Connect with us

Društvo

Zašto je Nikola Tesla umro u siromaštvu i dugovima?

Objavljeno

- datum

Nikola Tesla bio je bez sumnje jedan od nekolicine najgenijalnijih umova u povijesti čovječanstva. Bez njegovih izuma ne možemo zamisliti naše živote i svakodnevicu. Kako je moguće da je takav genij umro u siromaštvu ostavivši za sobom samo dugove? Mnogi postavljaju to pitanje izražavajući sumnju u pravednost sistema koji, tvrde, ne nagrađuje uvijek izvrsnost.

Portal Celebrity Net Worth tvrdi da je Tesla sa svojih 300-tinjak izuma mogao vrlo lako postati prvi svjetski milijarder. U jednom trenutku patent izmjenične struje vrijedio je, prevedeno u današnju vrijednost, nekoliko stotina milijuna dolara. Međutim, on je prokockao sve što je zaradio na pogrešne projekte, a svoj glavni i najvredniji izum je odbacio. Umro je 1943. godine usamljen i bez centa, na rubu ludila. Možda će vam ovo zvučati brutalno, ali takvom razvoju događaja nije kriv nitko drugi nego sam Nikola Tesla.

Tesla je kao 28-godišnjak imigrirao u SAD 1884. godine. Bio je bez novca te se odmah zaposlio kod tada poznatog poduzetnika Thomasa Edisona u firmi Edison General Electric. Tjedno je zarađivao 18 dolara, što je ekvivalentno današnjoj vrijednosti od 440 dolara. Edison mu je ponudio bonus od 50.000 dolara (sada vrijednost jednog milijuna) ako mu redizajnira i poboljša sistem električnog motora. Tesla je to napravio za samo dva mjeseca, ali Edison mu nije isplatio obećanu nagradu rekavši da se samo šalio. “Tesla, ne razumiješ ti naš američki humor”, objasnio mu je Edison i umjesto 50.000 dolara nagrade povision mu je tjednu plaću za 10 dolara. Tesla je odbio povišicu i dao otkaz istog dana. Pokrenuo je vlastitu tvrtku Tesla Electric Light & Manufacturing, ali je ona ubrzo propala pa je morao raditi sitne poslove na ulici da bi preživio.

Godine 1887. osniva novu tvrtku Tesla Electric Company i za nekoliko mjeseci patentira izmjeničnu struju. Pokazalo se da je to bio najvažniji izum u povijesti. Dobio je ponudu tvrtke Westinghouse Electric & Manufacturing Company koja mu je ponudila odličan prijedlog. Otkupili su sve njegove patente za 60.000 dolara plus 150 dionica i 2.50 dolara po kućanstvu koje uvede električnu struju. Također je dobio plaću od 2.000 dolara mjesečno, što je u vrijednosti današnjih 48.000 dolara (ili oko 350.000 kuna). Do 1890. godine, samo godinu dana prije njegovog 35. rođendana, Tesla je postao milijunaš. U današnjoj vrijednosti, kao da je imao 25 milijuna dolara.

Međutim, Edison nije bio sretan takvim razvojem događaja jer su zbog Teslinog izuma svi odbacili njegov motor s istosmjernom strujom. Pokrenuo je medijsku kampanju kako bi uvjerio Amerikance da je Teslina izmjenična struja opasna. Čak je na toj kampanji patentirao električnu stolicu koja je po prvi put isprobana na osuđeniku Williamu Kemmleru u zatvoru u Auburnu, NY. Da bi pobio njegove tvrdnje, Tesla je krenuo u protukampanju te je pred gomilom ljudi kroz sebe pustio milijun volta izmjenične struje kako bi dokazao da je najgore što od nje može biti – loša frizura.

Taj je rat strujama skupo koštao Westinghouse. Edison je mogao puno uložiti u kampanju jer ga je podupirao J.P. Morgan. Godine 1907, nakon skoro 20 godina borbe s Edisonom, Westinghouse je bio 20 milijuna dolara u dugu i pred bankrotom. George Westinghouse je u očaju molio Teslu da smanji ili da se privremeno odrekne svoje naknade kako bi tvrtka preživjela. Tesla je pokidao ugovor na mjestu da bi iskazao svoju zahvalu prema Westinghouseu što mu je vjerovao kad nitko drugi nije. U zamjenu za tu gestu Westinghouse mu je isplatio 216.000 dolara te je nastavio koristiti njegove patente bez daljnjih naknada.

Kad se sad pogleda unazad, Tesla je bio briljantni inovator i genij za fiziku, ali je bio užasno loš u ekonomiji. Iste godine kad je on pokidao taj ugovor bankari su procijenili njegove patente na 12 milijuna dolara (što je u današnjoj vrijednosti oko 300 milijuna dolara). Bio je još relativno mlad i s tim je novcem mogao dalje ulagati te bi vrlo lako za nekoliko godina postao najbogatiji čovjek na svijetu i prvi milijarder u povijesti.

Umjesto kidanja ugovora, trebao je pristati na Westinghouseov prijedlog i privremeno se odreći naknade. Tako bi on ostao vlasnik svojih patenata. Ovako ih je dao za vrlo sitnu sumu.

Sreća ga nije pratila ni kasnije. Imao je milijune, ali nije znao raspolagati novcem. Živio je sam pa nije imao nikoga tko bi ga upozorio da ne bude rastrošan te kako da ih pametno ulaže. Spavao je i jeo po luksuznim hotelima, a i nakon što se bogatstvo istopilo tu naviku nije htio mijenjati pa se počeo zaduživati. Nije vjerovao ljudima, bio je asocijalan pa nije htio čuti ničije savjete, a to ga je skupo koštalo jer nije imao smisla za biznis niti financijsku odgovornost. Tijekom 20 godina potrošio je novac na nekoliko loših, ali skupih projekata koji su redom propadali. Do smrti je bankrotirao.

Dakle, oni što pričaju kako je to dokaz nekakvog nepravednog svijeta, kapitalizma, društva, bilo čega – nisu u pravu. Tesla je donosio svoje odluke i njegovo materijalno stanje bilo je isključivo rezultat njegovih osobnih izbora. Ne možemo stalno tražiti razloge vani i u društvu, naše materijalno stanje je uvijek rezultat naših osobnih izbora.

To ne umanjuje genijalnost ovog čovjeka i njegov utjecaj na našu civilizaciju, ali nam treba poslužiti kao lekcija. Nije dovoljno imati genijalne ideje, moramo biti svjesni njihovih vrijednosti i znati kako ih što bolje prodati. Osim toga, trebamo biti odgovorni s financijama. Ako nemamo za to žicu, nije smak svijeta – onda trebamo poslušati druge. Da je Tesla htio poslušati tuđi savjet ili da je htio unajmiti financijskog savjetnika, vjerojatno bi završio drukčije.

Izvor: liberal.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

Kreće ‘rušenje’ Plenkovića: Iznenadit će vas tko je ‘mozak operacije’

Objavljeno

- datum

Nakon što je prije nekoliko dana u javnost dospio popis ministara koji su trebali sudjelovati u tehničkoj vladi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, postalo je jasno kako šefica države ulazi u još jedan sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovom Vladom, što se uostalom i potvrdilo tijekom njezina gostovanja u Šibensko-kninskoj županiji.

Od tamo je ponovno prozvala vladajuće, zbog demografske politike – piše dnevno.hr.
”Nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”, oštro je poručila predsjednica, na što joj ministri nisu ostali dužni. Po vladinim kuloarima priča kako iza otrovnih strjelica koje Grabar-Kitarović svako malo ispuca na njihovu adresu stoji njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, no jednako tako valja znati da je i predsjednica strateg te igrač na duge staze.

>> ZASTUPNICI koji su glasali PROTIV ISTAMBULSKE IMAJU 4 PUTA VIŠE PREFERENCIJALNIH GLASOVA OD ONIH ZA IK – toliko HITNOSTI izmjene izbornog zakona

Znakovito je da ovaj posljednji napad stiže u trenutku kada su se tek prividno smirile strasti u vladajućoj stranci do kojih je dovela ratifikacija Istanbulske konvencije, protiv koje je između ostaloga ustao i predsjedničin prijatelj Milijan Brkić, čovjek zahvaljujući kojem upravlja državom, a s kojim odnose nikada nije zahladila, jer povezuje ih Brkićev brat Jozo s kojim je predsjednica u izrazito kvalitetnim odnosima. Upravo s njime, Grabar-Kitarović kuje zgodan plan, a Brkić nije jedini koji bi trebao sudjelovati u puču i rušenju Andreja Plenkovića, jer u priču se odnedavno uključio i ličko-senjski župan Darko Milinović, koji sukob s vladajućima sve teže uspijeva skriti. Milinović, prema izvorima bliskim ličkom šefu ulazi u partnerstvo s HSP-ovim gradonačelnikom Gospićem Karlom Starčevićem.

Ovaj dvojac polako, ali sigurno zakapa ratne sjekire te zajedničkim snagama pokušavaju pronaći adekvatnu zamjenu za župansku fotelju, nakon čega bi Milinović trebao odmrznuti svoj mandat u Saboru. Plenkovićeva saborska većina izrazito je tanka i nestabilna pa stoga baš s te pozicije kane pucati na njega, a mozak ove operacije navodno je upravo Brkić, za kojeg se uostalom znade da s Plenkovićem nije u dobrim odnosima, već surađuju silom prilika. Plan je skoro realiziran, tvrde upućeni, a na koji će ga način akteri ove priče do kraja provesti ostaje za vidjeti, jer ne treba zanemariti niti činjenicu da je Plenković taj koji trenutno vlada strankom, pa nije nemoguće da preduhitri pobunjenike.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Globalistički kabalisti kliču zbog islamizacije Europe. Osim što se raduju – JESU LI i sami RAZLOG?

Objavljeno

- datum

Svakako da jesu. Njemački povijesničar Wolfgang Eggert navodi razloge radosti židovskih fundamentalista zbog muslimanske invazije Europe. Radi se o čistoj mržnji prema kršćanima i zapadnoj kulturi – piše bloger na O dosta toga još i dublje.

Razlozi ovih zadojenih mržnjom mogu se sažeti:

1. Povratak na strogost. Prema njima, muslimani trebaju pokazati moralno dostojni život europljanima. Da, baš kao u tolikim drugim muslimanskim državama. Pakao na zemlji, da skratimo.

2. Kršćani su smatrani od ovih fanatika za “idolopoklonike” jer vjeruju da je Krist Bog. Ako promotriš pažljivo, cijepaju sebi odjeću poput Kaife.

3. Revanš. “Platiti ćete za sve što ste učinili židovima kroz stoljeća”. Ali zašto su toliki narodi kroz povijest imali probleme sa židovima, to je pitanje. Nije li slučajno u njima krivica, u njihovoj nadrasi, u njihovoj aroganciji? Ne duljimo, uvrijeđena je viša rasa, i to zaslužuje kaznu.

Licemjeri, dobro reče o vama Sv. Pavao:

“Doista, vi ste, braćo, postali nasljedovatelji crkava Božjih koje su u Judeji u Kristu Isusu: i vi isto trpite od svojih suplemenika što i oni od Židova, koji su i Gospodina Isusa i proroke ubili, i nas progonili, te Bogu ne ugađaju i svim se ljudima protive kad nam priječe propovijedati poganima da se spase, da bi tako u svako vrijeme navršili mjeru zlodjela svojih. Ali sručio se na njih konačni gnjev.” (1 Sol 2, 14-16)

Ovdje ste netko i nešto, ali vaša moć preko ove zemlje ne može preći. Imate mržnju za ideologiju, i finance i lože za sprovesti je u djelo.

Ali kad zlo izgleda da trijumfira, bude na koncu jadno, osramoćeno i poniženo. 

Napomena: Stavovi navedeni u članku, ne odražavaju nužno stavove redakcije portala Croative.net.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Zastupnički dom parlamenta BiH u petak izvanredno zasjeda u povodu Izetbegovićevih ratnohuškačkih izjava

Objavljeno

- datum

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u petak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj bi zastupnici trebali raspravljati samo o jednoj točki dnevnog reda o, kako je rečeno, “ratnohuškačkim izjavama” predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić potvrdio je u srijedu novinarima u Sarajevu kako je odlučio sazvati tu sjednicu na zahtjev zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik a iz kluba Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) odmah su poručili kako na sjednicu uopće neće doći ocijenivši kako je rječ o “primitivnoj i politikantskoj” zloporabi državnog parlamenta.

Iz Dodikovog SNSD-a na Izetbegovića su se obrušili nakon što je u ponedjeljak na obilježavanju obljetnice Masakra bad Bošnjacima u Ahmićima pohvalno govorio o jačanju vojne industrije u Federaciji BiH.

Izetbegović je tada kazao kako će vojna industrija nastaviti širiti proizvodnju namijenjenu izvozu a dodao je kako oružje i vojna oprema koji se proizvode u BiH mogu biti važni za eventualnu obranu zemlje.

“Radit ćemo za ta tržišta ali i za ‘ne daj Bože”, kazao je Izetbegović dodajući kako se više nikada ne smije dopustiti da Bošnjaci nespremo dočekaju one koji bi ih pokušali ugroziti.

“Te izjave, uključujući izjavu predsjednika vlade Fedracije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tome entitetu značajno su uznemirile javnost i građane BiH a posebice Republike Srpske koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako u cijeloj regiji”, SNSD-ovo je obrazloženje zahtjeva za izvanrednom raspravom u parlamentu BiH.

Zatražili su i da se na sjednicu pozove Izetbegović kako bi pred zastupnicima obrazložio što je točno mislio kada je govorio u Ahmićima.

SDA-ov dopredsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović kazao je kako je ovo neviđena zloporaba parlamenta u politikantske svrhe dodajući kako je zapravo Dodik a ne Izetbegović taj koji neprekidno daje izjave kojima dovodi u pitanje teritorijalni integriret BiH.

“Kada bismo mi na to reagirali svaki dan bismo ovdje imali izvanredne sjednice”, kazao je Džaferović novinarima.

(Hina)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno