Connect with us

Tvrtko Dolić

 Umjesto pozdrava “Za dom” staviti ikonu “Home”

Published

on

 SUPROTSTAVIMO SE NOVOM ČETNIČKOM POKUŠAJU OKUPACIJE JASENOVCA      Internetska ikona Home već je uobičajena kao ishodište svakog izbornika. Prirodno našim civilizacijskim odrednicama, prezentira dom, obitelj i Domovinu. Mišljenja sam da na HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu ikona Home treba zamijeniti pozdrav Za dom spremni. 

NE ‘Proboj iz Jasenovca’, nego Progon iz Jasenovca

Nevjerojatno je to zgražanje antifašista i četnika nad našim civilizacijskim simbolima. Kao, drznuli smo se naglasiti dom i Domovinu. Isuse, na ploči je katolički križ s hrvatskim pleterom! Pa, ovo je sekularna država – vrište prosvjednici i mašu velikim crvenim zastavama, na kojima su istaknuti srp i čekić, kojima se kod nas kite najveći neradnici. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, otac fašističkog Ovršnog zakona i ovršne represije, najavio je deinstalaciju HOS-ove antifašističke spomen ploče u Jasenovcu za proljeće slijedeće godine. Naime, u ožujku 2018. treba svoje zaključke prezentirati vladino Povjerenstvo za simbole totalitarnih režima. Ovaj put, cilja se ozračje Proboja iz Jasenovca. Koji se nije dogodio, ali neka, ima svoju prihvatljivu civilizacijsku poruku. Oni koji su napuštali Jasenovac koristili su natpis “Za doma spremni”, a to jedno slovo razlike spašava ih od današnjeg progona za ustašluk. Mnogi su iskoristili “proboj” na rođendan poglavnika ili na obljetnicu NDH. Dogodila se sažeta povijest kasnije RH – bio je rat, neimaština, nezaposlenost i glad, pa su ta tri besplatna obroka u sigurnoj zavjetrini baraka Jasenovca mnogima bili spas. Navodno se nije dogodio Proboj iz Jasenovca, nego Progon iz Jasenovca.

Profesionalni antifašisti i četnici opako su se naoštrili protiv novog hrvatskog Proljeća. Traže uklanjanje HOS-ove spomen ploče odmah, prije listopada. Premijer Andrej Plenković pokušava spasiti svoju “desnu” koaliciju udbaša s “liberalima” i “Srbima u Hrvatskoj”, pa pušta probne balone kako će HOS-ovu spomen ploču zamijeniti s onom na kojoj neće biti istaknut HOS-ov ratni poziv “Za dom spremni”, koji domaća peta kolona prezentira kao ustaški, uz potpuno pogrešnu reinterpretaciju i Ustaškog pokreta i peterostruko okupirane NDH, uz ignoriranje hrvatskih civilizacijskih odrednica. Kao što reče Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara, kao što to vele svi normalni Hrvati, duboko zahvalni HOS-u glede herojske obrane Vukovara i cijele Hrvatske, u NDH se jeo kruh, pila voda, udisao zrak, obavljala misa, izgovarali Očenaš i Zdravo Marija – ne možete to zabraniti.

Iskazana je nevjerojatna nepismenost. Pozdravi “Za dom” i “Za dom spremni” izražavaju temeljne vrednote hrvatskog nacionalnog bića, pa je neukusno da ih netko veže za bilo koji totalitarni režim. Nitko u Njemačkoj niti ne pomišlja kancelarku Angelu Merkel nazvati premijerkom zato što je Hitler bio kancelar. Tamo se pozdrav Heil Hitler jednostavno kodira kao 88 – “H” je osmo slovo abecede. Hoćemo li u ovoj zemlji doživjeti da Hrvatsku i Hrvate tajno označavamo kao broj 88, a Croatiu i Croate kao CC. Budite oprezni, jer 2xCC daje CCCC. Hrvatski grb i ostale hrvatske nacionalne simbole nosili su i neki prilično beskrupulozni plemenitaši, pa i strani namjesnici, ali se zbog toga ne trebamo odreći svojih znamenja. Totalitarni režimi bili su carstva, monarhije, obje Jugoslavije, Staljinov režim, Titov režim i niz sličnih diktatura. Totalitarni režimi bili su Hitlerov i Mussolinijev, dok je NDH bila nimalo autonoman servis za Hitlera i Mussolinija, dok je Ustaški pokret izrastao protiv velikosrpskog fašizma, nakon srpskog i srbijanskog fašističkog ubojstva Stjepana Radića u beogradskom parlamentu. Pogledajte današnju protuhrvatsku petokolonašku koaliciju, koja se bezobrazno prezentira kao narodna volja. Ne samo da je režim u SRH/RH ostao totalitaran, on je totalno i totalitarno nametnički, totalno neučinkovit i totalno suvišan. U odnosu na ovu totalitarnu i totalno bezveznu RH, prethodne NDH i SRH bile su zemlje socijalne pravde, zdravstvene zaštite i prava na šansu za svakoga, onoliko koliko su to dopuštale Hitlerove i Titove predrasude i zabrane. Da danas u ovoj “zemlji blagostanja” netko otvori Jasenovac ili Goli otok, pola bi nacije završilo tamo, dragovoljno.      

Orlovi su grabežljivci   

Tko se pobunio protiv antifašističke HOS-ove spomen ploče u Jasenovcu? Antifašisti! Među takvima dominira posebna vrsta nekrofila, koja besramno rangira mrtve ovisno o njihovoj narodnosnoj pripadnosti. Pakosno i zločinački pronalaze nekakvo antifašističko opravdanje za ubijene hrvatske djevojčice, ugušene u Hudoj jami. Padaju prijedlozi da se natpis “Trg maršala Tita” na zagrebačkom Kazališnom trgu preseli na ustašku upravnu zgradu Jasenovca. Meni je to zgodna ideja, jer je sabirni i radni logor nastavio funkcionirati pod Titom kao logor smrti, sve do 1951. Doduše, pod Titovom efikasnom upravom nisu se dijelili besplatni obroci, nego batine i metak u potiljak, što je zaista racionalno rješenje, posve u skladu s današnjim namjerama titoista.

Bilo bi prirodno da su danas nedodirljivi svi simboli obrane zemlje u vrijeme obrambenog  Domovinskog rata, i da je suvišna polemika o tome tko je sve koristio HOS-ove ratne pozdrave “Za dom” i “Za dom spremni”, bilo na Thompsonovim koncertima ili u drevnom Egiptu, i zašto je prvo ono bijelo polje na hrvatskom grbu na krovu zagrebačke Crkve svetog Marka. Nacionalno smo uvijek zatočeni u svoj vlastiti jezik i svoje pozitivne civilizacijske odrednice, pa se Hrvati ne mogu odreći obitelji, doma, Domovine, Domagoja, šahovnice i obrane, samo zato što Srbi imaju porodicu, tabor, Otadžbinu, Vukove, orlove i agresiju. Hrvati su nacija drevnog Zaratustrinog ognjišta i topline koja dolazi od Duha Dobra, pa ne mogu prihvatiti koncept zgarišta, okupacije i grabežljivaca, koji nam se nameću pod izgovorom antifašizma. Neka Srbi nastave na svojim grobovima crtati svoje grabežljive orlove, a mi možemo dodavati pitomi “Home”.

Pozdravi “Za dom” i “Za dom spremni” nemaju nikakve veze s totalitarnim režimima. Iza povike protiv takvih deklaracija krije se nešto jako opasno, fašističko, protuhrvatsko, velikosrpsko. U tijeku je nova porcija inverzne slavenizacije, odnosno posrbljivanja Hrvata. Nije dovoljna tolerancija prema Srbima u Hrvatskoj. Traži se novi protuhrvatski redizajn, nova i jača razina kompatibilnosti Hrvata u odnosu na Srbe. Hrvatsko određenje za obitelj, dom, Domovinu može se potisnuti samo kroz grubu prividno “antifašističku” represiju, i ona se provodi skoro cijelo stoljeće. Iza proklamiranog “antifašističkog” pritiska kriju se pokušaji nametanja nama relativno primitivnije kulture Otadžbine i Keve od Hristosa, nakon čega Hrvati prestaju biti Hrvati. Kroz ovo apsurdno nastojanje da kroz jezične zabrane sami sebe dovedemo u suprotnost sa svojim nacionalnim određenjem, spoznali smo koliko su neki sustavi nametnuti lingvistički.

Predrag Štormar, predsjednik “drvenog željeza”, odnosno “liberalnih narodnjaka”, izjavio je za N1 televiziju kako će odstranjivanje HOS-ove spomen ploče premijer “vrlo brzo odraditi”. Bože, kako njegov komitetski jezik para uši. Drug Plenković će to brzo odraditi! Otraga sa svojim šarafcigerom čeka preobraćena Vesna Pusić, kao napeta puška. Tata joj je bio ustaški činovnik, pa ako ona pristaje na to da se “HOS-ov ustaški spomenik” deinstalira, čemu polemika? Ne možete biti bolji vjernik od pape. Uostalom, sociolog s odvijačem je putokaz za izlazak iz ekonomske krize. Sve se nesretno poklopilo s nesretnom sudbinom HOS-ovca Slavka Jagera, Slovenca iz Maribora, koji je u studenom 1991. za Hrvatsku položio svoj život. Bio je teško ranjen i zarobljen. Četnici su mu odvijačem iskopali oči. Polomili su mu sve kosti i u njega ispalili 76 metaka. Nije mi jasno zašto se glede hrvatskih simbola javlja Milorad Pupovac, profesionalni Srbin u Hrvatskoj? Neka se bavi srpskim simbolima! Naš znanstveni istraživač Igor Vukić tvrdi da su Srbi u Jasenovcu dobivali svu potrebitu skrb, pa i medicinsku pomoć. Pupovca najvjerojatnije živcira sama činjenica da je netko oslobađao Jasenovac od Srba. Vidite, ako HOS-ovci natpis “Za dom spremni” precrataju s orlovima ili s 4xC, spomen ploča može ostati. Zanimljivo, Pupovac je 1983. u Ljubljani obranio magistarski rad “Lingvistika i ideologija”. Njegova doktorska disertacija iz 1990. imala je naslov “Jezik i djelovanje”. Budite posve sigurni da Pupovac prepoznaje svu simboliku pozdrava “Za dom”.

Tko je nametnuo potrebu za HOS-om?

Stalno se zgražamo zbog pogroma nad Hrvatima i Srbima, a zapravo Europa ima problem samo zato što zadaće nisu provedene do kraja. Naime, Hrvati su izloženi procesima konačnog rješenja, a Srba još uvijek ima, i to u ovome surovom svijetu na svoj način afirmira ideju srpstva u odnosu na hrvatstvo. Moramo razumjeti tu indiferentnost Europejaca prema Hrvatima. Što bi se to promijenilo nagore da je povijest posve zakinuta za Hrvate i Srbe? U Jasenovcu bi Huni podigli Kameni cvijet, kao spomen na zločine avarskog režima, na upravnoj zgradi Jasenovca pojavila bi se AOS-ova spomen ploča. Za tabor spremni! Ikona nije Home, nego Taraba. A slavistika i staroslavenski jezik bili bi zapravo avarski, avaristika. Gledano iz perspektive Europe, pa i cijelog svijeta, pojave Hrvata i Srba zasigurno su negativni procesi, koji su doveli do toga da posve nestanu povijesno značajnije skupine. Dakle, ako na ovome prostoru treba ispraviti neku fašističku nepravdu, rješenje je avarski Kaganat, a još bolja opcija je novi Illyricum. Možda je vrijeme da se Hrvati vrate ideji Ilirskog preporoda?

Čemu to stalno natezanje oko toga jesu li Hrvati potukli Srbe ili su Srbi potukli Hrvate? Gledano iz europske perspektive, bolja je i ova realizirana varijanta da je stradalo više Hrvata, nego da nije stradao nitko od ta dva izmišljena naroda. Čemu to stalno natezanje oko te jedne jedine autentične ploče u Jasenovcu, koju je postavio autentični HOS. Tko treba jednu posve tugujuću naciju? Pustimo HOS-ovu spomen ploču na stranu, riječ je o dubljem prijeporu, kao što nam daje naslutiti naš Milorad. Od koga je HOS oslobodio Jasenovac? Od Srba! Vidi ti tog bezobrazluka! Svaka komemoracija u Jasenovcu treba završiti podsjećanjem da je HOS oslobodio Jasenovac od Srba i Srbijanaca. A, ako su hosovci oslobodili Jasenovac, zašto tamo od Srba traže dopuštenje da se pojave? U logoru za Hrvate! Nešto tu ne štima. Hrvatska je reokupirana. Jasenovac je reokupiran. Imate dojam da će profesionalni Srbi, Partija, HNS i HDZ hosovce privesti u Jasenovac, tamo ih strijeljati i njihova imena dodati na popis ustaških žrtava Jasenovca. Zar glavni hosovac nije ubijen u Zagrebu kao četnik? Na zapovijed HDZ-ovih struktura. HDZ je dao ubiti žive domoljube – zašto ne bi smaknuo jednu spomen ploču?

Mazohizam nacija

Usprkos činjenici da je Srbe teže potisnuti nego Hrvate, Srbi baš zbog toga imaju ozbiljan konceptualni problem. Oni su nacija koja se održava na svojim mitovima o progonima Srba, a u Hrvatskoj ih nitko ne dira. Srbi panično pokušavaju Hrvate prikazati kao genocidne, a ono su Hrvati toliko tolerantni i skloni obrnutoj diskriminaciji da to iritira. Srbi su se uoči Oluje krasno spakirali za novi egzodus, peta kolona u Hrvatskoj tiskala je letke zastrašivanja, za potrebe svjetske Javnosti, a ono, nitko Srbe nije tjerao da napuste Hrvatsku, pa su se sami zaputili preko Une, u banjalučki Kanaan. Nisu lutali pustinjom 40 godina, nego su se tamo nacrtali u svega nekoliko sati.

U čemu su “prognani” Srbi pogriješili? Pa, nisu se trebali zaputiti prema Banja Luci, nego sjevernije, prema Gradini i Jasenovcu, čime bi dramatično pojačali dojam ugroze i egzodusa. Pa bi danas umjesto HOS-ove spomen ploče blistali srpski orlovi. Stoga su branitelji Jasenovca veliki heroji Domovinskog rata, vitezovi koji su spriječili novo prekrajanje povijesti. Osim reinterpretacije HOS-ovog pozdrava, krivo ozračje stvara i sam naziv Hrvatskih oružanih snaga, koje su bile pusta želja, svedena na jedan jedini zastarjeli top bez punjenja, koji je na kraju odvučen u Zagreb, ispred središnjice HSP-a, da se tako naglasi kako su branitelji ugroženi i od “svojih”. Hosovci su bili skoro goloruki. I još Hrvata u takozvanoj Hrvatskoj praktično više nema. Kao da ih tražite u Srbiji ili u BiH. “Vitezovi” su se tijekom stoljeća pobrali, trbuhom za kruhom i kazanom. Znate, da su hosovci umjesto civiliziranog pozdrava uklesali psovku “P vam M agresorska”, nitko hosovce ne bi optuživao za bilo što. Čak dobro zvuči. I dosta je pjevno, pa bi MP Thompson tu balkansku krilaticu mogao uvrstiti u svoju pjesmu, umjesto poziva “Za dom” i “Za dom spremni”. Koncerti bi bili rasprodani, od Gevgelije do Maribora. Vrijeme je da se Hrvati udalje od svog koncepta njoni-njoni nacije i konačno vrate postavljanju svojih nacionalnih ilirskih i albanskih meja.

 

STAZE HRVATSKIH MUČENIKA

Nacija pijeteta

Dražen Bošnjaković najavio je da Spomen ploča poginulim HOS-ovcima ostaje u Jasenovcu do proljeća, kada će biti ovršena u sklopu nove srbijanske reokupacije Hrvatske i BiH. Reakcija na Bošnjakovićevu nacionalizaciju i konfiskaciju HOS-a je nova navala HDZ-ovog koalicijskog partnera HNS-a da se HOS-ova spomen ploča ukloni prije jeseni. HDZ-ov drugi koalicijski partner Milorad Pupovac, posrbljeni Srbin u Hrvatskoj, drži da je za skidanje HOS-ove ploče kasno. Nije vrag da je naš Mile pokrenuo nekakvu pobunu? Udruga “Hrvatski domobran” organizirala je hodočašće “Staze hrvatskih mučenika”, u Jasenovcu, u povodu Dana hrvatskih mučenika i EU dana žrtava svih totalitarnih režima. Domobrani su zapalili svijeće uz HOS-ovu spomen ploču poginulim suborcima iz obrane Jasenovca. Otpjevali su pjesmu “Zovi, samo zovi”. Vijenac s natpisom “Svim žrtvama logora Jasenovac 1941-51” položili su u Savu, jer im ravnatelj Spomen područja Jasenovac nije dopustio da spomen vijenac s tim razdobljem polože u kriptu Kameni cvijet, koji je rezerviran za nepostojeće žrtve do 1945. Ravnatelj je zamjerio domobranima i prisutnost Igora Vukića, koji je neugodan povijesni svjedok – njegova je obitelj, izbjegla iz Potkozarja, u Jasenovcu dobila smještaj, hranu i svu drugu pomoć. Dakle, nisu ustaše zlostavljali Srbe, nego su Srbi maltretirali ustaše. Sve je to kulturno i lijepo, ali na svoj način iščašeno, jer Hrvati u svojoj Domovini traže od Srba dopuštenje da posjete svoje stratište i da na dostojanstven način obilježe domaće i svjetske dane sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Današnja reokupacija Hrvatske i Illyricuma provodi se suptilinije od one za obje Jugoslavije.

 

LINGVISTIČKO PODJARMLJIVANJE

Slavistika je znanost krivotvorine

Pozdrav “Za dom” je civilizacijska razdjelnica. Slavenima riječ “dom” nije tuđica. Zašto je ta riječ tuđica slavenskim Srbima? Slavistika zapravo nije znanost, nego više vjerska sekta. Krupni znanstveni previdi pojavljuju se kao aksiomi. Posebno je apsurdna potraga za slavenskom Valhallom. Slavistika pogrešno polazi od toga da “tuđice” omeđuju slavensko jezgro i tako determiniraju slavensku prapostojbinu. Riječ je o tezi da oni nazivi drveća, povrća, voća, i drugog raslinja, koji se ne pojavljuju u (konstruiranom) staroslavenskom jeziku na svoj način komplementarno određuju slavensku jezgru i slavensku prapostojbinu. Primjerice, Slaveni nemaju svoju riječ za banane. Dakle, slavenska Valhalla nije u Africi. Mediteranske “tuđice” za mediteransko voće i povrće pomiču slavensko ishodište na sjever, pa smo tako dobili kulturu, opismenjavanje i pokrštavanje koji kreću iz Sibira. I to nikoga ne smeta! Naravno da to prolazi samo u bajkama, uz različite Gulage u različitim vremenima, pa stoga cijela ta religiozna znanost mora ići na razumsku znanstvenu reviziju. Slavenizacija je bila bizantski politički projekt protiv rimske kristijanizacije i odgovorajuće političke dominacije. Na svome putu u Sclaviniju, sclavinizacija je prirodno krenula iz Carigradu u susjednu Bugarsku, grabeći bogatu jezičnu kumulaciju i sinkretizam prostora u koji su ušli bugarski, helenski, pa i hrvatski utjecaji, zajedno s ostalim mediteranskim i svjetskim dopunama. Znali su za banane, ali ih u europskoj Barbariji nisu pronašli, pa ih nisu niti spominjali. Moramo razumjeti to vrijeme – tada se opismenjivanje nije provodilo u sklopu humanitarnih projekata. Bizantsko pokrštavanje Sclavinije imalo je svoje političke okvire hrvanja s Rimom, borbe za teritorije i borbe za trgovačke rute. Pokrštavanje i svaka druga kolonizacija išli su od središta civilizacije prema provinciji. Poljska i češka teorija o podrijetlu Čeha, Ljeha i Meha (Moravljana) iz današnje Lijepe naše zapravo je refleks slavenizacije kakva je provedena. Sve su velike svjetske religije veliki nutarnji konflikti.


SEOBE NARODA KOJI TO NISU BILI

Izmišljeni Hrvati i Srbi

Ponovno je na europskom jugu aktualan mit o “Seobama Južnih Slavena”, koji već u samom nazivu sadrži nutarnju suprotnost, vlastitu negaciju. Da se tako izrazim, ne postoji matrica Slavena, nego samo izvedena i posljedična determinanta, koja svoje totale rasipa u prošlost kao željenu ishodišnu matricu, posve izvan realnih parametara vremena. Slavenizacija, Slaveni i slavistika su prazno ništa, zbrojni retci krušaka i jabuka. Svi značajniji svjetski povjesničari prepoznaju Hrvate u Slavenima komplementarnim Antima. Dok neki ne dopuštaju niti takvu mogućnost. Na znanstvenoj razini nitko ne pomišlja Hrvate vezati na nekakvo slavensko podrijetlo, bez obzira koliko Srbi i Rusi pokušavaju pronaći razloge za svoju “bratsku” brigu. U našu historiografiju prenosi se namjerna politička pometnja glede doseljavanja, raseljavanja i pogroma naroda i manjina. Bajke o nekakvim blitzkrieg doseljavanjima Hrvata i Srba, zapravo su bizantske političke izmišljotine. Imale su za funkciju poništavanje Illyricuma kao rimske provincije, a danas su osnova zatiranja albanskog prava na zemlju, uključujući Lijepu našu. Raseljavanje Hrvata iz “iranskog Edena” odvelo je jedne u Palestinu, druge na obale Crnog mora i u Zakarpaće, treće do Krakowa. Hrvate prepoznajemo i u “Narodima s mora”, koji napadaju Ramzesov Egipat, Hrvate pronalazimo i među manihejcima. A onda po nečijoj narudžbi svi Hrvati doseljavaju na Jadran u istoj godini i baš preko Villacha, kao da se vraćaju s rada u Njemačkoj. Zašto naša historiografija posve ignorira moguće hrvatsko pomorsko Doseljenje? Grčke kolonije na Jadranu lako mogu biti naseobine heleniziranih Hrvata. Hrvati nisu samo selili, nego su povremeno bili raseljeni, bilo kao pripadnici progonjenih religija, bilo da su se sklanjali od tuđih ratova, poput onoga između Skita i Alana. Policentričnost Hrvata zapravo je posljedica slučajnog okupljanja hrvatskih narodnosnih skupina, koje su prošle različite rute i različite utjecaje, u različitim vremenima, sklanjajući se slučajno u isto područje, koje se u tome vremenu otvorilo, bilo zbog problema Rima, napadnutog od sjevernih barbara, bilo zbog krize Bizanta. Nisu Hrvati samo potisnuli Avare, nego su Hrvati današnje Domovine u dobroj mjeri asimilirali Avare, što je rezultiralo smanjivanjem ilirskog utjecaja i ilirskog određenja, a vjerojatno je nedostajalo nekoliko tisuća Avara da prevlada avarsko određenje. Vidite, prema novijim genetskim istraživanjima, susjedni Srbi srodni su Turcima i Koreancima. Kako to objasniti?

Tvrtko Dolić

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno