Connect with us

Sport

USKOK rekonstruirao izvlačenje novca iz Dinama! Ovako je sve izgledalo…

Objavljeno

- datum

Kada je 2000. godine postao član Izvršnog odbora Nogometnog kluba Dinamo, a 2003. i izvršni dopredsjednik, Zdravko Mamić je svoju agenciju za zastupanje nogometaša prepustio sinu Mariju.

Ni on sam niti njegova dotadašnja agencija zbog potencijalnog sukoba interesa suprotnog pravilima FIFA-e, nisu mogli zastupati Dinamo. No, kao član Uprave i izvršni dopredsjednik Dinama, Mamić je vodio glavnu riječ prilikom kupovine ili prodaje igrača. Stoga Dinamo za većinu obavljenih transfera nije HNS-u prijavljivao ikakve posrednike. Unatoč tomu, piše Jutarnji list, Dinamo je u proteklih desetak godina isplatio na ime usluga za posredovanje pri transferima nogometaša više desetaka milijuna kuna.

Novac se slijevao na račune off-shore tvrtki

Te isplate, odnosno provizije za posredovanje u iznosu od čak 85 milijuna kuna, jedna su od točaka optužnice koju je nedavno podigao USKOK, a uskoro će je razmatrati Županijski sud u Osijeku. Iz podataka na kojiam se temelji optužba proizlazi da su se provizije koje je Dinamo isplaćivao off-shore kompanijama diljem svijeta gotovo posve slijevale na račune tvrtki pod kontrolom članova obitelji Mamić i s njima povezanih osoba, ponajprije Marija Mamića.

Na temelju izuzete dokumentacije, iskaza sudionika transfera i samih okrivljenika USKOK smatra da Mario Mamić niti osobe iz većine off-shore tvrtki koje su dobile provizije, zapravo nisu ni sudjelovali u transferima, već da je sam Mamić većinom zastupao klub.

Jutarnji list piše da je USKOK uspio probiti zamršenu mrežu poslovanja niza off-shore tvrtki u inozemstvu te slijediti trag novca isplaćenog s računa Dinama do te mjere da je pojedinim optuženicima pripisao vrlo precizne iznose inkriminirane ilegalne zarade koji su sjeli na privatne račune okrivljenika ili na račune off-shore kompanija.

Konkretno, Zdravko Mamić – 698.826,57 eura; direktor Dinama Damir Vrbanović – 188.307,47 eura; Mario Mamić – 7,127.767.68 eura, 500.000 funti i 200.000 američkih dolara; Sandro Stipančić 885.251,84 eura; Igor Krota 95.424,18 eura; Zoran Mamić258.821,90 eura te Zdravko i Mario Mamić zajedno 1,103.451,39 eura.

Kompanije registrirane u poreznim oazama

USKOK je rekonstruirao kako se odvijao cijeli taj proces. U vrijeme transfera pojedinih igrača, Dinamo je sklapao ugovore o posredovanju s određenim tvrtkama iz inozemstva, s kojima bi za te usluge dogovarao plaćanje provizije, mahom od deset posto vrijednosti transfera. Radilo se o off shore kompanijama registriranima u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Hong Kongu, Belizeu… Ugovore je u ime Dinama mahom potpisivao Damir Vrbanović, a isplate bi kasnije uglavnom odobravao Zdravko Mamić. Istražitelji su detektirali da se većina tih tvrtki može dovesti u vezu sa Sandrom Stipančićem i Igorom Krotom.

No, kada je USKOK i formalno otvorio istragu, zahvaljujući podacima dobivenim putem međunarodne pravne pomoći ispostavilo se da s off-shore kompanijama njima nisu povezani samo Stipančić i Krota nego i ostali okrivljenici, najčešće kao ovlašteni po računima tih tvrtki. Jedna od tih bila je Real Sport Management Limited registrirana u Londonu, a po čijem je računu bio ovlašten Mario Mamić.

Dinamo je toj tvrtki 2006. platio 200.000 eura provizije za transfer Ettoa u Dinamo. Potom je pola milijuna eura Dinamo platio proviziju istoj tvrtki za dovođenje Mathiasa Chaga u klub te još pola milijuna za dovođenje Carlosa Santosa de Jesúsa. Za posredovanje u dovođenju Davora Vugrinca 2006. Dinamo je tvrtki u Londonu platio 600.000 eura, isto koliko i za preuzimanje igračkih prava Igora Bišćana 2007. godine. Još je na račun Real Sport Managementa Dinamo platio 295.000 eura provizije za posredovanje u transferu Nikole Pokrivača u AS Monaco 2008. godine te pola milijuna eura za prava igrača Francka Guele.

Prelijevali su se milijuni eura

Ukupno je Dinamo toj tvrtki platio oko 3,2 milijuna eura kojima je raspolagao Mario Mamić. Istražitelji su potom rekonstruirali i daljnje tijekove novca s tog računa utvrdivši da je sin Mamić u gotovini podigao 42.000 eura, 50.000 eura prebacio na privatni Vrbanovićev račun, oko milijun eura transferirao za plaćanje na račune raznih pravnih i fizičkih osoba, a 1,8 milijuna eura prebacio na račun tvrtke Prestige Services Group Limited po čijem su računu bili ovlašteni on i njegov otac. Od tih 1,8 milijuna eura, milijun su podigli u gotovini, a 698.000 eura prebacili na privatni račun Zdravka Mamića. Ostatak je prebačen na račune inozemnih tvrtki pod kontrolom Marija Mamića i Sandra Stipančića, a manji iznos dobio je i Zoran Mamić.

Jutarnji list piše dalje da je prema podacima dobivenima od švicarskih vlasti, Mamić junior stvarni vlasnik i voditelj poslovanja tamošnje tvrtke Rasport Management AG. Mario Mamić to je poricao u svojoj obrani rekavši da je tek 2012. postao konzultant te tvrtke. I njoj je Dinamo isplatio niz provizija: 300.000 eura za transfer Marija Mandžukića i Ivice Vrdoljaka 2007. iz NK Zagreba u Dinamo, 200.000 eura za dovođenje Boška Balaban 2007. iz Cluba Brugge, 100.000 eura za dovođenje Georga Kocha u Dinamo te 900.000 funti za transfer Eduarda da Silve.

S prethodno spomenutom tvrtkom u Londonu Dinamo je sklopio ugovor isto dana 2008. godine kada je obavljen transfer Luke Modrića u Tottenham, i to na iznos od deset posto od vrijednosti transfera, a kasnije je Dinamo isplatio temeljem tog ugovora i više od 2 milijuna eura. No, spomenuta tvrtka registrirana je tek tridesetak dana nakon sklapanja ugovora. Od uplaćenih sredstava iz Dinama, Mario Mamić je 364.000 eura podigao u gotovini, 294.000 eura prebacio na svoj privatni račun, 38.000 eura uplatio je na Vrbanovićev račun, a 243.000 eura Zoranu Mamiću. Nešto manje od pola milijuna eura prebacio je na tvrtke Play Pro Limited i Aznavur Management Inc. a od preostalog iznosa kupio je automobil.

Iza ‘malih’ posrednika stajao Mamić junior

U slučaju transfera Dejana Lovrena u Lyon početkom 2010. godine, 900.000 eura Dinamo je platio tvrtki Wang Corporation Limited u Hong Kongu, s čijeg je računa suoptuženi Krota dio proslijedio off-shore tvrtkama pod kontrolom Marija Mamića, a dio na račune tvrtki pod kontrolom njega, Krote i Stipančića. Budući da je u pregovorima o tom transferu navodno sudjelovao Mario Mamić, ali nije imao licencu za Francusku, formalno je angažiran Paul Dominique Bollendorf iz švicarske tvrtke OneGoal Limited. On je za posredničke usluge od Lyona dobio 1,2 milijuna eura provizije. Od tog iznosa za sebe je zadržao samo 50.000 eura, a ostatak prebacio na račune tvrtki za koje je bio ovlašten Mario Mamić. Od ovih provizija plaćene su i usluge – 400.000 eura – koje je u pregovorima s Lyonom pružio Miroslav Blažević, sin Miroslava Ćire Blaževića.

U transferu Tina Jedvaja 2013. u Romu također se pojavljuje tvrtka OneGoal Paula Bollendorfa, a već nakon uplate prve rate od 300.000 eura, on prosljeđuje 270.000 eura na račun tvrtke DigiSport Limiteda u Dubaiju čiji je vlasnik Nikky Arthur Vuksan, a stvarni voditelj, kako tvrdi USKOK – Mario Mamić. Na sličan način išle su i isplate provizija za, primjerice, transfer Mandžukića u WfL Wolfsburg (750.000 eura) i Ognjena Vukojevića u Dinamo Kijev (500.000 eura). Optužnica obuhvaća i proviziju od 1,2 milijuna eura tvrtki Crescendo Sports Limited ta posredovanje u transferu Vedrana Ćorluke u Manchester City 2007. godine.

Izvor: net.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Sport

Čilić presretan nakon prolaska u polufinale Australian Opena: Bio je to nevjerojatan meč

Objavljeno

- datum

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić po drugi put u karijeri plasirao se u polufinale Australian Opena, nakon što mu je prvi tenisač svijeta Rafael Nadal predao četvrtfinalni dvoboj pri rezultatu 3-6, 6-3, 6-7 (5), 6-2, 2-0 nakon tri sata i 47 minuta borbe.

“Bio je to nevjerojatan meč. Stvarno je šteta zbog Rafe. On je nevjerojatan natjecatelj. Uvijek daje sve od sebe i velika je nesreća da je ovako morao završiti meč”, kazao je Čilić.

Bio je to sedmi Čilićev dvoboj protiv Nadala i druga pobjeda našeg tenisača, koji je Španjolca svladao 2009. u Pekingu, kad su se prvi put sastali.

“Izuzetno sam zadovoljan svojom igrom. I prije ovog meča sam igrao dobro, no ovo je bilo na vrlo visokoj razini,” dodao je.

Čilić je naglasio kako ga gubitak trećeg seta i Nadalovo vodstvo 2-1 nisu izbacili iz takta.

“Ostao sam smiren, brzo sam zaboravio taj set. Podigao sam razinu igre i držao se plana igre,” kazao je dodavši: “Bio sam koncentriran nas svoju igru i svoju polovicu terena.”

Čilićev suparnik u polufinalu bit će Britanac Kyle Edmund, 49. tenisač svijeta, koji je iznenađujuće svladao 3. nositelja Bugarina Grigora Dimitrova sa 6-4, 3-6, 6-3, 6-4.

“Za taj meč ću se pripremiti kao i za svaki drugi. Iza Kylea je sjajna serija. Dobio je nekoliko teških mečeva i igra odlično. Njegova igra je atraktivna, ima odličan servis i forhend. Na papiru sam ja možda favorit, no Edmund je zaslužio plasman u polufinale. Sasvim sigurno bit će to zanimljiv meč,” zaključio je prvio hrvatski reket.

Polufinalni dvoboj Čilića i Edmunda na rasporedu je u četvrtak ujutro po hrvatskom vremenu. Do sada su se jednom sastali, prošle godine u 2. kolu turnira Masters 1000 serije u Šangaju, kad je Čilić slavio u dva seta.

Izvor: Hina; Foto: fah

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sport

IZAŠLA NOVA PJESMA ZA NAŠE KAUBOJE! POSLUŠAJTE…

Objavljeno

- datum

ZBOG ČASTI JEDNE DAME
Naši Kauboji ne nose šešire
Niti u salunu ispijaju žestije!
Ne nose oni ni pončo,
A ne nose ni čizme;
Ne bore se u podne,
Ne bore se zbog slave,
Ali čast jedne dame uvijek brane…

RIJEČ AUTORA

Dragi naši Kauboji!

Mi smo Lovci na zlato*  i

S ponosom vam predstavljamo vestern priču  nadahnutu upravo vama – našim rukometnim reprezentativcima, našim najtrofejnijim sportašima!

Njome vam iskazujemo svoju potporu u vašem pohodu na jedino zlato koje vam nedostaje u vašoj zlatnoj kolekciji.

Nadamo se da će vas ova priča, inspirirana vama, potaknuti na što bolje rukometne predstave tijekom lova na europsko zlato, a kojima ćete razveseliti čitavu hrvatsku javnost te napokon osvojiti jedini neosvojeni trofej!

Vjerujemo, Kauboji, u vašu odlučnost i hrabrost, vaš osjećaj odgovornosti prema svima nama koji vas volimo i podržavamo te smo sigurni da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da nas još jednom, kao i mnogo puta dosad, razveselite te nam omogućite da svi skupa slavimo to jedino nedosanjano zlato!

Stoga vam, kako biste na putu koji vas očekuje bili ustrajni i nepokolebljivi, poklanjamo i pjesmu, također inspiriranu vama, čiji će vas ritam ispuniti energijom i voditi do uspjeha!

Znamo, voljeni naši Kauboji, da će vam svaka pomoć na vašem putu biti značajna i dobrodošla pa ovim putem pozivamo sve koji vas, jednako kao i mi, vole i podržavaju, da vam putem ove priče i pjesme,a kao naši glasnici*  i pomoćnici*, iskažu vlastitu potporu i postanu dijelom naše i vaše velike vestern, ali i sportske sportske priče !

*Lovci na zlato, autor i suradnici projekta Zbog časti jedne dame

*Glasnici – mediji: Internet portali, radio i televizija

*Pomoćnici – social media influencers: pojedinci i grupe

PRIOPĆENJE LOVACA NA ZLATO

(…) “Od ovog trenutka svi ste vi lovci na zlato!  Kao takvi, učinit ćete sve što je potrebno da biste na bilo koji način doprinijeli ostvarenju najuzvišenijeg cilja! Učinit ćete to zbog vaše sugrađanke koja je već i sada, iako bez čitave Zlatne kolekcije, najčasnija, ali i najplemenitija i najljepša dama  čitavog Divljeg zapada! Bit ćete odlučni, hrabri i – ponosni !“ završio je šerif  svoj govor, a čak su i zamjenici  ostali zaprepašteni oštrinom njegove retorike.“ (…)

(…) “Međutim, riječi koje su se sada mogle čuti među okupljenima nisu bile niti nalik onima od prije, možda uistinu zbog svima drage i voljene Šane A. Pijel, a možda samo zbog neočekivano snažne šerifove  retorike. Kako god bilo, sada nije bilo čovjeka koji se na neki svoj način nije želio pridružiti lovu na zlato i doprinijeti pronalasku posljednjeg zlatnog medaljona.

I dok su prisutni pokušavali dokučiti tko će od njih biti najbolji lovac na zlato odnosno tko će najviše pripomoći da se Šanina zlatna kolekcija  kompletira…“ (…)

Dragi naši Kauboji !

S ponosom se pridružujemo Vašoj potrazi za Trećim zlatnim medaljonom, jedinim koji vam nedostaje u vašoj Zlatnoj kolekciji  te smo vam, kao lovci na zlato, odlučili pripomoći vestern pričom  i pjesmom  koje će vas voditi do konačnog trijumfa!

Vaši Lovci na zlato

PRIČA

Prema istinitim događajima

1. poglavlje

Šerifov proglas

Ja, šerif Okruga Split, branitelj zakona, čuvar reda i mira, zajedno sa zamjenicima te svim našim pomoćnicima, svečano objavljujem proglas:

“Danas, 12. 01. 2018.,započinje Zlatna groznica ! Time najavljujem opsežnu javnu potragu za Trećim zlatnim medaljonom, jedinim preostalim iz skupine od triju i jedinim koji se još uvijek ne nalazi u posjedu naše lijepe sugrađanke Šane A. PijelTreći zlatni medaljon, onaj s oznakom EHF, posljednji je put viđen kod Okruga Krakow  u Saveznoj Državi Poljskoj. Međutim, postoji osnovana sumnja da bi se isti uskoro mogao naći upravo na području naše države odnosno Savezne Države Hrvatske. Preciznije rečeno, medaljon bi se trebao nalaziti negdje na području Okruga Zagreb. Svoju sumnju zamjenici  i ja zasnivamo na temelju mnogobrojnih indicija do kojih smo došli dugotrajnom samostalnom istragom, a uz veliku pomoć naših kolega iz Šerifovih ureda Okruga Poreč  i Okruga Varaždin  kojima ovim putem javno zahvaljujemo!

Hvala, kolege iz Šerifovog ureda Okruga Poreč  i Šerifovog ureda Okruga Varaždin, na svesrdnoj pomoći u našoj istrazi odnosno pokušaju lociranja posljednjeg zlatnog medaljona iz Zlatne kolekcije ! Vaša nam je pomoć bila od neizmjerne važnosti te se još jednom javno zahvaljujemo na Vašoj susretljivosti!

Nadalje, zbog svega izrečenog, ja, šerif Okruga Split, branitelj zakona, čuvar reda i mira, zajedno sa zamjenicima  i pomoćnicima, upućujem javni poziv svim svojim kolegama, posebice onima na području predmetnog Okruga, što će reći Okruga Zagreb, i ne samo njima, već i čitavom puku, da sve svoje snage usmjere na pronalazak Trećeg zlatnog medaljona  te isti, po eventualnom pronalasku, dostave u ured mog kolege iz Šerifovog ureda Okruga Zagreb.

U tom smislu i sam svečano prisežem da ću i osobno, uz nesebičnu potporu vjernih zamjenika, ali i svih naših pomoćnika, uložiti sav potrebiti napor ne bi li se izgubljeni medaljon pronašao i predao u ruke onoj kojoj oduvijek i pripada, lijepoj, plemenitoj i časnoj Šani A. Pijel !

Također, ovog časa nalažem našim glasnicima  da vijest o našem proglasu pronesu diljem zemlje kako bi o istom bio obaviješten baš svaki stanovnik Savezne Države Hrvatske, a posebno Šerifov ured predmetnog Okruga  što će reći Okruga Zagreb !“

Izrekavši ovo pred okupljenom svjetinom, šerif  je zakucao nekoliko čavala u papir što su mu ga, prislonjenog uz oglasnu ploču, pridržavali zamjenici, a na kojem je stajalo:

Pribivši i posljednji čavao na oglasnu ploču, još jednom se okrenuo prema okupljenom društvu i punim glasom zavikao: “Dragi sugrađani i sugrađanke, slučajni prolaznici i putnici namjernici, Zlatna groznica  se nastavlja i seli u Okrug Zagreb ! Želim vam sretnu i spretnu potragu!“

Tek što su čuvari reda umakli iza ugla, u središtu grada nastao je – nered! Znatiželjno mnoštvo, i mještani i pridošlice, nahruplo prema oglasnoj ploči ne bi li vidjelo detalje šerifovog  proglasa te se čim prije dalo u potragu za izgubljenim medaljonom. Nitko od okupljenih nije htio niti trenutka gubiti budući da su svi redom vjerovali kako je nagrada za pronalazak medaljona sasvim sigurno jako velika. No, na sveopće iznenađenje…

2. poglavlje

Zbog časti jedne dame

… pretpostavka o golemoj nagradi za pronalazak medaljona, koliko god ona bila razumna i očekivana, pokazala se sasvim netočnom! Štoviše, šerifov  proglas ne samo da nije predviđao ikakvu novčanu nagradu za pronalazak medaljona, već nije predviđao ikakvu materijalnu nagradu uopće! Naime, proglas je, kao nagradu za pronalazak zlatne dragocjenosti, predviđao – ponos ! K tome, proglas je bio identičan tjeralici, istoj onoj na kojoj se inače nalaze najozloglašeniji kriminalci samo što je ovu tjeralicu, umjesto lica nekog bradatog bandita, krasio blještavi medaljon.

Prvotna iznenađenost okupljenih vrlo je brzo prešla u podsmijeh i porugu. Nakon niza ironično-šaljivih dosjetki na račun forme šerifiovog  proglasa, na red je došlo izrugivanje sadržaju istog: “A tek nagrada?! Ponos?! Koliko to vrijedi i što mogu kupiti njime?!“ upitao je jedan ne očekujući odgovor. “Jedan ponos ti vrijedi tri zlatnika“, dobio ga je. “Meni se čini da se više isplati prodati medaljon i počastiti se čašicom viskija“, sarkastičan je bio treći. “A meni se čini da su se i u Šerifovom  uredu počastili kojom čašicom prije nego su izdali ovakav proglas“, nadovezao se četvrti.

Iako se činilo kako će se red uvreda na račun šerifa  i njegovih zamjenika  nastaviti; pucnji su, ispaljeni u nizu nebu pod oblake, trenutačno zaustavili sve verbalne akrobacije zaigrane družine. Kada su se njezini zbunjeni pripadnici uplašeno okrenuli u smjeru zvuka, šerif  i njegovi zamjenici  već su vješali svoje revolvere o desni bok, ali još uvijek držeći prst na okidaču kao da očekuju potrebu za još ponekim pucnjem upozorenja. Mnoštvo, još maloprije glasno i razgaljeno, sada je utihnulo i uprlo pogled prema trojcu koji ih je, ne trepnuvši, promatrao.

I tko zna koliko bi još ta napetost trajala da crkvena zvona sa obližnjeg zvonika nisu označila podne. Dočekavši njihove udarce kao znak, šerif  je krenuo prema zgusnutom mnoštvu prstom pokazavši zamjenicima  da ga slijede. S obzirom da potrebe da gomilu razmiče rukama nije bilo (dovoljan mu je bio samo pogled), vrlo se brzo, skupa sa zamjenicima  našao pred oglasnom pločom na kojoj se nalazio predmet izrugivanja onih koji su sada skamenjeni iščekivali šerifov  sljedeći potez, a potonji se, osjetivši njihovu nervozu, i nije previše žurio da ga napravi.

Ipak, okrenuvši se licem prema mnoštvu, otpočeo je svoj monolog: “Sram vas bilo! Svih do jednoga! Vaša podrugljivost mnogo više govori o vama nego o meni, mojim zamjenicima  ili našem proglasu! Da ne poštujete naš autoritet i da nas nazivate pijancima još bismo i podnijeli, ali da se izrugujete najvažnijem proglasu koji je ikada stajao na ovoj oglasnoj ploči, ne možemo i nećemo dopustiti! Ni forma ni sadržaj proglasa nisu slučajni niti su posljedica našeg uživanja u viskiju. Proglas je namjerno identičan tjeralici i to kako bismo naglasili koliko nam je važno da se taj Treći zlatni medaljon  doista i pronađe!

Naime, prema usmenoj predaji, žena koja se nađe u posjedu čitave zlatne kolekcije, a to znači triju zlatnih medaljona, IHF, EHF i OLIMP; smatrat će se najčasnijom damom  čitavog Divljeg Zapada; a, kao što i sami znate, naša lijepa sugrađanka Šana A. Pijel  već je u posjedu dvaju od triju zlatnih medaljona. Stoga smo ja,šerif Okruga Split, uz nesebičnu potporu zamjenika, ali i bezrezervnu podršku pomoćnika, odlučio napraviti sve što je u našoj moći kako bi se i Treći zlatni medaljon  pronašao i predao onoj koja ga svojom čašću, ali i plemenitošću i ljepotom, već odavno zaslužuje, našoj Šani A. Pijel.“

“Da! Ponos je vaša nagrada!“ nastavio je šerifov  monolog zamjenik  budući da su spomenutog vidljivo svladale emocije. “Veća vam ne treba jer veća i ne postoji! Koja je cijena časti Šane A. Pijel ? Nije li njezina čast  vrednija od svih zlatnika?“

“Naravno da je vrjednija! Njezina čast nema cijenu i njezina je čast vrednija od svega!“ opet je šerif  preuzeo glavnu riječ istovremeno pokazavši svom drugom zamjeniku  da na oglasnu ploču pribije i drugi proglas.

“A ovaj će vam proglas možda bolje odgovarati i možda ćete ga bolje shvatiti!“

“Drugi proglas, kojeg je zamjenik  postavio tik do prvoga, tražio je lovca na zlato, a za nagradu je također predviđao – ponos.

“Od ovog trenutka svi ste vi lovci na zlato ! Kao takvi, učinit ćete sve što je potrebno da biste na bilo koji način doprinijeli ostvarenju najuzvišenijeg cilja! Učinit ćete to zbog vaše sugrađanke koja je već i sada, iako bez čitave zlatne kolekcije, najčasnija, ali i najplemenitija i najljepša dama  čitavog Divljeg Zapada! Bit ćete odlučni, hrabri i – ponosni !“ završio je šerif  svoj govor, a čak su i zamjenici  ostali zaprepašteni oštrinom njegove retorike.

3. poglavlje

Povratak Čarla Ervina

Nakon što su šerif  i njegovi zamjenici, ovog puta valjda zaista, otišli prema svom uredu, među svjetinom je opet nastao žamor. Međutim, riječi koje su se sada mogle čuti među okupljenima nisu bile niti nalik onima od prije, možda uistinu zbog svima drage i voljene Šane A. Pijel, a možda samo zbog neočekivano snažne šerifove  retorike. Kako god bilo, sada nije bilo čovjeka koji se na neki svoj način nije želio pridružiti lovu na zlato  i doprinijeti pronalasku posljednjeg zlatnog medaljona.

I dok su prisutni pokušavali dokučiti tko će od njih biti najbolji lovac na zlato  odnosno tko će najviše pripomoći da se Šanina zlatna kolekcija  kompletira, jedan je čovjek stajao sa strane i šutke promatrao uzavrelu raspravu.

No, žestina te rasprave vrlo je brzo počela jenjavati, a glasne povike zamijenio je šapat.

Znao je on da pričaju o njemu.

Sigurno ga je netko primijetio.

Sigurno ga je netko i prepoznao.

Potaknut tim mislima, krenuo je ususret družini koja je opet poprimala ono isto obličje kakvo je imala kada je pred njom grmio šerif. Svi su utihnuli i netremice promatrali čovjeka koji im se sporim, ali vrlo sigurnim korakom, sve više približavao.

Sada, kada im se već dovoljno približio, više nije bilo dvojbe među okupljenima.

Bio je to on! Jedan i jedini! Jedinstveni! Mago Di Umago Čarl Ervino ! Vođa slavne kaubojske skupine koja je godine 2003. sasvim neočekivano, kada baš nitko od nje to nije očekivao, Šani A. Pijel  donijela zlatni IHF  medaljon, a potom, godinu dana kasnije, i zlatni OLIMP  medaljon.

4. poglavlje

Čarl Ervino

Omalenog rasta, ali oštrog pogleda i britkog jezika, mudar i nepokolebljiv, Čarl Ervino  ostao je zapamćen kao vođa jedne od najopasnijih kaubojskih skupina u povijesti Divljeg zapada, a čija je desna ruka bio neponovljivi Bil Aćivano.

Čarl Ervino  preuzeo je spomenutu kaubojsku skupinu u ožujku 2002. godine, kada baš nitko nije polagao nadu da bi upravo ona mogla pronaći i osvojiti neki od triju zlatnih medaljona te ih donijeti Šani A. Pijel  kao simbole prestiža i časti .

Međutim, nakon uzaludne sedmogodišnje potrage za medaljonima i niza pretrpljenih poraza od strane drugih kaubojskih skupina, upravo je Čarl Ervino, te 2003. godine, uspješno locirao IHF zlatni medaljon u Saveznoj Državi Portugal.

Preporodivši redove svoje skupine, Mago Di Umago  ispisao je jednu od najljepših vestern  priča svih vremena osvojivši IHF  zlatni medaljon u borbi protiv kaubojske skupine porijeklom iz Savezne Države Njemačke.

To je bio sasvim neočekivani podvig ovog vizionara budući da su njegovi Kauboji  u prvim sukobima u prerijama Savezne Države Portugal  umalo stradali, a u borbi s kaubojskom skupinom iz Savezne Države Argentine  čak je i najbolji Čarlov  revolveraš, Džommi Barza, u odlučujućem trenutku promašio svoju metu.

Ipak, srčanost Ervinovih  trupa prevladala je u svim nadolazećim sukobima pa su upravo njegovi Kauboji osvojili IHF  zlatni medaljon te ga donijeli kući, u Saveznu Državu Hrvatsku, i predali ga lijepoj Šani A. Pijel.

Nadahnuta tim uspjehom, ista je kaubojska skupina i godinu dana poslije, godine 2004., pronašla i osvojila i Drugi zlatni medaljon  iz Zlatne kolekcije, zlatni OLIMP  medaljon, izvojevavši pobjedu u svakom sukobu, njih osam, na poljima Savezne Države Grčke, Okruga Atene.

5. poglavlje

Govor Čarla Ervina

Iako malen rastom, svi su redom uzmicali pred njime, kao da mu se ne žele zamjeriti, pa je Čarl, jednako kao i šerif  nešto prije njega, prošao kroz gomilu, a bez ikakve potrebe da ljude razmiče rukama.

Izbivši pred oglasnu ploču, stao je čitati proglase koji su vrištali sa njezinog središnjeg dijela. Nakon samo nekoliko trenutaka, Čarl  se okrenuo prema masi koja je napeto iščekivala njegov idući potez.

Skinuvši šešir i duboko uzdahnuvši, Čarl  je otpočeo svoje obraćanje: “Dragi svi; i mještani i pridošlice, vidim da ste me prepoznali! Moram vam priznati da mi je veoma drago što me niste zaboravili iako sam posljednje godine proveo u Saveznoj Državi Makedoniji, a ne ovdje među vama! Iako sam proveo godine daleko od doma, nikada nisam zaboravio svoju Hrvatsku, a niti njezinu najljepšu, najplemenitiju i najčasniju  građanku; voljenu Šanu A. Pijel ! Potaknut upravo silnom ljubavi prema njoj, ali i Hrvatskoj  i svima vama, odlučio sam se vratiti te okupiti novu kaubojsku skupinu s kojom ću pokušati osvojiti i posljednji zlatni medaljon iz Zlatne kolekcije  kako bi naša lijepa Šana  i službeno postala najčasnija dama  čitavog Divljeg zapada! Javno obećavam Šani i javno obećavam svima vama da ću svu svoju mudrost, čitavo svoje znanje i neizmjernu energiju koju posjedujem staviti u službu ostvarenja cilja koji je, vjerujem, jednako vaš kao i moj! Na koncu, svi mi volimo Šanu A. Pijel  te nam svima njezina ljepota, plemenitost i čast služe na ponos!“

Ovdje se Čarl  zaustavio, vratio šešir na glavu i, uperivši pogled u daljinu, kratko nadodao: “Vrijeme je da ponovno okupim Kauboje !“

nastavit će se…

LIKOVI

Šerif

Zamjenici

Glasnici

Pomoćnici

Šana A. Pijel – Lijepa Naša (Hrvatska)

Čarl Ervino – Lino Červar

Bil Aćivano – Ivano Balić

Džommi Barza – Mirza Džomba

Kauboji – Hrvatska rukometna reprezentacija

KAUBOJI

SERIFOV URED

“Ja, šerif Okruga Split, branitelj zakona, čuvar reda i mira, zajedno sa zamjenicima te svim našim pomoćnicima, svečano objavljujem proglas… “

“Hvala, kolege iz Šerifovog ureda Okruga Poreč i Šerifovog ureda Okruga Varaždin, na svesrdnoj pomoći u našoj istrazi odnosno pokušaju lociranja posljednjeg zlatnog medaljona iz Zlatne kolekcije !“

“…upućujem javni poziv svim svojim kolegama, posebice onima na području predmetnog Okruga, što će reći Okruga Zagreb…“

GLASNICI

mediji: Internet portali, radio i televizija

“Također, ovog časa nalažem našim glasnicima da vijest o našem proglasu pronesu diljem zemlje kako bi o istom bio obaviješten baš svaki stanovnik Savezne Države Hrvatske, a posebno Šerifov ured predmetnog Okruga što će reći Okruga Zagreb !“

Pjesmu možete poslušati OVDJE!

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Sport

SPLIT – EP U RUKOMETU: HRVATSKA porazila Srbiju

Objavljeno

- datum

Hrvatska rukometna reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo pobjedom protiv Srbije 32-22 u rasprodanoj splitskoj Spaladium Areni.
 
Hrvatska rukometna reprezentacija na najljepši je mogući način otvorila Europsko prvenstvo na kojem ima ulogu domaćina. Hrvatska je u prvoj utakmici pred 12 tisuća navijača pobijedila Srbiju 32:22.

Možemo reći da je Hrvatska od početka do kraja bila na nivou, međutim, kompletno slavlje pokvario je trenutak s kraja utakmice kad se ozlijedio Domagoj Duvnjak, koji se uhvatio za nogu i legao na pod bez da je došlo do ikakvog kontakta. Duvnjak je napustio igru uz pomoć suigrača, jer nije mogao ni stati na nogu te se nadamo kako ozljeda nije ozbiljnije prirode.

Hrvatska je 25 minuta lomila Srbiju i tek je u samoj završnici prvog dijela uspjela ostvariti osjetniju prednost. U 13. i 22. minuti imali smo plus tri, no gosti su se oba puta približili na pogodak zaostatka, a potom su imali i napad za izjednačenje u 25. minuti. Međutim, hrvatska vrsta je u zadnjih pet minuta prvog dijela podigla ritam igre, te poluvrijeme okončala serijom 4-0 i s lijepih plus 5 (14-9) otišla na odmor. U nastavu susreta Kauboji su nošeni sjajnom atmosferom u Spaladium Areni držali nogu na gasu i na koncu samo povećali prednost do konačnih +10.

AUTOR: Hina

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno