Connect with us

Društvo

Zašto je Nikola Tesla umro u siromaštvu i dugovima?

Objavljeno

- datum

Nikola Tesla bio je bez sumnje jedan od nekolicine najgenijalnijih umova u povijesti čovječanstva. Bez njegovih izuma ne možemo zamisliti naše živote i svakodnevicu. Kako je moguće da je takav genij umro u siromaštvu ostavivši za sobom samo dugove? Mnogi postavljaju to pitanje izražavajući sumnju u pravednost sistema koji, tvrde, ne nagrađuje uvijek izvrsnost.

Portal Celebrity Net Worth tvrdi da je Tesla sa svojih 300-tinjak izuma mogao vrlo lako postati prvi svjetski milijarder. U jednom trenutku patent izmjenične struje vrijedio je, prevedeno u današnju vrijednost, nekoliko stotina milijuna dolara. Međutim, on je prokockao sve što je zaradio na pogrešne projekte, a svoj glavni i najvredniji izum je odbacio. Umro je 1943. godine usamljen i bez centa, na rubu ludila. Možda će vam ovo zvučati brutalno, ali takvom razvoju događaja nije kriv nitko drugi nego sam Nikola Tesla.

Tesla je kao 28-godišnjak imigrirao u SAD 1884. godine. Bio je bez novca te se odmah zaposlio kod tada poznatog poduzetnika Thomasa Edisona u firmi Edison General Electric. Tjedno je zarađivao 18 dolara, što je ekvivalentno današnjoj vrijednosti od 440 dolara. Edison mu je ponudio bonus od 50.000 dolara (sada vrijednost jednog milijuna) ako mu redizajnira i poboljša sistem električnog motora. Tesla je to napravio za samo dva mjeseca, ali Edison mu nije isplatio obećanu nagradu rekavši da se samo šalio. “Tesla, ne razumiješ ti naš američki humor”, objasnio mu je Edison i umjesto 50.000 dolara nagrade povision mu je tjednu plaću za 10 dolara. Tesla je odbio povišicu i dao otkaz istog dana. Pokrenuo je vlastitu tvrtku Tesla Electric Light & Manufacturing, ali je ona ubrzo propala pa je morao raditi sitne poslove na ulici da bi preživio.

Godine 1887. osniva novu tvrtku Tesla Electric Company i za nekoliko mjeseci patentira izmjeničnu struju. Pokazalo se da je to bio najvažniji izum u povijesti. Dobio je ponudu tvrtke Westinghouse Electric & Manufacturing Company koja mu je ponudila odličan prijedlog. Otkupili su sve njegove patente za 60.000 dolara plus 150 dionica i 2.50 dolara po kućanstvu koje uvede električnu struju. Također je dobio plaću od 2.000 dolara mjesečno, što je u vrijednosti današnjih 48.000 dolara (ili oko 350.000 kuna). Do 1890. godine, samo godinu dana prije njegovog 35. rođendana, Tesla je postao milijunaš. U današnjoj vrijednosti, kao da je imao 25 milijuna dolara.

Međutim, Edison nije bio sretan takvim razvojem događaja jer su zbog Teslinog izuma svi odbacili njegov motor s istosmjernom strujom. Pokrenuo je medijsku kampanju kako bi uvjerio Amerikance da je Teslina izmjenična struja opasna. Čak je na toj kampanji patentirao električnu stolicu koja je po prvi put isprobana na osuđeniku Williamu Kemmleru u zatvoru u Auburnu, NY. Da bi pobio njegove tvrdnje, Tesla je krenuo u protukampanju te je pred gomilom ljudi kroz sebe pustio milijun volta izmjenične struje kako bi dokazao da je najgore što od nje može biti – loša frizura.

Taj je rat strujama skupo koštao Westinghouse. Edison je mogao puno uložiti u kampanju jer ga je podupirao J.P. Morgan. Godine 1907, nakon skoro 20 godina borbe s Edisonom, Westinghouse je bio 20 milijuna dolara u dugu i pred bankrotom. George Westinghouse je u očaju molio Teslu da smanji ili da se privremeno odrekne svoje naknade kako bi tvrtka preživjela. Tesla je pokidao ugovor na mjestu da bi iskazao svoju zahvalu prema Westinghouseu što mu je vjerovao kad nitko drugi nije. U zamjenu za tu gestu Westinghouse mu je isplatio 216.000 dolara te je nastavio koristiti njegove patente bez daljnjih naknada.

Kad se sad pogleda unazad, Tesla je bio briljantni inovator i genij za fiziku, ali je bio užasno loš u ekonomiji. Iste godine kad je on pokidao taj ugovor bankari su procijenili njegove patente na 12 milijuna dolara (što je u današnjoj vrijednosti oko 300 milijuna dolara). Bio je još relativno mlad i s tim je novcem mogao dalje ulagati te bi vrlo lako za nekoliko godina postao najbogatiji čovjek na svijetu i prvi milijarder u povijesti.

Umjesto kidanja ugovora, trebao je pristati na Westinghouseov prijedlog i privremeno se odreći naknade. Tako bi on ostao vlasnik svojih patenata. Ovako ih je dao za vrlo sitnu sumu.

Sreća ga nije pratila ni kasnije. Imao je milijune, ali nije znao raspolagati novcem. Živio je sam pa nije imao nikoga tko bi ga upozorio da ne bude rastrošan te kako da ih pametno ulaže. Spavao je i jeo po luksuznim hotelima, a i nakon što se bogatstvo istopilo tu naviku nije htio mijenjati pa se počeo zaduživati. Nije vjerovao ljudima, bio je asocijalan pa nije htio čuti ničije savjete, a to ga je skupo koštalo jer nije imao smisla za biznis niti financijsku odgovornost. Tijekom 20 godina potrošio je novac na nekoliko loših, ali skupih projekata koji su redom propadali. Do smrti je bankrotirao.

Dakle, oni što pričaju kako je to dokaz nekakvog nepravednog svijeta, kapitalizma, društva, bilo čega – nisu u pravu. Tesla je donosio svoje odluke i njegovo materijalno stanje bilo je isključivo rezultat njegovih osobnih izbora. Ne možemo stalno tražiti razloge vani i u društvu, naše materijalno stanje je uvijek rezultat naših osobnih izbora.

To ne umanjuje genijalnost ovog čovjeka i njegov utjecaj na našu civilizaciju, ali nam treba poslužiti kao lekcija. Nije dovoljno imati genijalne ideje, moramo biti svjesni njihovih vrijednosti i znati kako ih što bolje prodati. Osim toga, trebamo biti odgovorni s financijama. Ako nemamo za to žicu, nije smak svijeta – onda trebamo poslušati druge. Da je Tesla htio poslušati tuđi savjet ili da je htio unajmiti financijskog savjetnika, vjerojatno bi završio drukčije.

Izvor: liberal.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

(UŽIVO) DRAMATIČNO U VLADI NAKON RAMLJAKOVE OSTAVKE: Dalić i Ramljak kod Plenkovića

Objavljeno

- datum

Nakon što je Ante Ramljak podnio ostavku na mjesto izvanrednog vladinog povjerenika u koncernu Agrokor, od jutros kreće raspetljavanje ove političke krize. U tijeku je sastanak premijera Plenkovića s ministricom Dalić i Antom Ramljakom – prenosimo iz dnevno.hr.

Iz minute u minutu objavljivat ćemo sve pojedinosti sastanka.

Iz Agrokora je stiglo priopćenje za javnost u kojem je Ante Ramljak objasnio razloge svoje ostavke:

“Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci.”

12:00 Ante Ramljak stigao u uzgradu Vlade

10:55  Započeo sastanak premijerova užeg kabineta. Odlučuje se o Ramljakovu nasljedniku.

10:35  U Banske dvore stigao Zdravko Marić, ministar financija, i poručio: “Nema opasnosti za financijski sustav”.

10:15  U Banske dvore stigao Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

9:00  Savjetnici AlixPartnersa stigli su u Agrokor.

8:55  Članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković izjavila je: “Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize”.

8:50 Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica financija Martina Dalić stigli su u Banske dvore.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u intervjuu Globusu da niti jedan pojedinac nije vrijedan kompromitirati sve dobro što je napravljeno u proteklih deset mjeseci u krizi s Agrokorom, a posebno brine, istaknula je, činjenica da je slučaj Agrokor Vladi oduzeto toliko energije da se svi sada bave gašenjem požara umjesto investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta i reformom državne uprave.

Na pitanje o njezinom razlazu s Vladom oko Agrokora i kako ocjenjuje Vladino upravljanje tom krizom, predsjednica Republike je rekla: “Da, bila sam vrlo kritična prema honorarima savjetnika. Mislim da su oni pretjerani, duboko nemoralni i da je u konačnici riječ o sukobu interesa. A najnovije informacije po kojima je gospodin Ramljak bio, nakon imenovanja za Vladina povjerenika, još dvadeset dana zaposlen u tvrtki Texo Management, koja je kasnije sklopila milijunski ugovor s Alix Partnersom, dakle posredno s Agrokorom, po mojem mišljenju čine poziciju gospodina Ramljaka, kao Vladina povjerenika, neodrživom.”

Ni jedan pojedinac nije vrijedan kompromitirati sve dobro što je napravljeno u proteklih deset mjeseci, rekla je u intervjuu koji je dala Globusu u ponedjeljak, 19. veljače na dan kad je obilježila treću godišnjicu mandata i dan prije no što je Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao ostavku.

“Treba biti fer i priznati da se ova Vlada našla u krizi s Agrokorom koja nije nastala preko noći i u nastalim okolnostima preuzela je odgovornost te spriječila urušavanje gospodarskog sustava. Ono što je dobro jest da se stanje stabiliziralo, da su sačuvani poslovi i radna mjesta. A riječ je o ogromnom broju ljudi. Ali moram reći i to da me posebno brine činjenica da je slučaj Agrokor Vladi oduzeto toliko energije da se svi sada bavimo gašenjem požara, a ne novim investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta, reformom državne uprave,” kazala je predsjednica.

Kratko Pernarovo obraćanje:

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

EKSKLUZIVNO: JESU LI SRBI SPREMNI ISPRIČATI SE HRVATSKOJ ZA POČINJENE ZLOČINE U AGRESIJI NA HRVATSKU KAO ŠTO JE TO URADIO MILAN BABIĆ?

Objavljeno

- datum

Naime, Vučić je u svojim izjavama o plaćanju ratne odštete Hrvatskoj bio jasan, te rekao da od pitanja ratne odštete nema ništa. O isprici Srbije Hrvatskoj i hrvatskom narodu nije bilo niti spomena…VIDEO…

Nedavnim posjetom kontraverznog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Hrvatskoj boravio dva dana, ničim se nije dalo naslutiti da Srbija ima namjeru ne samo Hrvatskoj isplatiti nanesenu ratnu odštetu u brutalnoj agresiji Srbije na Hrvatsku već i da od srpske isprike Hrvatskoj i hrvatskom narodu koji je pretrpio brutalna razaranja i stravične likvidacije- nema ništa.

Naime, Vučić je u svojim izjavama o plaćanju ratne odštete Hrvatskoj bio jasan, te rekao da od pitanja ratne odštete nema ništa. O isprici Srbije Hrvatskoj i hrvatskom narodu nije bilo niti spomena.

ISPRIKA HRVATIMA MILANA SRBINA BABIĆA-Pogledajte video

Svi redom mediji u hrvatskoj su odjednom počeli objavljivati (mnogi od njih prvi put!) stari video koji je Braniteljski portal objavio berem 50-ak puta. Radi se o videu huškačkog govora Aleksandra Vučića u Glini koji još uvijek huška hrvatske pravoslavce te im glasno i huškački govorio da; “nikada ovde neće ustaška vlast moći da dođe, onako kako je to zločinački režim Franje  Tuđmana  već pokušao”, grmio je tada 1995 godine Vučić sa govornice dok je sa njegove lijeve strane sjedio njegov idol, suđen za ratne zločine u Haagu Vojislav Šešelj.

No unatoč svim objavama, ne samo Vučićevog govora iz Hrvatske Gline već i objavama njegovog govora u srpskom parlamentu kada je kao mladi četnički radikal Aleksandar Vučić grmio sa govornice o svom snu o velikoj Srbiji.

Nije Vućić sam koji je u domovinskom ratu huškao srbe. Zanimljivo je to, zamislite samo, da je i bivši dožupan Sisačko Moslavački Boro Rkman također radio na srpskoj Tv koji je i te kako sočno govorio protiv Hrvatske, Hrvata, i najčešće ih u svojim govorima na Tv nazivao ustašama jednako kao i Vučić. I nikom ništa, unatoč tom što protiv Rkmana postoje neoborivi dokazi koje je često u javnosti iznosio pukovnik Ivica Pandža Orkan.

No ono što zasigurno nije smiješna činjenica je da je Vučić bezočno usred Hrvatske lagao da on nikada nije govorio o velikoj srbiji, ali je ubrzo demantiran novim videom gdje se dobro čuje i vidi koliko je zaokupljen granicama svoga velikog sna, Karlovac, Karlobag, Virovitica.

Bezočnost Vučićevih laži o ratnohuškačkim govorima ratnih devedesetih nije previše dirnula hrvatske političare koji su, neki od njih, da ti pamet stane, i što je zapanjujuće, pokušali braniti Vučića kako je tada bio mlad i da je to sad jedan novi “europski Vučić”, pri tom izostavljajući i naglo zaboravljajući sve ratne tragedije u hrvatskoj koje su upravo Vučićevci zajedno sa okupatorskom JNA uradili na hrvatskom teritoriju u brutalnoj agresiji na hrvatsku i poubijali i likvidirali ogroman broj mladih hrvatskih branitelja, djece i civila svih dobi te rušili sve pred sobom.

Hrvatskom šetao kao po srpskim Terazijama

Prošetao je Vučić od Pantovčaka do Trga Sv Marka, Vlade RH, Kaptola, dvorane Vatroslava Lisinskog, Gvozda, (Vrginmosta) i tako redom, uz pratnu hrvatskih političara i njegove “pudlice”, prdsjednika SNV Milorada Pupovca. I nigdje izrijekom nije spomenuo ispriku hrvatskom narodu. Nigdje nije javno spomenuo da će Srbija hrvatskoj isplatiti golemu ratnu odštetu. Sa sobom je donio nekoliko paketića sa papirima koje su on i njegovi sljedbenici u velikosrpskoj agresiji ukrali hrvatskoj. Uglavnom on bi sad samo o budućnosti a prošlost i srpsku agresiju bi negdje duboko zakopao i nikom ništa.

Vučić ne bi o prošlosti, on bi o budućnosti. Da, ali Vučićeva je prošlost doprinijela strašnim događanjima u srpskoj agresiji devedesetih u Hrvatskoj u obrambenom domovinskom ratu od srbočetničkog agresora na Hrvatsku, na čijoj je Vučić, glavom i bradom bio strani.

Međutim je izostala otvorena reakcija svih hrvatskih političara koji se nisu osvrnuli na njegovu ratnohuškačku prošlost već se pokušalo sofisticirano uvijenim riječnikom sve to ublažiti, što samo po sebi govori da se iza brda valja nešto posve veliko i za hrvatske političare nedohvatljivo. Govorio je Vučić o srpskom narodu u hrvatskoj da se boji(nije pojasnio čega se to pravoslavni hrvati koji imaju sva Ustavom zagarantirana prava boje!)

Cijeli Vučićev nastup u hrvatskoj je samo poslužio kao vjetar u leđa Miloradu Pupovcu i njegovim pristašama o tom što bi srbi zapravo trebali predstavljati u hrvatskoj osim što predstavljaju jednu od mnogobrojnih nacionalnih manjina u Hrvatskoj sa svim zagarantiranim Ustavnim pravima i ništa više. Međutim Milorad Pupovac već danas traži još…

I da skratimo priču o Vučiću, Rkmanu, Pupovcu…

Je li moguće da će se Vučić toliko preobratiti prilikom dogovorene posjete hrvatske predsjednice Srbiji i da će napokon kao sudionik velikosrpske agresije na Hrvatsku, danas kao srbijanski predsjednik odlučiti ispričati se hrvatskom narodu kao što kao što je onako kako treba učinio predsjednik tvorevine Republike Srpske Krajine (RSK) u Hrvatskoj Milan Babić

Ili će Hrvatska i dalje čekati do unedogled i čekati nekakve signale iz vana?

Hrvatska je čak i u prokletoj ex Jugi znala i imala snage za jedno hrvatrsko proljeće, sada smo u žalosnoj situaciji da živimo u hrvatskoj zimi, kojoj se ne nazire kraj !

ISPRIKA SRBINA MILANA BABIĆA-VIDEO

Milan Babić je od kolovoza 1991. do veljače 1992. obavljao dužnost premijera/predsjednika vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajine, a zatim predsjednika Republike Srpske Krajine (RSK) u Hrvatskoj.

Milan Babić svjesno je, i namjerno, sudjelovao u ondašnjoj kampanji progona usmjerenoj protiv nesrpskog stanovništva(Hrvata!). Bio je svjestan toga da se tada čine zločini kao što su zlostavljanje po zatvorima, deportacije, prisilno premještanje i uništavanje imovine, i znao je da se tijekom prisilnog premještanja ubijaju civili. Podržavao je i sudjelovao u vojnom zauzimanju teritorija, te poticao naoružanje i pomagao nabavku oružja.

Na javnim manifestacijama i u sredstvima javnog informiranja držao je ratnohuškačke govore na nacionalnoj osnovi, a takva propaganda dovela je  erupcije nasilja nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom. Izjasnio se krivim i pristao svjedočiti pred Međunarodnim sudom u predmetu „Milošević“. Osuđen je u Haagu na 13 godina zatvora.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

(VIDEO) Srbi se brutalno izrugali sa Vučićem i njegovim posjetom Zagrebu

Objavljeno

- datum

U emisiji “Dobar, loš, zao” na Šabac TV, dvoje novinara se izrugalo Vučićevom predstavom u Zagrebu i pripremljenim srpskih novinarima koji su postavljali ‘naručena’ pitanja od srpskog predsjednika.

Novinari pokazuju očite nesimpatije prema Vučiću, nazivaju ga lažljivcem i žale Hrvate što su ga morali primiti.

Obavezno poslušajte:

Između ostalog narugali su se i informacijama o tome da su strašne ‘ustaše’ pobile njegovu obitelj, te tvrdnji da on ‘nije četnik’.

Za priznajem.hr: Cereal
Preneseno sa: Facebook/Vlatko Krznarić/priznajem

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno