoj francuskoj Legiji nego oslobodilačkom HV-u. Gospodari naše tame računali su da će tako sahraniti jedan hrvatski simbol, koji je narastao baš za TV sezone u Haagu. I zaista, danas konačno prepoznajemo da Ante Gotovina zapravo nije postojao. Tko još gleda Branka Borkovića kao zapovjednika obrane Vukovara?

Kako piše Maja Car u Večernjaku, snimanje nove sezone o Generalu kreće u listopadu ove godine, usporedo sa šestom sezonom Igre prijestolja. Imat će ovu shemu: djetinjstvo, Legija, povratak, Vukovar, Dubrovnik, Kupres, Maslenica, Oluja. Grubo istesanog Generala glumit će popeglani Vrdoljakov zet Goran Višnjić, a pojavit će se i Tarik Filipović, Goran Navojac, Rene Bitorajac, Boris Svrtan, Damir Lončar, Nataša Janjić i Zrinka Cvitešić. Tko vam najviše sliči na Franju Tuđmana, tko će sve glumiti tri Josipa: Manolića, Perkovića i Boljkovca? A tko Gojka Šuška? Imamo li toliko ružnih glumaca? Najedanput se pojavilo jako puno dobrih glumaca a svi su heroji postali neprepoznatljivi. Potonuli su ispod naše današnje estrade. Nego, tko će glumiti Antuna Vrdoljaka, redatelja serije i događaja? Kuda on pripada? Bilo bi zgodno da Vrdoljak sebe prikaže kao pripadnika Labradora! Gledatelji vole takve zaokrete, a stvarnost ih potvrđuje. Ante Gotovina po novome nije hrvatski heroj nego ratnik iz Marvelovog crtanog romana. U trećem nastavku Avengersa pojavit će se i Goran Višnjić, kao Marvelov lik Tony Cach.

Tvrtko Dolić

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno