Connect with us

Društvo

Ne slijedi drahma nego drama – euro više brzina

Published

on

KOLAPS GRČKE JE UVOD U NOVU NJEMAČKU PLJAČKU UNIJE     Grci su morali reći NE suludom diktatu Europske komisije. Grčka bi zaduženost postala održiva samo ako se Grčka još ove godine preobrazi u najrazvijeniju i najkonkurentniju zemlju na svijetu.

Ono što dolazi nije drahma nego euro druge brzine, nova kuna. Dolazi nam valutna klauzula više brzina. Glupo vjerovničko sidrenje kune na euro postalo je smiješno.

Bit će zanimljivo u našim poslovnim bankama. Primjerice, nakon što dođete uplatiti ratu kredita s klauzulom u euru, pitat će vas koje ste brzine! Pješadija! Kornjača! Imate sreće – zadužili ste se u euru niže brzine, onome za Grčku, Hrvatsku i slične proizvodne supersile. Ali zato imate super kamatu – za istu brzinu, odnosno puzanje, euribor raste, kao i marža banke. Sve to možete jednostavno izbjeći ako prihvatite valutnu klauzulu u njemačkom euru!

Iza aktualne europske histerije protiv Grčke i Syrize krije se niz obmana. Kako to tvrdi mađarski ekonomist Zoltan Pogatsa, u posljednjih pet godina Grcima su smanjene plaće

Nijemci štede glede svojih terenaca zato da ih što više prodaju nama ostalima. Mi opet štedimo na jeftinoj i kvalitetnoj hrani u našoj proizvodnji zato da potrošimo što više njemačke subvencionirane plastike. Zanimljivo, ekonomski slom na jugu Europe i islamski fundamentalizam na suprotnoj strani Mediterana daju se iščitati u izvješćima CIA-e iz 2000. Priča se o dobrim američkim analitičarima, a zapravo je sve to pakleni plan.

30 posto, mirovine 50 posto, a porezi povećani. Otpuštene su stotine tisuća službenika, a zapošljavanje 25.000 novih ide na dušu prethodne vlade. Mjere štednje dovele su do povećanja duga! Oko 90 posto zaduživanja država je prebacivala vjerovnicima, njemačkim i francuskim bankama. Nobelovci Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Massimo D’Alema (bivši talijanski premijer) i niz značajnih osoba potpisali su apel EU za većom fleksibilnošću prema Grčkoj. D’Alema upozorava na špekulativno ponašanje njemačkih banaka, koje su besplatnim eurima kvantitativnog olakšanja kupovale grčke obveznice uz prinos 15 posto. Tako su Grci dobili stotine milijardi eura za bogaćenje njemačkih banaka!

Sve je to nesporazum. Najjače izvoznice EU nameću štednju na vlastite proizvode. Nijemci štede glede svojih terenaca zato da ih što više prodaju nama ostalima. Mi opet štedimo na jeftinoj i kvalitetnoj hrani u našoj proizvodnji zato da potrošimo što više njemačke subvencionirane plastike. Zanimljivo, ekonomski slom na jugu Europe i islamski fundamentalizam na suprotnoj strani Mediterana daju se iščitati u izvješćima CIA-e iz 2000. Priča se o dobrim američkim analitičarima, a zapravo je sve to pakleni plan. Mediteran je još od antičkih vremena komunikacijska sabirnica svijeta, a danas je slijepo crijevo. Na kraju Sueskog kanala čekaju vas somalski gusari, koji nesmetano surfaju u susjedstvu američke vojne baze Diego Garcia. Sukladno pokušajima SAD-a da izveze sve svoje probleme, jug Europe okupirale su tisuće afričkih i arapskih imigranata, zbog kojih “civilizirani” sjever Europe ponovno stavlja u funkciju zatvorene granične prijelaze. Kao što je to bilo u Staroj Gradišci, njima mladi i radno sposobni, a nama starci i bolesni.

Vjerovnicima nije za vjerovati

ECB potražuje od Grčke samo 18 milijardi eura, dok Nijemci reklamiraju čak 85 milijardi eura. Zašto je Angela Merkel neraspoložena? Zato što mora ponovno namiriti minus “svojih” fantomskih privatnih fondova, veći od potraživanja ECB-a. Njemačka je kreirala monstruma poznatog pod nazivom Eurozona, pa sada ima problema s luđakom koji se oteo kontroli. A opet, što je to za zemlju koja je slučajno pronašla 30 milijardi eura viška u svome zdravstvu! Zamislite tu šlampavost pedantnih Nijemaca! Neće priznati da su jednostavno tiskali milijarde eura svog zasebnog kvantitativnog olakšanja, pa praktično falsificirane novčanice ubacuju u život kroz svoje zdravstvo. Eto prilike da Nijemci slično riješe grčke dugove. Ako u zdravstvu previde 30 milijardi eura, koliko ih ima skrivenih u njemačkim poslovnim bankama i u njemačkoj središnjoj banci? U svakom slučaju imamo paradoks: Grcima nisu oprošteni dugovi zato da ne padne euro, pa je euro još više pao zato što dugovi Grčke nisu namireni kroz već pokrenuto kvantitativno olakšanje. Umjesto Grčke, namirene su Njemačka, Francuska i Italija. Znate, cijeli svijet je bankrotirao, samo nam to nitko ne želi otvoreno reći, jer će u tom slučaju sve prezadužene zemlje slijediti dostojanstven primjer Grčke. Zašto se trebamo patiti zbog elektroničkih obmana? Vrijeme je da mi u Hrvatskoj pokrenemo referendum glede našeg duga. Moja osobna prognoza: NE 90 posto.

Njemačka se ponaša poput opljačkane banke, koja u pravilu iskazuje veću krađu, prebacujući na pljačkaše svoje manjkove. Komentirajući nepopustljivost Angele Merkel, Thomas Piketty napominje da je Njemačkoj na temelju Londonskog sporazuma iz 1953. otpisano 60 posto vanjskog duga, dok je nutarnji dug Njemačke restrukturiran. Iza Titovog otvaranja “naših” granica za našu radnu snagu kriju se dublji procesi Hladnog rata. Ako želimo otpis dugova od strane Zapada (uključujući kredite s valutnom klauzulom), moramo se početi dodvoravati Istoku. Od domaćih ekonomskih analitičara objektivnost glede kolapsa Grčke iskazao je jedino Ratko Bošković, koji nam u svome komentaru od ponedjeljka prezentira MMF-ovu studiju koja pokazuje da je održivost grčkog duga bila čista znanstvena fantastika. Na to upozorava i Ivana Petrović. Program iz 2012. bio bi održiv ako bi se Grčka od zemlje s najsporijim rastom preobrazila u članicu EU s najbržim ekonomskim rastom. Isto tako, javni dug Grčke bio bi održiv ako bi se Grčka kao zemlja s malim udjelom zaposlenih pretvorila u zemlju u kojoj bi nezaposlenost pala na razinu njemačke nezaposlenosti, sa 25,6 posto na 4,7 posto. Piketty drži da je nužno restrukturiranje dugova u više članica EU, uključujući Hrvatsku. Čita li Zoran Milanović svoja glasila?

Pokazalo se da je uvođenje eura bilo lukava njemačka podvala, bezobrazna pljačka bivših

Nakon što su tako proveli udar na svjetski financijski i ekonomski predak i zeznuli cijeli svijet, Nijemci će uskoro na posredan način, preko eura više brzina, vratiti u novi život svoju monetu. Današnji potonuli euro kvantitativnog olakšanja ostat će euro druge brzine, a Njemačka planira uvesti zaseban euro na višoj razini, kao novu valutu međunarodnog poravnanja. Njemačka je ovakav “rasplet” u Grčkoj planirala davno i godinama ga poticala!

gastarbajtera. Konverziju marke i eura po omjeru 2:1 pratilo je prihvaćanje cijena po omjeru 1:1. Nijemci su praktično prepolovili vrijednost njemačke marke, pa su tako povratno prepolovili sve što su izdvojili za stranu radnu snagu. Domaći Nijemci u Njemačkoj disciplinirano su progutali manjak, jer su vanjski “nijemci” tako uništeni, po onoj “iskopaj meni oko a susjedu oba”. Opterećenje njemačke središnje banke palo je za 30 posto – bilo je to kvantitativno i kvalitativno olakšanje za Njemačku. Takvo “povijesno” povećanje profita pratilo je povećanje konkurentnosti njemačkih “poskupjelih” proizvoda. Nakon što su tako proveli udar na svjetski financijski i ekonomski predak i zeznuli cijeli svijet, Nijemci će uskoro na posredan način, preko eura više brzina, vratiti u novi život svoju monetu. Današnji potonuli euro kvantitativnog olakšanja ostat će euro druge brzine, a Njemačka planira uvesti zaseban euro na višoj razini, kao novu valutu međunarodnog poravnanja. Njemačka je ovakav “rasplet” u Grčkoj planirala davno i godinama ga poticala!

Kvantitativno popuštanje ECB-a ograničeno je na Njemačku, Francusku i Italiju. Zajedno sa Španjolskom potražuju od Grka 208 milijardi eura! Jeli u tome tajna politike kvantitativnog olakšanja ECB-a? Prezadužene članice EU plaćaju skupe kredite na kredite, a snažnije zemlje Eurozone dijele besplatan euro u neograničenim količinama! Najsnažnije članice reprogramirale su svoje dugove, a Grčka za neke plasirane obveznice plaća prinose do 15 posto! I, Grčkoj će oprostiti samo trećinu duga, koji je udvostručen kroz visoku cijenu zaduživanja! Njemačka i Francuska uključile su Italiju u tu guljačinu ostatka EU, jer operaciju kontrolira Talijan Mario Draghi, trenutno predsjednik ECB-a. Ovakav rasplet krize u Grčkoj nametnut je upravo od Njemačke – zajedno sa kvantitativnim olakšanjem euro dramatično pada u svoju buduću zonu druge brzine. Eurozonu ne napušta Grčaka nego Njemačka, koja je navodno već tiskala više valutu, za različite varijante raspleta. Deuro ili deutscheuro bit će euro svjetlosne brzine! Točnije, elektroničke brzine! Nije isključeno da će Nijemci ponovno provesti konverziju 2:1. Novi njemački euro nosit će buduću valutnu klauzulu i međunarodna poravnanja unutar EU. Eurozona će dobiti svoje koncentrične monetarne krugove. Sve se događa u nepredvidivom razdoblju kineskog ulaska u svjetski monetarni balans, pa se zahuktalim Nijemcima može dogoditi da izgube još jedan svjetski rat.

Nova valutna klauzula najvišeg eura 

Referendumsko grčko NE ponižavajućim zahtjevima Europske komisije, ECB-a, MMF-a i Svjetske banke, nameće hitne monetarne promjene u Hrvatskoj. Naime, domaća monetarna triper kombinacija kune koja visi na euru postaje smiješna. Strane poslovne banke u Hrvatskoj uskoro će tvrditi da se domaća valutna klauzula EUR odnosi na DEU, euro prve brzine, i da takvu klauzulu treba zamijeniti s novom klauzulom za njemački euro, kroz odnos 1:1. Umjesto konverzije kredita s klauzulom CHF u kredite s klauzulom EUR, praktično će uslijediti nešto poput konverzije kredita s klauzulom EUR u kredite s klauzulom CHF. Bit će to veliki udar na sadašnje dužnike banaka s klauzulom u euru. Koje ste vi budale! – čudit će se naši švicarci našim nijemcima.

Vezanje kune na periferni euro druge brzine postat će besmisleno – nema nikakve zapreke da odmah uđemo u periferiju Eurozone, čim se parametri objave. Već smo graničari Eurozone. U svakom slučaju, vezanje naše monete na snažni euro bit će nedopustivo. Ako kuna ostane, vezanje kune na niži euro vjerovnicima neće predstavljati osiguranje, pa će valutna klauzula na takav euro nestati kao bilo kakvo osiguranje plasmana. Bit će slabija od “valutne” klauzule u kuni, ako se mogu tako izraziti. Hrvatska je od Njemačke i ECB-a namjerno pridržana do uvođenje eura druge brzine, što će donijeti samo ograničenja i ništa više. Hrvatska nikad neće ući u Eurozonu, odnosno u budući središnji krug Eurozone, koji će najvjerojatnije dobiti naziv Deutscheuraum. U svakom raspletu, moćnije članice EU pokušat će spriječiti uspostavljanje monetarnog suvereniteta Hrvatske, pa se naš ulazak u perifernu eurozonu čini izvjesnim. U njihovim projekcijama, ECB bi osciliranjem tečaja eura druge brzine u odnosu na euro prve brzine, kontrolirao proizvodnu konkurentnost u vanjskom krugu Eurozone.

Ovdje smo došli do razloga zašto solidarnost s dužnicima banaka odlazi u drugi plan i zašto hrvatska država mora hitno nametnuti konverziju svih kredita s valutnom klauzulom. To će uskoro zahtijevati i tužene banke. To će uskoro zahtijevati i Europska komisija. Dakle, glede slučaja Franak, javlja se određena društvena volja da se riješi, ali ne zbog organske solidarnosti na moralnom planu, koja je izostala, nego zbog durkheimovske nadogradnje – upali smo u crnu rupu monetarne zatočenosti nacije. Potrebe izvoza i konkurentnosti zahtijevaju deprecijaciju kune, a to je za sada nemoguće učiniti zbog valutne klauzule, jer bi rate kredita otišle u nebo. Ovdje napominjem koliko MMF nije konzistentan – protivi se ukidanju valutne klauzule u Hrvatskoj, a traži deprecijaciju kune. Međunarodne institucije i korporacije žele Hrvatsku pretvoriti u državu besplatne radne snage! Vrijeme istječe, pa bi Vlada morala pokrenuti zaštitne mehanizme prije ljetne pauze Sabora, umjesto što nam servira predizborne slučajeve poput uhićenja braće Mamić.

Novi monetarni redizajn EU i Eurozone moramo dočekati s već uvedenim porezom na imovinu banaka, ako ne želimo da nas strani interes ponovno izigra. Jedan viši porez na kredite s klauzulom CHF i jedan niži na kredite s klauzulom EUR, po principu poreza na nekretnine, koji bi nakon uvođenja eura više brzina vjerojatno postao jedinstven. Zamislite da u budućem porezu na nekretnine država otkupi neisplative nekretnine! Slično traže tužene banke u svezi svojih loših portfelja, da ih država namiri kroz socijalne modele. Suprotno tome, država mora naplatiti porez i na kredit koji se ne otplaćuje, kao što će naplatiti porez na nekretninu najmodavca bez obzira ima li najmodavac klijenta. U životnoj praksi događalo se da najmodavac sebično pomogne svome najmoprimcu u pronalaženju posla, da ga tako učini solventnim, pa je vrijeme da se i banke uključe u svoje projekte sa aspekta solventnosti dužnika po nekom kreditu. Isto tako, država mora omogućiti vlasniku neisplativog ili nefunkcionalnog stana ili kuće da “zatvori kredit”, uključujući komunalne naknade. Porez na kreditnu imovinu banaka olakšao bi prilagodbu Hrvatske euru više brzina.

Glede valutne klauzule CHF, koji je praktično euro prve brzine, imamo zabrinjavajuću prisutnost gole mehaničke solidarnosti, ograničene samo na one koji su zaduženi s klauzulom CHF. Vlada je reagirala samo zato što ministar Lalovac osobno ima kredit s klauzulom CHF. Osim manjka šire društvene solidarnosti, razumijevanje nisu pokazali niti dužnici s valutnom klauzulom EUR, koji najčešće ne žele da se valutna klauzula CHF ukine, jer bi im tako bila oduzeta ugodna fiksaciju da su bili pametni kada su se zadužili u eurima, kojima vrijednost dramatična pada! Dužnici banaka s valutnom klauzulom u euru prpošno izlaze među nesretnike, a ono ih banke žestoko pljačkaju kroz kamatu. Nisu niti znali koliko su pametni, niti danas znaju koliko su kratkovidi kada dozvoljavaju da slučaj CHF i budući slučaj DEU povuku u ponor monetarni suverenitet zemlje, time i mogućnost našeg podnošljivog ekonomskog oporavka. Ostaju bez posla i svejedno su veseli. Zašto? Jer nisu uzeli kredit s valutnom klauzulom u švicarcu! Dobro, a kako misle servisirati rate tog “povoljnog” kredita, koji će uskoro postati veliki monstrum s klauzulom u njemačkom euru?

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno