Connect with us

Vijesti

VELIKI PREOKRET U SLUČAJU HORVATINČIĆ: Talijanski zastupnik najavio…

Objavljeno

- datum

Talijanski zastupnik Alessandro Naccarato najavio je kako će od ministra vanjskih poslova Italije da istraži što se sve do sada događalo u slučaju Horvatinčić. Njegovu izjavu prenijeli su talijanski mediji.

“To što se dogodilo je tragedija nakon koje je došlo do skandala, i to prije svega zbog neprihvatljivog otezanja hrvatskog pravosuđa na rješavanju cijelog slučaja”, tvrdi zastupnik Demokratske stranke Naccarato, vjerojatno aludirajući na činjenicu da ni šest godina od tragične pomorske nesreće nema pravomoćne presude.

ZAHTJEV TALIJANSKOJ VLADI

“Zato ću sada tražiti da se i naša vlada uključi u ovaj slučaj i zaštiti pravo obitelji stradalih supružnika na pravednu presudu”, nastavlja Naccarato. Prema njegovim riječima, najzanimljivija okolnost slučaja proizlazi iz obrazloženja presude kojom je Tomo Horvatinčić oslobođen krivnje za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella. Na njihovu je jedrilicu u kolovozu 2011. godine u primoštenskom akvatoriju naletio Horvatinčićev gliser.

POLEMIČNA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Na prvom suđenju Horvatinčić je kažnjen uvjetno – s 20 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, dok je nakon nedavno okončanog ponovljenog procesa u polemičnoj presudi sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe oslobođen krivnje. Druga presuda utemeljena je na Horvatinčićevoj tvrdnji da je tijekom upravljanja gliserom doživio kraći gubitak svijesti, odnosno sinkopu, zbog čega nije mogao držati pod kontrolom komande plovila.

“Ista sutkinja donijela je obje presude”, primjećuje i talijanski parlamentarac, no napominje i činjenicu da je Horvatinčićev gliser prije naleta na jedrilicu vozio brzinom od 26 čvorova u akvatoriju u kojem se ne bi smjelo voziti brže od pet čvorova.

TKO ŠTITI NEZAKONITO PONAŠANJE?

“Upravo ta činjenica otvara sumnju da je sinkopa na ponovljenom suđenju spomenuta kako bi se izbjegle posljedice tog kažnjivog ponašanja, odnosno prebrze vožnje. Ovakav razvoj postupka zbunjuje javnost u Italiji, ali i u Hrvatskoj. Nakon što se neprihvatljivo dugo čekalo na odgovor koji bi osigurao pravdu za obitelj žrtava, sada je na snazi presuda koja krivcu jamči da će se izvući bez kazne”, kaže zastupnik Naccarato.

Iz svega zaključuje kako je hrvatski pravosudni sustav nesposoban osigurati pravdu nakon jednog ovako tragičnog slučaja. Zbog toga će, kaže, tražiti ministra vanjskih poslova da prikupi sve relevantne činjenice i aktivira se na političko-diplomatskom planu, i to prije svega što se tiče nadležnosti, kako bi se osigurala pravda za žrtve i njihove članove obitelji.

Sin stradalih supružnika već je izrazio svoje zgražanje presudom. Nakon ovog novog momenta u slučaju Horvatinčić, odnosno sasvim konkretnog pitanja zastupnika Naccarata, na potezu je talijanska vlada.

Izvor: Telegram

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

(VIDEO) HRT POTVRDIO – premijer Plenković laže o Istanbulskoj konvenciji

Objavljeno

- datum

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, uvjeravao je i uvjerava hrvatsku javnost kako u Istanbulskoj konvenciji rodne ideologije nema.  U emisiji HRT-a “Dobar dan, Hrvatska” prikazani su citati iz teksta Istanbulske konvencije koji  jasno dokazuju kako Plenković laže.

Vrlo znakovit je i trenutak  u kojem gost emisije naprosto ne zna odgovoriti na logično pitanje voditelja “Zašto je rodna ideologija uopće potrebna u konvenciji kada se govori o zaštiti žena od nasilja?”

Pogledajte:

Sam tekst Istanbulske konvencije dokaz je da Plenković laže. Nažalost, istina je još gora.

Ne samo da se kroz konvenciju rodna ideologija nameće hrvatskom zakonodavstvu i institucijama, ne samo da se Istanbulska konvencija postavlja iznad hrvatskog Ustava čime Hrvatska gubi svoju suverenost, ne samo da su iz HDZ-a najavili kako će se provedba Istanbulske konvencije financirati s oko milijardu proračunskih kuna godišnje(!), nego se ovom konvencijom rodna ideologija nasilno uvodi i u odgojno-obrazovni sustav Hrvatske – počevši od dječjeg vrtića:

Čl. 14., Obrazovanje, stavak 1.  “Stranke (države i isnstitucije) će poduzeti, kada je to primjereno, potrebne korake kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su nestereotipne rodne uloge uključile u redovni nastavni plan i program na svim razinama obrazovanja”.

Sve navedeno može se čuti u emisiji HRT-a koju u cijelosti možete pogledati ovdje u prvom prilogu, gore.

Željko Maršić-Zenga

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ODZVONILO JE ĐAKIĆU, TRAŽI SE SMJENA: HVIDRa – Oduzimamo Vam pravo da nas zastupate

Objavljeno

- datum

OTVORENO PISMO GOSPODINU JOSIPU ĐAKIĆU poslali su predstavnici HVIDRA-e Omiš, nezadovoljni ponašanjem Đakića u zadnjim pregovaračkim ‘akrobacijama’ oko Istambulske konvencije, tažeći njegovu ostavku – donosi Priznajem.hr.

Poštovani gospodine Đakiću,

odričemo Vam pravo da nas zastupate u Hrvatskom saboru prilikom usvajanja Istanbulske konvencije i nadalje. Hrvatski su branitelji stvorili hrvatsku državu, a predvođeni dr. Franjom Tuđmanom, i potom je slobodnu, suverenu i demokratičnu predali u ruke hrvatskoga naroda. Samo hrvatski narod ima pravo odlučivati o prenošenju djela suvereniteta na neko tijelo koje se bira na izborima ili u EU parlamentu. Ukoliko nije zadovoljan tim tijelom ili njegovim odlukama, može se žaliti višoj instanci, a ovom konvencijom ta će mu prava biti uskraćena. Usvajanjem ove notorne konvencije prava kontrole (školstva, sudstva, represivnog aparata) prepuštaju se nekakvim udrugama kojih se hrvatski zakoni ne dotiču i na koje RH nema nikakav utjecaj, a ponajmanje hrvatski narod.

Najavljeni trošak Istanbulske konvencije od 1 milijardu kuna predstavlja zastrašujuću brojku, a “GREVIO” će imati ovlasti nad raspodjelom tog novca bez ikakvog utjecaja poreznih obveznika RH.

Taj novac moglo bi se preraspodijeliti u zdravstvo i tako liječiti svu djecu, a ne samo onu za koje se novac prikupi donacijama, kupiti nove američke avione, izgraditi nasipe da ne plave hrvatska mjesta, nabaviti računala za škole i još koješta….

Gospodine Đakiću, znajte da smo duboko povrijeđeni jer naš predsjednik sluša zapovijedi onih koji nisu stvarali ovu državu, niti su za nju ginuli, već su sa sigurne distance “navijali” iz Bruxellesa, Münchena i drugih mondenih odredišta. Vaša najava glasovanja za Istanbulsku konvenciju, najava je izdaje hrvatskoga naroda i njegovih interesa. Ukoliko ne promijenite stav i ipak glasujete za usvajanje Istanbulske konvencije, udruga HVIDR-a Omiš tražit će Vašu ostavku na mjesto predsjednika HVIDR-e RH. Ostanite političar, ali nećete zadugo. Samo se referendumom može prenositi dio suvereniteta na druge, a nikako nategnutom i kupljenom većinom u saboru.

Na kraju ovoga pisma, izražavamo podršku svima koji su protivnici Istanbulske konvencije i pozivamo sve udruge HVIDR-e u RH da dignu svoj glas i da odreknu pravo zastupnicima Hrvatskoga sabora da podizanjem ruke izdaju Republiku Hrvatsku i predaju Hrvate u ruke kvazi-tijela koje će nadzirati našu državu i trošiti naše novce. Saborski zastupnici nisu dobili mandat na izborima da o tome odlučuju.

U dubokoj nadi da će hrvatski političari prestati zamagljivati istinske probleme ovakvim periodičnim diverzijama i konačno se okrenuti životno važnim problemima cijeloga hrvatskoga naroda, ostajemo sa štovanjem.

Udruga HVIDR-a Omiš

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ORBAN POZIVA NA USTANAK U EUROPI: Dosta je bezbožnika iz Bruxellesa i nezasitnih kapitalista

Objavljeno

- datum

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je europske nacionalističke čelnike da ustanu protiv “bezbožnog saveza briselskih birokrata, svjetskih liberalnih medija i nezasitnih međunarodnih kapitalista”.

Europska unija prolazi kroz burno razdoblje nakon odluke Britanaca da napuste blok europskih zemalja i u vrijeme rastuće popularnosti stranaka koje zagovaraju nacionalne interese na izborima u Nizozemskoj iu Francuskoj- rekao je Orban prije određenog vremena.

Orban, čija stranka Fidesz izlazi na izbore 2018. nakon dva uzastopna mandata na čelu države, pozvao je nacionalističke čelnike da provedu “duboku, ali mirnu” transformaciju Europe.

“Još uvijek možemo tu rastući energiju nezadovoljstva držati u ustavnim okvirima i izmijeniti europsko carstvo, ali na miran način”, rekao je Orban pred stranačkim pristašama.

Mađarska je pod Orbanom zaoštrila odnose s europskim i svjetskim partnerima zbog ekonomskih i demokratskih pitanja, poput migracija koje premijer smatra prijetnjom društveno-ekonomskom oporavku Europe.

“Da bi sačuvali našu neovisnost moramo se hrabro boriti u bitkama koje stoje pred nama. Moramo zaustaviti Bruxelles, obraniti naše granice, reći ne masovnim premještanja stanovništva”, istakao je Orban i dodao da vlada mora biti “u rukama nacionalnih snaga”.

(Jutarnji.hr)

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno