Connect with us

Društvo

50 nijansi sive

Published

on

EKONOMSKI PROGRAM HDZ-A      Hans-Werner Sinn na čelu je minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo). Za razliku od njemačke vlade, sklon je oprostu dugova Grčkoj. Podržava zahtjeve profesora Ivana Lovrinovića i Drage Jakovčevića glede monetarnog suvereniteta Hrvatske. Sinn vidi eurizaciju RH kao pogrešku i time izravno proziva HNB. Najveći problem je protuustavna valutna klauzula.

Ako smo već izgubili sve čimbenike suverenosti, za nas je razumno dublje ući u europske integracijske procese. Recimo, priključiti se Njemačkoj. Zamislite tu sreću: otišli ste iz Lijepe Naše, a probudite se u lijepoj našoj Njemačkoj. I evo vas drugi tjedan u njemačkom kampu na Krku! Ustajete bodro, suvereno zaobiđete gastarbajtera Hasu i njegov isposnički ležaj do vrata, i komotno prošećete od kontejnera do kemijskog toaleta, sve na vrijeme, prije smjene.

HDZ zapravo otvara solidnu perspektivu za SDP

HDZ najavljuje radikalne reforme, a mi se pitamo što to konkretno znači? Premijer Zoran Milanović drži da je sramota što strani stručnjaci pišu ekonomski program HDZ-a. A opet, sastavljali su ekonomske programe domaći maheri Škegro, Njavro, Jurčić, Šuker, Dalićka, Čačić i Linić, pa znamo kako je to ispalo. Milanović se čudi najavi HDZ-a da će kroz devalvaciju kune povećati našu konkurentnost i naš izvoz. Milanović i HNB izrazili su zabrinutost za dužnike banaka. Kaže se da ne laje kuja zbog sela, nego zbog sebe. Svi smo prezaduženi – pojedinci, poduzeća i država, time ponovno svi mi, sve uz valutnu klauzulu. A monetarnu suverenost možemo ponovno uspostaviti samo kroz odbacivanje valutne klauzule, odnosno tek nakon konverzije svih kredita u kunske, što će koštati, a tek nakon toga možemo promatrati troškove devalvacije u odnosu na nasušnu potrebu povećanja konkurentnosti i izvoza. Slabija kuna pogodovala bi i našem turizmu.

Dakle, naša najveća institucionalna smetnja je HNB, koji je prigrabio veću formacijsku neovisnost nego što mu pripada, i potpunu nedodirljivost u odnosu na druge poluge hrvatske države, ulazeći u kolaboraciju sa stranim kapitalom, sve na našu štetu, bez ikakve garancije da će strane banke u Hrvatskoj poticati investicije i proizvodnju. HNB je pomogao stranim bankama da nam svima nabace žvale, i ne pokazuje nikakvu namjeru da uzde olabavi. To je preraslo u otvorenu veleizdaju. Naravno, viceguverner Michael Faulend krivnju za valutnu klauzulu vidi u našem iskustvu hiperinflacije iz vremena komunizma. Dobro, ako smo izluđeni za komunizma, čega se boje kapitalističke banke?

U svemu tome otvara se nova šansa za Milanovića i SDP, da ostanu u izbornoj utrci. Vlada treba napustiti providnu politiku obmanjivanja birača kroz kozmetičke socijalne mjere, koje za sada samo umnožavaju administraciju i korupciju, i značajno poskupljuju državu. Milanović mora pokrenuti ozbiljne monetarne promjene. Prvo, prije svega, država se mora izvuče iz klinča “domaćih” banaka, kroz prihvatljivo reprogramiranje dugova države prema tim bankama, sve kroz novo jeftinije zaduživanje na međunarodnom tržištu novca – ECB za kompetitivnu ravnotežu nudi euro skoro besplatno. Kompetitivnost je naša nova crta bojišnice, za koju moramo mobilizirati i našu diplomaciju. Jasno je da talijanske i austrijske banke imaju snažnu lobističku mrežu na nivou EU, i da se za monetarnu suverenost moramo izboriti, svim sredstvima, pa i uz prijetnju napuštanja EU. Ako treba, ponovno zauzeti “vojarne JNA”. Drugo, nužna je hitna konverzija svih kredita građanstvu s klauzulom EUR, jer je euro na međunarodnom tržištu pao. Treće, i slučaj Franak treba biti riješen, barem na simboličkom nivou i za potrebe povećanja potrošnje.

Transakcije propadanja

Kao što to naglašava Ratko Bošković, profesor Sinn kaže da razvoj ne možemo temeljiti na darovanom novcu, pa niti na onom iz EU – kanadska spisateljica Jane Jacobs takve financijske injekcije zove “transakcijama propadanja”. Zaostalim narodima ne treba poklanjati ribu, nego ih treba naučiti da ribu love sami. Lako je pecati kada niste u minusu. Bacite palangar ili mrižu, dio ribe prodate najbližem restoranu, i lagano produžite do svoje ekipe u najdražoj konobi, na briškulu i bevandu, rušeći tako fašističku ideju Homo Economicusa.

Sinn reče da zaduživanje ne može generirati kompetetivnost. Ifo podržava mjere koje će strukturno unaprijediti hrvatsku ekonomiju, potaknuti rast zaposlenosti, uz održavanje socijalne zaštite. Jane Jacobs oživjela je pojam socijalnog kapitala, uvedenog krajem 19. stoljeća, za vrijeme sociološkog istraživanja glede odnosa asocijalnog života i demokracije. Iza takvog pojma danas se švercaju neke “domaće” banke i asocijalni analitičari, u pokušaju da kredite socijalno ugroženih platiša prevale na državu, i tako očiste svoje portfelje o trošku svih nas. Socijalni kapital mora pratiti konsenzus, ili je riječ o obmani. Francis Fukuyama koristi izraz socijalne kooperacije. Vjeruje da je jak socijalni kapital potreban za jaku demokraciju i održiv ekonomski rast. Osim toga, socijalni kapital pojavljuje se samo u okvirima određene države.

Na svojoj grbači imamo preskupu državu i harač javnih i komunalnih poduzeća. Parazitske političke stranke koštale su nas u pet godina blizu 600 milijuna kuna. Financiranje protuhrvatskih nevladinih udruga dostiglo je sredstva koja izdvajamo za hrvatske branitelje. U svojoj praksi takve agenture ruše ljudska prava i zdrav razum, a imaju za funkciju i odvraćanje naše pažnje od strukturnih i ekonomskih problema u zemlji. U društvu imamo brojne profesionalne “antifašiste” i poremećene “borce protiv branitelja”, koji doslovce truju ovu zemlju. Ako je Srbija antifašistička, zašto tamo nitko ne skače u obranu “partizana Josipa Broza Tita”? Zar taj tiranin nije stolovao u Beogradu? Koliko je trgova u Srbiji zadržalo Titovo ime? Usprkos odlukama Hrvatskog sabora, mirovine branitelja razdvojene su nezakonito na dio ostvaren na osnovi radnog staža i na dio ostvaren na osnovi braniteljskog staža, koji se financira iz proračuna. Istovremeno “partizanske” i slične mirovine ostaju zaštićene. Neću se iznenaditi ako plaćamo mirovine iz ilirskih vremena.

“Makroekonomske neravnoteža je tolika da ako želimo počet nešto rješavati, to će trajati 20 godina. Moramo se odlučiti što želimo, jer stalno govorimo o tome što ne želimo.” – izjavio je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb. Kaže da dio suvereniteta moramo prepustiti Bruxellesu i pokrenuti radikalne reforme, i tako spriječiti da mladi napuštaju zemlju. Koji dio suvereniteta? Upozorio je da kapitala ima i da je jeftin, pa je besmisleno novo skupo zaduživanje kod “domaćih” banaka. Ovdje treba postaviti pitanje razduživanja kod “domaćih” banaka. Kao što to naglašava profesor Ivan Lovrinović, da bismo mogli koristiti instrumente monetarne suverenosti, moramo najprije uspostaviti monetarnu suverenost. Alternativa je neizbježan bankrot Hrvatske.

Sinn najavljuje značajnu devalvaciju kune

Ako je profesor Sinn bio gost HDZ-a, zašto ga carinio Gojko Drljača u Jutarnjem listu? A Gojko se raspričao toliko da ne znate tko je koga intervjuirao. Unukk 10 rečenica, a Sinn samo jednu, kao da je na Golgoti. Sinna treba oprezno “prevoditi”. Konstatira da je previše državne intervencije u tokovima europskog kapitala, ali ipak promovira takozvani ortoliberalizam, koji afirmira jaku državu, koja postavlja stroga pravila za tržišnu utakmicu, nasuprot uobičajenom liberalizmu, koji dozvoljavaju da svatko radi što hoće, pa takav sustav prelazi u anarhiju. Ili još gore, u vjerovničku državu poput Hrvatske. Sinn veli da u nogometnoj utakmici postoje jasna pravila i sudac koji brine da se pravila poštuju. Dobro, a tko namješta rezultat?

“Eurizacija je bila pogreška, jer je onemogućila Hrvatskoj da riješi neke probleme kroz devalvaciju kune, ili je devalvaciju napravila veoma teškom. Legalno sredstvo plaćanja ekskluzivno treba biti hrvatska kuna.” Profesor Sinn izravno se obrušio na valutnu klauzulu i podvukao da nitko u Njemačkoj ne može sklapati ugovore u stranoj valuti. Sinn predlaže da Vlada RH zabrani korištenje deviznih računa! Deprecijaciju tečaja kune zahtjeva i profesor Lovrinović, za potrebe jačanja naše konkurentnosti i izvoza, ali nakon uspostave monetarne suverenosti.

Odbacivanje valutne klauzule EUR za kredite neće ni na koji način dovesti u pitanje deviznu štednju pojedinaca, niti ugroziti devizne rezerve HNB-a i države. Naprotiv, ovakvo stanje vodi u kolaps. HNB je ovih dana retroaktivno proknjižio značajnu fiktivnu deviznu transakciju, da izbjegne oslobađanje tečaja eura. Iako HNB i poslovne banke uvjeravaju hrvatsku Javnost u suprotno, naš financijski sustav doživjet će kolaps ako klauzula EUR ostane. Valutnu klauzulu EUR moramo poništiti ako želimo izbjeći financijski, time i sveukupni slom države i društva, a slučaj Franak i napuhane glavnice kredita s klauzulom CHF trebamo dovesti u razumne granice, prije oslobađanja tečaja kune.

Kako stoji pobuna odozdo?

Opljačkani državljani RH blentavo šute. U domaćoj politici pobunu predvodi Živi zid, a Javnost alarmiraju autonomni znanstvenici i autonomne udruge Franak i Blokirani. Kapital liberalnog fašizma ne može se preko noći pretvoriti u socijalni kapital. Tužene banke predlažu da se “socijalni” slučajevi u slučaju Franak rješavaju kroz institut osobnog stečaja, nakon razrađivanja modela, koje bi trajalo godinu dana. “Banke nas žele svrstati u male kutije prema socijalnim kategorijama prema kojima bi se rješavali mali postoci problema, iako bi konverzija kredita u kunske riješila više od 90 posto kredita” – izjavio je Jurica Dobrinić, zadužen za ekonomska pitanja Udruge Franak. Reče da se i dalje skreće pažnja s glavnog problema, 30 do 40 posto većih glavnica. Lažni socijalni modeli imaju funkciju razbijanja zajedništva u Udruzi Franak, i još idu za prevaljivanjem loših kredita banaka na državu i sve nas, odnosno idu za čišćenjem portfelja banaka.

Katarina Lucić, voditeljica Udruge Franak, tražila je da se na slijedećem sastanku tužene banke izjasne u svezi konverzije kredita s klauzulom CHF, ili će sazvati izvanrednu skupštinu Udruge Franak. Banke bojkot otplate kredita gledaju kao blef, a Katarina Lucić reče da su neki članovi udruge već raskinuli trajne naloge za plaćanje rata kredita. Tužene banke idu za tim da zarade još više, a Vlada i HNB ne nude ništa. Prešutno podržavajući gramzivost banaka, iako je slučaj Franak u okvirima elementarne nepogode. UF i dalje zahtijeva konverziju kredita s klauzulom CHF, u kunske, po početnom tečaju CHF na dan ugovora kredita, kako to nalaže i argumentirana presuda Radovana Dobronića od 4. srpnja 2013.

Tužene banke svjesno su plasirale štetan proizvod i on se mora povući s tržišta. Na povrat pokvarenog proizvoda imaju pravo svi kupci. Nesretnici su izloženi i sramotnom Ovršnom zakonu, koji je doveo do toga da su neki državljani RH izbačeni iz svojih domova zbog duga od 10 tisuća kuna. Prisutno je i neozbiljno ponašanje pojedinih sudaca, na granici korupcije, jer pojedinačnu tužbu glede jednostrano primijenjene promjenjive kamate odbijaju kao zahtjev za fiksnom kamatom. Zašto je Vlada ignorirala kompromisne prijedloge nekih analitičara da se provede konverzija kredita s valutnom klauzulom u CHF po tečaju 5 do 5,5 kuna? Ili po tečaju 20 posto višem od početnog? Vlada može riješiti prenapuhane glavnice u kreditima s klauzulom CHF tako da uvede porez na imovinu banaka, odnosno porez na takve kredite. Napuhane glavnice mogu se riješiti i kroz dokapitalizaciju banaka od strane države.

Tvrtko Dolić  

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno