Connect with us

Sci/Tech

Znate što bi se dogodilo sa ljudima kada bi zemlju pogodio asteroid?

Objavljeno

- datum

Od udarnog vala bržeg od brzine zvuka ljudima i životinjama stradali bi unutarnji organi poput termobaričke bombe

 

Kako je čovječanstvo izrazito unaprijedilo svoje teleskope, posljednjih godina astronomi intenzivno istražuju Sunčev sustav kako bi na vrijeme uočili kakvu svemirsku kamenčinu koja bi eventualno mogla zaprijetiti Zemlji. Sveučilište u Southamptonu sada je izračunalo koliko bi ljudi diljem svijeta izginulo od kojeg točno uzroka u slučaju da se doista dogodi da nas nešto pogodi. Ispalo je da bi vjetrovi koji bi se podigli, i to brzine veće od brzine zvuka, i druge direktne posljedice udara odnijele oko 60 posto svih žrtava.

Tek potom bi slijedile druge posljedice poput udara na klimu i slično. Znanstvenici su zaključili da bi nagli skok pritiska zraka uslijed udara u zoni katastrofe bio toliki da bi ljudima, i životinjama dakako, uništio unutarnje organe poput termobaričke bombe, da bi udar zraka zapravo bio gori od bilo kakvog uragana, te bi podjednako poravnao gradove i šume.

Pri istraživanju koristili su kompjuterske modele efekta udara 50.000 imaginarnih asteroida veličine između 15 i 400 metara u promjeru, što je najčešća veličina onih koji su kroz Zemljinu (pra)povijest udarali u naš planet. Europska svemirska agencija (ESA) računa da je broj asteroida i kometa koji se Sunčevim sustavom vrzmaju sumnjivo blizu zemlje nešto više od 16.000. Krajem 2000. astronomi NASA-inog JPL-a izračunali su da će “kamenčić” naziva 2000SG344 prozujati neugodno blizu Zemlje.

Kao datum “bliskog susreta” odredili su 21. rujna 2030., a silinu kojom bi lupio u naš planet, ako bi se to dogodilo, procijenili su na 1,1 megatona TNT-a, što je oko 100 puta više od bombe koja je uništila Hirošimu. Šansa da se to dogodi od 1 prema 417 može se činiti smiješno malom, ali igra brojki djeluje bitno drugačije ako se zna da prije ovog otkrića zemaljski astronomi nikad, baš nikad nisu uočili ništa što bi imalo veće šanse od 1:10.000. Ubrzo se utvrdilo da je riječ o asteroidu, da je “blizu” Zemlje prozujao i 1971., a da toga nismo bili ni svjesni, da je dimenzija 37 metara u promjeru, da je težak 71.000 tona, da bi pri udaru napravio krater dubok 30 metara. Ako ne bi prethodno eksplodirao u atmosferi kao meteor iz Čeljabinska, inače duplo manji od ovog, 15. veljače 2013. Već vrlo neugodan omjer šansi za izbjegavanje procijenjen je u vezi asteroida 2006JY26 i 2010RF12. Prvi je na rasporedu 3. svibnja 2073., u doba kad će današnji klinci biti u mirovini i kad će imati šansu od čak 1 prema 71 da im ostatak života pokvari ovakva jedna katastrofa. Taj asteroid je promjera 16 metara, pa bi se s njim još nekako izišlo na kraj. Ali njegov “kolega” RF12 već je jednom prozujao pored nas, i to između Zemlje i Mjeseca (!) 8. rujna 2010. A kada 2095. bude opet došao ovako blizu, imat će već pomalo kladioničarsku šansu od čak 1 prema 16 da pogodi Zemlju. Najnovija studija pokazuje da bi u udaru velikog asteroida u Zemlju od posljedica cunamija izginulo 20 posto. Daljnjih 30 posto stradalo bi od vrućine koja bi se oslobodila pri udaru asteroida – još 30 posto žrtava. Vrućina bi nastala zbog ogromne brzine po Einsteinovoj kultnoj formuli E=mc2, pri čemu je riječ o energiji jednako umnošku mase i brzine svjetlosti na kvadrat. Samo jedan posto svih žrtava stradalo bi direktno od krhotina, a od posljedičnih potresa tek 0,17 posto. Prosječni asteroid u Sunčevom sustavu juri brzinom od 25 kilometara u sekundi, a oni koji su bliže Suncu, to su oni koji prijete nama, brži su od onih vanjskih. O kakvim je stvarima riječ zorno pokazuje slučaj Tunguske eksplozije iz 1908. Tada je bila riječ o gromadi veličine između 30 i 40 metara, možda se ne čini baš impresivno, a ipak, on je poharao čak 200 kilometara četvornih onako kako bi to bila u stanju velika nuklearna eksplozija.
Asteroid veličine 60 metara u Zemlju udari svakih 1500 godina. Veličine 400 metara kupi svakih 100.000 godina. A potencijalno smrtonosni su apsolutni svi veći od 18 metara u promjeru. “Globalnim ubojicama” se smatraju oni koji su promjera 10 kilometara i veći. Takvi udare svakih 100 milijuna godina, jedan takav je, smatra se, zbrisao dinosaure prije 65 milijuna godina. Zbog toga posljednjih desetljeća vodeće svjetske sile sve ozbiljnije razvijaju planove za obranu od prirodnih prijetnji iz svemira.

Izvor: express.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Sci/Tech

Drugi zakon termodinamike protivi se teoriji evolucije

Objavljeno

- datum

Sva materija se sastoji od molekula i atoma. Ako želimo znati fizičko ponašanje materije, moramo poznavati fizičke zakone koji upravljaju atomima i molekulama u objektima, od kojih su dva najvažnija: Prvi i Drugi zakon termodinamike.

Prvi zakon termodinamike (očuvanje energije) kaže da se pri svakoj transformaciji, energija mijenja samo iz jednog oblika u drugi; nikad ne može biti uništena ili proizvedena.

Drugi zakon termodinamike (zakon entropije) kaže da se svi prirodni procesi kreću od reda prema neredu, od uređenosti ka neuređenosti, a nikad obrnuto. Ovaj zakon dokazuje degradaciju, odnosno pogoršavanje ili gubljenje svojstava u prirodi. Time se automatski protivi evoluciji, koja tvrdi da se neuređene molekule naposljetku mogu pretvoriti u kompleksni red.

S protekom vremena, entropija uvijek raste. Procesi pokazuju da niz mikro varijacija rezultira uništenjem kompleksnih organa, a ne razvojem u nešto bolje. Stoga, teorija da dugi niz malih genetičkih varijacija i selekcije naposljetku dovodi do izgradnje novih organa jednostavno je nemoguć proces smanjenja entropije.

Zaključak ovog ispitivanja je da je teorija evolucije u izravnoj proturječnosti s Drugim zakonom termodinamike, koji je sam temelj u prirodi.

Drugi zakon termodinamike samo potvrđuje Božju Riječ, koja kaže da je Bog u početku sve stvorio savršeno, to jest „veoma dobro“ (Postanak 1 i 2) – sve dok zbog naše pobune na svijet nije ušao grijeh i prouzročio degradaciju, tj. propast i smrt (Postanak 3).

Stvari su prilično jednostavne, zato ne dozvolite da vam evolucionistička materija ispire mozak. Iz evolucionističkog nereda ne nastaje red; već suprotno, iz Božjeg reda nastaje ljudski nered. To nam govore zakoni u prirodi i Božja Riječ.

Dobra je vijest da je sam Bog u osobi Isusa Krista porazio grijeh i smrt u tijelu i tako nam omogućio spasenje i vječni život.
Za više o ovom zakonu pogledajte video. Na CC uključite prijevod.

Biblija i znanost

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sci/Tech

Fantastične vijesti iz SAD-a: svijet je na korak od jednog od najvećih otkrića u medicini, univerzalnom testu za rak

Objavljeno

- datum

Znanstvenici su napravili veliki iskorak u medicini – na pragu su otkrića univerzalnog krvnog testa za rano otkrivanje raka. Članovi tima sa Sveučilišta “Johns Hopkins” otkrili su metodu koja detektira osam zajedničkih oblika raka. Namjera im je da se ovim testom rak otkrije u ranoj fazi i da se tako spasi što više života.

Britanski stručnjaci rekli su da je to “nevjerojatno uzbudljivo”, ali su istaknuli da je potrebno više rada i istraživanja kako bi se procijenila učinkovitost testa u otkrivanju raka u ranom stadiju. Ovaj test, nazvan CancerSEEK, traži mutacije u 16 gena koji redovito nastaju kod raka i osam proteina koji se često otpuštaju. Testiran je na 1005 bolesnika s karcinomom jajnika, jetre, želuca, gušterače, jednjaka, debelog crijeva, pluća ili dojke koji se još nije proširio na druga tkiva. Ukupno, test je utvrdio 70 posto slučajeva raka. Brzina je presudna

Dr. Cristian Tomasetti s Medicinskog fakulteta Sveučilišta “John Hopkins” dao je izjavu BBC-ju.

– Područje ranog otkrivanja raka je presudno i mislim da ovo može imati ogroman utjecaj na smanjenje smrtnosti od te bolesti. Što je rak ranije otkriven, to je veća šansa da ga se može liječiti. Pet od osam istraženih karcinoma nema programe za rano otkrivanje. Rak gušterače ima toliko malo simptoma i otkriva se toliko kasno da četiri od pet bolesnika umiru u godini otkada im je rak dijagnosticiran – rekao je dr. Tomasetti. Vjeruje se da CancerSEEK može nadopuniti druge načine otkrivanja raka, kao što je mamografija za rak dojke ili kolonoskopija za rak debelog crijeva.

– Predviđamo da će se test krvi moći obavljati jednom godišnje – rekao je dr. Tomasetti za BBC. Dr. Gert Attard, voditelj tima u Centru za evoluciju i rak u Institutu za istraživanje raka u Londonu i konzultant medicinskog onkologa u Royal Marsden NHS Foundation Trust, također je dao izjavu BBC-ju o ovom velikom otkriću.

– Radi se o ogromnom potencijalu i jako sam uzbuđen. Ovo je sveti gral – krvni test za dijagnosticiranje raka bez svih ostalih postupaka poput skeniranja ili kolonoskopije. Vrlo smo blizu tome da koristimo krvne testove za otkrivanje raka – istaknuo je dr. Attard. 

Neveliki troškovi

No ipak, upozorio je da još uvijek postoji neizvjesnost u pogledu toga što treba učiniti kad je rak dijagnosticiran. Po njegovu mišljenju, u nekim slučajevima liječenje može biti gore od života s rakom koji nije odmah ugrožavajući za život. Poznato je da muškarci mogu imati spororastući karcinom prostate koji se pomno prati, a ne liječi se. – Kad otkrijemo rak na drugačiji način, ne možemo uzeti zdravo za gotovo da će svima trebati liječenje – rekao je dr. Attard.

Paul Pharoah, profesor epidemiologije raka na Sveučilištu u Cambridgeu, izjavio je da je potrebno više rada kako bi se procijenilo kako se test izvodi kad je ta vrsta bolesti manje napredna.

– Dokazivanje da test može otkriti napredni rak ne znači da će test biti koristan u otkrivanju raka simptomatskog stanja u ranoj fazi, mnogo manje presimptomatskog karcinoma. Osjetljivost za rak u prvoj fazi istraživanja bila je samo 40 posto – istaknuo je Phaorah. Troškovi CancerSEEK-a iznose manje od 500 dolara (oko 360 engleskih funti) po pacijentu, što je približno ista cijena kao i kolonoskopija.

‘To su renomirani znanstvenici’

O mogućem velikom otkriću zatražili smo i mišljenje od prof. dr. Eduarda Vrdoljaka, predstojnika Onkologije splitskog KBC-a.
– Nisam u cijelosti upoznat s radom kolega na tom otkriću. No, budući da je riječ o znanstvenicima s jednog tako renomiranog sveučilišta, ne sumnjam da je u pitanju vrlo ozbiljan znanstveni rad. Moram istaknuti da se svakodnevno u medicini publiciraju mnoga nova otkrića, i da bi čovjek to sve “pohvatao”, morao bi se svakog dana baviti samo čitanjem novopubliciranih radova, što je nemoguće…

izvor: Ivica Marković/Slobodna Dalmacija

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sci/Tech

Otkriven novi materijal koji će zauvijek promijeniti ratovanje

Objavljeno

- datum

Istraživači su koristili grafen za stvaranje materijala koji su izuzetno lagani, ali i nepropusni.

Novi materijal koji su stvorili znanstvenici na Sveučilištu Siti iz New York Advanced Research Centra je tanka kao aluminijska folija, ali je utvrđena pod utjecajem sile.

Materijal zvan diamin sastoji se od dva lišća grafena – nedavno razvijenog “čudesnog materijala” koji je do 200 puta jači od najjača čelika.

“Zamislite materijal koji je fleksibilan i lagan kao film, ali postaje čvrsta i dovoljno tvrda da zaustavi metak prilikom udarca”, izjavio je istraživački centar.

“U novoobjavljenom radu u Prirodnoj nanotehnologiji, istraživači sa City sveučilišta u New Yorku opisuju proces stvaranja diamina- fleksibilni, slojeviti podacima grafena koji privremeno postaju tvrđi od dijamanta i neprobojni prilikom udarca.”

Ako je proizvodnja dijamanata dovoljno dostatna, nije teško zamisliti kako bi to moglo pomoći u spašavanju tisuća života – osobito onih koji pripadaju vojnicima i policajcima.

Materijal je također mogao postati neprocjenjiv u zrakoplovnoj industriji i borbenoj industriji zrakoplova.

Webtribune.rs

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno