Poveži se

Istaknuto

USPJEH? Hrvatska ove godine iz EU fondova povukla 5 milijardi kuna

Objavljeno

- datum

Prema podacima Ministarstva financija, Republika Hrvatska je dosad u 2016. godini povukla 662 milijuna eura, odnosno oko pet milijardi kuna. U odnosu na prethodne godine, kada je Hrvatska povukla svega 558 milijuna eura u cijeloj 2015. i 548 milijuna eura u 2014. godini, ovo je veliki uspjeh Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ostalih tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova.

Od ulaska u Europsku uniju 2013. godine, Hrvatska je svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala. Ovaj rezultat pokazatelj je dobrog dosadašnjeg rada i naznaka da će se to promijeniti te da će iskorištenost fondova značajno porasti i time potaknuti investicije i gospodarski oporavak Republike Hrvatske.

Većina sredstava od navedenih 662 milijuna eura usmjerena je na projekte iz područja prometa i zaštite okoliša, zatim na razvoj poduzetništva, ulaganja u obnovu studentskih domova, projekte znanstvenih institucija, projekte kulturne baštine i mnoge druge.

„Mi ne pričamo puno, ali i dalje puno radimo! Trenutno smo 3 milijarde kuna u plusu, s obzirom na uplaćena sredstva. Ponavljam – Hrvatska može i mora jedino naprijed! Ovo je zajednički uspjeh svih nas i još jedan korak bliže ostvarenju cilja kojeg smo si zacrtali početkom godine“, izjavio je ministar Tolušić.

Hrvatska je već neko vrijeme na začelju Europske unije kada je u pitanju povlačenje EU sredstava, ali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić već je početkom mandata odlučno krenuo u provođenje reformi i uspostavu što učinkovitijeg sustava koji je omogućio pozitivne rezultate u ovako kratkom vremenskom razdoblju.

Neke od važnijih promjena u 2016., koje su doprinijele ovom uspjehu, zasigurno su pojednostavljenje sustava i procedura EU fondova, uspostavljanje Baze projekata, jačanje administrativnih kapaciteta, koordinacija tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima te koordinacija županija i regionalnih razvojnih agencija.

Pojednostavljenje procedura utjecalo je i na uspjeh Ministarstva poduzetništva i obrta, koje je u 2015. godini donijelo svega osam Odluka o financiranju u ukupnom iznosu od 29.151.427,47 kuna, dok je u 2016. godini donijelo 36 Odluka o financiranju u ukupnom iznosu od 195.759.069,07 kuna. Odluke o financiranju odnose se na natječaje za razdoblje 2014. – 2020. godine.(crodnevnik.de/Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, foto:wiki)

Komentari

Komentari

Društvo

Kraljica svete krunice i Bitka kod Lepanta 1571. godine, a jedan od trojice ključnih turskih admirala i Hrvat Piali-paša

Objavljeno

- datum

Danas slavimo BDM – Kraljicu svete Krunice kao podsjećanje kada je cijela kršćanska Europa molila krunicu i zagovor Blažene djevice Marije za spas od uništenja, od strane Otomanskog carstva koje je tada bilo na vrhuncu moći. (više…)

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Društvo

ZA KOJU IMPERIJU JE RADIO – Tko je prisilio Adolfa Hitlera da napadne Rusiju?

Objavljeno

- datum

EKSPLOZIVNA ANALIZA RUSKOG AUTORA    Hitlera su na vlast doveli Englezi radi rata s Rusijom – SSSR. Kada je odlučio da započne svoju igru, sklopivši Sporazum o nenapadanju sa SSSR, Engleska i Francuska su počele da ga na sve moguće načine podstrekavaju na rat sa Staljinom, kako bi ga vratile prvobitnom scenariju. (više…)

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Društvo

ETNOBIZNIS I NEPOTIZAM: Pupovac sina Ozrena zaposlio na Filozofski fakultet u Rijeci

Objavljeno

- datum

 PRIPREMA MU SE KATEDRA ZA DIJASPORU? ČIJU?   Ozren Pupovac, sin saborskog zastupnika  i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca se zaposlio na riječkom Filozofskom fakultetu.  (više…)

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.