Connect with us

Vijesti

A. Bagdasarov: Kratko o Armeniji i Armencima

Published

on

Armenci su stari indoeuropski narod koji, kao i mnogi drugi narodi, ima vlastitu bogatu povijest i etnolingvokulturu. Bez obzira na to što Armence povezuje jedna povijest i mnošto općih značajki, oni se u biti u Armeniji i dijaspori podosta razlikuju. Većina se služi armenskim jezikom, ali ima ih koji se služe samo engleskim, ruskim, francuskim, arapskim ili kojim drugim jezikom, polazeći od toga u kojoj se je državi tko rodio i gdje dugo živi.

Armenci su kršćanski narod koji je već 301. god. službeno prihvatio kršćanstvo, dvanaest godina prije Rima. Armenija je tada postala prvom kršćanskom državom na svijetu. Kršćanstvo je postalo za Armence tijekom njihove duge i teške povijesti dijelom identiteta. Danas više od 90 % Armenaca pripada Armenskoj apostolskoj crkvi, od 5 – 7 % Armenskoj katoličkoj crkvi i od 3 – 5% armenskim protestantskim ili evanđeoskim crkvama.

I. Ajvazovski, Krštenje armenskoga naroda, 1892.

Kršćanstvo je prodrlo u Armeniju još u doba apostola sv. Jude Tadeja i sv. Bartolomeja, a službenom vjerom na razini države postalo je početkom 4.stoljeća, zahvaljujući sv. Grguru Lusavoriču (Prosvjetitelju) (oko 239.-325./326.).

Životopis sv. Grgura Lusavoriča (Prosvjetitelja), goblen 18. st., Muzej mhitarista u Beču

Formiranje armenskoga naroda na području Armenske visoravni počelo je koncem drugoga tisućiljeća pr. Kr. i završilo se je koncem 7. st. pr. Kr. Armenci još u 6. st. pr. Kr. imali svoju vlastitu državu na području poznatom kao “Velika Armenija” (od 190. god. pr. Kr. do 428. god.). Za vrijeme vladavine Tigrana II. Velikoga (140. pr. Kr. – 55. pr. Kr.) Armenija je imala granice od Kure do Jordana i od Sredozemnoga mora do Kaspijskoga jezera.

Velika Armenija u doba Tigrana II. Velikoga

Tijekom svoje tragične povijesti Armenija bila je pod vlašću i Perzijanaca, Rimljana, Arapa, Tatara, Osmanlija i drugih. Imala je kraljevinu u doba dinastije Bagratida od 885. – 1045. i Cilicijskoga kraljevstva od 1080. – 1375., a donja Cilicija do 1515. god. Od 15. do 19. st. najveći dio Armenije je bio pod vlašću Osmanlija i Perzijanaca. Proživjela je mnogo krvavih zbivanja, razaranja, ratova i nevolja. Armenija je postala neovisna država 1991. god.

Prema službenomu popisu u Armeniji živi 2.972.732 stanovnika. Najviše je Armenaca, njih čini 98,1 %, a ostalo su skupine nacionalnih manjina: Asirci, Grci, Jezidi, Kurdi, Rusi, Ukrajinci, Židovi i dr. Znatan broj Armenaca živi izvan Armenije: na Cipru, u Argentini, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Iranu, Italiji, Kanadi, Libanonu, Poljskoj, Rusiji, SAD-u, Siriji, Turskoj, Ukrajini i dr. Armenija je jedna od zemalja koja ima razmjerno najbrojnije iseljeništvo u svijetu. Računa se da izvan Armenije živi nekoliko milijuna Armenaca i njihovih potomaka rasutih po svim kontinentima.

Planina Ararat i samostan Khor Virap, http://photo.qip.ru/

Službeni jezik je armenski koji spada u indoeuropsku jezičnu skupinu. Armenski jezik ima pedesetak dijalekata, premda postoji istočna i zapadna inačica književnoga jezika. U suvremenoj Armeniji služe se većinom istočnom inačicom armenskoga jezika. Zapadna inačica armenskoga književnoga jezika proširena je u armenskom iseljeništvu koje se je pojavilo većinom nakon genocida nad Armencima 1915. god. Godine 405. – 406. Mesrop Maštoc (oko 361. – 440.) stvorio je armensko pismo koje je postalo moćno sredstvo u očuvanju osebujnosti etnolingvokulturne baštine.

 

Ako ste kada komunicirali s Armencima, vjerojatno ste uočili da imaju dobar smisao za šalu. Oni vam mogu popraviti raspoloženje u nekoliko minuta, ispričati puno zanimljivih priča, viceva i učiniti da budete dobra raspoloženja nekoliko dana. U stvari, bez obzira na veselu narav i zanos, Armenci su ozbiljni ljudi, poglavito kada je riječ o starijem naraštaju kojemu je palo u dio nemalo poteškoća. Naravno da postoje i vječito

Grigor Hadžjan, Armenska abeceda (Sveti Mesrop i Saak), 1983.

Ako ste bliski Armencu, on će radi vas biti spreman na puno toga, a moguće je i na sve. Armenci veoma vole i cijene obitelj, napose roditelje i djecu. Djeca u armenskoj obitelji predstavljaju pravo bogatstvo i sreću. Uopće odnos prema djeci u Armeniji je osobit, to se može nazvati kultom djece. Još je jedna nacionalna značajka – gostoljubljivost. Ako idete u goste Armencu, on će vas obvezno dobro pogostiti.

Većina Armenaca se odlikuje radišnošću. Ako Armenac pronađe posao za svoju dušu, on ga obavlja neumorno i savjesno. Sunčnani dani u Armeniji dopuštaju stanovnicima da vješaju rublje na ulici od zgrade do zgrade.

Meružan Hačatrjan, Staro dvorište u Jerevanu, 2007.

Najpoznatija armenska jela su tolma / dolma (sarma u mladom lišću loze), haš / kaš (juha od kravljih papaka s češnjakom), basturma (sušeno goveđe meso, nalik pastrmi), harisa (pšenična kaša, češće s kokošjim mesom), spas ili tanapur (juha od pšenične prekupe ‘dzavar’ s kiselim mlijekom), tabule (istočna salata od pšenične prekupe ‘bulgur’ i sitnoga peršina), baklava ili gata od lisnata tijesta (slastice) i dr. Osim lozova lišća u pripremi tolme / dolme su i sljedeći sastojci: mljevena govedina, luk, riža i različiti začini. Jelo haš / kaš se jede rano ujutro i poslužuje se kao zajutrak ili kao zamjena za doručak. Jedu ga obično muškarci uz rakiju ili votku. Juhu spas ili tanapur jedu obično hladnu ljeti, a toplu zimi. Armenci, za razliku od drugih, u jelo često stavljaju razmjerno mnogo soli. Kulinarske tradicije u različitim armenskim područjima raznolike su i osebujne.

Armenci tradicionalno vole tanki kuh lavaš, sir, kavu, skupe automobile, odjeću, rado organiziraju bogate svadbe, rođendane, zaruke, krštenja i druge svečanosti, čak i kad ne imaju novaca. Ako čak grcaju u dugovima, ipak pripremaju npr. za djecu bogatu, svečanu svadbu ili krštenje. Armenci se vole pozdravljati prigodom susreta: “Barev” i “Bari lujs” (“bog” i “dobro jutro”). Pozdrav može popraviti raspoloženje ili postati prigoda za daljnji dijalog. Vrlo često Armenci umjesto tradicionalnoga odgovora “hvala” govore francuski “mersi”. Valjda im je teško i dugo svaki put odgovorati na pozdrav armenski “šnorakalucjun”. Armenci smatraju da imaju najbolji konjak na svijetu, ponose se vlastitom etnolingvokulturom i Araratom, premda se ta gora nalazi u drugoj zemlji. Za Armence Ararat je simbol Armenije, narodna svetimja. U razgovorima s vama mogu s velikim ponosom ispričati i pobrojiti tko je od svjetski poznatih osoba podrijetlom Armenac. Među njima su i naši suvremenici: književnik William Sarojan, legendarni francuski šansonijer Charles Aznavour, poznati milijarder i privatni ulagač Kirk Kerkorjan, slikar Aršil Gorki (Vosdanig Manug Adojan), skladatelji Arno Babadžanjan i Aram Hačaturjаn, sadanji ruski ministar vanjiskih poslova Sergej Lavrov (po očevoj liniji), nekoć prvi reket svijeta Andre Agassi, pjevačica Cher (Šerilin Sarkisjan), glumac i redatelj Andy Serkis (Sarkisjan) (po očevoj liniji), pravnik Robert Kardašjan, nekadanji vozač Formule 1 Alain Prost, glazbenik Serj Tankjan, poslovna osoba, glumica i reality zvijezda Kim Kardašjan, dizajner Alain Mikli (Alan Miklitarjan), ekonomist Daron Acemoglu, radatelj Atom Egojan, poduzetnici Aleksis Oganjan, Eduardo Eurnekián (Ernekjan), Stiven Kandarjan i drugi kao i nekadanji svjetski šahovski prvak, hrvatski i ruski državljanin Garri Kasparov (po majčinoj liniji).

Kao i bilo koji drugi narod Armenci imaju i dobrih i loših navika pa i značajke su im vrlo različite. Uopće nema na svijetu dobrih ili loših naroda, ima samo loših i dobrih ljudi.

Artur Bagdasarov

Komentari

Vijesti

Predsjednica se izgubila u vremenu i prostoru

Published

on

By

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nas je počastila tiskovnom konferencijom o svom četvorogodišnjem mandatu pa je normalno osvrnuti se na njen mandat od 4 godine. I mi takozvani marginalci (domoljubi i branitelji), kako nas naziva predsjednica, imamo pravo kazati svoje mišljenje o njenom mandatu.

O predsjednici imam pozitivno mišljenje i mislim da je tri godine mandata odradila korektno, imala je jasan cilj (Inicijativa tri mora), promovirala je Hrvatsku na svjetskoj političkoj sceni (sastala se s kineskim predsjednikom Xijem, predsjednicima Trumpom, Putinom, kancelarkom Merkel i drugima), trudila se zaštititi nacionalne interese koliko joj Ustav RH dozvoljava. Okruženje nije bilo povoljno, naprotiv mediji su je stalno držali na nišanu a politički protivnici su je vrijeđali na najgori način. Budući da je vrijeđanje dolazilo od takozvanih lijevih, mediji su to odobravali i nikada nisu kritički o tome pisali.

Međutim, u zadnjoj godina mandata (4 godina) predsjednica se izgubila u vremenu i prostoru, pozvala je predsjednika četničke Srbije u posjet Hrvatskoj. Na upućene dobronamjerne kritike odgovorila je da je kritiziraju figure s margine političkoga spektra“ .

Osvrnuo sam se na riječi predsjednice 18. veljače 2018. godine člankom „Što traže hrvatski „Marginalci“ ?“ (https://croative.net/sto-traze-hrvatski-marginalci/) (vidi dolje što tražimo)

Pozivanje predsjednika četničke Srbije u Hrvatsku nakon sramotne izložbe u New Yorku, izložbe o genocidnosti hrvatskog naroda je sramotno. Na toj izložbi je istaknuto da su Hrvati ubili 700.000 Srba, da su ubili više od 20.000 djece u Jasenovcu itd. Do kada ćemo dopuštati te laži?

Danas, godinu dana nakon tog sramotnog posjeta možemo podvući crtu i pitati koji je rezultat posjeta, nakon godinu dana. Rezultat je NULA! Ponavljam rezultat je NULA!

Agresor (Srbija) na Hrvatsku nije dao podatke gdje su masovne grobnice, gdje su nestali, nije vratio dokumentaciju vukovarske bolnice, nije vratio matične knjige, filmove, kulturno blago, nije platio ratnu odštetu itd. Srbija i dalje ima Zakono o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske!? Zar to nije sramota? Srbija i dalje vodi pročetničku imperijalističku politiku a političari govore o napretku Srbije glede ulaska u EU!? Strašno i uvredljivo!

Bio je to strašan promašaj predsjednice na što su branitelji, takozvani marginalci, ukazali. Danas je sasvim jasno da su branitelji bili u pravu.

Predsjednica je podržala reformu školstva druga Jokića što je isto bio promašaj.

Predsjednica se nije jasno odredila prema Istanbulskoj konvenciji koja negira suverenitet RH,  niti Marakeškom sporazumu koji obvezuje.

Predsjednica nije nedvosmisleno podržala pravo naroda da iziđe na referendum, nije osudila manipulacije koje ministar Kuščević izvodi (brojenje potpisa i broj navodno nevažećih potpisa).

Po pitanju pozdrava „Za dom spremni“ ima pravo da to nije u izvornom obliku stari hrvatski pozdrav. Povezivati taj pozdrav s ustaštvom na kraju 20-tog stoljeća i sada u trećem tisućljećju je idiotizam. Kakve veze imaju branitelji u Domovinskom ratu i ustaše? Nemaju nikakve veze pa je nedopustivo dovoditi ih u neku vezu. Ustaše su poražene, pobijene i pomrle pa danas lupetati o ustaštvu je neprimjereno. Očito je da predsjednica nedovoljno zna povijest, da ne zna mnogo o Domovinskom ratu pa sluša svoje savjetnike koji postavljaju pitanje što Hrvatska ima s Dubrovnikom!

Stalno se izvrću činjenice, negiraju dokazi, negiraju dokumenti i naglašava ustaštvo samo zato da bi se prikrio kriminal, da bi se zadržale pozicije i privilegije. Veličanje zločinca Tita je pozitivno, poželjno i napredno bez obzira što je ubio pola milijuna Hrvata, što je devastirao Hrvatsku za vrijeme svoje diktature. Zbog toga se nikoga ne proziva!

Podržavati Hrvate u BiH na hrvatskoj televiziji i u hrvatskim komunističkim medijima je obično lupetanje od kojega nema koristi. Pitanje položaja Hrvata u BiH se ne rješava izjavama u medijima već razgovorima u centrima moći: u Washingtonu, Londonu, Brusselsu, Berlinu i Moskvi! Hrvatska vanjska politika je katastrofalna, izbor Komšića u BiH je strašan poraz hrvatske vanjske politike. Neka predsjednica sama ocjeni koliko je ona kriva za tu katastrofu (nečinjenjem i imenovanjem veleposlanika).

Nije upitno naše članstvo u EU, NATO-u i drugim asocijacijama upitno je što hrvatski predstavnici ne zastupaju interese hrvatskog naroda i države.

Predsjednica je odrasla osoba koja sama (tako kaže) bira svoje savjetnike i donosi odluke pa treba snositi i posljedice. Pozivanje na loše savjetnike je neprimjereno.

Predsjednicu napadaju mnogi kritičari, posebno su zanimljivi poluidioti s fakultetskom diplomom koji sve znaju a nisu do gležnja predsjednici. Slušajući i čitajući mnogobrojne komentara vidljivo je da se radi o mržnji, kod nekih o patološkoj mržnji.

Predsjednica je kazala: “Svaki zločin se treba osuditi, povijesno utvrđivanje istine je pravi korak naprijed. Jedan zločin se ne treba opravdavati drugim. Ne uspoređujem zločine. Zločin je zločin i treba ga promatrati individualno”, slažem se ali se pitam je li predsjednica misli ozbiljno, je li stoji iza svojih riječi? Nažalost, predsjednica ne misli ozbiljno jer ne brani otkrivanje istine o Drugom svjetskom ratu. Otkrivanje istine u Hrvatskoj naziva se fašizmom, pojavom ustaštva, revizijom povijesti i slično.

Predsjednica je komentirala osuđujuću presudu provokatoru Ercegu pa je govorila o slobodi govora, (Pitanje: zašto je komentirala nepravomoćnu presudu?). U slučaju Erceg se ne radi o slobodi govora, radi se o govoru mržnje kojega dotični širi. On ima pravo na svoje mišljenje ali njegovi javni ekscesi i njegov javni govor mržnje su neprihvatljivi. Nije prihvatljivo njegovo veličanje zločinca Tita i blaćenje branitelja bez obzira kako na to gledaju savjetnici predsjednice.

Predsjednica se susretala s našim iseljenicima širom svijeta ali rezultati su izostali!

Treba podsjetiti Predsjednicu da Hrvatska nije mnogo napredovala u zadnje četiri godine, nisu napravljene nužne reforme, situacija u pravosuđu je katastrofalna, zdravstveni sustav puca po šavovima, ne dozvoljava se demokratsko izjašnjavanje naroda (referendumi), nije promijenjen nakaradni izborni zakon, nije rješeno pitanje blokiranih, onemogućava se glasovanje Hrvatima izvan Hrvatske (mali broj mjesta za glasovanje, neuvođenje elektronskog glasovanja), vanjska politika je katastrofalna, u medijima imamo govor mržnje, širenje lažnih vijesti i cenzuru.  

Ponovno podsjećam na napisano 18. 2. 2018. godine:

Tko su ti „Marginalci“?

To smo mi koji smo branili Hrvatsku, to su udovice hrvatskih branitelja, to su domoljubi koji ukazuju na antihrvatsku politiku hrvatske vlade! Dakle mi „Marginalci“ ( s navodnicima i bez navodnika) smo protiv: uklanjanja HOS-ove ploče,  protiv Jokićeve kurikularne reforme, protiv usvajanja Istanbulske konvencije, protiv financiranja četničkih Novosti, protiv Frljizacije hrvatske kulture, protiv protupravnog financiranja Srpske pravoslavne crkve, protiv političkog imenovanja antihrvatskih konzula i veleposlanika, protiv uhljeba na svim razinama itd.

Što mi „MARGINALCI“ tražimo?

Mi „Marginalci“ tražimo: izmjenu izbornoga zakona, reformu pravosuđa, izmjenu ovršnoga zakona, reformu zdravstva, tražimo istinu o Jasenovcu, zaštiti hrvatskog književnog jezika,  zaštitu obitelji i naše pozitivne tradicije, tražimo procesuiranje zločinaca i udaljavanje antihrvatskih kadrova iz državnih službi (četničkih ubojica i silovatelja, udbaša i kosovaca). To mi „Marginalci“ tražimo bez odgode! 

Dr. sc. Marko Jukić

Hrvatski branitelj i domoljub (takozvani „marginalac“)

Komentari

Continue Reading

Vijesti

Hrvatski Sabor protiv hrvatskog naroda – SRAMOTA

Published

on

By

Dana 15. veljače 2019. godine Sabor je većinom glasova odbio raspisati referendum o promjeni izbornog zakonodavstva i o otkazivanju Istanbulske konvencije.

„Sabor je sa 105 glasova ‘za’, dva suzdržana i 16 protiv, potvrdio zaključak svog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje dvaju državnih referenduma koje su inicirale građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.“

Protiv naroda su glasovali „domoljubni“ HDZ-ovci, „veliki katolici“, vitez, neokomunisti i antihrvatski sateliti Plenkovićeve vlasti.

Odlukom hrvatskog Sabora (koji vodi antihrvatsku politiku) je povrijeđen Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu. 

Vlada i Sabor negiraju Ustavno pravo naroda, Članak 1. Ustava RH:

(2) U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.

(3) Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

Jasno je zašto su vladajući protiv referenduma, Članak 87.:

(5) Odluka donosena na referendumu obvezatna je.

Ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić kaže:

Kako je moguće da dva različita državna tijela (Hrvatski sabor i Ustavni sud) u isto vrijeme mogu biti nadležna odlučiti o istom pitanju (da li je ispunjena jedna od pretpostavki za raspisivanje referenduma)? Kako to da Hrvatski sabor zaključkom koji je donesen prekoračenjem ovlasti može derogirati Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu? Znači li takav presedan da će ubuduće Hrvatski sabor moći odlučivati o tome da li je prikupljen dovoljan broj potpisa, a Ustavni sud o ostalim pretpostavkama za raspisivanje referenduma? I kako to da nikada ranije nije proveden takav postupak??”

Njonjo i ostali uhljebi su protiv promjene izbornog zakona jer će izgubiti svoje privilegije. Političkom trgovinom oni (HDZ, SDP, HNS, SDSS i drugi) se uzajamno štite pa nema sankcija za kriminalne radnje, korupciju. Oni ne žele reforme, ne žele izgubiti svoje privilegije (što im sadašnji zakon osigurava) i tako uništavaju državu.

Po Ustavu RH Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru, Članak 115.:

(1) Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru.

(2) Predsjednik i članovi Vlade zajednički su odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobno su odgovorni za svoje područje rada.

Međutim praksa pokazuje da je Sabor postao potrčko Vlade (potrčko Ivice, Ive, Zorana ili Andreja).

To je potvrdio i drug Kuščević, koji je lijepo izjavio: “Vlada je usvojila jednoglasno i Sabor će usvojiti Izvješće, Ustavni sud kaže da je sva napravljeno u skladu s Ustavom i zakonima. Ovo što se danas koristiti u dnevno-političke svrhe da bi se postigla mala politička vidljivost, neka služi na čast onima koji to rade.”

Sramotno je da Sabor ne odlučuje o ničemu već izvršava naređenja trenutnog vladara Plenkovića.

Mediji javljaju:

Ministar uprave Lovro Kuščević odgovorio je na optužbe Mostovih zastupnika da su članovi Povjerenstva koji su provjeravali potpise referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj – uništili kontrolne liste.

“Svi već znamo da su izjave Bulja, Grmoje u javnosti prihvaćene kao apsolutna istina, čudi me da im je promaklo i da ovako manipuliraju. Kompletna lista i popis se nalaze u aplikaciji koja je pohranjena u APIS-u. Svi listići, svaki glas i potpis se čuvaju u Saboru i moguće je u svakom trenu provjeriti je li neki potpis valjan ili nevaljan. Očito gospodi iz Mosta nije stalo od istine, da jest – bili bi se prijavili za uvid i vidjeli valjanost svog potpisa”, kaže ministar Lovro Kučević.

Dakle, može se provjeriti samo svoj potpis i drug Kuščević može raditi i tvrditi što hoće!

Mostovci otišli do Ministarstva uprave:

„Na poziv ministra Kuščevića otišli smo i do Ministarstva uprave, ali ni tamo nismo dobili uvid u dokumentaciju, ali smo dobili odgovor državne tajnice Josipe Rimac da zastupnici nemaju pravo uvida ni u potpise, ni u kontrolne liste bez privole 40-ak tisuća građana čiji su potpisi proglašeni nevažećima, rekao je Petrov.“

Drugarica Rimac im je kazala da moraju imati privolu 40.000 građana, koji su to građani?

Oni nemaju pravo uvida!? OK.

Ako oni nemaju pravo uvida pitanja su: Tko ima pravo uvida osim potpisnika? Je li Ministarstvo uprave pozvalo imenom i prezimenom potpisnike inicijativa da dođu provjeriti zašto su njihovi potpisi nevažeći?

Znaju li građani, koji su dali potpis, da je njihov potpis nevažeći? Zašto ih drug Kuščević nije pozvao da provjere svoj „nevažeći“ potpis kada samo oni mogu provjeriti svoj potpis?

Iz gore navedenog se može zaključiti da Ministarstvo uprave ne dozvoljava provjeru tobože nevažećih potpisa. Radi se o lažima i prevari najgore vrste. Inicijativama ne treba 40.000 potpisa već cca 3.200 potpisa pa je jasno da se radi o sramotnoj prevari.

Protiv volje naroda su, osim uhljeba iz HDZ-a, Plenkovićevi sateliti: pročetnički SDSS, antinarodni HNS, neokomistički SDP i otpadnici iz SDP-a i HNS-a.

Evo bisera vladajuće klike:

Jedan bjednik iz HNS-a govori o krivotvorenju potpisa. Neka pojasni imenom i prezimenom tko je krivotvorio, koliko je krivotvorenih potpisa, je li 40.000 potpisa krivotvoreno?

Sve rasprave bi bile izbjegnute da je drug Kuščević, inače veliki „domoljub“ i „veliki katolik“, dozvolio da predstavnici referendumskih inicijativa budu promatrači, samo promatrači, kod provjere potpisa. Sve bi bilo čisto i pošteno bez bespotrebnih rasprava.

Čemu služi Sabor?

Sabor se sveo na debatni klub gdje se iznose mišljenja, suprostavljeni stavovi, izvode igrokazi (takozvani performansi koji se danima pripremaju), gdje se pojedinci dive svojoj poluidiotskoj izvedbi, a u konačnici bez ikakve veze i potrebe jer je unaprijed odlučeno što će biti izglasano. Kokošari ne glasaju po savjesti već po naputku koje je donije stranka (bez obzira o kojoj se stranci radi).

Da se ukine Sabor narod to ne bi ni primjetio jer tu je Ivica, Ivo, Zoran ili Andrej. Suvišno je imati Sabor kada imaš Ivicu, Ivu, Zorana ili Andreja. Sabor je nepotreban i treba ga ukinuti jer je potrčko premijera i vladajuće klike (principijelne ili neprincipjelne koalicije). Umjesto da dajemo novac za saborske uhljebe dajmo za bolesnu djecu!

Biti protiv svog naroda je zločin!

Dr. Marko Jukić

Komentari

Continue Reading

Vijesti

KVIZ: Sličnosti hrvatskog i ruskog jezika

Published

on

Donosimo kratki youtube video sa zanimljivim kvizom koji ilustrira sličnosti hrvatskog i ruskog jezika, čak neke riječi koriste isključivo ovi narodi, što potkrepljuje tvrdnje o posebnim vezama Hrvata i Rusa.

Naime, prema povijesnim izvorima, upravo Hrvati su utemeljili Kiev, iz kojega je nastala Kii(e)vska Rus, kao temelj buduće ruske, odnosno ukrajinske države…

Pogledajmo zanimljiv video (u obliku simpatične kviz igraonice):

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno