Connect with us

Vijesti

Veliki preokret u Splitu: HDZ i Kerum ipak u koaliciju?

Objavljeno

- datum

Željko Kerum ipak nije podnio tužbu Ustavnom sudu zbog navodne krađe na izborima za gradonačelnika Splita, pa se očekuje da će rezultati biti proglašeni službenima i da će Andro Krstulović Opara preuzeti dužnost tijekom utorka ili srijede. Sam Kerum za tportal je potvrdio da više ne namjerava inzistirati na propitkivanju rezultata ‘jer poštuje institucije i to bi bio gubitak vremena’

‘Moral je moral, a zakon je zakon. Evidentno je da nešto nije bilo u redu jer je izbrojano deset posto nevažećih listića, ali Županijski sud je zaključio drugačije. Jasno da je ukradeno, ali što napraviti? Nekada se dosudi penal izvan šesnaesterca i izgubi se Liga prvaka, a kako se neće izgubiti izbori u Splitu? Izgleda da im je ovo bio jedini način kako doći do pobjede, ipak imaju dugogodišnje iskustvo, a svi ćemo iz ovoga izvući pouku za budućnost. Na svakim idućim izborima svi će dobro razmisliti kako kontrolirati brojenje glasova’, kaže Kerum za tportal.

U iščekivanju konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Splita i prvog od tri moguća pokušaja sklapanja vladajuće većine primjetno je zatopljavanje odnosa između njega i HDZ-a, pa se predviđa da će usprkos baražnoj vatri u predizbornoj kampanji na koncu doći do suradnje.

HDZ ima 11 vijećnika, s tim da iz suradnje s Kerumom već isključio HSLS-ovac Tonći Blažević, dok Hrvatska građanska stranka raspolaže s osam ruku – ali među njima je nezavisni vijećnik s njihove liste Ante Zoričić, koji je s Kerumom zahladio nakon njegovih verbalnih ispada. Pretpostavlja se da će ipak biti sklon suradnji s HDZ-om i da će na koncu predstavljati ključni, osamnaesti glas.

Ili mjesto predsjednika Vijeća, ili ništa

‘Politika je kurva, ali politika je i mudrost. Ja sam konretan i jasan, grad mora funkcionirati’, kazao nam je Kerum kada smo ga upitali kako će se ponašati u Gradskom vijeću. Premda neslužbene informacije govore da se već uvelike vode razgovori s HDZ-om, on to demantira i tvrdi da čeka ‘službeni i pristojni poziv’.

‘Ja sam predsjednik stranke i ja odlučujem. Nemam što surađivati s Oparom: on je gradonačelnik i neka radi svoj posao, a ja ću raditi svoj. Kad nas pozovu, neću pregovarati osobno nego ću odrediti tri osobe‘, nastavlja dalje Kerum i za tportal otkriva svoj osnovni uvjet za koaliciju s HDZ-om:

‘Ako budemo sudjelovali u vlasti, predsjednik Gradskog vijeća mora biti iz Hrvatske građanske stranke. A tko će to biti, odlučit ću ja. Mi ćemo ga predložiti i ako ne prihvate, ništa od svega’, kazao nam je. U kuloarima se dosad najčešće spominjalo ime njegove desne ruke Jure Šundova, no pojavila se mogućnost da se s dvadesetog mjesta na listi na ovo mjesto progura čak i njegova sestra Nevenka Bečić. Dodatno, u vezanoj trgovini Kerum očekuje i da će njegov zet Petroslav Sapunar nastaviti biti predsjednik Županijske skupštine: za većinu HDZ-u ondje nedostaju četiri glasa i po informacijama tportala nisu ih ni pokušali tražiti među Mostom, SDP-om ili strankom Pametno.

Škorić: U razgovorima smo

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić za tportal je samo kratko rekao: ‘U razgovorima smo’. Nije, međutim, želio dalje razgovarati o toj temi.

Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a
Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: IC/PIXSELL

 

Mnogi su se prisjetili da su dva mjeseca prije izbora vodeći ljudi gradskog i županijskog ogranka ove stranke posjetili Keruma na njegovu imanju u Rogoznici, i to bez Krstulovića Opare, dok sadržaj razgovora i eventualni dogovori nikada nisu objavljeni.

Sam splitski Krstulović Opara trenutno je u nešto komotnijoj situaciji zbog zakona koji reguliraju konstituiranje Gradskog vijeća: ako se njegov predsjednik ne odabere u tri pokušaja u maksimalnom razmaku od 30 dana, raspisuju se novi izbori – ali samo za Gradsko vijeće, dok gradonačelnik ostaje na svojoj funkciji. Tek nakon konstituiranja počinje teći rok od 30 dana za usvajanje gradskog proračuna za ovu godinu, na kojemu ga se eventualno može rušiti i provocirati i nove izbore za gradonačelnika.

Više opcija u Gradskom vijeću čak je sklono podržati usvajanje ovogodišnjeg proračuna ako se oko njega postigne širi dogovor, jer im je bitno deblokirati grad i njegove institucije, a prava politička bitka očekuje se krajem jeseni, kada bi na dnevni red mogao doći proračun za 2018. godinu.

Izvor: tportal

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

Večer domoljubne poezije posvećene “Našoj bojni blaženika na nebesima”

Objavljeno

- datum

U prigodi 27. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović,

pozivamo vas na šestu večer domoljubne poezije i predstavljanje zbornika,

BOJNI BLAŽENIKA NA NEBESIMA,

koja će se održati u petak, 27. travnja 2018., u 19 sati u prostorima Udruge veterana 4. gbr u Splitu, Ruđera Boškovića 25.

Po objavljenom natječaju svoje poetske uratke u zbornik je ugradilo 44 pjesnika sa svojih 90 domoljubnih pjesama.

Za najbolje pjesnike su priređene i tri nagrade:

Prva nagrada velika „zlatna“ plaketa Udruge veterana 4. gardijske brigade te dvije male plakete za drugu i treću nagradu.

U glazbenom djelu nastupit će klapa Elektrodalmacija.

Organizator i glavni urednik pukovnik Mate Buljubašić

Izvor: hu-benedikt

1Save
Komentiraj

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

VPS: PONIŠTENA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA MIHAJLOVIĆU u vezi pozdrava ‘ZA DOM’

Objavljeno

- datum

Prof. Krešimir Mihajlović je komentirao presudu Visokog prkršajnog suda koja je očito, su skladu s smjerom Plenković-Kusićeve ‘nove politike’. Toliko o nezavisnosti pravosuđa. Prenosimo.

Dragi prijatelji,

Poništena je moja oslobađajuća presuda a u svezi pozdrava Za Dom!

Poništio je Visoki prekršajni sud i vratio na ponovno suđenje.

Pažljivo pročitajte tekst obrazloženja.

Po meni predstavlja opasan presedan tumačenja stvarnosti i otvara sudovima mogućnost suđenja, ne kako piše u zakonu, nego kako se „može“ – dakle svatko može na svoju stranu zamisliti što hoće.

Naime, sud piše:“….može se podvesti pod izvođenje teksta na javnom mjestu čiji sadržaj predstavlja…..“

Tako se znači može tumačiti svaka naša riječ izgovorena javno jer nema te riječi koja nije negdje u nekoj knjizi napisana.

Ja nisam čitao nikakav tekst. Na legalno prijavljenom političkom skupu, govorio sam u ime jedne skupine hrvatskih domoljuba, hrvatskih dragovoljaca Domovinskog obrambenog rata i u ime jedne skupine svojih političkih istomišljenika.

Interesantno je i tumačenje pozdrava Za Dom.

Sud priznaje da je službeni pozdrav bio :“Za dom i poglavnik spremni“, ali da su skraćeni oblici pozdrava:“Za dom spremni ili Za dom“. – Temeljem čega je to zaključio o skraćenim oblicima ??????

Tako možemo zaključiti da NDH znači: Novinarsko društvo Hrvatske ili Nezavisni dragovoljci Hrvatske ili ….

Ako ovo izgubim na sudu, jadna li je onda Hrvatska.

Mir i dobro, božji blagoslov, s poštovanjem

Vaš

Krešimir Mihajlović, prof.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Dr. Marko Jukić

Referendum za izmjenu izbornog zakona!

Objavljeno

- datum

„Svijet ne će biti uništen od onih koji čine zlo, nego od onih koji su ih gledali bez da su išta učinili.“ (Albert Einstein)

Što nam je pokazao petak 13. travnja 2018. godine?

U Saboru se u petak, 13. travnja 2018. godine, glasovalo za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Za konvenciju je glasovalo 110 zastupnika, 30 ih je bilo protiv a dva su bila suzdržana. To glasovanje je pokazalo kako saborski zastupnici ne poštuju volju naroda, pokazalo je da je 110 saborskih zastupnika protiv suvereniteta Republike Hrvatske.

Treba istaknuti zastupnike koji su glasovali protiv ratifikacije konvencije: Ante Babić, Milijan Brkić, Stevo Culej, Ivan Čelić, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić, Miroslav Tuđman, Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev, Ivica Mišić, Bruna Esih, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Goran Dodig, Branko Hrg, Ivan Lovrinović, Kažimir Varda te Hrvoje Zekanović.

Tog petka su uhljebi, izdajnici i neprijatelji Hrvatske digli ruku protiv suvereniteta RH, protiv samostalnosti RH, protiv Ustava RH. Oni su digli ruku za rodnu ideologiju, protiv naroda, protiv zdravog razuma, protiv naravnog zakona, protiv obitelji kao temeljne jedinke društva.

Očekivano protiv suvereniteta su glasali saborski zastupnici koji su inače protiv postojanja Republike Hrvatske (SDSS, HNS-GLAS, SDP,). Oni su bili protiv, ako se sjetimo devedesetih prošlog stoljeća, nastanka RH kao samostalne države.

HDZ je nekada bila domoljubna stranka koja je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana izvojevala pobjedu na putu osamostaljenja RH. Sada je HDZ postala izdajnička stranka koja je protiv suvereniteta RH, koja negira naravne zakone, koja negira domoljublje i volju naroda.

Budući da Hrvatska nije morala ratificirati Istanbulsku konvenciju postavlja se pitanje zašto je toliko energije, laži, podmetanja i vrijeđanja uporabljeno za ratifikaciju! Rečeno nam je da nismo pročitali i da nismo razumjeli! Izdajnicima poručujem da smo pročitali i razumjeli da je usvajanje Istanbulske konvencije usvajanje rodne ideologije i čin veleizdaje jer ukida suverenitet Republike Hrvatske. Sramotno potcjenjivanje naroda i učenih pojedinaca koji su pisali i govorili zbog čega je IK neprihvatljiva. Svakom poluidiotu je jasno da Istanbulska konvencija ne štiti ženu od nasilja. Samo zakon, ako je dobar i ako se provodi u praksi, može zaštititi ženu od nasilja. Zakone imamo ali oni se ne provode! To premijeru i ministrima ne smeta, njima je normalno da imaju zakone koji su mrtvo slovo na papiru!?

Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ najavila je prikupljanje potpisa za održavanje referenduma, na kojem bi se građani izjasnili jesu li za to da Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju (IK). Lijepo je rekao dr. Zlatko Hasanbegović: Ne treba nam referendumski egzibicionizam putem kojega će marginalne skupine tražiti svoj politički prostor.

Nije nam potreban referendum o otkazivanju IK! Pravni stručnjaci upozoravaju da je referendum upitan jer se radi o međunarodnom ugovoru. O međunarodnim ugovorima se ne može odlučivati na referendumu!

Potreban, nužan, nam je referendum o izmjeni izbornoga zakona tako da uhljebi koji su dobili 162 ili 300 glasova na izborima ne odlučuju o budućnosti Hrvatske. Apsurdno je i sramotno da saborski zastupnici s minornim brojem glasova ruše suverenitet RH. Potrebna je izmjena izbornog zakona tako da 8 pokvarenih manjinaca ne odlučuje o budućnosti Hrvatske!

Izmjenom izbornoga zakona, izborom onih koji će poštivati volju naroda koji ih je izabrao rješit će se pitanje IK. Jednostavno će biti otkazana!

Što je pokazalo preferencijalno glasovanje?

Preferencijalno glasovanje je pokazalo koliko je naš izborni sustav nepravedan i jadan pa je tako predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković dobio 808 preferencijalnih a ministar Božinović 472 preferencijalna glasa, dok su Bruna Esih (10.471) i Zlatko Hasanbegović (11.708) dobili više od 10 000 preferencijalnih glasova! Drugarica Marija Puh iz HNS-a, koja nas nastoji „podučiti“, je dobila čak 369 preferencijalnih glasova!

Gore navedeno je razlog da nam je nužno potrebna promjena izbornog zakona. Budući da uhljebi, izdajnici i neprijatelji Hrvatske ne će mijenjati izborni zakon nužno je da se raspiše referendum o izmjeni izbornog zakona.

Dosta nam je izbornih lista na kojima su uhljebi, poltroni, vazelinci i poslušnici. Dosta nam je takozvanih neprincipjelnih kalicija koje ruše smisao izbora te na sramotan način mijenjaju izborne rezultate.

Dr. Marko Jukić

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno