Connect with us

Vijesti

‘Westgate Split’, odnosno kompleks dvaju nebodera, dobitnik je prestižne nagrade International Property Award za najbolji projekt

Objavljeno

- datum

‘Westgate Split’, odnosno kompleks dvaju nebodera od kojih je jedan dovršen, a drugi upravo u gradnji, dobitnik je prestižne nagrade International Property Award za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene u Europi. Žiri sastavljen od 80 eksperata, među kojima su i četiri engleska lorda, splitske nebodere odabrao je za najbolje među tisućama prijavljenih projekata iz 115 država svijeta
 
U sektoru ulaganja u nekretnine ova nagrada uspoređuje se s Oscarom i osim u ovoj, najatraktivnijoj kategoriji dodjeljuje se još za dizajn interijera, arhitekturu i upravljanje nekretninama. Sama ceremonija prilika je za okupljanje najvećih svjetskih investicijskih tvrtki, arhitekata, dizajnera, konzultanata i menadžera, a održava se u hotelu Savoy u Londonu. Nagrada je ondje uručena direktoru Westgatea Josipu Komaru – donosi tportal.

‘Iako je vrijednost našeg projekta očita, jer smo prepoznati od strane najvećeg hotelskog lanca na svijetu te smo izgradili objekt za jednu od najvećih hrvatskih banaka, priznanje nam svejedno puno znači jer su u konkurenciji bili najbolji projekti u Europi u gradovima koji su kudikamo veći i bogatiji od Splita’, kazao nam je Komar.

Manji neboder iz kompleksa Westgate otvoren je prošle godine i u 12-katnom neboderu smješteno je novo sjedište OTP Splitske banke. Veći objekt trenutno je dosegnuo originalno zamišljenu visinu od 17 katova, no investitori nastoje ishoditi dozvolu za još deset katova i tako izgraditi službeno najvišu građevinu u Hrvatskoj. U ovom tornju trebao bi se smjestiti hotel iz lanca ‘Marriot’, a jedan dio rezerviran je za neku od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija s kojima se upravo pregovara.

Komentari

Komentari

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: Operacija Konavle, listopad 1992. godine

Objavljeno

- datum

Autor

Od 21. do 24. listopada 1992. g. izvršena je operacija Konavle kojom je oslobođeno šire područje Konavala. Operacija je započela iskrcavanjem Tigrova u Cavtatu. Izvršen je pomorski desant i oslobođen Cavtat.

 

“Nakon iskrcavanja na cavtatskoj rivi u 3,15 sati, ove snage predvođene vodičima Selakom i Martinovićem, brzim hodom izlaze na Obod, te preko u potpunosti spaljene Zvekovice, dolaze do sela Uskoplja odakle napreduju cestom prema četničkim položajima na rubu konavoskih brda.

  1. bojni 1. brigade ZNG i BG „Konavle“ koje su krenule prve. Ne smijemo zaboraviti ni snage PU Dubrovnik, ATJ Karlovac i ATJ Lučko koje su već bile ubačene na teritorij Konavala radi zaštite civilnog stanovništva i zaustavljanja upada četnika iz istočne Hercegovine.

U jednoj od svojih knjiga sjećanja „Tigrova odlučnost“, Ratko Dragović Klek, koji je zapovijedao snagama 5. bojne, opisao je plovidbu trajektom „Pelješćanka“ po jugu snage 4,5 bofora, raspored i zadaće postrojbi, te sam tijek borbenih djelovanja. Tako u njegovim svjedočanstvima nalazimo i poimenični popis 83 pješaka i 30 pripadnika zapovjedništva logističkog voda i minobacačke bitnice koji su sudjelovali u ovoj akciji.”

  1. listopada 1992. u oslobodilačkoj akciji poznatom pod nazivom “Operacija Konavle” oslobođen je i posljednji dio okupiranog dubrovačkog područja i južne Hrvatske.

Prije toga, u svibnju 1992. Postrojbe Hrvatske vojske bile su zaustavljene u prodoru prema istoku i Konavlama u selu Plat na samom pragu Konavala rušenjem dubokog vijadukta u Dubokoj Ljutoj. Prolazili su ljetni mjeseci 1992. tijekom kojih su u hercegovačkom zaleđu Dubrovnika vođene oružane, a na međunarodnoj sceni diplomatske bitke između Hrvatske i Srbije, sve s ciljem da se Konavle oslobode, odnosno da ih srpsko-crnogorska vojska zadrži pod okupacijom. Beograd je pred međunarodnom zajednicom okupaciju Konavala pravdao umjetno stvorenim pitanjem poluotoka Prevlake. Na kraju je 30. rujna 1992. u Ženevi potpisan Sporazum Tuđman – Ćosić. Njime je dogovoreno da će se do 21. listopada 1992. Podgorički korpus JNA bez borbe povući iz Konavala, a Hrvatska je zauzvrat pristala da Prevlaka postane demilitarizirana zona pod kontrolom Ujedinjenih naroda.

U iščekivanju postizanja ovog Sporazuma zapovjednik Zapovjedništva Južnog bojišta HV-a (sa sjedištem u Dubrovniku), general Janko Bobetko dao je kreirati planove za obje varijante – i oružano i mirno oslobađanje Konavala.

Operacija je trajala 4 dana, u razdoblju od 21. do 24. listopada, a cilj je bio spriječiti upad četnika iz Hercegovine nakon povlačenja JNA. Akcija je započela iskrcavanjem u Cavtatu u kojem je bio agresor. Cilj operacije bio je zauzimanje Konavoskih brda i izbijanje na granicu Hrvatske i BiH. Akcija je uspješno okončana.

Oslobođeno je 1.210 kvadratnih kilometara hrvatske zemlje i 1.080 hrvatskog pojasa teritorijalnog mora.

Foto: wikipedija

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Dr Smrt je stavio slušalice na uši i počeo komadati živog novinara

Objavljeno

- datum

Otkrivaju se okolnosti ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Na snimci koju navodno imaju turske vlasti identificiran je jedan od 15 agenata koji su mučili i ubili saudijskog novinara

“Živim na relaciji Istanbul – Washington i nemam se namjeru vratiti u domovinu jer zasigurno bih bio uhićen poput jednog mog prijatelja koji nije ništa učinio, već samo drugačije razmišlja od ostalih”, kazao je za BBC samo tri dana prije nestanka 59-godišnji saudijski novinar Jamal Khashoggi naglasivši da želi živjeti u svijetu gdje slobodno može izražavati svoje mišljenje i stav.

Jamal Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu – prenosi Maxportal.hr.

Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje s turskom zaručnicom.  Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno.

Jedan od 15 članova koji su mučili i ubili nesretnog novinara Jamala Khashoggija navodno je i dr. Salah Muhammad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost i čelnik saudijskog Znanstvenog vijeća za forenziku. On je novinara krenuo komadati dok je ovaj još uvijek bio živ.

>> VELIKA NERVOZA U S. ARABIJI Al-Arabiya: Ako Rijadu uvedu sankcije, pomirit ćemo se s Iranom i dati bazu Rusima

Prema svjedočanstvu izvora koji je čuo snimku, stručnjak za forenziku je prije početka komadanja tijela stavio slušalice u uši kako bi slušao glazbu dok to radi.

– Kada radim ovaj posao, slušam glazbu. I vi biste to trebali raditi – rekao je navodno drugim agentima u prostoriji.

SAD zatražio snimku

Sjedinjene Države zatražile su od Turske snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitelji već drugi put ovoga tjedna izvršili pretres saudijskog konzulat u sklopu istrage, javlja BBC u četvrtak.

“Zatražili smo ju, ako postoji”, rekao je američki predsjednik Donald Trump novinarima u Bijeloj kući.

Dr Salah al-Tubaigy već je dobio nadimak “Doktor smrti”

U međuvremenu je Washington Post objavio posljednju kolumnu koju je Khashoggi napisao prije nestanka. U njoj oštro kritizira stanje slobode medija u arapskom svijetu.

“Arapski svijet suočen je sa svojom vlastitom verzijom željezne zavjese koju ne nameću vanjski čimbenici nego domaće snage koje se bore za vlast”.

“Arapskom svijetu potrebna je suvremena verzija starih transnacionalnih medija kako bi građani mogli biti informirani o globalnim događajima. Ono što je još važnije, mi trebamo pružiti platformu za arapski glas”, napisao je Khashoggi.

Saudijska Arabija jedna je od najbližih saveznica Washingtona i Khashoggijev nestanak stavlja američku administraciju u nezgodnu poziciju. Potvrdivši da je zatražena snimka za koju se kaže da je dokaz ubojstva, Trump je dodao: “Još nisam siguran da postoji, vjerojatno postoji, moguće je da postoji”.

Trump je kazao kako očekuje izvješće državnog tajnika Mikea Pompea koji je zbog slučaja Khashoggi posjetio Saudijsku Arabiju i Tursku.

Predsjednik je rekao da će se istina saznati “do kraja tjedna”. On je zanijekao u srijedu da pokušava “pokriti” saudijske saveznike u aferi nestanka novinara koji je, kako tvrde turski dužnosnici, ubijen u Istanbulu po nalogu Rijada.

“Ne uopće, samo želim znati što se događa”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. “Uopće ne pokrivam Saudijce”, inzistirao je.

Zadnjih dana Trump je iznio mogućnost da su za Khashoggijev nestanak odgovorni “odmetnuti ubojice” i upozorio je da se ne okrivljuje odmah Rijad.

“Doktor smrti”

Turski istražitelji napustili su saudijski konzulat u Istanbulu nakon što su pretražili zgradu i vozila u sklopu istrage nestalog novinara, rekao je Reutersov očevidac u četvrtak. To je bio drugi pretres konzulata ovoga tjedna. Istražitelji su tamo proveli oko devet sati u ponedjeljak.

Turski i saudijski istražitelji također su proveli gotovo devet sati u rezidenciji saudijskog konzula ranije u četvrtak.

U potrazi za ubojicama Jamala Khashoggija Ankara je identificirala doktora Salaha al-Tubaigyja kao jednog od 15 ubojica nesretnog novinara. Al-Tubaigy, koji je snimljen nadzornim kamerama na istanbulskom aerodromu, već je dobio nadimak ‘Doktor Smrt’.

ABC otkriva da je krvoločni doktor studirao na uglednom medicinskom fakultetu u Melbourneu, a da je studij financirala saudijska vlada. On je već navodno pobjegao iz Turske, a sa sobom je navodno nosio – pilicu.

Upravo je on identificiran kao monstrum koji je sugerirao ostalim ubojicama da slušaju glazbu dok odrađuju posao. Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle.

MP/Foto: Daily Mail

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Naputak Islamske zajednice: Svaki treći u kući mora glasovati za Željka Komšića

Objavljeno

- datum

 UNATOČ REISU ILI…?    Dužnosnici Islamske zajednice BiH u srednjoj Bosni dali su jasne naputke vjernicima kako treba glasovati na izborima 7. listopada. Kako nam je potvrdilo nekoliko naših sugovornika iz Srednjobosanske županije, vjernicima je naloženo da svaki treći glas u bošnjačkim kućama mora biti za Željka Komšića. U nekim slučajevima se tražilo da taj broj bude i veći kako bi se osigurao izbor bošnjačkog kandidata iz reda hrvatskog naroda.

– Informacije govore kako su identične instrukcije dužnosnici Islamske zajednice davali vjernicima i u drugim dijelovima Federacije BiH. Ovo je jedan u nizu dokaza da je izbor Komšića bio bošnjački nacionalni projekt koji je pomno planiran i proveden – ističu naši sugovornici iz srednje Bosne.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović samo nekoliko dana prije izbora je u intervjuu za Večernji list izjavio kako jedni narodi ne trebaju drugima birati predstavnike. Dok je čelnik Islamske zajednice u BiH davao ovakve izjave, njegove kolege su u džamijama pozivale na glasovanje za Komšića. Ostaje nejasno je li Kavazović lagao u svojim izjavama ili su njegove kolege iz Islamske zajednice odbile poslušnost. U svakom slučaju, Željko Komšić je zahvaljujući velikim dijelom angažmanu Islamske zajednice BiH još jednom završio u Predsjedništvu BiH kao hrvatski predstavnik koji je izabran glasovima Bošnjaka.

– Ovo nije prvi put da je “džamija” izabrala visoke političke dužnosnike. Za druge narode to nije problem ako se takav proces događa unutar bošnjačkog naroda. Iako je većina mišljenja da se vjerske zajednice ne bi trebale miješati u politički život, one imaju legitimno pravo pozvati svoje članove za koga glasovati unutar svoga naroda. Ovdje je problem što su članovi Islamske zajednice pozivali na preglasavanje Hrvata, što znači kako se i dalje zalažu za ukidanje prava jednom narodu i da sudjeluju u projektu stvaranja jednonacionalne Federacije BiH. Njihov poziv je neprijateljski čin prema hrvatskom narodu i biti će zanimljivo vidjeti kakva će biti komunikacija u budućnosti između Crkve i Islamske zajednice BiH – zaključuju naši sugovornici.

Neslužbene informacije govore kako su kardinal Vinko Puljić i reis Kavazović uoči izbora razgovarali o ovoj temi i prvi čovjek katoličke Crkve u BiH je dobio jamstvo kako će Islamska zajednica biti protiv toga da bošnjački birači biraju hrvatske predstavnike u vlasti. Sada se očekuje pojašnjenje reisa Kavazovića o tome što se dogodilo i je li u razgovore ušao s namjerom da prevari sugovornike ili je i sam izigran od strane drugih u Islamskoj zajednici BiH, prenosi pogled.ba

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno