Connect with us

Vijesti

(VIDEO) OTKRIVENO zašto je ‘Kosovo’ postalo država! Židovi su iz zahvalnosti pomogli Albancima!

Objavljeno

- datum

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je komentirao nasilno suzbijanje referenduma o neovisnosti Katalonije. Vučić je izjavio da je međunarodna politika licemjerna jer je Kosovu omogućilo državnost, dok se Kataloncima isto pravo brani. Vučić se zapravo boji reći punu istinu srpskom narodu, jer bi ta istina mogla ponovno razbuktati snažni srpski antisemitizam.

Mračna vremena

Kako donosi portal dnevno.hr, Pravi razlozi za međunarodno priznato ostvarenje državnosti Kosova objelodanjeni su prije manje od dvije godine tijekom posjeta izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua Albaniji. Netanyahu je tom prilikom rekao: „Mi znamo da je Albanija dobar prijatelj Izraela. Ove godine slavimo 25 godina naših odnosa, ali mi znamo kako albanski narod nije samo prijatelj naroda Izraela u sadašnjem vremenu, već je tu ulogu imao i tijekom krucijalnog razdoblja Holokausta, kada su Albanci rame u rame stajali s proganjanim Židovima u Europi.“

Netanyahu je dodao i kako je Albanija jedina europska zemlja u kojoj je populacija Židova bila veća nakon nego prije Drugoga svjetskoga rata. U Albaniji je prije rata živjelo dvjestotinjak Židova, a nakon rata ih je bilo više od dvije tisuće. Netanyahu je na kraju zaključio: “Nikada nećemo zaboraviti naše prijatelje i cijenimo njihovu humanost i hrabrost u mračnim vremenima”.

Premijer Albanije Edi Rama na ove se riječi nadovezao s tvrdnjom da je Albanija ponosna što je jedina država pod nacističkom okupacijom koja nije izručila niti jednog Židova te kako postoje nevjerojatne priče o muslimanskim albanskim obiteljima koje su skrivale i štitile Židove. Kompletne izjave lidera Albanije i Izraela možete naći i na ovoj poveznici.

Utjecajnost Židova u Americi

Pobornici teorija zavjera su uvjereni da Židovi gospodare Amerikom. Ne ulazeći u dublju analizu, svakako se možemo složiti s time da su iznimno utjecajni te da su veoma važan faktor koji sudjeluje u oblikovanju američke vanjske politike. Židovski lobi zasigurno je pomogao realizaciji projekta Kosova kao republike, a to su nam potvrdili i Albanci koji su bolje upućeni u ovu tematiku. Kosovo i Albanija bili su podijeljeni na okupacijske zone između Nijemaca i Talijana. Xhafer Deva bio je suradnik nacista, a navodno i agent Abwehra (njemačke vojne tajne službe). E sad, neovisno o svom kvislinškom statusu, ni sam Xhafer nije izručivao Židove nacistima.

Masakr nad Albancima

Dapače, neki podatci govore u prilog tezi da do prije Drugoga svjetskoga rata nije niti surađivao s Nijemcima, već da je naprotiv pozvao Albance na Kosovu i Albaniji da pruže oružani otpor okupatoru. Xhafer Deva je stupio i u kontakt s partizanima te tražio jamstva neovisnosti Albanaca u nekoj eventualnoj budućoj Jugoslaviji. Ali onda je uslijedio masakr nad Albancima koji su počinili partizani, u stvari, četnici koji su prebjegli partizanima i promijenili uniforme, zadržavši pritom želju za krvavom osvetom nad svojim „povijesnim neprijateljima.“ Nakon tog zločina nad Albancima Xhafer Deva postaje njemački saveznik te preuzima dužnost ministra obrane u kolaboracionističkoj Vladi Albanije. Ta Albanija bila je država čije granice uključuju današnju Albaniju i Kosovo.

O spašavanju Židova u Albaniji objavljene su brojne knjige s velikim brojem dokumenata i svjedočanstava. Jedne od najvažnijih su „Rescue in Albania“ Harveya Sarnera i „Besa: Muslims who saved Jews in World war 2“ Normana H. Gershmana.

Odgovornost za genocid

Za Srbe i Hrvate, ove slabo poznate povijesne činjenice bacaju novo svjetlo na odgovornost Nedićevog i Pavelićevog režima za genocid nad Židovima. O statistikama i konačnim brojkama vode se i dalje znanstvene rasprave, ali nema dvojbi kako je u Srbiji doslovno izbrisana židovska populacija dok joj se na prostoru NDH broj umanjio za nekoliko puta. Kao neuvjerljiva isprika za sudjelovanje u Holokaustu nerijetko se koristi argument njemačke sile, ali kako to da su onda Albanci izbjegli sudjelovanje u masovnim ubojstvima Židova? Njihova humanost na kraju im se isplatila time što je danas Kosovo neovisna država. Dobro se dobrim vraća. Židovi ne zaboravljaju one koji su im pomagali, baš kao što nikada neće zaboraviti ni one koji su ih ubijali.

Na YouTubeu je dostupan i dokumentarni film „Rescue in Albania.“

Autor: Marin Vlahović/dnevno.hr

Komentari

Komentari

Vijesti

Izraelska veleposlanica: Trump je rekao istinu

Objavljeno

- datum

 A EUROPA I NIJE NEKAKVA UNIJA…  “Svi se trebaju smiriti jer se ništa posebno nije dogodilo. Predsjednik Trump zapravo je rekao istinu”, komentirala je za Dnevnik HRT-a izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela i tamo preseli američko veleposlanstvo, prenosi HRT.

“Prije tri tisuće godina naši kraljevi su izgradili naše hramove. Oni su izgradili Jeruzalem kao naš glavni grad. Prije 70 godina smo se vratili u moderni Izrael da bismo uspostavili ovu državu i da bismo izgradili svoj glavni grad na temeljima starog hrama. To je poznata činjenica svima. I to se mora priznati. Predsjednik Trump je to prvi izgovorio naglas, svi to znaju. On je samo ponovio činjenice, to je bio naš glavni grad i bit će”, kaže Kalay Kleitman.

Izraelsko-palestinskog mirovnog procesa nema, kaže ona i poručuje: “Mi želimo da se to riješi”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je u Bruxellesu zatražio od Europske unije potporu američkom prijedlogu, ali nije naišao na pozitivan odgovor. Nisu ga, kaže ona, ni očekivali. Njegov posjet Europskoj uniji dogovoren je i prije nego je Trump stupio na predsjedničku dužnost, kaže ona.

Upitana koji je mogući izlaz iz ove situacije, bi li Izrael pristao da Istočni Jeruzalem bude glavni grad palestinske države te što bi mogao biti zaključak sutrašnjeg skupa muslimanskih zemalja u Turskoj, odgovara: “To trebate pitati Turke ili arapske zemlje koje su organizirale ovaj skup”. Ne očekuju, kaže, od muslimanskih zemalja da će potvrditi Jeruzalem kao njihov glavni grad. Očekuju da će osuditi Trumpov postupak, za njih to neće biti iznenađenje, prenosi HRT.  Foto: hrt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

SRBSKI MEDIJI SAD-e izdale hitnu zapovijed Srbiji: Hitno ih privedite!

Objavljeno

- datum

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas na sjednici SB UN-a u New Yorku Srbiju da sprovedu nalog Haškog suda i privedu članove SRS Petra Jojića i Vjerice Radete.

“Pozivamo vladu Srbije da surađuje sa Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove i izvrši naloge za privođenje i naglašavamo obavezu vlade da to učini”, rekla je Michelle J. Sison, predstavnica SAD na sjednici Savjeta sigurnosti UN na kojoj je razmatran posljednji izvještaj o radu Haškog suda.

Radeta i Jojić su optuženi za utjecanje na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Među važnima istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito Ratku Mladiću kao važan korak k utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u BiH.

Američka predstavnica rekla da Haški sud ostavlja za sobom nasljeđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci makar bili oni i na najvišim funkcijama mogu odgovarati pred licem pravde.

SAD će nastaviti da podržavaju i rad Mehanizma koji će preuzeti preostale slučajeve Suda, rekla je ona.

Također je pozvala države u regiji da surađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

“Kao što je Sud pokazao, kad radimo zajedno možemo postići mjere pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine”, rekla je američka predstavnica.

Izvor: BKTV

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

HDZ ne da Ivu Lolu iz Zagreba! Hasanbegović: “Ovo je naša pobjeda!”

Objavljeno

- datum

Bista Ive Lole Ribara, postavljena prije dva mjeseca nedaleko križanja Selske ceste i Prilaza baruna Filipovića u Zagrebu, ostat će do daljnjeg na svom mjestu, odlučila je Gradska skupština.

Sa 16 glasova ‘za’, 15 protiv i 10 suzdržanih zastupnici su odbili prijedlog Neovisnih za Hrvatsku koji su tražili da se bista makne tvrdeći da je tamo postavljena mimo procedura. Iako su za uklanjanje biste glasali iz Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića to nije bilo dovoljno da se izglasa uklanjanje narodnog heroja – piše maxportal.

Potporu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara nije dao HDZ – zastupnici te stranke bili su suzdržani iako je HDZ 1996. godine uklonio bistu koju Bandić prije dva mjeseca vratio na isto mjesto.

“Ovo nije naš poraz, ovo je moralna pobjeda. Naš je prijedlog utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti procedura. Ovo je srušila neobična ad hoc ideološka koalicija HDZ, SDP-a i Radničke fronte. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu izjasniti se o našim neoborivim argumentima  Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenje zakonitosti procedura bit će politički licemjeri”, kazao je Hasanbegović za tportal. 

Upitan je li na ovaj način došlo do raskola u vladajućoj koaliciji (Bandić- HDZ- NZH) tvrdi da to nije tako.

“Koalicija nije ugrožena. Svrha je bila što sam upravo rekao. Za tri mjeseca ćemo s istim dokazima doći pred Skupštinu i zastupnici će se ponovno izjasniti”, naglasio je Hasanbegović.

MP/foto:press

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.