Connect with us

Magazin

ZNANSTVENICI POTVRDILI: Gotovo smo sigurni da smo riješili pitanje Bermudskog trokuta!

Objavljeno

- datum

Autor i povjesničar Gille Milton u svoj novoj knjizi “Fascinantne fusnote iz povijesti” tvrdi da je otkrio istinu o jednoj od najvećih svjetskih misterija u povijesti zrakoplovstva, a to je nestanak pet američkih zrakoplova iznad Atlantika prije sedamdeset godina.

Poruka koju je kontrola leta dobila tog kobnog 5. prosinca 1945. godine bila je prilično čudna. “Sve izgleda čudno, kao da smo ušli u bijelu vodu. Potpuno smo se izgubili”, javio jedan pilot.

Nakon tih riječi čulo se samo pucketanje i tišina, a pet aviona na “letu 19” koji su bili na rutinskoj vojnoj misiji nestali su bez traga. Izgubili su se iznad Atlantskog oceana, na području “Bermudskog trokuta”. Njihov slučaj je postao poznat kao jedna od najvećih misterija, jer nikada nije pronađena nijedna olupina zrakoplova, kao ni tijela pilota.

Ukupan broj žrtava bio je 14. Ali, ovoj bizarnoj priči nije kraj. Nakon ovih pet aviona koji su nestali, svaki se trag izgubio i zrakoplovu koji je krenuo u potragu za njima. Nakon njih, između 1948. i 1949. godine još su tri letjelice nestale na tom području, a jahta “Konemara IV” je pronađena, ali bez posade. U svojoj knjizi Milton tvrdi da bi istina o nestalim zrakoplovima i Bermudskom truglove konačno mogla biti otkrivena, piše britanski Telegraph. U vrijeme kada su zrakoplovi nestali u fokusu istrage bio je poručnik Charles Taylor, iskusni pilot sa višegodišnjom karijerom instruktora. Svaki njegov učenik imao je barem 300 sati letenja, a nitko od njih nikada nije izvijestio da je imao problem na svom letu.

Milton ističe da dijelovi razgovora koji su se odvijali preko radio uređaja zabilježenih oko 15:40 mogu otkriti što se dogodilo onog dana kada je nestalo pet aviona.

“Ne znam gdje se nalazimo. Sigurno smo se izgubili nakon zadnjeg kruga”, rekao je preko veze jedan od članova posade, na što mu je poručnik Taylor odgovorio: “Oba moja kompasa ne rade. Pokušait nekako pronaći Fort Lauderdel”
Nakon toga čuo se glas još jednog člana posade koji je očito prvi shvatio da su se izgubili. “Kada bismo znali gdje je zapad mogli bi se vratiti kući!”

U tom trenutku u Fort Lauderdelu su shvatili da se avion s leta 19 nalazi sjeverno od Bahama, kilometrima od kopna i počela je da ih hvata panika. U 18:20 opet se mogao čuti glas poručnika Taylora. “Moramo izbacimo sve nepotrebno iz aviona. Kada prvi padne ispod deset litara goriva, svi padamo!” O posljednjim minutama ljeta 19 sve je ostalo na nagađanjima. Unatoč vrlo opsežnoj potrazi, avioni nikada nisu pronađeni.

Vjeruje se da su pali u more i završili na dnu oceana. Američka mornarica odmah je pokrenula istragu, a za avion koji je krenuo da ih traži se vjeruje da je eksplodirao u zraku. Što se tiče pet aviona, smatra se da je riječ o ljudskoj pogrešci, i činjenici da im iz nekog razloga kompasi nisu radili. Zaključeno je da je Taylor pogriješio kada je mislio da se nalaze iznad Florida Keysa, a ta njegova pretpostavka dovela je do toga da su se sve više udaljavali od kopna, umjesto da su mu se približavali. Kako su svi pratili Taylora, usred oceana su ostali bez goriva i završili na dnu mora.

Izvor: Kurir.rs/Express.hr

Komentari

Komentari

Magazin

Beskućnik izašao na pozornicu ali kada je zapjevao, žiriju se slomilo srce – ostali u šoku !

Objavljeno

- datum

Kada se Pablo Lopez Morales predstavio u meksičkoj verziji emisije Imam talenat, niko nije vjerovao da će uspjeti. Ulični muzičar nije imao lak život.

Kao tinejdžer, bio je beskućnik, a zatim ga je usvojila jedna američka obitelj. Kada je napunio 18 godina, vratio se u Meksiko, ali ga je tamo opet ‘dočekala’ ulica. Spavao je na autobusnim stanicama, jeo što je zatekao, a novac je zarađivao tako što je svirao flautu i pjevao.

Kada se pojavio na bini ovog takmičenja, bio je veoma nervozan. Kada je počeo pjesmu ,,Old Time Rock And Roll” svi u sali su bili oduševljeni i dirnuti!

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

DNEVNA DOZA DALMATINCA …jedino se usprave na noge kad idu na misu, na Hajduka i… kad Mate Mišo Kovač kaže!

Objavljeno

- datum

Donosimo malo dalmatinskog duha u sive i hladne dane Sjevera… prenosimo jedan jako vrijedan post iz Dnevne doze prosječnog Dalmatinca…

Kako Purgeri vide Dalmatince…

Dalmatinci hodaju u prugastim majicama na špaline, bosi. Rade samo tri miseca godišnje tako što nađu neku ženu da im iznajmljuje apartmane. Za to vrime leže u drvenoj barci na vesla. Zarade 45 ‘iljada eura od ležanja.

Jedino se usprave kad idu na misu, na Hajduka, na glasačko misto i kad in to kaže Mate Mišo Kovač. Svi pivaju u klapi.

Kako Dalmatinci vide purgere

Purgeri su svi zaposleni u nekim firmama. Tipa “Uprava za nadzornu inspekciju sektora podnazora uprave”. Malo su svi nervozni jer putuju 4 sata na posal i s posla. Svi žive na Jelačić placu i Markovu trgu. Za vikend idu u kazalište u odijelima i svi šute. Put doma se muž posvađa sa ženon oko toga tko će nosit škartac s pečenim marunima. Nikad ne spavaju nego samo razmišljaju jer in je blizu Sabor…

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Magazin

Pjesma iz Sunje: Piše Sunja Vukovaru

Objavljeno

- datum

 U SJEĆANJE NA GENERALA i PRIJATELJA MU GLUMCA I RATNIKA   General Praljak je 1992. bio u Sunji. Suborci su ga silno postovali i cijenili. Medu njima je bio i Sven Lasta (sjećate ga se?) – piše nam Željko William Krnjak šaljući pjesmu pokojnog glumca i ratnika.

Njegov prijatelj Želimir Ivanović takoder je bio tada na bojištu u Sunji s Praljkom i sačuvao je ovu pjesmu koju je tom prilikom napisao Sven Lasta.

Suvise je potresen dogadajima na sudenju u Haagu pa je meni uputio pjesmu da je stavim na raspolaganje medijima za objavu – kaže Krnjak. Objavljujemo ovu prekrasnu Lastinu pjesmu.

SVEN LASTA

Piše Sunja Vukovaru

Dunav je otvorio njedra i blago spustio

sveca-viteza na šaš i pijesak.

Utonuo je svetac u utrobu grada

i mirno spavao kroz stoljeća.

Tiha braća mrmljala su nad njim molitve,

optočili ga dragim kamenom.

I stoljeća su prošla…

I dode dlakav nakot i pohlepno

utrobu razgrne, sline im potekoše.

Ukrali su sveca-viteza, odnijeli su

drago kamenje i ubili otkucaje u grudima grada.

Otkle li su došli, iz kojih vremena?

Da ih nije iznjedrio Vučedol?

Ne kuca više srce vitezova, a tihi otkucaji

još se na Mitnici čuju.

Sad grad je oklop željezni sapeo

i sve stade pod gomilom gvozda.

Ja, Sunja, nemam tvoju slavnu prošlost.

Imam samo Mariju Magdalenu, a i

ona je nekad bila grešnica.

Sad kleči ranjena, na ramenu pleh se njiše.

Zvona šute, treće zvono napuklo noću uzdiše.

Crijep se rasu preko cintera.

Jučer su se vratile dvije rode.

Tebi, Vukovare, možda nikad.

Mene hrane moji vilenjaci zeleni, svi

zenge sa svojim smiješnim imenima.

I Veprovi i Potopljeni štakori i Cucki

i Leteća tvrđava i Gubavci i Zlikači

i Neuperni tulipani i svi oni neizbrojeni.

Ja sam samo skromna Sunja, ponižena godinama. Imam rijeku, zelenu s tri mrtva mlina, sa vrbovim šibljem koje sada pupa.

Na mom zidu piše putnik namjernik: »Ostaj zbogom,

krivudava cesto i ti, Sunjo, zajebano mjesto«.

Vukovare, gdje su tvoja djeca?

Sveti Bono, tko će ih sad čuvat?

Ja osluškujem i čekam tvoje uskrsnuće.

Poslat ću ti moje vilenjake sa svojim

smiješnim nadimcima, jer nisam dala

niti pedlja svoje zemlje i ja sam sada muško

ja sam mali Vukovar.

* * * * * *

Život u miru i u ratu

1992.

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.