Poveži se

Društvo

U SRCU AMERIKE Stipe Miocic napravio hrvatski tulum: Senzacionalni Hrvat usred Clevelanda – ‘Oj Zagoro, lijepa li si…’!

Objavljeno

- datum

 OJ ZAGORO LIJEPA LI SI, SLAVONIJO ZLATNA TI SI…  Stipe Miočić usred Amerike složio hrvatski tulum: Senzacionalni Hrvat slavio uz Thompsonovu pjesmu Lijepa li si!

Stotine mladih, ali i starih u hrvatskim dresovima. Više od 90% u kockicama, majicama hrvatske nogometne reprezentacije, nekolicina u dresovima Hajduka. Pivo u ruci, a pjesma na usnama.

“Oj, Zagoro, lijepa li si. Slavonijo, zlatna ti si. Herceg-Bosno, srce ponosno. Dalmacijo, more moje. Jedna duša, a nas dvoje, pozdrav Liko, Velebita diko…” razlijegalo se ulicom. Slika već viđena toliko puta i na prvi pogled ništa čudno.Bit će da smo dobili Njemačku. U nogometu, ali…

Ne, niti je nogomet, niti je Njemačka pala, ali ni slike nisu iz Hrvatske. Dolaze s druge strane Atlantskog oceana.

Noć sa subote na nedjelju u srcu Clevelanda. Strogi centar grada, negdje na pola puta između Quicken Loans Arene gdje je koji sat ranije poslao Overeema “na spavanje” i Muzeja i Hall of Famea rock’n’rolla – hrvatski tulum!

Noćni bar Liquid. Prilično veliko i popularno mjesto za izlazak u Clevelandu. Danju restoran, noću noćni bar. Da, i jedno od središta zabave hrvatske zajednice koja ni u Clevelandu nije malobrojna. Štoviše, Hrvata je u državi Ohio koje 2-3 tisuće više nego u Kaliforniji, koja je u nas sinonim za državu s najbrojnijom hrvatskom zajednicom.

https://www.youtube.com/watch?v=ijWk4sr6G2A
Iz zvučnika trešti isključivo hrvatska glazba, čuje se razgovjetno svaka hrvatska riječ. Ovdje su clevelandski Hrvati slavili obranu naslova Stipe Miočića.

“Stipe, Stipe…”, “Hrvatska, Hrvatska…” skandiralo se u gluho doba noći, bilo je oko 1.30 po lokalnom vremenu kada je Stipe kročio u bar. Kada je došao na hrvatski tulum. U redu, zvalo se to malo drukčije, Croatian party, ali ne sitničarimo sad. U crnoj majici kratkih rukava, preko ramena UFC-ov pojas, od kojeg se ne odvaja već 4 mjeseca. U biti, ako njega pitate, ne kani još jako dugo.

Odmah iza njega supruga Ryan Marie. Stipe je najavio da će nakon sraza s Overeemom obići nekoliko mjesta u gradu, imati svoj afterparty.

Jedno od prvih mjesta koje je obišao bili su clevelandski Hrvati i Liquid bar. To je isti onaj bar u kojem se 14. svibnja organiziralo i gledanje dvoboja u brazilskoj Curitibi kada je Miočić nokautirao Fabricija Werduma.

Tada su također u najvećoj mjeri Hrvati zaposjeli mjesta ispred svih ekrana i urlali iz sveg glasa. Jasno da takvo mjesto Stipe nije mogao zaobići u noći svoje prve obrane naslova.

>> (VIDEO) STIPE JOŠ JEDNOM POKAZAO KOLIKA JE HRVATINA Nikad nisam sam! Iza mene je zemlja puna ratnika!

Kada je nakon nekog vremena odlučio napustiti Liquid bar i krenuti dalje, iz zvučnika i stotina glasova zaorila je Thompsonova i svih hrvatskih navijača “Lijepa li si”.

Pri odlasku, probijanju kroz gužvu, zagrljaji i “give me five” uz pratnju 1-2 zaštitara, za svaki slučaj iako potrebe nije bilo, te jednog policajca.

Ispred bara, na pločniku ili u biti velikom križanju, novo mnoštvo. Dakako, i hrvatska pjesma, snimanje mobitelom za uspomenu. Veliki hrvatski tulum u srcu Clevelanda!

AUTOR: Dean Bauer/sportske.

Komentari

Komentari

Društvo

Objašnjenje na koji način upravlja vlada…

Objavljeno

- datum

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Društvo

Donosimo zabranjeni video: Pogledajte kako Amerikanci slave Hitlera!

Objavljeno

- datum

Povijest nikad nije crno-bijela i ove snimke zorni su dokaz toga

Godine 1939. German American Bund, organizacija Nijemaca u SAD-u, organizirao je skup na 20.000 nacističkih pristaša u Madison Square Gardenu u New Yorku. Kad je Marshall Curry, autor dokumentaraca nominiran za Oscara, naišao na snimku događaja u povijesnim arhivama, bio je zapanjen. Zajedno s Field of Vision, odlučio je prikazati snimke kao opomenu Amerikancima. Kratki film, Noć u vrtu, možete pogledati na kraju članka

“Prva stvar koja mi je pogodila je da se takav događaj može organizirati u srcu New Yorka”, rekao je Curry za The Atlantic. “Osjećao sam se kao da gledam epizodu Zone sumraka u kojoj je povijest imala drukčiji put. Ali to nije bila znanstvena fantastika – bile su to prave, povijesne snimke.”

Umjesto da ga izmijeni u standardni povijesni dokumentarac s pripovijedanjem, Curry je odlučio “čuvati ga čistim i neposrednim, kao kao da ste tamo, promatrate i borite se s onime što vidite.”

“Snimke su toliko snažne, čini se iznenađujuće da nije dio programa povijesti svake srednje škole. Ali mislim da je skup skliznuo iz naše kolektivne svijesti dijelom jer je zastrašujuć i neugodan. Govori o našoj zemlji koju bismo zaboravili. Željeli bismo pomisliti kako su se, kad su se pojavili naciti, svi Amerikanci odmah usprotivili. Ali dok je velika većina Amerikanaca bila zapanjena nacistima, postojala je i značajna skupina koji su gajili nekakve simpatije prema rasističkoj i antisemitskoj poruci. Kada vidite da se 20.000 Amerikanaca okupilo u Madison Square Gardenu, možete biti sigurni da su bili mnogi koji su ih pasivno podržavali”, nastavlja Curry.

“U dijelu govora Fritza Kuhna koji nije u filmu, Kuhn pozdravlja oca Coughlina, čije radio emisije hvale Hitlera i Mussolinija, a imale su doseg od 30 milijuna slušatelja. Henry Ford i Charles Lindberg izrazili su antisemitska uvjerenja. I magnat William Randolph Hearst izjavio je: “Kad god čujete istaknutog Amerikanca kojeg nazivaju fašistom, obično se možete uvjeriti da je čovjek jednostavno odani državljanin koji podržava američki način života.” To su bile ideje koje su, ako ne i univerzalno prihvaćene, smatrane legitimnim stavovima. No, dvije godine nakon ovog skupljanja, Japan je napao Pearl Harbor i Njemačka je proglasila rat protiv SAD-a, a tada je takva vrsta filozofije postala neprihvatljiva. Kad su nacisti počeli ubijati američke vojnike, počeli smo uklanjati činjenicu da su Amerikanci ikada dijelili njihovu filozofiju. Na kraju, Amerika se udaljila od nacista, ali ovaj je skup podsjetnik da stvari nisu morale tako završiti. Da Roosevelt nije bio predsjednik, da Japan nije napao, moguće je da bismo prošli bez ulaska u rat. A da nacisti nisu ubijali američke vojnike, je li moguće da njihova filozofija ne bi postala takav tabu?”, dovršava Curry.

Izvor: Express.hr

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Društvo

EKSKLUZIVNO: Tajni govor Ante Josipovića 30. studenog 1971. pred Titom u Karađorđevu

Objavljeno

- datum

IVO JOSIPOVIĆ više puta je izjavio da mu se otac Ante Josipović 1971. godine povukao iz politike. Ivan Zvonimir Čičak često je podsjećao da je Ante Josipović 1971./1972. naglo počeo napredovati u karijeri što govori o njegovu političkom opredjeljenju i povjerenju tadašnje komunističke vlasti u njega samoga.

Čičak je dvaput osjetio moć Ante Josipovića. Kao studenski vođa Hrvatskog proljeća završio je na robiji, a jedna od važnih figura u njegovom progonu bio je Ante Josipović. Drugi put dogodilo se to 2010. godine. U Jutarnjem listu dobio jeotkaz nakon što je napisao da je otac aktualnog predsjednika 1972. progonio pripadnike Hrvatskog proljeća.ante-josipović-150x150[1]

Otkaz je dobio jer je napisao da se Ante Josipović “kao predstavnik Partije nalazio na čelu Komisije koja je provodila u djelo liste za odstrel koje je radio Bakarić”.
U kolumni objavljenoj  6. veljače 2010. govoreći o olovnim vremenima 1972. Čičak je ustvrdio: ‘U prvih šest mjeseci 1972. iz Saveza komunista je isključeno oko 1150 članova. Glavni naredbodavac je bio Vladimir Bakarić, a glavni egzekutor za izbacivanja, hapšenja i pripreme optužnica bio je Ante Josipović, otac novog predsjednika Ive Josipovića.

Ante Josipović je bio kadrovik za izbacivanje, hapšenje i optužnice protiv proljećara. Inače, to je bilo vrijeme općeg progona prohrvatskih kadrova, a tim je progonom 3200 ljudi završilo u komunističkim zatvorima, a preko 200 tisuća protjerano je s posla.“

Prof. dr. Zdravko Tomac više puta je naglasio da je Ante Josipović  bio vrlo važna osoba u Karađorđevu na sastanku Tita s tadašnjim hrvatskim političkim vodstvom. Tomac kaže da je „Ante Josipović otišao u Karađorđevo kao Hrvat, a vratio se kao Jugoslaven“.

Na sjednici u Karađorđevu omjer pristalica za Savku bio 12 prema 8. U vlaku od Karađorđeva do Zagreba, Ante Josipović je promijenio svoje mišljenje i stao protiv Savke. Tada je Ante Josipović ispred Izvršnog biroa CK SKH imenovan na čelo „Kordinacione radne grupe” kojoj je zadatak bio ispravno informirati javnost o tijeku i činjenicama karaktera istraga i pripremanju suđenja “proljećarima”.

Redakcija Maxportala u posjedu je govora koji je Ante Josipović, otac Ive Josipovića, održao u Karađorđevu na sastanku tadašnjeg hrvatskog političkog vodstva (Sabor, Vlada, CK SKH) s Josipom Brzom Titom i njegovim suradnicima iz političkog, vojnog i obavještajnog vrha.ANTE 1 - odrezano

U Zagrebu je Ante Josipović na čelu Ideološke komisije CK SKH. Među proljećarima se počelo se govoriti o „Josipovićevom popisu“. Ako se netko se netko našao u njegovoj bilježnici značilo je to praćenje, istragu, optužnicu, suđenje i progon. Gubitak posla, zatvor, i, kao krajnja mjera, egzekucija.

Deset mjeseci nakon govora Ante Josipovića pred Titom u Karađorđevu Stjepan Ševo, supruga mu Tatjana i devetogodišnja kći Rosemarie okrutno su ubijeni kraj Venecije 24. kolovoza 1972. godine. To ubojstvo predmet je istraga pravosuđa dvije europske države, a kao mogući naredbodavac ubojstva spominje se Ante Josipović, tadašnji čelnik Ideološke komisije CK SKH.

Pogledajte što je Ante Josipović rekao Titu:

 

Izvor: MaxPortal/D. Lukić

Komentari

Pročitaj cijeli članak

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.