Connect with us

Kultura i vjera

VELIČANSTVENA ISTINA: Zašto se u trenutku Isusove smrti hramski zastor razderao na pola?

Objavljeno

- datum

Za Isusova života, sveti hram u Jeruzalemu bio je središte židovskoga vjerskoga života. Hram je bio mjesto gdje su se prinosile životinjske žrtve i vjerno slijedilo štovanje u skladu s Mojsijevim zakonom.

Hebrejima 9,1-9 nam kaže da je u hramu zastor odvajao Svetinju nad svetinjama, zemaljsko prebivalište Božje prisutnosti, od ostatka hrama gdje su boravili ljudi. To je označavalo da je čovjek bio odvojen od Boga grijehom (Izaija 59:1-2). Samo je veliki svećenik smio ući iza toga zastora jednom godišnje (Izlazak 30:10; Hebrejima 9:7) kako bi ušao u Božju prisutnost u ime cijeloga Izraela i izvršio pomirenje za njihove grijehe (Levitski zakonik 16).

Salomonov hram bio je visok 25 lakata (Prva knjiga o Kraljevima 6,2), ali ga je Herod povisio do 40 lakata, prema zapisima Josipa Flavija, židovskoga povjesničara iz prvoga stoljeća. Nije sigurno koliko je točno iznosio jedan lakat, ali je sigurno pretpostaviti da je taj zastor bio visok otprilike 18 metara. Josip Flavije također nam kaže da je zastor bio deset centimetara debeo te da ga nisu mogli razderati ni konji zavezani za svaku njegovu stranu. Knjiga Izlaska uči da je taj debeli veo bio napravljen od plave, ljubičaste i tamno crvene tkanine te prepredenog lana.

 
Uzevši u obzir veličinu i debljinu zastora vidimo u kolikoj je mjeri bilo značajno ono što se dogodilo u trenutku Isusove smrti na križu. „A Isus opet povika jakim glasom i – ispusti dušu. I gle! Hramski se zastor razdera na dvoje, od vrha do dna” (Matej 27,50-51a).

Dakle, o čemu se tu radi? Koju važnost taj razderani zastor ima za nas danas? Prije svega, kidanje zastora u času Isusove smrti dramatično je simboliziralo da je Njegova žrtva, prolijevanje Njegove krvi, bilo dostatno pomirenje za grijehe. Označavalo je da je sad ulaz u Svetinju nad svetinjama bio otvoren za sve ljude i za sva vremena – i za Židove i za pogane.

Kada je Isus umro, zastor se razderao i Bog je otišao iz toga mjesta i nikad se više nije vratio boraviti u hramu sačinjenom ljudskim rukama (Djela apostolska 17,24). Bog je završio s tim hramom i njegovim religijskim sustavom, a hram i Jeruzalem ostali su „poharani“ 70. godine (uništili su ih Rimljani), baš kao što je Isus prorekao u Evanđelju po Luki 13,35. Dokle je god hram stajao, označavao je nastavak Staroga zavjeta. Hebrejima 9,8-9 odnosi se na doba koje je prolazilo jer je se uspostavljao Novi savez (Hebrejima 8,13).

U određenom smislu, zastor je simbolizirao samoga Krista kao jedini put k Ocu (Ivan 14,6). To govori činjenica da je veliki svećenik morao ulaziti u Svetinju nad svetinjama kroz zastor. Sada je Krist naš nadmoćni Veliki svećenik, a mi, kao oni koji vjeruju u Njegovo dovršeno djelo, mi sudjelujemo u Njegovom boljem svećenstvu. Sada možemo ući u Svetinju nad svetinjama kroz Njega. Hebrejima 10,19-20 veli da vjerni ulaze u svetište „snagom krvi Isusove… taj novi i životonosni put on nam je otvorio kroz zastor, to jest kroz svoje tijelo”. Tu vidimo sliku Isusova tijela koje se razderalo za nas isto kao što je On za nas razderao taj zastor.

 
Zastor razderan od vrha do dna povijesna je činjenica. Duboka važnost toga događaja detaljno je i divno objašnjena u Hebrejima. Stvari hrama bile su sjene stvari koje su trebale doći, i zapravo nas sve upućuju prema Isusu Kristu. On je bio zastor Svetinje nad svetinjama, a kroz Njegovu smrt vjerni sada imaju slobodan pristup Bogu.

Zastor u hramu bio je stalan podsjetnik da zbog grijeha čovječanstvo ne može biti u Božjoj prisutnosti. Činjenica da se žrtva za grijeh prinosila svake godine i bezbroj drugih žrtava ponavljalo svakoga dana zorno je pokazivala da se grijeh ne može uistinu pomiriti ili izbrisati životinjskim žrtvama. Isus Krist svojom je smrću uklonio prepreke između Boga i čovjeka i sada mu možemo doći hrabro i s pouzdanjem (Hebrejima 4,14-16).

Autor: novizivot.net

Komentari

Oglasi
Komentari

Kultura i vjera

Što je Jezabelin duh?

Objavljeno

- datum

Postoji mnoštvo mišljenja o tome što čini Jezabelin duh, sve od seksualne razuzdanosti žene do poučavanja lažnog nauka – bilo muškarca ili žene. Biblija ne spominje Jezabelin duh, iako ima puno toga za reći o samoj Jezabeli.

Jezabelina priča nalazi se u 1. i 2. Kraljevima. Bila je kći Etbaala, kralja Tira/Sidona i svećenika Baalovog kulta, okrutnog, senzualnog i pobunjenog lažnog boga, čije je štovanje uključivalo seksualnu degradaciju i razvratnost. Ahab, kralj Izraela, oženio je Jezabelu i uveo narod u štovanje Baala ​​(1. Kraljevima 16,31). Vladavina Ahaba i Jezabele nad Izraelom jedno je od najtužnijih poglavlja u povijesti Božjeg naroda.

Postoje dva slučaja u životu Jezabele koja ju karakteriziraju i definiraju što znači „Jezabelin duh“. Jedna značajka je njezina opsesivna strast za dominacijom i kontroliranjem drugih, osobito u duhovnom području. Kad je postala kraljica, počela je nemilosrdnu kampanju za eliminiranje svih dokaza u vezi Izraelovog štovanja Jahve. Naredila je smaknuće svih proroka Gospodnjih (1. Kraljevima 18,4.13) i zamijenila njihove žrtvenike s Baalovim. Njezin najjači neprijatelj bio je Ilija, koji je zahtijevao natjecanje na gori Karmel između moći Izraelovog Boga i moći Jezabele i Baalovih svećenika (1. Kraljevima 18). Naravno, naš Bog je pobijedio, ali unatoč tome što je znala za čudotvorne Božje moći, Jezabela se odbila pokajati i zaklela se svojim bogovima da će naći Iliju i oduzeti mu život. Njezino tvrdoglavo odbijanje da vidi i podloži se sili ​​živog Boga, dovelo ju je do strašnog kraja (2. Kraljevima 9,29-37).

Drugi slučaj uključuje pravednog čovjeka po imenu Nabot, koji je odbio prodati zemlju Ahabu u susjedstvu palače. S pravom je naglašavao da bi prodaja njegove baštine bila protiv Božje zapovijedi (1. Kraljevima 21,3; Levitski zakonik 25,23). Dok se Ahab ljutio, Jezabela ga je korila i ismijavala zbog slabosti. A zatim je skovala plan kako će nevinog Nabota optužiti i kamenovati do smrti. Nabotovi sinovi također su bili kamenovani do smrti, tako da nema baštinika, a zemlja se vrati u posjed kralja. Takva ciljana i nemilosrdna odluka da se postupi na vlastiti način, bez obzira na to koga se pritom uništi, obilježje je Jezabelinog duha.

Jezabelin seksualni nemoral i štovanje idola bili su toliko zloglasni da ju sam Gospodin Isus spominje kada upozorava crkvu u Tijatiri (Otkrivenje 2,18-29). Najvjerojatnije govori o ženi u crkvi koja utječe na isti način na koji je Jezabela utjecala na Izrael uvodeći ih u idolopoklonstvo i bludnost. Stoga, Isus izjavljuje Tijatircima da ju se ne smije tolerirati. Tko god je ova žena, kao i Jezabela, odbija se pokajati zbog svoje bludnosti i lažnog učenja, te joj je sudbina zapečaćena. Gospodin Isus ju baca na bolesnički krevet, zajedno s onima koji su počinili s njom idolopoklonstvo. Svršetak onih koji podliježu Jezabelinom duhu uvijek je smrt i uništenje, kako u fizičkom tako i u duhovnom smislu, prenosi GotQuestions.org.

Zaključno

I u današnjem smislu, Jezabela se može opisati kao proročica, lažna vjernica; dominira, kontrolira, manipulira, nemilosrdno postupa na vlastiti način, zavodi, bludniči i štuje lažne idole.

Najbolji način da se definira Jezabelin duh jest taj što opisuje svakoga tko djeluje na isti način kao i Jezabela. Znači da se upušta u nemoral, idolopoklonstvo, lažni nauk i nepokajani grijeh. Ići dalje od toga znači nagađati i može dovesti do lažnih optužbi i podjele u Kristovom tijelu.

GotQuestion | Biblija i znanost | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

RAT MEDIJIMA: Moskva prijeti opozivom licenci svih britanskih medija u Rusiji

Objavljeno

- datum

 BRITI SE TEŠKO NOSE S ISTINOM    Svi britanski mediji koji djeluju na području Rusije mogu biti zatvoreni, upozorila je na ruskoj televiziji Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zakharova upozorila je na ruske protumjere nakon mogućeg zatvaranja TV kanala RT u Velikoj Britaniji.

“Mogu vam odmah reći: nijedan britanski medij u našoj zemlji više neće raditi ako zatvorite RT”, izjavila je Maria Zakharova u emisiji “60 minuta”.

Neki su parlamentarci pozvali britansku vladu da nametne restriktivne mjere RT (Russia Today) televizijskom kanalu, pa čak i da opozove licencu za emitiranje u Velikoj Britaniji. Theresa May, britanska premijerka, nije dala izravan odgovor, ali je rekla da će u srijedu raspravljati s parlamentarcima o mjerama protiv Rusije.

RT televizija je odgovorila na ovaj poziv britanskih parlamentaraca i rekla da ograničavanje RT kanala u Velikoj Britaniji stvara još veće polarizacije u društvu.

Nakon mogućeg ukidanja dozvole RT-u, odgovor Rusije će biti simetričan, tvrde i druge javne osobe.

Izvor: Sputnik

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Postaju li liberalni teolozi irelevantni?

Objavljeno

- datum

Massimo Faggioli, sam vrlo liberalan novinar koji prati zbivanja u Crkvi, u svom najnovijem članku za Commonweal priznaje radikalan razdor između liberalnih katoličkih teologa s jedne strane i ostatka vjernika u Crkvi s druge. U članku navodi razloge za porast irelevantnosti liberalnih akademskih teologa, a kao prvo, iskreno priznaje da mlade katolike više uopće ne zanima stari tzv. liberalni teološki establishment.

Već u samom uvodu Faggioli konstatira:

Otuđenje između akademske teologije i institucionalne Crkve jedan je od razloga zašto se mnogi mlađi katolici danas okreću neo-tradicionalističkim krugovima kako bi učili o vjeri. Nova generacija ponovno preispituje događaje u Crkvi od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas i ne prihvaća s odobravanjem teologiju koja je nastala nakon Drugog vatikanskog koncila. Neki mlađi katolici također propituju legitimitet svjetovne, pluralističke države. Zato zabrinutost za akademsku teologiju više nije samo akademsko pitanje.

Oni koji imaju kontakt s mladim katolicima – na primjer, studentima – mogli su primijetiti da ovaj teološki anti-liberalizam ne dolazi samo od nekoliko marginalnih intelektualaca. Katolički anti-liberalizam dio je šireg fenomena, a nova potraga za katoličkim identitetom ima različite oblike. Može se izraziti kao entuzijazam za Tridentinsku misu i odbojnost prema Novus Ordo. Ili može biti oblik zanimanja za kontra-kulturne zajednice – u nekoj verziji Benediktove opcije (Benedict Option) koja se širi zapadnim svijetom. (Riječ je o kršćanima koji se prestaju identificirati kao građanska i moralna zajednica s očuvanjem zapadno liberalnog sustava i žele stvoriti lokalne oblike zajednice kao područja kršćanskog otpora takvom sustavu. op. prev)

Ali, ona također može biti oblik teo-političke mašte koja odbacuje liberalnu demokraciju u korist novog Kršćanskog svijeta. Uz to često dolazi i sumnja prema onima koji dolaze iz dijelova svijeta gdje kršćanstvo nije dominantna religija.

izvor: QuoVadisCroatia

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno